Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 7:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 52  Następna strona
 Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
A skąd wiesz, że akurat jak te słowa Jezus mówił to go troszkę nie poniosło? Może wzięła górę jego ludzka strona i jednak przesadził, a tacy jak Ty robią z tego podstawę wiary czy co tam... Pomijając już to, że nie wiemy czy ewangeliście o to właśnie chodziło, czy dobrze pamiętał, lub, czy oryginalna wypowiedz nie została zniekształcona.

Cz maja 24, 2012 16:15
...ale kombinują tu niektórzy, jak koń pod gore.
Manipulacje fragmentami tekstów soborowych...nie ładnie.
W Ewangeliach jest jak byk napisane, ze trzeba spożywać Ciało i Krew Chrystusa żeby mieć życie w sobie i życie wieczne.
Trzeba wierzyć w Syna Bożego w Jego Misje i Zmartwychwstanie, a nie jakieś tam dobre sprawowanie odstawiać i liczyć nie wiadomo na co...
ehh wy..lawiranci :-D

Misjonarze nie bez powodu już od wieków obchodzą cały świat aby ludziom nieść Dobra Nowinę o Zbawieniu i o Zbawicielu, często oddając na tych misjach swoje życie.
Teraz naprawdę ciężko mieć wymówkę, ze "ja nic nie wiedziałem" i " nic nie słyszałem" dlatego szlem za Budda czy Mahometem czy innym...
...każdy słyszał o Jezusie Chrystusie Synu Boga i sam zdecyduje, za kim pójdzie w wieczność.

Cz maja 24, 2012 16:32

nie krzysztof, nie wystarczy prawe życie. Prawe życie do niczego nie wystarczy. Jezus mówi jasno i wprost "kto wierzy we Mnie będzie zbawiony" "Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze mnie" . To Jezus nas zbawia. My sami nie mamy żadnych szans się zbawić. Pierwszym świętym o którym wiemy na 100%, bo ze słów Jezusa, jest łotr z krzyża. Człowiek, którego życie najprawdopodobniej było z gruntu złe. A jednak w chwili śmierci dostępuje łaski poznania Jezusa, z pokorą uznaje Go- i dostaje zaproszenie bezpośrednio do raju..... My sami możemy wierzyć że żyjąc według przykazań, zbliżając się do Boga przez modlitwę, dostaniemy łaskę Jego miłosierdzia w chwili śmierci. I tyle. Zbawia Bóg, nie człowiek! A kogo zbawi i dlaczego? To On zdecyduje.

Cz maja 24, 2012 18:23

tanie_wino napisał(a):
A skąd wiesz, że akurat jak te słowa Jezus mówił to go troszkę nie poniosło? Może wzięła górę jego ludzka strona i jednak przesadził, a tacy jak Ty robią z tego podstawę wiary czy co tam... Pomijając już to, że nie wiemy czy ewangeliście o to właśnie chodziło, czy dobrze pamiętał, lub, czy oryginalna wypowiedz nie została zniekształcona.

Ja jako wierzący uznaję, że Pana Jezusa nie poniosło nigdy ponieważ, jak pisal Paweł z Tarsu, "w nim zamieszkala cała pełnia" i wszystko co powiedział jest objawieniem Bożej Prawdy przekazanej nam przez Ewangelistę prowadzonego nieomylnym Duchem Bożym więc o zniekształceniu prawdy nie może byc tu mowy!

Te założenia wynikają jedynie z mojej wiary i Ty jako niewierzący nie musisz ich podzielać a wręcz jesteś do tego niezdolny bez pomocy Ducha Świętego. Wiara bez wątpliwości, silna i niezachwiana, będąca już raczej pewnością a nie wciąż mglistą nadzieją jest jednym z darów Ducha Świętego i człowiek ot tak sam z siebie jej wykrzesać nie może ale musi ją otrzymać z góry.

Jeżeli więc - zgodnie z moją wiarą - Jezus był napełniony Duchem Świętym to Go nie poniosło gdy mówi "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony"
Nie poniosło też Ewangelisty, który z natchnienia Ducha Świętego zapisał powyższe słowa w takim właśnie brzmieniu.

Jeżeli więc Sobór Watykański mówi: "Każdy człowiek, nawet nieochrzczony, jakoś przynależy do Kościoła. Jeśli prowadzi prawe życie, ma szansę na zbawienie." to uważam że go poniosło. Taka niezgodność z Pismem świadczyłaby jedynie o tym, że KrK nie jest prowadzony Duchem Świętym a i Papież z całą pewnością nieomylny w sprawach wiary nie jest!
Zakładamy oczywiście że Sobór coś takiego ogłosił i że nie jest to jedynie bulla forumowej koleżanki Val. :lol:

Cz maja 24, 2012 18:59
Ofir :shock:
Ja tylko cytuję SWII, a Ty mi tu takie rzeczy wypisujesz :D

Zwróć uwagę na słowa:
Jeśli prowadzi prawe życie, ma szansę na zbawienie. Znaczy to tylko tyle, że nie tylko katolicy mogą być zbawieni. Bo tak- umiera bliski-ateista. Nie nawraca się w ostatnie dni, ani nie ma chrztu- czy katolik ma mieć 100% pewności, że trafi taki gość do piekła?
Zaznaczę, że taka osoba może mieć szacunek do religii, ale po prostu nie potrafiła uwierzyć, mimo posiadanej wiedzy.

Nadzieja dla dzieci umierających bez chrztu, s. 25 napisał(a):
81. a) Łaska Boga dosięga każdego człowieka, a Jego opatrzność obejmuje wszystkich. Sobór Watykański II naucza, że Bóg nie odmawia „pomocy koniecznej do zbawienia” tym, którzy bez własnej winy nie doszli jeszcze do bezpośredniego poznania Boga, ale – z pomocą łaski – „prowadzą uczciwe życie”. Bóg oświeca każdego człowieka, „aby ostatecznie miał życie” (por. konst. Lumen gentium, 16). Dalej jest powiedziane, że łaska „w sposób niewidzialny działa” w sercach wszystkich ludzi dobrej woli (konst. Gaudium et spes, 22). Te słowa odnoszą się bezpośrednio do tych, którzy osiągnęli wiek używania rozu-mu i podejmują odpowiedzialne decyzje, ale trudno byłoby stwierdzić, że nie odnoszą się także do dzieci. Szczególnie następujące stwierdzenie wydaje się mieć prawdziwie uniwersalne odniesienie: „Skoro bo-wiem Chrystus umarł za wszystkich i skoro ostateczne powołanie człowieka jest w istocie jedno, miano-wicie Boskie [cumque vocatio hominis ultima revera una sit, scilicet divina], powinniśmy utrzymywać, że Duch Święty wszystkim daje możliwość uczestniczenia w tym misterium paschalnym w tylko Bogu znany sposób” (konst. Gaudium et spes, 22). To głębokie stwierdzenie Soboru Watykańskiego II prowa-dzi nas do centrum planu miłości Trójcy Przenajświętszej i podkreśla, jak plan Boży przekracza ludzkie rozumienie.82. b) Bóg nie domaga się od nas rzeczy niemożliwych108. Ponadto moc Boża nie ogranicza się do sa-kramentów: „Bóg nie związał swojej mocy z sakramentami, tak by bez sakramentów nie mógł udzielić skutku sakramentów” („Deus virtutem suam non alligavit sacramentis quin possit sine sacramentis effec-tum sacramentorum conferre”)109. Bóg może więc udzielić łaski chrztu bez udzielenia tego sakramentu – ten fakt powinien być uwzględniany szczególnie wtedy, gdy udzielenie chrztu okazałoby się niemożliwe. Konieczność sakramentu nie jest absolutna. Tym, co jest absolutne, jest konieczność dla ludzkości „sa-kramentu pierwotnego” (Ursakrament), którym jest sam Chrystus. Wszelkie zbawienie przychodzi do nas od Niego, a więc w jakiś sposób za pośrednictwem Kościoła110.

Myślę, że lepiej poczytać dokument, aby nie nadinterpretować tekstu.
Całość dostępna w formacie PDF: http://pda.comuf.com/pdf/MKT%20-%20Nadzieja%20zbawienia%20dla%20dzieci.pdf

Cz maja 24, 2012 19:19

Val, dokładnie tego oczekiwałem.
Sobór Watykański swoje, a Polscy Katolicy swoje.

Smutne jak silnie zakorzenione są pewne nawyki.

Słuchaj zawsze głosu swego serca, a może usłyszysz ten cichy szept Boga który drzemie w każdym z nas.
W nim znajdziesz wskazówki jak zbudować własną drabinę, po której będziesz mógł wspiąć się do Niego.

Cz maja 24, 2012 23:42
podtrzymuje użycia słowa MANIPULACJA tekstami soborowymi.
wyciągacie treści z ich kontekstu i machacie nam tu przed oczami..

Bóg obdarowuje człowieka łaska potrzebna do Zbawienia - każdego człowieka!
jestem całkowicie przekonana, ze każdy kto zetkną się z Dobra Nowina,
miał tez w tym momencie warunki na przyjecie jej w swoim sercu,
bo tak właśnie to działa.

Ten kto przyjął ten przyjął, ten kto odrzucił ten odrzucił.
Odrzucenie łaski Boga ZAWSZE ma swoje korzenie w grzechu.
godne życie może pomoc nie przegapić tego ważnego momentu, gdy Bóg wyciąga do nas rękę.
niestety świat jest tak zdegenerowany, ze ludzie godnie żyją w/g jakiś tam powierzchownych wartości, a potem ta łaskę tez odrzucają bo po prostu odrzucają Boga, kolaborują na różnych poziomach swojej świadomości, woli z szatanem.
jak wszyscy wiedza, można być wrogiem Boga, a na zewnątrz być tzw. "porządnym człowiekiem"..
jednak prawda jest jaka jest...

Teksty soborowe, mówią o ludziach, którzy całkowicie nie ze swojej winy nie mieli okazji poznać Jezusa Chrystusa i Jego nauki i o tych, którym ich kondycja psychiczna czy fizyczna nie pozwoliła na pełny i świadomy akt woli przyłączenia się do Chrystusa w swoim sercu bo Bóg zawsze patrzy na okoliczności z jakimi człowiek się zmaga, te NIEZALEŻNE od niego.

Nie ma to nic wspólnego z tymi, którzy w swoich sercach Boga opluwają,
a potem idą w świat i niby "dobrze czynią"...

Pt maja 25, 2012 1:14

bo poza JEZUSEM nie ma zbawienia duszy,
ON jest bramą przez którą każdy z nas będzie musiał przejść

Pt maja 25, 2012 8:24

mkb napisał(a):

Bóg obdarowuje człowieka łaska potrzebna do Zbawienia - każdego człowieka!
jestem całkowicie przekonana, ze każdy kto zetkną się z Dobra Nowina,
miał tez w tym momencie warunki na przyjecie jej w swoim sercu,
bo tak właśnie to działa.

Nie, to tak nie działa. Bardzo często "Dobrą Nowinę" niosą głupcy, a ciężko wymagać, by ktoś wierzył głupcom, prawda? Zdaje się, że rozmawialiśmy w innym wątku choćby o chrystianizacji Indian... plemionom Pueblo Hiszpanie nieśli Ewangelię przemocą i przymusem- masz im za złe, że w pewnym momencie Indianie pozabijali i przegnali ich wszystkich i w tym krótkim czasie spokoju jaki uzyskali masowo odbywali obrzędowe zmycie chrztu?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt maja 25, 2012 8:36

Sobór Florencki zda się wykluczać od zbawienia tych, którzy nie pozostają w wyraźnym związku z Kościołem, ale dotyczy to osób świadomie z nim zrywających czy walczących. Skoro chrzest udzielany przez akatolików jest ważny, to daje potrzebną do zbawienia łaskę uświęcającą, którą traci się tylko przez grzech. Można ją zaś odzyskać przez żal doskonały. Trwanie przy błędzie często nie wynika ze złej woli, lecz łączy się ze szczerym przekonaniem. Teologowie odróżniają przecież herezję formalną i materialną. Tej drugiej ulega i wielu katolików, pojmując prawdy wiary, bez zdawania sobie z tego sprawy, inaczej niż uczy Kościół albo też akceptując całą jego naukę, znaną im mgliście lub wyrywkowo. A jednak nie przestają być oni członkami Kościoła. Pełna doń przynależność wyraża się tak widzialnie, jak niewidzialnie. Do owej pełni brakuje sporo także wielu katolikom. By zostać zbawionym, trzeba wszak mieć zarówno wiarę, jak miłość. Bez nich katolicyzm wyznawcy może być równie pozorny, jak akatolicyzm tego, kto pragnie prawdy i kocha, mimo iż różne przeszkody uniemożliwiają mu zewnętrzny związek z Kościołem. Ale czy "między braćmi od nas odłączonymi", skoro żyją wśród katolików, mogą być ludzie trwający przy innych przekonaniach bona fide? Bóg to wie. Nie chcemy się wdzierać w Jego sądy, tylko próbujemy zrozumieć, jak to jest możliwe. Wiemy przecież, jak tępy bywa rozum, ile znaczy wpływ wychowania, uprzedzenia, występki ludzi Kościoła. Justyn zwał ongiś chrześcijanami tych, co żyli rozumnie. Klemens z Aleksandrii pisał, iż jak Żydów wiódł do Chrystusa Zakon, tak Greków prowadziła doń filozofia. Erazm z Rotterdamu zaś mógł konsekwentnie wołać: św. Sokratesie, módl się za nami! Tak, Pismo uzależnia zbawienie od wiary, ale i od miłości (J 3,18; 14,21). Chrystus umarł za wszystkich, Bóg wszystkich chce zbawić, ale nie zobowiązuje do tego, co niemożliwe. Konieczność wiary i chrztu do zbawienia dotyczy tych, do których Ewangelia dotarła. U innych warunki te spełnia gotowość uwierzenia w to, co Bóg objawi, a pragnienie chrztu zawiera się w doskonałej miłości.

Nie ma zbawienia zewnątrz Kościoła Chrystusowego, "Przyjaciel Chrześcijańskiej Prawdy" 1840, z. 1, s. 3-20; z. 2, s. 3-38

Tekst powyższy ukazał się 122 lata przed rozpoczęciem Soboru Watykańskiego II.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 25, 2012 8:40

mkb napisał(a):
a co ty od niego chcesz?
cóż on komu złego zrobił, ze aż go nazywasz - kpina?

Nic złego, to nie jest złe, tyko śmieszne. Popatrz na Ewangelie, a potem na cały ten watykański przepych, nie razi Cię kontrast?

Pt maja 25, 2012 8:46

To co cytuje tu Johnny99 ma sens dla mnie:

"Konieczność wiary i chrztu do zbawienia dotyczy tych, do których Ewangelia dotarła."

Teraz czy jednak chrzest jest jedynym warunkiem, który należy spełnić by zostać zbawionym?

"Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym" (J6,54)

W Kościele Katolickim wszyscy są ochrzczeni ale Ciało i Krew dostaje się tylko kapłanowi. Przeciętny wierny musi zadowolic się jedynie Ciałem a Krew pod postacią wina nie jest dla niego! Katolik - zgodnie ze słowami Pana - nie ma więc pewności, że zostanie wskrzeszony w dniu ostatecznym.
Pomijam już tutaj problem chrztu nieświadomych niemowląt i jego ważności...

Pt maja 25, 2012 9:25

Ofir napisał(a):
W Kościele Katolickim wszyscy są ochrzczeni ale Ciało i Krew dostaje się tylko kapłanowi. Przeciętny wierny musi zadowolic się jedynie Ciałem a Krew pod postacią wina nie jest dla niego!

Cóż, są przecież poza KK ludzie ochrzczeni, a spożywający zarówno Krew jaki i Ciało ;)

Pt maja 25, 2012 9:51

krzysztofff napisał(a):
Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Wystarczy prowadzić prawe życie i już.

Dla mnie to też brzmi budująco :tancze:

Ciekawe co na to powiedzą ci, którzy uważają, że jest tylko jedna droga, a jest to katolicka droga?

Moja droga nie jest katolicka, dawno rozstałam się z naukami tego kościoła, ale powiem ci,że nie masz się z czego cieszyć, bo zostałeś wprowadzony w błąd.
Żadna denominacja ani żaden kościół cię nie zbawi. Wiara-to jest kluczowe słowo i łaska Boża, nie uczynki,nie liturgie,święci itd.itp.Jednak błędem jest sądzić,że wystarczy być tzw.porządnym człowiekiem a masz niebo zapewnione. To diabelskie kłamstwo.
Wiara w Jezusa,Chrzest w Jego Imię i Boża łaska.
"Nie z uczynków,aby się kto nie chlubił".

Pt maja 25, 2012 12:05
wk00 - chodzi o to, że nie można mieć pewności jak Bóg osądza. Jest to wyraz pokory wobec Boga. Zrozumienia, że nie zna się co do joty planu Boga i w związku z tym nie można wykluczyć, że niekatolicy również mogą być zbawieni.
Czy jesteś pewien jakie warunki muszą być spełnione, aby zostać zbawiony i jesteś gotów przysiąc ponad wszelką wątpliwość, że znasz tak dobrze Boga?

Cytuj:
Jednak błędem jest sądzić,że wystarczy być tzw.porządnym człowiekiem a masz niebo zapewnione. To diabelskie kłamstwo.

I nikt czegoś takiego nie twierdzi.
NA SWII stwierdzili, że ma szansę taki człowiek. Ale to czy będzie zbawiony zależy od woli Boga. Jest to pozostawienie Bogu-tej sprawy.

Pt maja 25, 2012 12:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 52  Następna strona