Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 1:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Jan Paweł II Niewielki 
Autor Wiadomość
Post Re: Jan Paweł II Niewielki
mykitos napisał(a):
Alus napisał(a):
.

Cytuj:
-Umacnianie centralizmu i absolutyzmu papieskiego. Wprowadził wewnętrzną cenzurę w Kościele (w Instrukcjach dotyczących pewnych aspektów wykorzystywania społecznych środków przekazu, z 30 marca 1992 r.). Odtąd wszyscy kapłani i zakonnicy obowiązani są przedstawiać do wcześniejszego sprawdzenia specjalnej "komisji do spraw wiary" przy episkopatach krajowych książki i publikacje, które zamierzają wydać.

Źródło proszę.

Umacnianie centralizmu i absolutyzmu papieskiego. Wprowadził wewnętrzną cenzurę w Kościele
nawet księża i biskupi oskarżali go o ciasny dogmatyzm i oderwanie od rzeczywistości, które tylko pogłębia obecny kryzys Kościoła.
Papież niewygodnych teologów usuwał z uczelni teologicznych i pozbawiał prawa nauczania.

Pomyliłeś papieży :) - to przyszły Benedykt XVI, prefekt Kongregacji nauki Wiary wydał i podpisał Instrukcję
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... _2_28.html

Cytuj:
Pro-life. org - to nie jest dla mnie wiarygodne źródło informacji

Fakty się nie zgadzają tym gorzej dla faktów.....a dla wolontariatu "Pomagamy"? :D
http://www.pomagamy.pl/numery/17/aids.htm

Pt cze 01, 2012 17:30
Alus napisał(a):
Pomyliłeś papieży :) - to przyszły Benedykt XVI, prefekt Kongregacji nauki Wiary wydał i podpisał Instrukcję

No sory,ale ówczesny prefekt Kongregacji doktryny wiary - kadr Ratzinger był podwładnym ówczesnego papieża Jana Pawła

Pt cze 01, 2012 17:36

mykitos napisał(a):
Alus napisał(a):

No sory,ale ówczesny prefekt Kongregacji doktryny wiary - kadr Ratzinger był podwładnym ówczesnego papieża Jana Pawła

Alus - wybacz mi nieco osobistą prośbę. Czy mogłabyś współdyskutantów, a szczególnie oponentów potraktować z odrobiną szacunku i zaufaniem, że nie każdy daje się nabrać na demagogiczne quasiargumenty. Zapewniam, że byłoby to bardzo miłe dla pozostałych userów i owocne w zbożnym dziele kontynuowania sensownej polemiki.
Z góry dziękuję.

Pt cze 01, 2012 17:48
mykitos napisał(a):
Alus napisał(a):

A jako papież Instrukcji nie wycofał.
Tez nie słychać, aby kolegium biskupie zgłaszało wniosek o wycofanie.
Zatem należy wnioskowac, że inicjatywe wydania Instrukcji podjęło kolegium wraz z papieżem JPII.

Cytuj:
Alus - wybacz mi nieco osobistą prośbę. Czy mogłabyś współdyskutantów, a szczególnie oponentów potraktować z odrobiną szacunku i zaufaniem, że nie każdy daje się nabrać na demagogiczne quasiargumenty. Zapewniam, że byłoby to bardzo miłe dla pozostałych userów.
Z góry dziękuję.

Nie zauważyłam aby mykitos wzywał w sukurs adwokata.
A do dyskusji nikt nie jest zobligowany.

Pt cze 01, 2012 17:56

Cytuj:

Czyżbym niechcący trafił na prywatne forum @Alus? Jeśli tak - to najmocniej przepraszam i proszę łaskawie o wybaczenie.

Pt cze 01, 2012 18:00
Otto_Katz napisał(a):
Cytuj:

Czyżbym niechcący trafił na prywatne forum @Alus? Jeśli tak - to najmocniej przepraszam i proszę łaskawie o wybaczenie.

Gdybym traktowała forum jako swoje, to ja pouczałabym Ciebie co i jak wolno Ci pisać.

Pt cze 01, 2012 18:11
@Alus
Na samym dole linku, tuz nad podpisem Ratzingera stoi wołem:
W czasie audiencji, udzielonej niżej podpisanemu Kardynałowi Prefektowi, Jego Świątobliwość Jan Paweł II zatwierdził niniejszą Instrukcję, uchwaloną na zebraniu plenarnym Kongregacji Nauki Wiary, i nakazał jej opublikowanie.

Bez zgody JP2 (a prawdopodobnie i na jego zlecenia) dokument nie ukazałby się.

Pt cze 01, 2012 19:25
żeby było jasne to pani Alus nie obraziła mnie ,ani tutaj ani wogóle na forum. To że myśli inaczej niż ja -ma do tego pełne prawo. Ja nie jestem nieomylną wyrocznią (ani nikt inny)

Pt cze 01, 2012 19:46
Kozioł napisał(a):
@Alus
W czasie audiencji, udzielonej niżej podpisanemu Kardynałowi Prefektowi, Jego Świątobliwość Jan Paweł II zatwierdził niniejszą Instrukcję, uchwaloną na zebraniu plenarnym Kongregacji Nauki Wiary, i nakazał jej opublikowanie.

Prawdopodobnie, niemniej była to decyzja kolegialna.

mykitos napisał(a):
żeby było jasne to pani Alus nie obraziła mnie ,ani tutaj ani wogóle na forum. To że myśli inaczej niż ja -ma do tego pełne prawo. Ja nie jestem nieomylną wyrocznią (ani nikt inny)

Ani ja :)
Forum służy do wymiany myśli, poglądów, bez intencji przekonywania czy zmuszania aby inni je podzielali.

Pt cze 01, 2012 20:24
Alus napisał(a):
Kozioł napisał(a):
@Alus

Prawdopodobnie, niemniej była to decyzja kolegialna.

Kolegialna? O takiej "kolegialności" juz rozmawialiśmy.
Krótko mówiać: wszystko co podejrzane to kolegialne, a cio dobre to zasługa JP2 :twisted:

Pt cze 01, 2012 21:08

Kozioł napisał(a):
Krótko mówiać: wszystko co podejrzane to kolegialne, a cio dobre to zasługa JP2

No bracie - nie uradzisz. Staś Bareja to chyba prorok był albo jeszcze cwańszy wizjoner, że przewidział amnezję i odloty pokaźnej liczby Polaków, w związku z pontyfikatem i grubo przed pontyfikatem Karola Wojtyły;

"Czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się przemęcza dla naszego klubu, prezes Ochódzki Ryszard, naszego klubu „Tęcza”. Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie – to wilki! To mówiłem ja – Jarząbek Wacław, trener drugiej klasy. Niech żyje nam prezes sto lat!
To jeszcze ja – Jarząbek Wacław, bo w zeszłym tygodniu nie mówiłem, bo byłem chory. Mam zwolnienie. Łubu dubu, łubu dubu, niech żyje nam prezes naszego klubu. Niech żyje nam! To śpiewałem ja – Jarząbek
."

Pod kwestię "jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki" wystarczy podłożyć wg. uznania; kardynałów, księży pedofilów, dziennikarzy, niepokornych teologów, ect i toczka w toczkę można śpiewać peany na cześć Największego.
A ci, którzy mają czelność mieć inne zdanie "to nie ludzie – to wilki" niechybnie złym opętane i egzorcyzmów godne.

(Dziwi jedynie wiara, że epoce informacji elektronicznej uda się, na dłuższą metę skutecznie zaklinać rzeczywistość według własnych wyobrażeń?)

Pt cze 01, 2012 21:52

ERRATA
W poście powyżej zbędna jest fraza "i grubo przed pontyfikatem". Zagalopowałem się.
Oczywiście początek pontyfikatu to październik 1978, a realizacja Misia trwała na przełomie 1980/81r.
Za zamieszanie przepraszam - w ramach pokuty wyłączam kompa i idę za kare spać.

Pt cze 01, 2012 23:06
Cytuj:
Krótko mówiać: wszystko co podejrzane to kolegialne, a cio dobre to zasługa JP2 :twisted:

Taka kolegialna jak przykładowo postanowienia Rady ministrów - żaden bez konsultacji z pozostałymi członkami i premierem nie podejmuje decyzji w zakresie tylko swojego resortu.
Inna sprawa - powiedz co jest podejrzanego w tym, że Kościół dba o prawidłowość głoszenia Bibli, nauki Jezusa?
W Twoim Kościele wszyscy mogą ogłaszać, drukowac i rozpowszechniać, swoje indywidualne interpretacje Bibili czy wizję zmian liturgii?

So cze 02, 2012 8:10
Liturgia jest dość swobodna, a ewentualne zmiany elementów stałych mogą być co roku zmienione na konferencji (synodzie) także na wniosek "świeckiego" reprezentanta zboru.

Tak, każdy może pod swoim nazwiskiem publikować i wydawać. Jest z tym nawet pewien problem, bo poza periodykami związanymi ściśle z Kościołami, to nie ma w Polsce miejsca na publikacje teologiczne.
Ale każdy może napisać książkę, zawrzeć w niej swoją myśl teologiczna i wydać. Znalezienie wydawcy i koszty to już sprawa techniczna.

Porównanie do rady ministrów jest baaardzo dalekie. ale skoro chcesz, to ewentualne zasługi JP2 sa jeszcze mniejsze, a winy ciążą na nim tak samo. Twoja próba rozwodnienia odpowiedzialności JP2 za jego pontyfikat jest rozbrajająca. Rozmawiasz z dorosłym człowiekiem dobrze znającym mechanizmy władzy absolutnej. JP2 otaczał się tymi ludźmi, którzy byli dla niego wygodni, a odsuwał niewygodnych. Miał na to duużo czasu. Wraz z jego śmiercią 3/4 Watykanu spakowało swoje kufry, a pozostali głównie pomniejsi urzędnicy, straż i inni. Takie są mechanizmy władzy. Proszę, przestań mnie traktować jak dziecko.

So cze 02, 2012 8:19
Kozioł napisał(a):
Liturgia jest dość swobodna, a ewentualne zmiany elementów stałych mogą być co roku zmienione na konferencji (synodzie) także na wniosek "świeckiego" reprezentanta zboru.

Tak, każdy może pod swoim nazwiskiem publikować i wydawać. Jest z tym nawet pewien problem, bo poza periodykami związanymi ściśle z Kościołami, to nie ma w Polsce miejsca na publikacje teologiczne.
Ale każdy może napisać książkę, zawrzeć w niej swoją myśl teologiczna i wydać. Znalezienie wydawcy i koszty to już sprawa techniczna.

Ale jednak na konferencji (synodzie), nie zmienia idywidualnie jedna osoba :)
Pod swoim nazwiskiem teologowie, filozofii, też mogą wydawać - choćby w Polsce W. Hryniewicz głoszący teologię nadzie powszechnego zbawienia.

So cze 02, 2012 8:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona