Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 17:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Teologia Pana Janusza Palikota 
Autor Wiadomość

Post Teologia Pana Janusza Palikota
Pan Janusz Palikot to trochę intrygująca mnie osobowość..nie chodzi o pewne postulaty jak aborcja itd itp .
Pan Janusz Palikot opowiada na tym filmiku ,że został posądzony o obrazę Ducha ŚW. Mniejsza co mówi pod względem polityki, ważne co mówi pod względem teologii...może ja się mylę ,ale - mi się zdaje ,że to co ten Pan mówi to..,że to jest baaardzo odlegle od teologicznej rzeczywistości w kk .

http://www.youtube.com/watch?v=bV0Sv8-DlGY
Minuta 3:21
Pan Palikot stwierdza ,że zna teologie Katolicką i twierdzi ,że jest coś takiego jak Duch przeciw Duchowi Świętemu ,ale co mówi dokładnie o tym grzechu?
Owszem stwierdza ,że jest to grzech niewybaczalny ,ale dalej
,że w którymś tam wieku jakiś tam teolog go sformułował ( czy ja się mylę czy To Jezus i Apostołowie o tym pierwsi nauczali , i to w biblii)
,że ten grzech polega na...niewykorzystywaniu swoich talentów ( !!!!!!?? - nigdy nie czytałem ,że tak kościół n naucza , ten grzech polega przede wszystkim na grzeszeniu rozmyślnym "ja sobie pogrzeszę ,a Bóg ma mi wybaczyć" , i ogólnie odejściu od Boga- czy ja się mylę ,czy to ten Pan ?)
Na koniec - to najbardziej mnie zaintrygowało- mówi ,że wszyscy grzeszymy przeciw Duchowi Św.

Jaki z tego wniosek-jeśli ja się mylę i Pan Palikot ma rację- to ,że nie znam się ,ale jeśli on mówi nieprawdę.....no no
ale , przecież gdyby ten Pan powiedział o prawdziwej treści przeciw Duchowi Św, to możliwe ,że część jego wyborców , ze strachem poleciała by do konfesjonału , drżąc o swoje zbawienie i oczywiście nie zagłosowała by na tego pana ..no bo jeśli KK mówi ,że dla Boga aborcja to zbrodnia ,to przecież nikt by na tego Pana z tych osób nie zagłosował- kto by chciał grzeszyć rozmyślnie skoro to podchodzi pod ten straszny grzech .
Zastanawiam się -zakładając ,że nie jestem w błędzie- czy ten pan po prostu jakoś się pomylił czy ..kłamał.
Czy to ja mam rację czy ten Pan , co do grzechu przeciw Duchowi Św? -Bo o takim grzechu przeciw Duchowi Św to ja jeszcze nie słyszałem....

Pt maja 25, 2012 18:23

Post Re: Teologia Pana Janusza Palikota
Jak oglądałam ten filmik to mi było bardzo przykro. Ale ja Panu Palikotowi nie wierzę nigdy.

Pt maja 25, 2012 19:03

ten grzech to odrzucenie Boga

Pt maja 25, 2012 19:22
Teraz to już nie jest żadna teologia. Co najwyżej religioznawstwo.

Pt maja 25, 2012 22:10

[...] Asienkka palikociarze wystosowali pismo do cara :

Obrazek
http://dzieckonmp.files.wordpress.com/2 ... o-cara.jpg

Pt cze 15, 2012 9:40
Szukam i szukam, ale nie widzę tam podpisu gwiazdy polskiej sceny politycznej- Janusza Palikota :gazeta:

I nie wiedziałam noOne, że jakiegoś tam ambasadora Rosji w Polsce uważasz za...cara :puknij:

Pt cze 15, 2012 9:50

1 co jest w nagłówku u góry po lewej ? ruch palikociarzy

2 nie czujesz porównań historycznych ?

Pt cze 15, 2012 9:53
noOne napisał(a):
2 nie czujesz porównań historycznych ?

Ja tam nie widzę analogii

Pt cze 15, 2012 10:14
noOne napisał(a):
[...] Asienkka palikociarze

Wiecej szacunku, to nie żadni palikociarze tylko członkowie Ruchu Palikota, to są ludzie a Twoi bliźni.
A Ty zdaje się jesteś chrześcijaninem. Czy może się mylę?

Pt cze 15, 2012 10:40
noOne napisał(a):
antypolacy palikociarze wystosowali pismo do cara

Widzę, że noOne jak moja Babcia, żyje w innej rzeczywistości...
Moja Babcia przy okazji tych stadionowych zadym, przeniosła się w rok 1612 :shock: To znaczy, nie wydaje jej się, że jest tamten rok, tylko wie dlaczego Polacy "Ruskich biją" :| Poobrażała się na mnie, bo ze mnie żadna patriotka i naszych "polskich patriotów" w postaci kibolstwa nie popieram, a wręcz przeciwnie. "Szwabów" też bić nie chcę, wiec w ogóle mam w głowie poprzestawiane i anty-Polka jestem :D
No i taka jest od tygodnia atmosfera w domu... ja na Euro, a Babcia na wojnie... :D Masakra :!:
Dobrze, że nie mieszkamy w tym samym mieszkaniu i te nasze kontakty są ograniczone, bo momentami oszaleć można... :roll:

Pt cze 15, 2012 10:48
-Vi- napisał(a):
noOne napisał(a):
[...] Asienkka palikociarze wystosowali pismo do cara

Moja Babcia przy okazji tych stadionowych zadym, przeniosła się w rok 1612 :shock: To znaczy, nie wydaje jej się, że jest tamten rok, tylko wie dlaczego Polacy "Ruskich biją" :| Poobrażała się na mnie, bo ze mnie żadna patriotka i naszych "polskich patriotów" w postaci kibolstwa nie popieram, a wręcz przeciwnie. "Szwabów" też bić nie chcę, wiec w ogóle mam w głowie poprzestawiane i anty-Polka jestem :D
No i taka jest od tygodnia atmosfera w domu... ja na Euro, a Babcia na wojnie... :D Masakra :!:
Dobrze, że nie mieszkamy w tym samym mieszkaniu i te nasze kontakty są ograniczone, bo momentami oszaleć można... :roll:

A Ty nie załapujesz, że babcia w swoisty sposób Cię ewangelizuje - było nie było kibole nieśli hasło "Bóg, Honor, Ojczyzna".

Pt cze 15, 2012 14:43

Alus napisał(a):
-Vi- napisał(a):
noOne napisał(a):
[...] Asienkka palikociarze wystosowali pismo do cara

A Ty nie załapujesz, że babcia w swoisty sposób Cię ewangelizuje - było nie było kibole nieśli hasło "Bóg, Honor, Ojczyzna".

Było, nie było hitlerowscy żołnierze mieli na klamrach od pasów napis "Bóg jest z nami"...

Pt cze 15, 2012 15:11
Alus napisał(a):

To nie o ewangelizowanie w tym chodzi (temu jest na szczęście daleka), tylko o politykę. Babcia łyka wszystko co powie PiS, co napiszą w Gazecie Polskiej itp. Ona zaczęła być skrzywiona na tym punkcie. Skrzywiona, bo coraz częściej zaczyna to przybierać formy skrajne ;/
A żeby było ciekawiej, światopoglądowo w bardzo wielu punktach ma zupełnie odmienne stanowisko niż jej ulubiona partia. Ale to wszystko okazuje się nie mieć żadnego znaczenia... :-|

Pt cze 15, 2012 15:36

Dokładnie - moim zdaniem sławetne hasło "Bóg, Honor, Ojczyzna", to żaden slogan ewangelizacyjny, lecz hasło polityczne partii narodowo-konserwatywnych, które powołują się na tzw. wartości chrześcijańskie. Jednak wprowadzają często w życie antywartości chrze. wszczynając np. rozróby i bójki z przedstawicielami odmiennych narodowości, ras, wyznań i orientacji, czego przykład mieliśmy we wtorek przed meczem Polska-Rosja.

Pt cze 15, 2012 19:15
Może z uwagi na osoby posłów (Piotr Chmielowski, Roman Kotliński, Jacek Kwiatkowski) składających interpelację ten wątek będzie odpowiedni, choć przez chwilę miałam ochotę umieścić to w Hyde Parku..

"Interpelacja
(nr 15446)
do ministra edukacji narodowej
W sprawie nauczania podczas lekcji religii o cudzie rozmnożenia chleba

Szanowna Pani Minister! W programie nauczania religii znajduje się temat:
„Cudowne rozmnożenie chleba”, który stanowi jeden z 37 cudów Jezusa
opisanych w ewangeliach kanonicznych. Z przekazu na lekcjach religii, cud ten
został opisany w ewangeliach według Marka, Mateusza, Łukasza i Jana. Według
katechety wydarzenie to miało miejsce nad Jeziorem Galilejskim, w trakcie
działalności Jezusa w Galilei. Andrzej wskazał chłopca, który przyniósł ze sobą
pięć chlebów jęczmiennych i dwie ryby. Chrystus, po wzniesieniu oczu do nieba
i odmówieniu dziękczynienia, rozmnożył chleby i ryby. Tak nakarmiono 5000
mężczyzn, nie licząc kobiet i dzieci. Zebranymi ułomkami napełniono
dwanaście koszów. W tym miejscu chciałbym pominąć aspekt, czy tego typu
cud był możliwy, bo ani ja, ani – jak mniemam – Pani Minister nie
doświadczyliśmy takiego cudu. Należy również założyć, że żadne z dzieci i
młodzieży uczących się o tym podczas lekcji religii same takiego cudu również
nie doświadczą. Jednak taki temat serwowany dzieciom w szkole niesie pewne
zagrożenia. Po pierwsze, wskazuje młodzieży inny sposób zaspokojenia swoich
potrzeb niż odpowiedzialna praca i uczciwy zarobek. Po drugie, może
zmniejszać czujność na wstępowanie bądź uczestnictwo w przedsięwzięciach
nawiedzonych ludzi bądź sekt. Po trzecie, w świetle interpretacji stołecznej
skarbówki tego typu zaspokojenie swoich potrzeb według litery polskiego prawa
jest nieopodatkowanym przychodem, a przyjęcie takiego cudownego daru nie
stanowi właściwego wzorca w aspekcie obowiązków podatkowych obywateli
.
Dlatego pytam Panią Ministrę:
1. Kto zatwierdza program nauczania religii w ww. temacie?
2. Jak odniesie się Pani do wymienionych w tekście zagrożeń z punktu
widzenia zawodowego nauczyciela, obywatela, ale też i rodzica?"

źródło

Ps. Wytłuszczenia moje

Śr kwi 24, 2013 9:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona