Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona
 Znajomość Pisma Świętego 
Autor Wiadomość
Post Re: Znajomość Pisma Świętego
Ofir napisał(a):

Biblia:

“I zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobizny i obrazy śmiertelnego człowieka, ptaków, czworonożnych zwierząt i płazów.
Dlatego wydał ich Bóg poprzez pożądania ich serc na łup nieczystości, tak iż dopuszczali się bezczeszczenia własnych ciał.
Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen.” Rz.1:23-25

Kościół Katolicki:

Obrazek

A jaka to niby podobizna Boga na tym zdjęciu??

Wt maja 22, 2012 11:39

Za chwile ktoś wrzuci werset, że trzeba Boga miłować ponad wszystko, a obok wypowiedź tej pani z Radia Maryja, że dla niej to Ukochany Ojciec Tadeusz znaczy sto razy więcej niż Bóg (jak ktoś nie słyszał, to niech poszuka w sieci) - i powie, jak to, proszę bardzo, Kościół katolicki jest niezgodny z Biblią, o jeju jeju!

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 22, 2012 11:56
krzysztoff, Sw. Jan od Krzyża napisał książkę "Droga na gore Karmel" gdzie drogę duchowa, drogę oczyszczeń duchowych opisuje w formie wędrówki po górach (na gore!).
Niesamowita książka, polecam.

Wt maja 22, 2012 14:40

Johnny99 napisał(a):

ofir napisał(a):
...i proszę się nie wykręcać

Niby z czego? Każdy potrafi sobie wyjąć z kontekstu jakiś werset i okrasić go zdjęciem, z którego nie wiadomo co miałoby wynikać - to na pewno wygląda medialnie, pociągająco i sprawia wrażenie, jakby się cokolwiek udowodniło.

Czy żeby nie zostać oskarżonym o wyrwanie wersetu z kontekstu mam cytować za każdym razem Biblię w całości?
Jakie mam dać zdjęcie żeby było wiadomo co z niego wynika?

Werset - czy wyrwany z kontekstu czy nie - mówi o bałwochwalcach, którzy oddają cześć niemym posągom ludzi, o tych którzy zamiast Stwórcy czczą stworzenie, śmiertelnego człowieka, rzeźby i obrazy a zdjęcie właśnie obrazuje taki preceder w KrK. Preceder tym bardziej obrzydliwy, że wykorzystuje się w nim nieświadome dzieci, które w swej naiwności klęczą przed pomnikiem zmarłego człowieka a Pan powiedział:

"Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza." Mateusz 18:6

mykitos napisał(a):

A jaka to niby podobizna Boga na tym zdjęciu??

Czy ja coś takiego napisałem? Czytaj regularnie Pismo prosząc o prowadzenei Ducha Bożego i zaczniesz rozumieć z czasem co jest napisane.

“I zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobizny i obrazy śmiertelnego człowieka..."

Na zdjęciu jest obraz śmiertelnego człowieka, któremu oddaje się bałwochwalczą cześć!

Wt maja 22, 2012 17:48
mykitos napisał(a):
Alus napisał(a):
I dlatego ateusze, wrogowie Kościoła, co i rusz wydają kolejne edycje Pisma św :D

Nie ateusze tylko protestanci. To troche różnica

Biblię Tysiąclecia (5 edycji), Jerozolimską, św. Pawła, Warszawsko-Praską, Poznańską, Lubelską (wydane tylko w latach 1973 - 2008r) też wydali protestanci? :o

Wt maja 22, 2012 21:22
Alus napisał(a):
Biblię Tysiąclecia (5 edycji), Jerozolimską, św. Pawła, Warszawsko-Praską, Poznańską, Lubelską (wydane tylko w latach 1973 - 2008r) też wydali protestanci? :o

To są wersje katolickie. Zatem jakie wersje Biblii rzekomo wydali ateiści?

Wt maja 22, 2012 22:09
Ofir czy zatem zamierzasz się bawić w rozbijanie i palenie figurek i obrazów?

Wt maja 22, 2012 22:39
mykitos napisał(a):
Zatem jakie wersje Biblii rzekomo wydali ateiści?
Kompletu ksiąg biblijnych po polsku nie wydali. Ale pojedyncze księgi, owszem. Np. W. Witwicki, Dobra Nowina według Mateusza i Marka, Warszawa 1958.

Śr maja 23, 2012 5:03

akruk napisał(a):
Ale pojedyncze księgi, owszem. Np. W. Witwicki, Dobra Nowina według Mateusza i Marka, Warszawa 1958.

Istnieje także np. synopsa Ewangelii Krzysztofa Sykty, przedstawiana jako "przekład świecki", dostępna w sieci: http://synopsa.racjonalista.pl/. Ale rzeczywiście chętnie bym się dowiedział, czy gdziekolwiek na świecie wydano kiedykolwiek "świeckie" edycje całej Biblii, lub choćby całego NT.

Ofir napisał(a):
Czy żeby nie zostać oskarżonym o wyrwanie wersetu z kontekstu mam cytować za każdym razem Biblię w całości? Jakie mam dać zdjęcie żeby było wiadomo co z niego wynika?

Po prostu nie używaj jako argumentów wyrwanych z kontekstu wersetów albo zdjęć. A jeśli nie potrafisz inaczej.. no, to twój problem.

Cytuj:
a zdjęcie właśnie obrazuje taki preceder w KrK.

Oczywiście, że żadnego takiego procederu nie obrazuje.

Cytuj:
Na zdjęciu jest obraz śmiertelnego człowieka, któremu oddaje się bałwochwalczą cześć!

Nie, nie oddaje się mu bałwochwalczej czci. Bałwochwalstwo jest zakazane w Kościele katolickim:

Bałwochwalstwo nie dotyczy tylko fałszywych kultów pogańskich. Pozostaje stałą pokusą wiary. Polega na ubóstwianiu tego, co nie jest Bogiem. Ma ono miejsce wtedy, gdy człowiek czci i wielbi stworzenie zamiast Boga, bez względu na to, czy chodzi o innych bogów czy o demony (na przykład satanizm), o władzę, przyjemność, rasę, przodków, państwo, pieniądze itd. "Nie możecie służyć Bogu i Mamonie" – mówi Jezus (Mt 6, 24). Wielu męczenników poniosło śmierć za to, że nie oddawało czci "Bestii" (Por. Ap 13-14), odmawiając nawet udawania kultu. Bałwochwalstwo odrzuca jedyne panowanie Boga; jest nie do pogodzenia z Boską komunią (Por. Ga 5, 20; Ef 5, 5).

(Katechizm Kościoła Katolickiego, 2113)

Ignorancja nie jest argumentem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 23, 2012 8:50
viewtopic.php?f=11&t=15873&hilit=czczenie+obraz%C3%B3w
Temat: Co Biblia mówi o figurkach? ;)

Śr maja 23, 2012 9:06

mykitos napisał(a):
Ofir czy zatem zamierzasz się bawić w rozbijanie i palenie figurek i obrazów?

To by była walka z wiatrakami a i zajęcie dość niebezpieczne. :lol:

Figurki i obrazy przetrwają do samego końca - o czym Pan nas poinformował:

"A pozostali ludzie,
nie zabici przez te plagi,
nie odwrócili się od dzieł swoich rąk,
tak by nie wielbić demonów
ani bożków złotych, srebrnych, spiżowych, kamiennych, drewnianych,
które nie mogą ni widzieć, ni słyszeć, ni chodzić.
Ani się nie odwrócili od swoich zabójstw, swych czarów, swego nierządu i swych kradzieży. "

Apokalipsa 9:20-21

Nie łudźcie się, że tu jest mowa o poganach! Apokalipsa bedzie się wypełniać na naszych oczach a przeciętny Katolik zamiast zwrócic się do Boga będzie - pouczony przez swojego kapłana - modlił się do obrazka i prosił demony by te powstrzymały Boga!

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Nie, nie oddaje się mu bałwochwalczej czci. Bałwochwalstwo jest zakazane w Kościele katolickim:

Bałwochwalstwo nie dotyczy tylko fałszywych kultów pogańskich. Pozostaje stałą pokusą wiary. Polega na ubóstwianiu tego, co nie jest Bogiem. Ma ono miejsce wtedy, gdy człowiek czci i wielbi stworzenie zamiast Boga, bez względu na to, czy chodzi o innych bogów czy o demony (na przykład satanizm), o władzę, przyjemność, rasę, przodków, państwo, pieniądze itd. "Nie możecie służyć Bogu i Mamonie" – mówi Jezus (Mt 6, 24). Wielu męczenników poniosło śmierć za to, że nie oddawało czci "Bestii" (Por. Ap 13-14), odmawiając nawet udawania kultu. Bałwochwalstwo odrzuca jedyne panowanie Boga; jest nie do pogodzenia z Boską komunią (Por. Ga 5, 20; Ef 5, 5).

(Katechizm Kościoła Katolickiego, 2113)

Ignorancja nie jest argumentem.

Czyli Katechizm zakazuje a prakrtyka religijna swoje! Dla mnie kult Jana Pawła 2 w Polsce to czyste bałwochwalstwo i nazywam rzeczy po imieniu - tak jak to widzę i czuję. Byłem jakiś czas temu w polskim Kościele katolickim w Dublinie i tam na ołtarzu po lewej stronie znajdował się portret Jezusa a po prawej Jana Pawła 2 - tej samej wielkości, zrównani rangą, identycznie gotowi do odbierania czci od wiernych! Czy taki błogosławiony a niebawem i święty Papież nie mógł przewidzieć takiej sytuacji po swojej śmierci i jednym krótkim edyktem - czy jak to tam sie zwie - zakazać takich praktem względem swojej osoby. Bóg zabrał nawet cialo Mojżesza żeby nei oddawano mu bałwochwalczej czci a Katolicy klękaja przed kroplą krwi Jana Pawła 2!

Śr maja 23, 2012 9:24
mykitos napisał(a):
Alus napisał(a):

To są wersje katolickie. Zatem jakie wersje Biblii rzekomo wydali ateiści?

Nie załapałeś :)
Piszecie, że Kosciołowi pasuje nieznajomość Biblii przez katolików, więc wydając kolejne tłumaczenia Biblii działo wbrew swoim interesom.
Przyznaję jednak, że duży procent deklarujących się jako katolicy niezbyt zna Biblię :(
Dlatego uważam, że księża w kazaniach koncentrują sie na moralizatorstwie, czasem polityce, miast właśnie przybliżać, wyjasniać wiernym treści biblijne.

Śr maja 23, 2012 9:35

Ofir napisał(a):
Czyli Katechizm zakazuje a prakrtyka religijna swoje!

I dochodzisz do takiego wniosku na podstawie jakiegoś zdjęcia? Tak to właśnie z wami jest.

Oczywiście, zawsze będą się zdarzać różnego rodzaju nadużycia.

Cytuj:
Dla mnie kult Jana Pawła 2 w Polsce to czyste bałwochwalstwo i nazywam rzeczy po imieniu - tak jak to widzę i czuję.

A dla mnie to po prostu tradycyjne u nas przesadne wynoszenie na piedestały rodaka, który coś osiągnął na arenie międzynarodowej i jest ceniony "zagranico" (jak to ujął Jerzy Urban: "Wojtyła to jedyny Polak, który naprawdę zrobił karierę"), wynikające głównie z naszych narodowych kompleksów, a nie z żadnego bałwochwalstwa.

Cytuj:
Byłem jakiś czas temu w polskim Kościele katolickim w Dublinie i tam na ołtarzu po lewej stronie znajdował się portret Jezusa a po prawej Jana Pawła 2 - tej samej wielkości, zrównani rangą, identycznie gotowi do odbierania czci od wiernych!

U was olbrzymią rolę odgrywają emocje. Zobaczycie jakieś zdjęcie, traficie gdzieś w świecie na jakieś dwa obrazy obok siebie powieszone - i robicie larum jakby się koniec świata zbliżał, nie próbując nawet niczego się dowiedzieć ani niczego zrozumieć. I ja to mam traktować poważnie?

Cytuj:
Czy taki błogosławiony a niebawem i święty Papież nie mógł przewidzieć takiej sytuacji po swojej śmierci i jednym krótkim edyktem - czy jak to tam sie zwie - zakazać takich praktem względem swojej osoby.

Wiadomo, że Jan Paweł II niechętnie patrzył na przesadną atencję, jaką mu w ojczyźnie okazywano. Podejrzewam, że nie zdecydował się na formalną reakcję z dwóch powodów: nie chciał ranić ludzi, którzy w większości po prostu nie zdawali sobie sprawy z tego, że przesadzają i nie dałoby im się tego wytłumaczyć, a, po drugie, obawiał się, że tego rodzaju edykt i tak nie byłby przestrzegany - co mogłoby prowadzić do sytuacji jeszcze gorszej.

Cytuj:
Bóg zabrał nawet cialo Mojżesza żeby nei oddawano mu bałwochwalczej czci a Katolicy klękaja przed kroplą krwi Jana Pawła 2!

Nie mówiąc już o tym, że niedawno ksiądz katolicki popełnił samobójstwo - więc pewnie Katolicy dopuszczają samobójstwa!! Aaaaaa!!!!!! Oooooo!!!!!! Won stąd, bo ci rozwalę kamerę!!!!!

(sorry, ale takie właśnie wrażenie robią na mnie tego rodzaju zachowania, jak twoje)

Śr maja 23, 2012 9:58
Alus napisał(a):
Piszecie, że Kosciołowi pasuje nieznajomość Biblii przez katolików

Możliwe że tak jest,co nie znaczy że źle. Lepsze to niż by mieli wstępować do jakiś sekt pseudochrześcijańskich. Bardzo często tak się zdarza

Śr maja 23, 2012 10:17

Alus napisał(a):
Piszecie, że Kosciołowi pasuje nieznajomość Biblii przez katolików, więc wydając kolejne tłumaczenia Biblii działo wbrew swoim interesom.

Niestety, obawiam się, że chodzi tu głównie o pieniądze - każde nowe wydanie Biblii natychmiast staje się bestsellerem, pojawia się w setkach wydań (w tym np. przeznaczone dla.. dzieci pierwszokomunijnych, co jest jawnym absurdem), które od razu schodzą, wszystko to jest połączone z zachęcaniem do czytania, twierdzeniami typu: "w każdym katolickim domu musi być Pismo Święte" itp.itd. Z pewnością ciężko byłoby zrezygnować z tak pewnych wpływów.

Śr maja 23, 2012 10:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona