Autor |
Wiadomość |
Tomek44
|
 Re: Cud JP2 na Euro?
Johnny99 napisał(a): Tomek44 napisał(a): Tymczasem piszesz o "setkach cudów za wstawiennictwem JPII" - i Alus oraz Ty dajecie tym zgłoszeniom ślepą wiarę, zarówno co do liczby i co do prawdziwości. Kto i gdzie daje czemukolwiek ślepą wiarę? Ty i Alus - rzekomym cudom za rzekomym wstawiennictwem zmarłego człowieka. Johnny99 napisał(a): Jajko napisał(a): No więc to żaden dowód, prawda? To jest logiczny wniosek. Logiczne wnioski opierają się na dowodach a nie na wierze czy też głębokich subiektywnych przekonaniach.
|
Wt cze 12, 2012 10:05 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Tomek44 napisał(a): Ty i Alus - rzekomym cudom za rzekomym wstawiennictwem zmarłego człowieka. Gdzie?? Cytuj: Logiczne wnioski opierają się na dowodach Logiczne wnioski opierają się na przesłankach.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 12, 2012 10:26 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Jak dziś wygramy z Rosją 5:0 i Dziwisz powie, że to zasługa JP2, to głęboko się namyślę nad możliwością takiej interwencji, a żebyście mi nie zarzucili, że tylko będę "myślał", to także wrzucę 5 stów do skrzynki na datki w najbliższym kościele. Bo taki wynik to faktycznie zakrawa na cud.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt cze 12, 2012 10:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Jak dziś wygramy z Rosją 5:0 i Dziwisz powie, że to zasługa JP2, to głęboko się namyślę nad możliwością takiej interwencji, a żebyście mi nie zarzucili, że tylko będę "myślał", to także wrzucę 5 stów do skrzynki na datki w najbliższym kościele. Bo taki wynik to faktycznie zakrawa na cud. Po wygranej z Rosją 5:0 te 5 stów od razu przesyłaj na Błękitny Krzyż, na pewno będzie więcej podopiecznych.
|
Wt cze 12, 2012 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niektórz palą świeczki w intencji np. różową na przyciągniecie przyjaźni a zielone by przciagnać pieniadze. Mówią, ze to działa 
|
Wt cze 12, 2012 11:25 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Niektórzy stawiają świeczki w oknach podczas burzy. To chroni domostwo przed piorunem  Inni, jak jest powódź, na wieży kościelnej wystawiają ludzkie szczątki*. Dzięki temu miasto ocalało  *a może nie szczątki, tylko przedmioty należące do dawno zmarłego - http://www.pardon.pl/artykul/11596/to_d ... relikwiamiRóżne są przejawy zabobonnej wiary.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt cze 12, 2012 11:36 |
|
 |
Tomek44
|
Johnny99 napisał(a): Tomek44 napisał(a): Ty i Alus - rzekomym cudom za rzekomym wstawiennictwem zmarłego człowieka. Gdzie?? Czy to ma znaczyć, że te setki zgłoszeń o rzekomych cudach za rzekomym wstawiennictwem osoby, która "w proch się obróciła" (Rodz. 3:19) nie uznajesz jako "cuda za wstawiennictwem JPII"???? Johnny99 napisał(a): Cytuj: Logiczne wnioski opierają się na dowodach Logiczne wnioski opierają się na przesłankach. Mylisz się, albo świadomie wprowadzasz w błąd. W zdaniu logicznym wnioski w istocie opierają się na przesłankach - ale aby mówić o PRAWDZIWOŚCI wniosku - przesłanka także musi być PRAWDZIWA. Tymczasem w rozważaniach o rzekomych cudach za wstawiennictwem osoby, która nie żyje, nie istnieje żaden dowód na prawdziwość przesłanek, że to zmarły JPII wstawiał się u Boga za kimkolwiek i to do tego stopnia, że Bóg posłuchał JPII i uzdrowił chorą osobę. To jest kwestia wyłącznie wiary a nie obiektywnych faktów. Samo uzdrowienie jakiejś osoby nie stanowi żadnego dowodu na czyjekolwiek wstawiennictwo. Nawet wtedy, jak będzie połączone z subiektywnym przekonaniem danej osoby o tym wstawiennictwie. A zatem z logicznego punktu widzenia rzekome "wstawiennictwo" nie jest "wnioskiem" wynikającym z faktu czyjegoś uzdrowienia ("przesłanka") - gdyż nie istnieje żaden dowód na to, że z takiej przesłanki wynika taki właśnie wniosek. Innymi słowy równie prawdziwe byłoby zdanie: "Johnny99 jest Polakiem" (obiektywny fakt - przesłanka) - "bo Tomek44 podrapał się po głowie" (obiektywny fakt - wniosek).
Ostatnio edytowano Wt cze 12, 2012 12:39 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt cze 12, 2012 12:29 |
|
 |
Johnny99
|
Tomek44 napisał(a): Czy to ma znaczyć, że te setki zgłoszeń o rzekomych cudach za rzekomym wstawiennictwem osoby, która "w proch się obróciła" (Rodz. 3:19) nie uznajesz jako "cuda za wstawiennictwem JPII"???? Jakoś się nad tym specjalnie nie zastanawiałem i nie przypominam sobie, żebym to sugerował. Cytuj: W zdaniu logicznym wnioski w istocie opierają się na przesłankach - ale aby mówić o PRAWDZIWOŚCI wniosku - przesłanka także musi być PRAWDZIWA. A czy ja coś pisałem o prawdziwości? Logiczny a prawdziwy to co innego. Cytuj: nie istnieje żaden dowód na prawdziwość przesłanek, że to zmarły JPII wstawiał się u Boga za kimkolwiek i to do tego stopnia, że Bóg posłuchał JPII i uzdrowił chorą osobę. To jest kwestia wyłącznie wiary a nie obiektywnych faktów. Wiara to jest w ogóle kwestia.. wiary. Też mi odkrycie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 12, 2012 12:33 |
|
 |
Awa
|
ad.Alus Cytuj: Ponoć o. Rydzyk skutecznie zadziałał umieszczając w kurii krakowskiej kilku swoich zagorzałych zwolenników. Duchowni emisariusze skutecznie wpłynęli na przekonania kardynała. Możesz Alus zdradzic z jakiego wiarygodnego żrodła ty czerpiesz takie informacje? Co do Tytona to jeden z blogerow niejaki Erwin Wencel poszedł dalej niz wy i nazwał czyn Tytona kompromitacją.Dożyliśmy takich czasów,że troszcząc sie o dobre samopoczucie ateisty będziemy musieli kryć się z oznakami wiary bo bidak poczuł się niekomfortowo i sobie nie życzy żeby jakiś Bóg popsuł mu igrzyska http://natemat.pl/18413,tyton-skompromitowal-narodowa-reprezentacje-wywiad-z-kontrowersyjnym-blogerem
|
Wt cze 12, 2012 13:44 |
|
 |
Jajko
|
Ten bloger przesadza. Czy ktokolwiek do kogo bramkarz się modlił pomógł w złapaniu piłki - nie wiadomo i sprawdzić się nie da, ale wiadomo i sprawdzić się da efekt autosugestii. Jeśli modlący się wierzy w ingernecję sił magicznych, to uspokaja się, może się lepiej skoncentrować na zadaniu. Jeśli komuś pomaga wykonanie jakiegoś rytuału, to chyba nic w tym złego ani tym bardziej kompromitującego.
|
Wt cze 12, 2012 13:53 |
|
 |
Johnny99
|
Może któryś ateista wytłumaczy mi, co jest kompromitującego albo dyskryminującego w tym, że ktoś wierzy w pomoc sił wyższych i otwarcie o tym mówi?? To pokazuje, że ateiści poczynają sobie coraz śmielej i kiedy tylko zdobędą realną siłę w społeczeństwie, nie zawahają się w ograniczaniu praw inaczej myślących.
Ostatnio edytowano Wt cze 12, 2012 13:57 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt cze 12, 2012 13:55 |
|
 |
Jajko
|
Trochę głupio wierzyć w zabobony, ale zaraz kompromitacja? Bez przesady.
|
Wt cze 12, 2012 13:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No. Dokładnie. Mogliby tacy Portugalczycy znak krzyża jakoś pod koszulką robić, czy jak...a nie tak na oczach całego świata, obciach, że hej.
|
Wt cze 12, 2012 14:04 |
|
 |
Johnny99
|
A najśmieszniejsze jest to, że ten gość coś tam pisze o kompromitacji przed światem. Trzeba się kompletnie nie znać na piłce, by coś takiego wymyślić. Wśród piłkarzy jest bardzo wielu wierzących i prawie nie zdarza się, żeby wstydzili się o tym mówić. Takie rzeczy, jak wykonywanie znaku krzyża, to norma na światowych boiskach.
|
Wt cze 12, 2012 14:26 |
|
 |
Jajko
|
Nie tylko na boiskach. Tacy skoczkowie narciarscy też to robią (wcale się nie dziwię - byłem kiedyś na skoczni i wygląda to naprawdę strasznie). Kupa ludzi to robi.
|
Wt cze 12, 2012 14:27 |
|
|
|