Autor |
Wiadomość |
Iwona19
|
 Re: 7-latki do Komunii???
Jajko napisał(a): Może jesteś wyjątkowa? Ale większość dzieci, jak sądzę, tylko powtarza formułki. Kiedyś zapytałem dzieci rozmawiające o tej uroczystości co to znaczy "przyjąć Jezuska do serduszka". Jedno z dzieci coś takiego powiedziało, więc zapytałem co to znaczy. Rozumiały to dosłownie. Że Jezus zamieszka u nich w sercu. Nic ponadto. Że nie wspomnę o głębszych refleksjach pokomunijnych. Najważniejsza dotyczyła tego kto ile kasiory dostał. Serio. Przerażające. Gdy miałam 5 lub 6 lat bez przeszkód mogłam słuchać homilii papieskich.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Pn cze 04, 2012 8:30 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Słuchać - owszem, ale nie zasnąć przy nich i jeszcze coś zrozumieć, to w przypadku 5-latki zakrawa na cud.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn cze 04, 2012 11:04 |
|
 |
Iwona19
|
Czasem niektórych rzeczy nie rozumiałam, ale nigdy nie zasypiałam. Były dla mnie bardzo interesujące.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Wt cze 05, 2012 9:10 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Jeśli twierdzisz, że dla 5-latki homilie papieskie były bardzo interesujące i tylko niektórych rzeczy nie rozumiałaś, to wybacz, ale Ci nie uwierzę.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt cze 05, 2012 11:00 |
|
 |
Johnny99
|
Wybacz, ale ja również. Niestety, Jan Paweł II lekkiego pióra nie miał.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 05, 2012 11:10 |
|
|
|
 |
Iwona19
|
Jak chcesz to nie wierz. Twoja sprawa. Ja piszę jak było u mnie.
Ja Jana Pawła II jakoś rozumiem. Benedykt XVI trochę trudniejszy (zwłaszcza encykliki).
|
Wt cze 05, 2012 12:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Echhh, czepiacie się. Nie każde dziecko w tym wieku jedyne czym się interesuje to klocki lego i lalki barbie. Są dzieci, które się wyróżniają np. interesują się informatyką. Ja znałam 5 latka, małego konstruktora, który w jednej dziedzinie wykazywał zdolności. I nie ograniczało się to do kupna zestawu ze sklepu. Są ponadprzeciętnie zdolne dzieci, które w różnych dziedzinach przejawiają talenty. Widocznie Iwona19 w tym kierunku takowy talent przejawiała, zresztą pisała o różnych konkursach biblijnych w których startowała. To że wasze dzieci nie przejawiają ponadprzeciętnego talentu oraz otoczenie, to nie znaczy, że to niemożliwe. Po prostu nie spotkaliście takiego zdolnego dzieciaka. Zapewne Iwona19 nie interpretowała tak tych słów papieża jak dorośli, ale to nie znaczy, że nie mogło jej to interesować.
|
Wt cze 05, 2012 13:26 |
|
 |
Iwona19
|
Zawsze mnie to interesowało.
|
Wt cze 05, 2012 14:22 |
|
 |
Jajko
|
Pewnie Benedykta słuchasz w oryginale, więc nic dziwnego że trudniejszy 
|
Śr cze 06, 2012 11:41 |
|
 |
mareta
|
A ty Jajko słuchasz Ojca świętego?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Pt cze 08, 2012 18:52 |
|
 |
Jajko
|
Pozwól, że odpowiem Ci pytaniem: A Ty słuchasz Patriarchy Wszechrusi albo Dalajlamy?
|
So cze 09, 2012 9:27 |
|
 |
mareta
|
Czyli masz podobne pojęcie o nauczaniu Ojca św jak ja o nauczaniu Dalajlamy. To dlaczego z takim "znawstwem" wypowiadasza się na temat Kościoła Katolickiego, nie znając jego nauczania?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
So cze 09, 2012 20:12 |
|
 |
jesienna
|
Kozioł napisał(a): Ja prawdę mówiąc muszę się mocno wczuć aby zrozumieć wasz problem. W prawosławiu Wieczerzę przyjmują niemowlaki i nie ma żadnego problemu. U ewangelików jest taki silny wpływ korzeni kościoła zachodniego, że wieczerzę przyjmują współcześnie dopiero nastolatkowie przy konfirmacji i tez do końca nikt nie potrafi tego rozsądnie uzasadnić. Czy dzieciaki muszą być prawie teologami i mieć obryte na pamięć kilka modlitw aby móc przystąpić do Wieczerzy?
Największym problemem w KK sa chyba rodzice. Pierwsza Komunia powinna być nie po przygotowaniu i przeegzaminowaniu dzieci, ale po obowiązkowej katechezie i przeegzaminowaniu rodziców ! Przecież Komunii św. udziela się też upośledzonym umysłowo. Byłam na takiej I komunii św. - przystępował do niej synek mojej ciotki z zespołem Downa. Zgadzam się z Tobą, problemem nie jest niedojrzałość dzieci. Problemem są rodzice.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
So cze 09, 2012 20:37 |
|
 |
kropeczka_ns
|
Kozioł, jesienna, święte słowa! Przykład z życia. Warszawska parafia, ksiądz zbiera zapisy dzieci które będą przystępować do Komunii. Na liście jest powiedzmy około 50 dzieci. No i zaczyna się cykl przygotowania, na początku ktoś z rodziców zbiera jakąs ustaloną składkę na pokrycie kosztów. Ale na początku maja okazuje się że z tej listy 50 dzieci, w przygotowaniu uczestniczyło razem z rodzicami powiedzmy 30 czy 35. Są osoby które nie pojawiły się ani razu. Spotkania są raz w miesiącu, wieczorem, w porze dogodnej dla pracujących osób. Co się stało z tymi kilkunastoma osobami? Nikt nie wie, może zrezygnowały No i na ostatniej próbie pojawiają sie nagle rodzice z dziećmi którzy byli tylko raz, na jednym spotkaniu. Okazuje się że dzieci kompletnie nie wiedzą jak się zachowuje w czasie Mszy, kiedy się stoi, kiedy klęczy, co to jest Ewangelia czy Ojcze Nasz. Praktycznie przeżegnać się nie umieja. Prosty wniosek że na Mszy nie bywają nigdy skoro nie mają pojęcia jak wygląda. I na jakąś uwagę księdza czemu wogóle zignorowali przygotowanie jedna bardzo elegancka mama odpowiada - "no jak to? zapłaciłam to chyba sobie zarezerwowałam miejsce czy nie?" Autentyczne. Rezerwacja miejsca dla dziecka do komunii po... kupieniu biletu Tylko... po co. Jeśli ja nie jestem muzułmanką, nie bedę wysyłać dzieci do szkólki w meczecie. Po co, jeśli nie jest to nasza wiara. Gdzie ludzie mają jakąś szczerośc i autentyczność? Albo wierzę, żyję wiarą, i wtedy moje 9-letnie dziecko doskonale zna przebieg Mszy św bo było na niej setki razy, albo nie wierzę, Komunia nic dla mnie nie znaczy i nie robię farsy.
_________________ Ania
|
Wt cze 12, 2012 16:35 |
|
 |
jesienna
|
iskradeus napisał(a): Z pewnością to zbyt młody wiek. Człowiek jest jeszcze bardzo nie określony co do swoich przekonań.. Dziecko nie musi "rozumieć teorii" dziecko musi wiedzieć, że dzieje się coś wielkiego i świętego a w ogóle to z tym rozumieniem nie przesadzajmy sprawy boże i tak nie do końca i tak można ogarnąć rozumiem to może w tej sytuacjio niewielka jest różnica czy dziecko rozumie więcej czy mniej dpbrze prowadzone przez rodziców pieciolatki potrafią rozumieć bardzo dobrze co jest w wierze chrześcijańskiej najważniejsze
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Śr cze 13, 2012 7:40 |
|
|
|