Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 10:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ciekawe rzeczy :) [Art:10 rzeczy których nie wiesz o Biblii] 
Autor Wiadomość

Post Ciekawe rzeczy :) [Art:10 rzeczy których nie wiesz o Biblii]
Przeczytałem dziś artykuł na onecie

http://religia.onet.pl/gallery/10-rzecz ... age,1.html

i powiem szczerze, że kilka rzeczy mnie zaskoczyło np że Jezus miał rodzeństwo

co myślicie ?

Cz maja 24, 2012 8:38
Post Re: Ciekawe rzeczy :)
eee to już było..rodzeństwo, zona..
nie szukasz sensacji przypadkiem?

Cz maja 24, 2012 8:46

Jezus rodzeństwa nie miał, a ci wypisani w Ewangelii to owszem bracia i siostry tyle że z dalszej rodziny (jak u nas kuzyni). Nie wiem jak teraz, ale czytałam kiedyś, że w czasach Jezusa nie istniało takie słowo, które w tym języku oznaczałoby kuzyna. Tam wszyscy w rodzinie byli braćmi i siostrami mimo, że pochodzili z dalszej części rodziny.

Cz maja 24, 2012 10:29

Właśnie przed chwilą przeczytałem ten artykuł, nawet nie wiedząc że założyłeś tutaj temat. Moim zdaniem każdy kto trochę czyta Biblię i o Biblii nie poczuje się szczególnie zaskoczony. Artykuł niestety wprowadza w bląd, wysuwając jako pewniki twierdzenia, które pewnikami nie są. Nie wiem skąd tam się wziął tag katolicyzm, lub czemu tylko katolicyzm, skoro są tu treści jawnie uderzające w nauczanie Kościoła. To dobry przykład, aby do wszystkiego co się czyta podchodzić ostrożnie, bo ten artykuł jest obliczony głównie na sensację, a nie na edukację. W dodatku po treści można domniemywać że dla autora, co niestety jest częste, jeśli coś w Biblii jest to znaczy że istnieje, ale jeśli czegoś nie ma to nie istnieje. To tyczy się zarówno rodzeństwa Jezusa, bo tak przecież jest napisane że miał braci, oraz niepokalanego poczęcia, bo przecież nigdzie nic takiego nie jest napisane. Interesujące, ciekawy jestem czy zanim zaczęto spisywać Pisma, też tak myślano, że skoro nikt nie napisał Ewangelii, to widocznie Jezusa nie było.

Jak dla mnie tekst jest amatorski. I już nie chodzi nawet o przekonania, bo myślę że czy się wierzy cz nie, jest się katolikiem, czy protestantem, to możemy się zgodzić że jest to słaby tekst i wprowadzanie w błąd, choćby w tym sensie że wymieszano tu jakieś fakty, z czyimiś opiniami i potocznym rozumowaniem.

Cz maja 24, 2012 10:57
Post Re: Ciekawe rzeczy :) [Art:10 rzeczy których nie wiesz o Bib
Mario10 napisał(a):
[...]i powiem szczerze, że kilka rzeczy mnie zaskoczyło np że Jezus miał rodzeństwo

co myślicie ?

Jaki portal taki poziom odkryć :)
viewtopic.php?f=27&t=12516&hilit=czy+jezus+mia%C5%82+rodze%C5%84stwo Temat: Rodzina Jezusa

Cz maja 24, 2012 11:18
no comment

Cz maja 24, 2012 14:15

Nie szukam sensacji bo onet to ogólnopolski portal, co nie zmienia faktu, że często wyrzucają teksty takie, które budzą dyskusję.

Zastanawia mnie fakt jednak, że jest to w serwisie onet religia dlatego myślałem, że mimo wszystko ktoś choćby z duchownych sprawdza te teksty... widać nie :) Oni chyba wypluwają te arty na zawołanie z miłą chęcią bym poczytał o niektórych podpunkatach jednak nie ma żadnego odwołania :(

Cz maja 24, 2012 17:06

Nie Ty, lecz autor tego tematu mógł chcieć tak przyciągnąć do czytania i komentowania. Mnie osobiście tez dziwi, jak i Ciebie, że w dziale tematycznym, powstają tak marne teksty, choć to tylko zestaw ciekawostek.

O których podpunktach byś poczytał?

Cz maja 24, 2012 18:46

szczerze zainteresowały mnie punkty 1,5,8,10 :)

szkoda, że właśnie takie portale puszczają teksty byle jakie żeby tylko czytelników przyciągnąć i wywołać jałowe komentarze

Pt maja 25, 2012 8:19

Osobiście nie twierdzę że wszystkie artykuły są byle jakie, bo i nie znam wszystkich. Ale niektóre mogą być słabe. Natomiast jak dla mnie onet ma problem z moderacją, więc i poziom komentarzy jest niski, bo każdy może napisać co chce. Dziwi mnie e do języka potocznego nie weszło jeszcze stwierdzenie "ale onet", jako znak dowolności i bylejakości.

1. Faktycznie ciekawe jak wyliczono tą liczbę, których Bóg zabił.
5. Co do tej poligamii to musiałbym się dokładniej przyjrzeć co Bóg akceptował, a co było dowolnością jakiej dopuścili się owi patriarchowie. Zresztą kwestia tamtejszej kultury. Równie dobrze można mieć pretensje że Jezus nie przyszedł już w czasach Noego.
8. Co do dat... nie wiem czy to ma aż tak wielkie znaczenie. Skoro sam autor napisał że prawdopodobnie Jezus zmarł w środę, to widocznie sam tego nie wie. Jak zatem wyznaczyć konkretną datę?
10. Co do nieba, to ja się nie znam, ale coś niecoś i tu na forum mi się obiło o uszy. Najpewniej o tym gdzieś ktoś dyskutował już.
I na koniec, ciągle ostrożność musi być, bo to co sobie autor napisał, lepiej samemu sprawdzić.

Pt maja 25, 2012 9:53

Co do tej liczby zabitych to też jestem ciekawa.

Pt maja 25, 2012 11:18

Tu jest podana dokładnie ta sama liczba:

http://dwindlinginunbelief.blogspot.com/2010/04/drunk-with-blood-gods-killings-in-bible.html

... i np 2 Kronik rozdział 14 - 1 000 000 zabitych osób a jeden rozdział wcześniej czyli 2 Kronik 13 to 500 000 zabitych.

Te liczby i tak sa zaniżone bo Bóg uśmiercił każdego człowieka na ziemi - karą za grzech jest śmierć i każdy zostaje przez Boga uśmiercony za popełnione grzechy. Jedyną nasza nadzieją jest zmartwychwstanie w Chrystusie...

Pt maja 25, 2012 12:09
Iwona19 napisał(a):
Nie wiem jak teraz, ale czytałam kiedyś, że w czasach Jezusa nie istniało takie słowo, które w tym języku oznaczałoby kuzyna.
Ktoś cię oszukał.
αδελφος (adelfos) = brat
ανηψιος (anepsios) = kuzyn

Pt maja 25, 2012 12:26

akruk napisał(a):
Iwona19 napisał(a):
Nie wiem jak teraz, ale czytałam kiedyś, że w czasach Jezusa nie istniało takie słowo, które w tym języku oznaczałoby kuzyna.
Ktoś cię oszukał.
αδελφος (adelfos) = brat

Nie znam się na tym języku, napisałam to o czym przeczytałam jakiś czas temu.

Pt maja 25, 2012 12:27

akruk napisał(a):
Iwona19 napisał(a):
Ktoś cię oszukał.
αδελφος (adelfos) = brat

Teraz pozostaje pytanie jakich słów użyto w greckim oryginale?

Mateusz 13:55:

Mt 13:55 BT „Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda?”

"ουχ ουτος εστιν ο του τεκτονος υιος ουχ η μητηρ αυτου λεγεται μαριαμ και οι αδελφοι αυτου ιακωβος και ιωσηφ και σιμων και ιουδας”

Tu uzyto αδελφος (adelfos) czyli brat jak twierdzi akruk.

Marek 6:3

Czy nie jest to cieśla, syn Maryi, a brat Jakuba, Józefa, Judy i Szymona? Czyż nie żyją tu u nas także Jego siostry? I powątpiewali o Nim.

ουκ ουτος εστιν ο τεκτων ο υιος μαριας αδελφος δε ιακωβου και ιωση και ιουδα και σιμωνος και ουκ εισιν αι αδελφαι αυτου ωδε προς ημας και εσκανδαλιζοντο εν αυτω

Tu też!

Tylko czy akruk dobrze to podał? Tu ksiądz podaje coś odwrotnego:

"W takim toku rozumowania może utwierdzać kolejny fragment z Ewangelii wg św. Marka, gdzie o Jezusie mówi się: “Czyż nie jest to cieśla, syn Maryi, a brat Józefa, Jakuba, Judy i Szymona? Czy nie żyją tu także Jego siostry?” (Mk 6:3) Jednak w greckim oryginale na określenie brata użyto słowa 'adelfos', które ma także znaczenie 'kuzyn' lub 'krewny'."

http://www.parafia.jelenia-gora.pl/component/k2/item/228-czy-jezus-mia%C5%82-rodze%C5%84stwo?-prelekcja.html

Pt maja 25, 2012 12:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona