Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 7:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Jan Paweł II Niewielki 
Autor Wiadomość
Post Re: Jan Paweł II Niewielki
Alus napisał(a):
Ale jednak na konferencji (synodzie), nie zmienia idywidualnie jedna osoba :)
Ależ mogą prowadzić nabożeństwa jak chcą, tylko co na to reszta zboru?
Będąc w kościele, gdzie ksiądz słowa zmienić nie może, bo podwaza to "ważność" nabożeństwa nie masz zielonego pojęcia o swobodzie i różnorodności panującej u metodystów. Po prostu nie wiesz o czym piszesz. Porównanie struktur i zwyczajów KEM do zamordyzmu w KK jest jak porównanie współczesnej struktury żądów USA do ZSRR za czasów Stalina.
Alus napisał(a):
Pod swoim nazwiskiem teologowie, filozofii, też mogą wydawać - choćby w Polsce W. Hryniewicz głoszący teologię nadzie powszechnego zbawienia.
Hryniewicz wydaje za zgodą kurii Biskupiej Warszawsko - Praskiej. Nie znalazłem w Polsce książki religijnej/teologicznej księdza katolickiego nie mającej poparcia biskupów.

Nabożeństwa w KEM sa tak różnorodne: od bardzo liturgicznego z chórami i organami po bardzo swobodne wciągające całą społeczność. Ramy sa tak szerokie jak tylko sobie potrafisz wyobrazić.

So cze 02, 2012 8:38
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):
Ale jednak na konferencji (synodzie), nie zmienia idywidualnie jedna osoba :)
Ależ mogą prowadzić nabożeństwa jak chcą, tylko co na to reszta zboru?
Będąc w kościele, gdzie ksiądz słowa zmienić nie może, bo podwaza to "ważność" nabożeństwa nie masz zielonego pojęcia o swobodzie i różnorodności panującej u metodystów. Po prostu nie wiesz o czym piszesz. Porównanie struktur i zwyczajów KEM do zamordyzmu w KK jest jak porównanie współczesnej struktury żądów USA do ZSRR za czasów Stalina.

Aleś walnął - a co nimy ksiądz powinien samowolnie zmieniać w liturgii?
Kościół to wspólnota wiernych danej parafii, nie siedlisko proboszcza/wikarego, którzy zmieniają sobie liturgię wedle własnego widzi mi się.

Alus napisał(a):
Pod swoim nazwiskiem teologowie, filozofii, też mogą wydawać - choćby w Polsce W. Hryniewicz głoszący teologię nadzie powszechnego zbawienia.
Hryniewicz wydaje za zgodą kurii Biskupiej Warszawsko - Praskiej. Nie znalazłem w Polsce książki religijnej/teologicznej księdza katolickiego nie mającej poparcia biskupów.[/quote]
Co nie znaczy, że nie może wyrażać osobistych poglądów, które nie są poglądami całego Koscioła.

Cytuj:
Nabożeństwa w KEM sa tak różnorodne: od bardzo liturgicznego z chórami i organami po bardzo swobodne wciągające całą społeczność. Ramy sa tak szerokie jak tylko sobie potrafisz wyobrazić.

Również w KK - choćby nabożeństwa Odnowy, Neo znacznie sie różnia od Mszy w kościele parafialnym.

So cze 02, 2012 8:51
Alus napisał(a):
Kościół to wspólnota wiernych danej parafii, nie siedlisko proboszcza/wikarego, którzy zmieniają sobie liturgię wedle własnego widzi mi się.
Widzisz? Nawet nie pojmujesz, ze moze byc inaczej! Że może odejść bardzo daleko do schematów i rutyny pobudzając społeczność do czynnego uczestnictwa i refleksji.
Choć pewien element u metodystów jest niezmienny : metodyści bardzo lubią śpiewać :D
Alus napisał(a):
Cytuj:
Hryniewicz wydaje za zgodą kurii Biskupiej Warszawsko - Praskiej. Nie znalazłem w Polsce książki religijnej/teologicznej księdza katolickiego nie mającej poparcia biskupów.

Co nie znaczy, że nie może wyrażać osobistych poglądów, które nie są poglądami całego Koscioła.
Ależ Hryniewicz, moja droga, wyznaje jeden z prądów teologii katolickiej będący w niej od pierwszych stuleci! Nie głosi wg KK żadnej herezji. Swoim pozwoleniem kuria podpisuje się pod tymi książkami jako książkami katolickimi.
Ale skreśl z "nadziei powszechnego zbawienia" słowo "nadzieja" i juz bedziesz heretyczką i kuria nie dość, że swego pozwolenia nie da, to jeszcze poszczuje Kongregacją!

Na marginesie: człowiek podający się za wierzącego, który nie życzy wszystkim zbawienia, który nie ma choć iskry nadziei na to, ze Bóg zbawi wszystkich, jest dla mnie mocno podejrzany.
Alus napisał(a):
Cytuj:

Również w KK - choćby nabożeństwa Odnowy, Neo znacznie sie różnia od Mszy w kościele parafialnym.
Nadal nie wiesz o czym piszesz :D

So cze 02, 2012 9:02
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):
Widzisz? Nawet nie pojmujesz, ze moze byc inaczej!

Nie widzę takiej potrzeby. Jako, że z natury jestem perfekcjonistką i wszystko wokół mnie zawsze ma swoje miejsce - w nocy o północy wiem, gdzie znajduje sie jakiś dokument, tak w domu jak i w pracy - nie znoszę chaosu, nieuporządkowania.
Nabożeństwo "na żywioł" wnosiłoby dla mnie taki chaos, nieuporządkowanie.

Cytuj:
Ależ Hryniewicz, moja droga, wyznaje jeden z prądów teologii katolickiej będący w niej od pierwszych stuleci! Nie głosi wg KK żadnej herezji. Swoim pozwoleniem kuria podpisuje się pod tymi książkami jako książkami katolickimi.

Tylko prądów, nie oficjalnej nauki.

Cytuj:
Nadal nie wiesz o czym piszesz :D

Może nie wiem :)
Jak pisałam wyżej, z naturyswojej nie szukam urozmaiceń w liturgii, nabożeństwach.

So cze 02, 2012 9:14
Alus napisał(a):
Nabożeństwo "na żywioł" wnosiłoby dla mnie taki chaos, nieuporządkowanie.
Wybacz ale nadal nie wiesz o czym pisze. Twoje wyobrażenia sa dalekie od rzeczywistości. Mniejsza powtarzalność, niecodzienność nie musi i nie oznacza pójścia na żywioł, nieuporządkowania. Aby tobie troszkę przybliżyć to posłużę się mocno niedoskonałym porównaniem: gdybyś poszła na nabożeństwo greckokatolickie to być może byłabyś nieco zagubiona, ale uporządkowania tej liturgii odmówić byś nie mogła.

Alus napisał(a):
Cytuj:

Tylko prądów, nie oficjalnej nauki.
Ale oficjalna nauka owemu prądowi teologicznemu nie przeczy :) W masowej pamięci żywe sa pewne obrazy, jak np. piekła jako miejsca ze smoła, siarką i, kotłami i paleniskami, czy tez miejsca gdzie diabły torturują potępione dusze. Takie obrazy nakładają się na oficjalne nauczanie KK i potem to co głosi Hryniewicz moze wydawac się nurtem spoza nauczania oficjalnego. A jednak tak nie jest. KAŻDY nurt w KK musi zawierac się w nauczaniu oficjalnym. Inaczej jest wg KK herezją

Cytuj:
Jak pisałam wyżej, z natury swojej nie szukam urozmaiceń w liturgii, nabożeństwach.
Nie dziw się potem pytaniom "dlaczego to takie nudne". Dla mnie nabożeństwo za każdym razem jota w jotę takie samo jest nieporozumieniem.

So cze 02, 2012 9:36
Cytuj:
Ale oficjalna nauka owemu prądowi teologicznemu nie przeczy :) W masowej pamięci żywe sa pewne obrazy, jak np. piekła jako miejsca ze smoła, siarką i, kotłami i paleniskami, czy tez miejsca gdzie diabły torturują potępione dusze. Takie obrazy nakładają się na oficjalne nauczanie KK i potem to co głosi Hryniewicz moze wydawac się nurtem spoza nauczania oficjalnego. A jednak tak nie jest. KAŻDY nurt w KK musi zawierac się w nauczaniu oficjalnym. Inaczej jest wg KK herezją

Nie stanowi herezji, bo jest to teologia NADZEI powszechnego zbawienia.
A nadzieja nie niweluje nauczania o karze wiecznej, opartej o Pismo św (Mt 25,46; 2 Tes 1, 6-10).

Cytuj:
Nie dziw się potem pytaniom "dlaczego to takie nudne". Dla mnie nabożeństwo za każdym razem jota w jotę takie samo jest nieporozumieniem.

Dla mnie nie nudne :) - stała, niezmienna liturgia Mszy św jest jak skała, trwałe i pewne oparcie.
Nudne może być tylko przynudzanie księdza na kazaniu - a bywa tak niestety.

So cze 02, 2012 10:23
Alus napisał(a):
A nadzieja nie niweluje nauczania o karze wiecznej, opartej o Pismo św (Mt 25,46; 2 Tes 1, 6-10).
A nauka katolicka o wiecznej karze nie zakłada, ze ktokolwiek będzie nią ukarany.

So cze 02, 2012 13:28
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):
A nauka katolicka o wiecznej karze nie zakłada, ze ktokolwiek będzie nią ukarany.

Zakłada, ale nie przesądza.

So cze 02, 2012 13:54
Alus napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):

Zakłada, ale nie przesądza.

Czyli kto wg KK będzie w piekle?

So cze 02, 2012 14:08
Kozioł napisał(a):
Porównanie struktur i zwyczajów KEM do zamordyzmu w KK jest jak porównanie współczesnej struktury żądów USA do ZSRR za czasów Stalina.

Przede wszystkim nie "żądów" ale rządów.

Poza tym piszesz o zamordyzmie w KK. Owszem ,był takowy w przeszłości. Ale u kalwinistów czy u purytan był on znacznie większy

So cze 02, 2012 16:35
Alus napisał(a):

stała, niezmienna liturgia Mszy św jest jak skała, trwałe i pewne oparcie.
.

Wcale nie taka niezmienna. Dawniej była msza trydencka i po łacinie. W latach 60 papież Paweł VI dokonał reformy mszału (o co lefebryści robili wiele szumu). Twierdzą że "sprotestantyzowano" liturgie mszy,usuwając rzekomo ważne elementy

So cze 02, 2012 16:38
Cytuj:
Czyli kto wg KK będzie w piekle?

Napisałam precyzyjnie - skoro Jezus mówi o karze wiecznej, to Kościół zakłada potępienie, ale nigdy personalnie nie przesądza o losie ludzi po tamtej stronie.

mykitos napisał(a):
Alus napisał(a):

stała, niezmienna liturgia Mszy św jest jak skała, trwałe i pewne oparcie.
.

Wcale nie taka niezmienna. Dawniej była msza trydencka i po łacinie. W latach 60 papież Paweł VI dokonał reformy mszału (o co lefebryści robili wiele szumu). Twierdzą że "sprotestantyzowano" liturgie mszy,usuwając rzekomo ważne elementy

Zmienił sobór, nie zmienia nic w ustalonej liturgii Mszy św żaden pojedynczy kapłan.

So cze 02, 2012 18:34
mykitos napisał(a):
Przede wszystkim nie "żądów" ale rządów.
Przepraszam za błąd. Pocieszam się tym, że się dowartościowałeś.
mykitos napisał(a):
Poza tym piszesz o zamordyzmie w KK. Owszem ,był takowy w przeszłości. Ale u kalwinistów czy u purytan był on znacznie większy
W liturgii? Nie wiesz o czym piszesz!
To offtop o metodyzmie i katolicyzmie. Argument typu: "a u twojego sąsiada psa biją" mnie nie interesuje.

So cze 02, 2012 18:38
Kozioł napisał(a):

To jaki rzekomo był zamordyzm w liturgii?

So cze 02, 2012 18:41
mykitos napisał(a):
Kozioł napisał(a):

To jaki rzekomo był zamordyzm w liturgii?
A o czym ty "dyskutujesz"?

So cze 02, 2012 18:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona