Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 16, 2025 4:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 43  Następna strona
 Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła! 
Autor Wiadomość

Post Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
piok333 napisał(a):
Z twojej perspektywy może to rzeczywiście być głupie, bo wiesz, że przez jego decyzję ludzkość okrutnie cierpi. Ale z jego perspektywy jest to mądra decyzja, bo to on sobie sam decyduje, czy zadawanie cierpienia ludzkości jest dobre czy złe. Nie przejmuje się ani prawdą obiektywną, ani dobrem obiektywnym. Sam sobie wyznacza kryteria i lekceważy ustalony przez Boga porządek, z wszystkimi obecnymi kryteriami obiektywnymi. Mówi: "cierpienie jest dobre, bo przynosi mi satysfakcję; jestem mądry, bo sam teraz ustalam co jest dobre, a co złe i nikt mi nie podskoczy!". Oczywiście to ilustracja, a nie cytat ;) Ty wiesz, że cierpienie jest złe i dlatego jego decyzja wydaje ci się głupia. Według niego cierpienie nie jest złe, bo przynosi mu satysfakcję, że ludzie cierpią, mordują, gwałcą, niszczą piękno stworzonego przez Boga świata. Dlatego on nie uznaje tej decyzji za głupią - może wszak robić to, co chce i nie musi służyć Bogu...

Czyli jedynym naprawdę wolnym stworzeniem bożym jest szatan. I dlatego "szacun" dla gościa za to, że jako jedyny naprawdę uwolnił się spod boskiej niewoli.
Wybacz, ale jeśli ktoś zostaje stworzony po to, żeby służyć, to dla mnie jest po prostu niewolnikiem i niczym więcej. Zaprzeczysz, że aniołowie i ludzie zostali stworzeni po to, żeby służyć swojemu Panu i Władcy?

Wt maja 29, 2012 14:05
Zobacz profil WWW

Zaglądnąłem sobie do KKK aby sprawdzić, co Kościół ma do powiedzenia w temacie upadku szatana.
I ciekawe rzeczy wyczytałem... :|

Katechizm KK napisał(a):
II. Upadek aniołów

391 Do wyboru nieposłuszeństwa skłonił naszych pierwszych rodziców uwodzicielski głos przeciwstawiający się Bogu 253 . Ten głos przez zazdrość sprowadza na nich śmierć 254 . Pismo święte i Tradycja Kościoła widzą w tej istocie upadłego anioła, nazywanego Szatanem lub diabłem 255 . Kościół naucza, że był on najpierw dobrym aniołem stworzonym przez Boga: Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali - "Diabeł bowiem i inne złe duchy zostały stworzone przez Boga jako dobre z natury, ale same uczyniły się złymi" 256 .

392 Pismo święte mówi o grzechu tych aniołów 257 . Ich "upadek" polega na wolnym wyborze dokonanym przez te duchy stworzone, które radykalnie i nieodwołalnie odrzuciły Boga i Jego Królestwo. Odbicie tego buntu znajdujemy w słowach kusiciela skierowanych do naszych pierwszych rodziców: "tak jak Bóg będziecie" (Rdz 3, 5). Diabeł "trwa w grzechu od początku" (1 J 3, 8) i jest "ojcem kłamstwa" (J 8, 44).

393 Nieodwołalny charakter wyboru dokonanego przez aniołów, a nie brak nieskończonego miłosierdzia Bożego sprawia, że ich grzech nie może być przebaczony. "Nie ma dla nich skruchy po upadku, jak nie ma skruchy dla ludzi po śmierci" 258 .

394 Pismo święte potwierdza zgubny wpływ tego, o którym Jezus mówi, że "od początku był on zabójcą" (J 8, 44), a nawet usiłował odwrócić Jezusa od misji powierzonej Mu przez Ojca 259 . "Syn Boży objawił się po to, aby zniszczyć dzieła diabła" (1 J 3, 8). Wśród jego dzieł najcięższe w konse-kwencjach było kłamliwe uwiedzenie, które doprowadziło człowieka do nieposłuszeństwa Bogu.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak to możliwe, że szatan był najpierw "dobrym aniołem" ale jednocześnie trwał w grzechu "od początku"? :shock:

Wt maja 29, 2012 14:30
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak to możliwe, że szatan był najpierw "dobrym aniołem" ale jednocześnie trwał w grzechu "od początku"? :shock:
Zapraszam do lektury

Wt maja 29, 2012 16:25

Od początku z pewnością nie oznacza, że od swego stworzenia. Zaistnienie grzechu szatana nie było wolą Boga ani koniecznością. Zaistnienie grzechu było skutkiem brutalnej decyzji szatana. Bóg nie chciał, żeby szatan trwał w grzechu. Grzech zaczął istnieć, odkąd szatan zgrzeszył. Dopóki nie było grzechu, nie było tego, co niemiłe. Nieprzyjemność jest "fizyczną" interpretacją grzechu, zmysłowym jego wyrazem.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Śr maja 30, 2012 12:50

Cytuj:
Zaistnienie grzechu szatana nie było wolą Boga

Coś się może wydarzyć WBREW woli wszechmocnego?
Cytuj:
Zaistnienie grzechu było skutkiem brutalnej decyzji szatana.

... a ta brutalna decyzja była skutkiem tego, że taki właśnie - skłonnym do "brutalnych decyzji" stworzył go Bóg. Bo może ta skłonność sama się zrobiła, Bóg jej nie przewidział?

Śr maja 30, 2012 14:24

niewazny12 napisał(a):
Grzech zaczął istnieć, odkąd szatan zgrzeszył.
Tak. Wiem. Grzech istniał od początku istnienia grzechu. Dzięki. Pomogłeś mi w zrozumieniu. :)

Śr maja 30, 2012 15:50
Zobacz profil WWW
Acro napisał(a):
Coś się może wydarzyć WBREW woli wszechmocnego?
A wierzysz, że wszystko, co się dzieje, jest z woli Bożej?

Śr maja 30, 2012 16:13

W ogóle nie wierzę w czary-mary.

Natomiast to prosta logika: jeśli jest się wszechmogącym, to nic się nie może wydarzyć brew jego woli. Nie oznacza to, że wszystko dzieje się bezpośrednia za jego przyczyną, lecz musi to albo tolerować, albo akceptować, bo gdyby czegos nie tolerował, to natychmiast może zmienić.

Na pewno nic go nie zaskakuje (bo jest też wszechmogący), a w przypadku stwórcy - wszystko, co się wydarza (takze zło) jest efektem jego takiego a nie innego stwarzania - i raczej jego wyborem, bo gdyby któraś konsekwencja mu nie odpowiadała, zmieniłby coś stwarzając tak, aby się nie pojawiła. No nie uciekniesz przed tym zasłaniając się wolną wolą, nagłym i nieprzewidzianym buntem szatana etc.

Śr maja 30, 2012 16:20
Acro napisał(a):
Natomiast to prosta logika: jeśli jest się wszechmogącym, to nic się nie może wydarzyć brew jego woli.
Może to i logiczne, jednak prawda jest taka, że są rzeczy dziejące się wbrew woli Boga (vide grzech).

Śr maja 30, 2012 19:35

Jeśli bóg jest wszechmogący to szatan nie mógł by istnieć,bo przecież jest przeciwnikiem boga i sprawcą grzechu więc bóg za pomocą pstryknięcia palca by go wyeliminował.Kolejny dowód na to że niema istoty wszechmogącej....A niewazny12 niech nie wypisuje bzdur,bo to są głównie jego domysły nie może nikomu powiedzieć czy bóg lubi kanapki z salami czy z żywiecką,bo tego nikt nie wie <<głupi przykład ale ważne jest to że lepiej napisać "Niewiem,człowiek nie może pojąć wszystkich poczynań boga"Jest to o wiele bardziej lepsze od tłumaczenia swoich własnych interpretacji biblii

Śr maja 30, 2012 19:56
malakaj napisał(a):
Jeśli bóg jest wszechmogący to szatan nie mógł by istnieć,bo przecież jest przeciwnikiem boga i sprawcą grzechu więc bóg za pomocą pstryknięcia palca by go wyeliminował.Kolejny dowód na to że niema istoty wszechmogącej....A niewazny12 niech nie wypisuje bzdur,bo to są głównie jego domysły nie może nikomu powiedzieć czy bóg lubi kanapki z salami czy z żywiecką,bo tego nikt nie wie <<głupi przykład ale ważne jest to że lepiej napisać "Niewiem,człowiek nie może pojąć wszystkich poczynań boga"Jest to o wiele bardziej lepsze od tłumaczenia swoich własnych interpretacji biblii

"Pstryknięciem palca wyeliminował" - czyli zabił, stając sie równy szatanowi.

Śr maja 30, 2012 20:25

Cytuj:

No nie zabił.Ale "spowodował",że szatan popełniłby harakiri z uśmiechem na twarzy :-D

Cz maja 31, 2012 6:41

Alus napisał(a):

Faktycznie, eliminacja jednego bytu dla ochrony innych, którym tamten zagraża - a za które niesie się odpowiedzialność - to zupełnie to samo, jedno szataństwo.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz maja 31, 2012 6:46

Alus napisał(a):

Ale po co miałby likwidować? Wystarczyło NIE STWORZYĆ szatana. Zwłaszcza mając wiedzę o tym, kim szatan będzie i co zrobi, jeśli zostanie stworzony.

Cz maja 31, 2012 9:10
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
Alus napisał(a):

Ale po co miałby likwidować? Wystarczyło NIE STWORZYĆ szatana. Zwłaszcza mając wiedzę o tym, kim szatan będzie i co zrobi, jeśli zostanie stworzony.

Oczywiście bo najlepiej aby człowiek miał wolność nieograniczoną i zero odpowiedzialności - czyli totalny chaos i anarchia.

Cz maja 31, 2012 9:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 43  Następna strona