Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 23:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 sprawa o. Konrada Hejmo OP 
Autor Wiadomość

Skoro istnieja dokumenty

A widziałeś je :?: Podano je do wiadomości publicznej, jak to zrobiono z samą osobą oskarżoną :?:

bezlizariusz napisał(a):
nie mozna takich operacyjnych dokumentów ujawniac bezposrednio całej opinii publicznej

A bezpodstawnie - bo na razie papierów nikt na oczy nie widział - oskarżyć można, prawda :?: Bezpodstawnie i bezprawnie - Kieres wykorzystał ustawę, która w takiej sytuacji nie daje mu prawa do ujawniania danych; to oczywiste złamanie ustawy o ochronie danych osobowych.

Bezliariusz napisał(a):
Prof. Kieres w końcu sie zdecydował na ujawnienie nazwiska

A to dopiero jest ciekawe. Kilka dni temu słyszałem jego wypowiedź w radiu, gdzie wyraźnie wypowiadał się przeciw ujawnieniu tak szybko (właśnie w tych dniach) personaliów agenta, któe - jak mówił - rozpoznał.

Prawda jest taka - są to, niestety, SB-ckie metody. Siedzi człowiek sobie przed TV i dowiaduje się, że jest agentem. Wcześniej nikt go nawet nie poinformował, że są przeciwko nim jakiekolwiek zarzuty. I co to ma być :?:

Bezliariusz napisał(a):
winowajcy

Wiesz, przypomnę Ci że istnieje coś takiego w krajach cywilizowanych - a Polska jako tako do takich należy - jak domniemanie niewinności. Czyli dopóki w sądzie, w procesie, nie udowodni się mu zarzuconych czynów - jest niewinny. Jeśli już - to oskarżony. Choć to też nie na miejscu, bo póki co nikt go o nic konkretnie nie oskarżył przed żadnym sądem.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 29, 2005 12:31
Zobacz profil WWW
bo na razie papierów nikt na oczy nie widział

..ano widzieli.....np. o Maciej Zieba
Nie zaprzeczaj wiec oczywistym faktom....sa i dokumenty i nagranie na tasmie głosu o. Hejmo.
nie liczysz chyba na to, ze IPN wysle ci poczta cała dokumentacje do przejrzenia.
Zreszta widząc co poniektóre paniczne reakcje ludzi, obawiam sie ze nawet gdyby je opublikowano w całości, to i tak wiele głosów by sie znalazlo "stwierdzajacych" ze to podróba i prowokacja.
Ludzie opanujcie sie.......to okropne ...wszedzie widzicie spisek?
To chyba efekt propagandy RM....tam tez wiecznie wszedzie spiski.....machlojki, oszustwa......[...]

pozdrówka

[...] - jo_tka

Pt kwi 29, 2005 12:46

..ano widzieli.....np. o Maciej Zieba

Dokładnie. I nie dalej niż 20 minut w wiadomościach radiowej Trójki słyszałem o tym, że wstrzymuje się od jakiejkolwiek wypowiedzi i komentarzy do czasu rozmowy z samym Hejmo (prawdopodobnie w śr albo czw).

Nie porównuj tej sytuacji z RM. [...]

[...] - jo_tka

Pt kwi 29, 2005 14:18
Zobacz profil WWW

Prosiłbym powstrzymać się od obraźliwych określeń pod adresem dużych grupy katolików i mnie osobiście. Jak masz jakiś problem to zapraszam do merytorycznej dyskusji w temacie Radio Maryja. Jako antysemita, integerysta, sekciarz, rasista, oszołom, moherowy niepełnosprawny beret podejmę rękawicę.*

Ciekawa jest reakcja Naszego Dziennika na próbę obrzydzenia słusznej sprawy lustracji:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20050429&id=po01.txt
i w wydaniu z 29.04 czyli dzisiejszym.
Agentów trzeba rozliczyć, w Kościele też. Ale środowiska, które same ostrzegały przed ujawnieniem prawdy, bo to polowanie na czarownice, samo takie polowania urządza.

Prawda musi być ujawniona. Duchowni, którzy zdradzali Kościół i donosili aparatowi terroru jako instytucji publicznej powinni zostać ujawnieni. Nie wolno ich jednak osądzać pochopnie, odsądzać od czci i wiary i nie pozwalać im wykazać skruchy i naprawić winy.

*zdanie, do którego odnosi sie ten komentarz usunęłam. jo_tka

Pt kwi 29, 2005 14:54

W sprawie O Heimo - poczekajmy z fetowaniem wyroków, niech pierw specjaliści się wypowiedzą na temat. A dopiero potem zobaczymy kto szyje tę "szatę"

Pt kwi 29, 2005 16:35

nie liczysz chyba na to, ze IPN wysle ci poczta cała dokumentacje do przejrzenia.

Skoro i tak za pół miesiąca mają zostać opublikowane (te 700 stron o Hejmo, w formie książki, wydanej przez IPN) - to nie rozumiem,c zemu nie można było poczekać, aż każdy będzie mógł zapoznać się z tymi materiałami i w tym momemncie ujawnić nazwisko, aby rzeczywiście nikt nie miał watpliwości, że są niezbite dowody na jego winę.

meritus napisał(a):
ToMu
Prosiłbym powstrzymać się od obraźliwych określeń pod adresem dużych grupy katolików i mnie osobiście. Jak masz jakiś problem to zapraszam do merytorycznej dyskusji w temacie Radio Maryja.

Ja ustosunkowałem się tylko do wypowiedzi Belizariusza - on poruszył kwestię RM.

ps. Nie podobają mi się dopiski jo_tki domyślam się jako moderatora - prosiłbym o umieszczanie ich (choćby kolorystycznie) w taki sposób, aby nie było wątpliwości że są to myśli dodane nie przez autora konkretnego posta

Pt kwi 29, 2005 22:56
Zobacz profil WWW

Dokładnie - Wojtku37. Nie uważam, że Hejmo nie jest winny... Chcę wierzyć w jego niewinność. Gdy sprawę wyjaśni kompetentny organ - np. sąd - wówczas wszystko będzie jasne.

Pt kwi 29, 2005 22:57
Zobacz profil WWW

ToMu - wedle zyczenia, kolor mojej interwencji w Twoim poscie zmienilam.

I wyjasnienie: fragment Twojego postu usunelam nie dlatego, ze odniosles sie do wypowiedzi Belego, ktory poruszyl temat RM, tylko z powodu tego, jak wyrazasz sie o "o. Rydzyku i jego elektoracie".

Prosze o wysylanie ewentualnych dalszych uwag w tej sprawie na pw.

Pt kwi 29, 2005 23:18

A ja osobiście uważam że to jest chore, że nagle teraz, po śmierci JPII Wielkiego, wszyscy sie interesują któż to na Niego donosił. Donosił, nie donosił- myślicie że Jan Paweł II nie wiedział o takim fakcie? On wiedział dużo więcej i był znacznie bliżej kuluarów wielkiej polityki niz my wszyscy razem wzięci. I jeśli wiedział i przebaczył- to czemu niby my mamy tego nie robić tylko rozdmuchiwać stare sprawy?
A jesli donosił- to i tak największą "karą" mógłby byc fakt że i tak nic z tego nie wyszło. Dobry Bóg jest milosierny dla wszystkich- czemu my nie potrafimy byc miłosierni tylko tak rozdrapujemy stare rany narodu???

Wt maja 03, 2005 17:23
Zobacz profil WWW

Myślę, że bardziej powinniśmy się zastanowić nad pomówieniem ks. Mieczysława Malińskiego, o którym "wprost" napisał artykół, iż był agentem. W sprawie o. Hejmo zostało to ogłoszeno przez IPN i nie ma dyskusji, ale czy jakaś "szmatława" gazeta ma prawo osądzać i wydawać wyroki?

Wt maja 03, 2005 18:50
Zobacz profil WWW

Bardzo ciekawy artykol z Rzeczposlitej zamiesza portal wiara tu

Szczegolnie ciekawy jest fragment o tak zwanej szarej strefie, czyli konkatach ksierzy z wladza, czesto w dobrej sprawie, mysle ze dopiero w niebie dowiemy sie ilu ksierzy szlo blagac o wolnosc czy zycie danej osoby, a w aktach jest ze przyszedl dobrowolnie na rozmowe. Znam dwa takie przypadki osobiscie.

Śr maja 04, 2005 0:36

Pozostaje czekać na publikację IPN i decyzję prowincjala co do o. Hejmo. Zobaczymy...

Cz maja 05, 2005 14:30

Post O Hejmo
Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamien.
Ci" bez winy" znow rzucaja kamieniami
Ratujmy sie z tego przewrotnego pokolenia
Trzudko mała

Cz maja 05, 2005 21:42
Zobacz profil YIM

Ja nie widziałem aktu oskarżenia, nie widziałem żadncyh materiałów tekstowych ani audio. Mają dowody :?: To trzeba było w tym samym momencie ujwanić i dać do wiadomości publicznej dowody i podać personalia agenta. A gdy sprawę załatwia się tak., jak zrobił to Kieres - to jest to po prostu nieuczciwe.

Ciekawe, jak Zoll ustosunkuje się do zapytania dominikanów odnośnie przekroczenia przez Kieresa swych uprawnień w ujawnianiu tych danych.

Pt maja 06, 2005 12:05
Zobacz profil WWW

i ciekawe, jak będą pracowaly obie komisje. Nie podoba mi się też zakaz kontaktów z prasą dla o. Hejmo - chociaż to trochę jestem w stanie zrozumieć.
pzdr

Pn maja 09, 2005 11:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona