Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 05, 2025 10:05

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Czy mogę nie uznawać Świętych Kościoła Katolickiego ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy mogę nie uznawać Świętych Kościoła Katolickiego ?
Cytuj:
słowa te kierowało do św Faustyny Dzieciątko Jezus

Dzieciątko JEZUS O_O ???????? Dziwne, bo jak Jezus pokazywał się po swym zmartwychwstaniu, to jakoś był dorosły... Cofnął się w rozwoju ? Sorry ale jak widzę co rusz kolejne cytaty z tego dzienniczka, to herezja na herezji.... A na sądzie kogo mamy się spodziewać? Bobasa Jezusa ?

Pt maja 25, 2012 13:26

Jakie np. herezje w nim widzisz i co to jest herezja w twoim rozumieniu? Czy sądzisz, że Jezus nie ma możliwości ukazywać się w takiej postaci, w jakiej mu się podoba?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 25, 2012 13:56

Cytuj:
słowa te kierowało do św Faustyny Dzieciątko Jezus ... Zauważ ,że Jezus nie użył słowa Katolik tylko chrześcijanin ...I co ? Dalej uważasz ,że poza KK nie ma zabawienia .

Wskaż mi proszę jeden cytat gdzie napisałem że poza KK (Kościołem Katolickim) nie ma zbawienia.
Czekaj! Nie szukaj od razu ale zastanów się. Czy formuła dogmatu brzmi: "poza Kościołem nie ma zbawienia" czy "Poza Kościołem wyznania Rzymsko-Katolickiego" nie ma zbawienia?

W tym temacie: viewtopic.php?f=48&t=20736&start=495
Jasno wyraziłem co należy rozumieć przez tę formułę:
Eubulides napisał(a):
Pod tą formułą kryje się zdanie "Poza Chrystusem nie ma zbawienia". Chrystus powiedział: "Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko prze zemnie". Jeśli tak jest, bo tak powiedział Pan, a prawdą też jest (o czym pisał św. Paweł) że Kościół stanowi mistyczne ciało Chrystusa, (którego granice do końca nie znamy), to prawdą też jest "Extra Eclesia nulla salus" (Poza Kościołem nie ma zbawienia). Formuła ta jest dogmatem.

Kościół pojęty jako mistyczne ciało Chrystusa może przekraczać granice Kościoła Rzymsko-Katolickiego. Po raz kolejny odsyłam do konstytucji Lumen Gentium, tam jest szczegółowo opisane, jak to się może stać że ktoś, nie będzie w Kościele Katolickim a może się zbawić. Jeśli ktoś ma tgz. "Niewiedzę Niepokonalną". Jeśli dany chrześcijanin, dajmy na to protestant, tak został nieszczęśliwie zindoktrynowany, że nie miałby szans przejść na katolicyzm, ale w swojej wierze wytrwał i prowadził moralne życie, jest jakaś szansa że się zbawi. Jeśli jednak kto miał okazję poznać naukę Kościoła a tego nie uczynił, ten zbawić się nie może. "Kto nie uwierzy - jak mówi Pan - Już jest potępiony". O tym też wspomina ostatni dokument na ten temat "Dominus Jezus".
Tak więc droga Molly, wiele rzeczy widzę, najzwyczajniej jeszcze nie rozumiesz, zamiast więc arbitralnie odrzucać jakiś dogmat, staraj się lepiej poznać jaka jest tego interpretacja.

Jeśli więc nie nie ma miejsce w danej sytuacji że jakiś Chrześcijan ma niewiedzę niepokonalną a dobrowolnie odrzuca jakiś dogmat, pozbawia się sam i dobrowolnie uczestnictwa w Kościele Chrystusowym. Czyżbyś nie wierzyła że Kościołem kieruje Duch Święty? Dlatego powtarzam jeszcze raz, kanonizacje świętych nie możesz sobie odrzucać - uczynisz to - nie jesteś Katoliczką.

Pt maja 25, 2012 14:01

Nie chcę być zlośliwa,ale dlaczego w tak ważnych kwestiach powołujecie się na dzienniczek ś.Faustyny.Miarodajna jest Biblia.
Wystarczy przeczytać jeszcze raz ten fragment nr 424 żeby zrozumieć,że to brednie.Jak można wierzyć,że mały Jezusek przyszedł i opowiadał,że gwiazdy to dusze jednych a księżyc innych.To jakieś kpiny z majestatu Boga i Jego Syna.Czyżby Stworzyciel świata mógł takie brednie wygadywać? No chyba,że ta wasza święta miała nie po kolei.Przepraszam,ale to okropne w co ludzie wierzą.

Pt maja 25, 2012 16:04

Eubulides napisał(a):

Wskaż mi proszę jeden cytat gdzie napisałem że poza KK (Kościołem Katolickim) nie ma zbawienia.
Czekaj! Nie szukaj od razu ale zastanów się. Czy formuła dogmatu brzmi: "poza Kościołem nie ma zbawienia" czy "Poza Kościołem wyznania Rzymsko-Katolickiego" nie ma zbawienia?

Twoje słowa :
"Jeśli nie wierzysz w i nie przyjmujesz formuły "Poza Kościołem nie ma zbawienia", automatycznie nie jesteś już Katoliczką - powie ci to każdy duchowny, a także polecam zajrzeć do Prawa Kanonicznego."

Chyba logiczne o jakim my Kościele rozmawiamy ? To jasne że o Katolickim ? A jakim ? Może scjentologicznym ? Bo już się pogubiłam ... Odwróciłeś kota ogonem , ale okej ...

Eubulides napisał(a):
Czyżbyś nie wierzyła że Kościołem kieruje Duch Święty? Dlatego powtarzam jeszcze raz, kanonizacje świętych nie możesz sobie odrzucać - uczynisz to - nie jesteś Katoliczką.

Jestem , zrozum, że z Kościoła nie można się FORMALNIE "wypisać" , ani żaden ksiądz Cię nie wypisze , ani sam się nie wypiszesz ... Rozumiesz nie da się ... :D

wk00 napisał(a):
Nie chcę być zlośliwa,ale dlaczego w tak ważnych kwestiach powołujecie się na dzienniczek ś.Faustyny.Miarodajna jest Biblia.
Wystarczy przeczytać jeszcze raz ten fragment nr 424 żeby zrozumieć,że to brednie.Jak można wierzyć,że mały Jezusek przyszedł i opowiadał,że gwiazdy to dusze jednych a księżyc innych.To jakieś kpiny z majestatu Boga i Jego Syna.Czyżby Stworzyciel świata mógł takie brednie wygadywać? No chyba,że ta wasza święta miała nie po kolei.Przepraszam,ale to okropne w co ludzie wierzą.

Okropne to jest Twoje wyszukane słownictwo ....

Pt maja 25, 2012 16:15

Co okropnego w nim jest?Czego nie rozumiesz? Jesteś przedszkolakiem?

Pt maja 25, 2012 16:17
wk00 napisał(a):
Co okropnego w nim jest?

Totalna pogarda dla czyichś wierzeń np.
wk00 napisał(a):
No chyba,że ta wasza święta miała nie po kolei.Przepraszam,ale to okropne w co ludzie wierzą.

Pt maja 25, 2012 16:38

jak znajdę chwilę to "rzucę okiem" na DOKUMENTY SOBORU WATYKAŃSKIEGO II ...

Już wiem gdzie tkwi mój problem. Zauważyłam ,że uznaję Świętych którym objawiał się Jezus , którzy z nim rozmawiali lub słyszeli jego głos ... A resztę tak jakoś odrzuciłam ...

Pt maja 25, 2012 17:01

Molly napisał(a):
Chyba logiczne o jakim my Kościele rozmawiamy ? To jasne że o Katolickim ? A jakim ? Może scjentologicznym ? Bo już się pogubiłam ... Odwróciłeś kota ogonem , ale okej ...

Nie bardzo, jeśli mówimy o Kościele a więc słowie znajdującym się w formule dogmatu to nie rozumiem przez niego tylko kościół Rzymsko-Katolicki. Dlatego nie rozumiem twojego problemu z tym dogmatem, pisałem wyraźnie że chodzi o Kościół pojęty jako mistyczne ciało Chrystusa, a jego granic nie znamy.
Jeśli uważasz więc że słowa "Poza Kościołem nie ma zbawienia" nie są prawdziwe, tym samym twierdzisz, ze jest zbawienie poza Chrystusem. Bo Kościół utożsamia się z jego mistycznym ciałem. Por. Encyklika Piusa XII Mystici Corporis. Dalej, takim stwierdzeniem czynisz Chrystusa kłamcą, bo on wyraźnie powiedział, że "Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przez niego". (Parafraza).

I z tego Kościoła jako tako zupełnie się wypisać nie da, bo znamię chrztu jest nie do zmazania. To jest jasne. Ale możesz się wypisać jak najbardziej z Kościoła Rzymsko-Katolickiego, czyniąc się heretykiem lub protestantem. oni zauważ też chrzest mają, partycypują w Kościele Chrystusowym, ale nie są Katolikami.

Uważasz że Protestanci to Katolicy? Obraziła byś ich tym stwierdzeniem. Oni własnie nie są katolikami, bo odrzucają Katolickie dogmaty, między innymi właśnie o nieomylności Papieża.
Czy teraz rozumiesz, co od tak dawna chcę ci powiedzieć?

Pt maja 25, 2012 17:06

Nie uważam ,że Protestanci to Katolicy . Uważam ,że to chrześcijanie , a więc Ci którzy również dostąpią zbawienia nie napisałam ,że to Katolicy... :doubt: Rozumiem co od tak dawna chcesz mi powiedzieć :D

Jednak pozostaje jeszcze kwestia mojego rozumowania i uznania czegoś za prawdę ... Wybacz , ale to nie moja winna ,że mam taki problem z tymi świętymi ... To się narodziło w mojej głowie i nie jest łatwe do zwalczenia ... Co mam się czuć winna , że to nie jest zgodne z moimi przekonaniami? Jak myślisz , że przeczytam to czy owo i te wątpliwości zostaną rozwiane . To nie jest tak proste ... :D

Pt maja 25, 2012 17:20
Eubulides napisał(a):
Uważasz że Protestanci to Katolicy? Obraziła byś ich tym stwierdzeniem.
BUUUUU! Bzdura! Jesteśmy katolikami, jak każdy chrześcijanin, jesteśmy częścią Kościoła powszechnego! Z czystym sumieniem mogę wyznać , że "wierzę w jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół."
Eubulides napisał(a):
Oni własnie nie są katolikami, bo odrzucają Katolickie dogmaty, między innymi właśnie o nieomylności Papieża.
BUUUUU! Bzdura! Protestantyzm nie powstał na bazie odrzucania dogmatów ale próby uporządkowania, posprzątania ówczesnego bałaganu! A dogmat o nieomylności papieża to rok ... 1870!

Walczyć ze stereotypami i lenistwem umysłowym!

Pt maja 25, 2012 17:24
Molly napisał(a):
Nie uważam ,że Protestanci to Katolicy .
To źle uważasz, przyjdź do nas na godzinę biblijna i przedstaw się "jestem katolikiem". Usłyszysz spontaniczny chór "ja/my też!"

Pt maja 25, 2012 17:31

Kozioł , ale nie wszystkich do "jednego wora" są Protestanci którzy jasno mówią , "NIE JESTEM KATOLIKIEM"
Kościół do którego należysz być może nie ma "z tym" problemu jednak inne wyznania chrześcijańskie już tak.
Żaden Katolik nie powie ,że jest Protestantem , i wydawać by się mogło, że działa to w dwie strony jednak mogę się mylić, nie zmienia to również faktu ,że Ty uważasz się za Katolika i masz do tego prawo.

Pt maja 25, 2012 19:16
Molly napisał(a):
Kozioł , ale nie wszystkich do "jednego wora" są Protestanci którzy jasno mówią , "NIE JESTEM KATOLIKIEM"
Mówią tak w sensie "Kościoła Katolickiego" (nazwa własna) , a nie Kościoła powszechnego (katholikos). Dla katolików w Polsce jest to tak nie do pojęcia, nie do rozróżnienia, że nawet tytuł jednego z kazań Wesley'a "Duch katolicyzmu" jest tłumaczony "Duch uniwersalizmu" (a kazanie z uniwersalizmem nie ma żadnego związku).

Pt maja 25, 2012 20:17

Kozioł napisał(a):
Mówią tak w sensie "Kościoła Katolickiego" (nazwa własna) , a nie Kościoła powszechnego (katholikos). Dla katolików w Polsce jest to tak nie do pojęcia, nie do rozróżnienia, że nawet tytuł jednego z kazań Wesley'a "Duch katolicyzmu" jest tłumaczony "Duch uniwersalizmu" (a kazanie z uniwersalizmem nie ma żadnego związku).

Ja chyba wiem co piszę i wiem w jakim sensie co kto do mnie mówi ... Dla katolików w Polsce? A co my jacyś "inni" od reszty świata :D I aż ciśnie się na usta "co mnie obchodzą kazania Wesley'a? " To jakiś autorytet ?

Przeczytałam to kazanie tak jednym machem i całe ono opiera się na uniwersalizmie , natomiast o katolicyzmie ni widu ni słychu ...

Pt maja 25, 2012 21:27
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona