Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 1:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
 Mit w Biblii 
Autor Wiadomość

Post Re: Mit w Biblii
Jajko napisał(a):
Oczywiście, że nie wszystko da się wyjaśnić naukowo. Ale wówczas twierdzenie, że coś tam się stało jest zwyczajnym kłamstwem.

To, że się nie da naukowo czegoś wyjaśnić, nie znaczy że "nic się nie stało". Jeżeli pewnego dnia się zakocham, nie jest to fakt, który można dowieść naukowo; nie powiem jednak z tego powodu, że "nic się nie stało".
Zmartwychwstanie to nie "wydarzenie historyczne", lecz interpretacja historii Jezusa w oparciu o wiarę i nadzieję Izraela. To mit, który niesie prawdę o życiu, a nie kronika wypadków z popołudniówki, o których przebieg lub o to, czy w ogóle miały miejsce można się spierać. Można się - i jak najbardziej należy - pytać się o sens jaki ten mit niesie; można go przyjąć lub odrzucić; ale dyskusja "czy miał miejsce" jest pozbawiona podstaw.

Cytuj:
NIE WIADOMO czy coś się stało czy nie. Niektórzy ludzie tylko tak sobie wierzą. A to jest różnica, nie sądzisz?

Istotne jest pytanie, czy ta opowieść ma dla mnie sens i znaczenie; a nie czy i co się kiedyś stało, przynajmniej z perspektywy wiary. Dzieją się i będą się działy różne rzeczy. Jaka różnica, co, czy i jak "się stało"? Może nic się nie "stało" z punktu widzenia "przebiegu wydarzeń", ale to nie znaczy, iż nadzieja o tym, że życie jest ważniejsze niż śmierć pozbawiona jest sensu ani tego, by o tym nie opowiadać. To prawdziwa historia, niezależnie od takich czy innych rekonstrukcji wydarzeń.

Wt cze 12, 2012 14:49

-Vi- napisał(a):
Nauka nic takiego nie potwierdza.

Jajko napisał(a):
piok333 napisał(a):
Rzeczywiście, jeśli Chrystus nie zmartwychwstał - próżna jest moja wiara i wiara osób, które wierzą tak, jak ja. Ale ponieważ Chrystus zmartwychwstał, to wasze dywagacje są oszukiwaniem samych siebie :)
Piszesz o zmartwychwstaniu jak o fakcie historycznym, tymczasem to nie jest fakt historyczny, a jedynie prawda wiary. Przecież NIE WIADOMO (w sensie naukowym) czy Jezus zmartwychwstał czy nie. Widzisz różnicę?

Zabawne :) Być może dla was "potwierdzenie naukowe" czy sama "nauka" są wyrocznią wobec faktów.

Prawda jest jednak taka, że to fakty są wyrocznią dla potwierdzeń naukowych i dla nauki :) Potwierdzenie naukowe i nauka sprzeczne z faktami są parodią samych siebie :D

Wt cze 12, 2012 16:32

Piotr1 napisał(a):
Niezależnie od tego, opowieść/ reportaż/ doniesienie o "historycznym wydarzeniu" jest uzależnione od "subiektywnego postrzegania", od celu opowieści, od "narzędzi postrzegania"którymi dysponuje obserwator, od przyjętych w danej społeczności sposobów (struktur) przekazywania opowieści itd.

Obawiam się, że się nie dogadamy. Ty piszesz o opowieści/reportażu, a ja o wydarzeniach historycznych. Reportaże i interpretacje faktów historycznych średnio mnie obchodzą. Interesują mnie same fakty, a nie ich opisy, komentarze czy opinie na ich temat.

Piotr1 napisał(a):
Secundo. Wiara - przynajmniej w tym znaczeniu, które słowo to posiada w chrześcijaństwie - to nie "subiektywne postrzeganie" świata.
Subiektywne postrzeganie jest po prostu subiektywnym postrzeganiem. Jeśli pisałem o wierze, miałem na myśli chrześcijańską wiarę, a nie psychologię.

Aha :) To coś zmienia...?

Wt cze 12, 2012 16:44

Dyskusja trochę na wyrost, ponieważ zdarzenia takie jak narodziny z dziewicy czy Zmartwychwstanie nie istnieją na gruncie naukowych rozważań historycznych, z braku jakichkolwiek znalezisk bądź relacji na ten temat, które można potraktować jako wiarygodne źródła, a także z powodu niespójności opisów tych zdarzeń z faktami ustalonymi na gruncie innych nauk.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt cze 12, 2012 16:53

Jeśli ktoś jest uprzedzony do źródeł chrześcijańskich, to nigdy nie będzie ich traktował jako wiarygodne :)

Wt cze 12, 2012 19:49

Nie chodzi o uprzedzenia, ale fakt, że Ewangelie nie są pismami historycznymi, tylko powstałymi w środowisku wierzących narracjami. Z założenia muszą więc być tendencyjne. Najpierw była wiara - potem pisma, prawda?

Wt cze 12, 2012 20:13

piok333 napisał(a):
Piotr1 napisał(a):
Niezależnie od tego, opowieść/ reportaż/ doniesienie o "historycznym wydarzeniu" jest uzależnione od "subiektywnego postrzegania", od celu opowieści, od "narzędzi postrzegania"którymi dysponuje obserwator, od przyjętych w danej społeczności sposobów (struktur) przekazywania opowieści itd.

Obawiam się, że się nie dogadamy. Ty piszesz o opowieści/reportażu, a ja o wydarzeniach historycznych. Reportaże i interpretacje faktów historycznych średnio mnie obchodzą. Interesują mnie same fakty, a nie ich opisy, komentarze czy opinie na ich temat.

Rozmawiamy o Biblii i o tym, co się w niej znajduje, a Biblia ma formę zapisu. Być może Cię to nie interesuje, ale niestety o tym właśnie piszemy w tym wątku. Nie rozmawiamy o eksperymencie, który osobiście przeprowadziliśmy.

Cytuj:
Piotr1 napisał(a):
Secundo. Wiara - przynajmniej w tym znaczeniu, które słowo to posiada w chrześcijaństwie - to nie "subiektywne postrzeganie" świata.
Subiektywne postrzeganie jest po prostu subiektywnym postrzeganiem. Jeśli pisałem o wierze, miałem na myśli chrześcijańską wiarę, a nie psychologię.

Aha :) To coś zmienia...?

No, zmienia po prostu przedmiot rozmowy. O czym innym rozmawiamy po prostu. Nie o subiektywnym postrzeganiu lecz o wierze.

Wt cze 12, 2012 20:18

Biblia przepowiada że Żydzi:

- będą rozproszenie po całej ziemi
"I rozproszy cię PAN pomiędzy wszystkie ludy od krańca po kraniec ziemi..."
- będą krzywdzeni wśród obcych narodów i prześladowani
"Nie zaznasz pokoju u tych narodów ani stopa twej nogi tam nie odpocznie."
- pewnie znacie dowcipy o żydach nie ?
"Wywołasz grozę, wejdziesz do przysłowia i w pośmiewisko u wszystkich narodów, do których zaprowadzi cię Pan. "
- odzyskają utracony kraj
"wtedy przywróci PAN, Bóg twój, twoich jeńców ... i zgromadzi cię z powrotem ze wszystkich ludów ... I sprowadzi cię PAN, Bóg twój, do ziemi, którą posiadali twoi ojcowie..."
- odbudują go
""I odbudują starodawne ruiny, podźwigną opustoszałe osiedla przodków, odnowią zburzone miasta, osiedla opustoszałe od wielu pokoleń."
- 2000 tysiące lat tułaczki po świecie bez własnego kraju jednak ta nacja przetrwała do dzisiejszych czasów i odzyskała swój kraj w najmniej prawdopodobnym momencie w historii. O tym wszystkim mówi Biblia.
"Wtedy uznają przestępstwo swoje i przestępstwo swoich przodków, to jest zdradę, którą popełnili względem Mnie, i to, że Mnie postępowali na przekór, 41 wskutek czego Ja postępowałem na przekór im i zaprowadziłem ich do kraju nieprzyjacielskiego, ażeby upokorzyło się ich nieobrzezane serce i ażeby zapłacili za swoje przestępstwo. 42 Wtedy przypomnę sobie moje przymierze z Jakubem, przymierze z Izaakiem i przymierze z Abrahamem. Przypomnę sobie o tym i przypomnę o kraju Jednakże nawet wtedy, kiedy będę w kraju nieprzyjacielskim, nie odrzucę ich i nie będę się brzydził nimi do tego stopnia, żeby ich całkowicie zniszczyć i zerwać moje przymierze z nimi, bo Ja jestem Pan, ich Bóg. 45 Przypomnę sobie na ich korzyść o przymierzu z ich przodkami, kiedy wyprowadziłem ich z ziemi egipskiej na oczach narodów, abym był ich Bogiem. Ja jestem Pan! 46 To są ustawy, wyroki i prawa, które Pan ustanowił między sobą a Izraelitami na górze Synaj za pośrednictwem Mojżesza"

-Przepowiedziano np takie rzeczy jak ta, że Izrael zostanie podzielony.
"Bo oto w one dni i w on czas, gdy nawrócę pojmany lud Judzki i Jeruzalemski, Zgromadzę też wszystkie narody, i sprowadzę je na dolinę Jozafat, i będę się tam z nimi sądził o lud swój, i o dziedzictwo swoje Izraelskie, które rozproszyli między pogan, i ziemię moję rozdzielili." Onz właśnie podzielił Izraela na część palestyńską i żydowską. Kto zna Biblię to wie, że jest przepowiedziane iż Żydzi się nawrócą i jak mówi to proroctwo wtedy Bóg zacznie sądzić narody za to co uczynili właśnie Żydom.

-Albo jak to kiedy im Bóg przepowiedział, że będą obchodzić paschę przez wszystkie wieki. Kilka tysięcy lat minęło, a Żydzi twardo obchodzą dalej paschę, a przecież mogłoby równie dobrze już nie być takiego narodu, albo zmienić obyczaje. Ale Bóg się nie myli i jak powiedział, że będą obchodzić ją przez wszystkie pokolenia, to znaczy przez wszystkie.
"Dzień ten będzie wam dniem pamiętnym i będziecie go obchodzili jako święto Pana; będziecie go obchodzili przez wszystkie pokolenia jako ustanowienie wieczne.”

Oczywiście pasterze hebrajscy z gór byli tacy sprytni i wszystko zgadli przez przypadek, co nie? Co tam Biblia same mity, co nie? To jedynie kropla w morzu proroctw jakie są w Biblii. W samej księdze Daniela jest przepowiedziana przyszłość tak dokładnie, że każdy ateista powinien zapaść się pod ziemię. Panowanie Medo-persji która została podbita przez Aleksandra Wielkiego. Następnie podział Grecji na cztery po jego śmierci i nadejście czasów Rzymu. Upadek Rzymu i jego podział na 10. Co tam fajnie być ateistą i nie wierzyć w Boga ale przykro mi nie będzie usprawiedliwienia na sądzie, bo Bóg się zatroszczył o to żeby każdy kto ma dostęp do Biblii nie wiedział (nie wierzył), że On istnieje.

Iz44:6 " Tak mówi Pan, Król Izraela
i Odkupiciel jego, Pan Zastępów:
Ja jestem pierwszy i Ja ostatni;
i nie ma poza Mną boga.
Któż jest do Mnie podobny? - Niech woła,
niech to ogłosi i niech Mi dowiedzie!
Kto przepowiedział przyszłość od wieków
i to, co ma nadejść, niech nam obwieści!

Nie lękajcie się ani nie przerażajcie!
Czyż nie przepowiedziałem z dawna i nie oznajmiłem?
Wy jesteście moimi świadkami: czy jest jaki Bóg oprócz Mnie?
albo inna Skała? - Ja nie znam takiego!"

Jaki dowód ma Bóg na to, że jest tym za kogo się podaje? PROROCTWA.

"Świadectwem bowiem Jezusa jest duch proroctwa."
albo

"Nie za wymyślonymi bowiem mitami postępowaliśmy wtedy, gdy daliśmy wam poznać moc i przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa, ale /nauczaliśmy/ jako naoczni świadkowie Jego wielkości. Otrzymał bowiem od Boga Ojca cześć i chwałę, gdy taki oto głos Go doszedł od wspaniałego Majestatu: To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie. I słyszeliśmy, jak ten głos doszedł z nieba, kiedy z Nim razem byliśmy na górze świętej. Mamy jednak mocniejszą, prorocką mowę, a dobrze zrobicie, jeżeli będziecie przy niej trwali jak przy lampie, która świeci w ciemnym miejscu, aż dzień zaświta, a gwiazda poranna wzejdzie w waszych sercach."

Widzicie świadectwo apostołów jako naocznych świadków ma wprawdzie dużą wartość, ale jak sam pisał Piotr apostoł jest coś jeszcze pewniejszego. PROROCTWA. Można nie wierzyć apostołom na słowo, ale proroctwom nikt nie jest w stanie zaprzeczyć.

Wt cze 12, 2012 22:28

Razi mnie to sztuczne oddzielanie tekstu od wydarzeń, które opisują. Nawet jeśli ktoś opisując wydarzenia historyczne nie ukrywa swojej wiary, to nie jest to powód do uznania jego opisu za niewiarygodny. Aprioryczne uznawanie opisu za niewiarygodny tylko dlatego, że ma charakter religijny, jest wyrazem nastawienia antyreligijnego czy jakichś osobistych uprzedzeń.

Kiedy piszę "Jeśli rozumieć mit jako opis realnego wydarzenia przedstawionego w metaforyczny sposób, to nie da się ukryć, że Biblia zawiera warstwę mityczną", mam na myśli, że warstwa mityczna jest tylko jednym z elementów i to głównie elementów Księgi Rodzaju. Inaczej ma się sprawa np. z Ewangeliami. Mają one postać relacji historycznej i odsyłają do konkretnych wydarzeń historycznych. W tym do Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa.

Piotr1 napisał(a):
Nie o subiektywnym postrzeganiu lecz o wierze.

Obawiam się, że wiary też nie rozumiemy tak samo. Pisałem tu o wierze w znaczeniu osobistego uznania czegoś za prawdę. W tym wypadku uznania za prawdę wydarzeń historycznych związanych z Osobą Jezusa :)

Śr cze 13, 2012 5:41
Login2 napisał(a):
Biblia przepowiada że Żydzi:

- będą rozproszenie po całej ziemi
"I rozproszy cię PAN pomiędzy wszystkie ludy od krańca po kraniec ziemi..."
- będą krzywdzeni wśród obcych narodów i prześladowani
"Nie zaznasz pokoju u tych narodów ani stopa twej nogi tam nie odpocznie."
- pewnie znacie dowcipy o żydach nie ?
"Wywołasz grozę, wejdziesz do przysłowia i w pośmiewisko u wszystkich narodów, do których zaprowadzi cię Pan. "
Ale dlaczego przytoczyłeś tylko najmniej interesującą część tego tekstu a resztę pominąłeś?
Pwt 28:15-68 napisał(a):
Jeśli nie usłuchasz głosu Pana, Boga swego, i nie wykonasz pilnie wszystkich poleceń i praw, które ja dzisiaj tobie daję, spadną na ciebie wszystkie te przekleństwa i dotkną cię.
[...] 21 Pan sprawi, że przylgnie do ciebie zaraza, aż cię wygładzi na tej ziemi, którą idziesz posiąść. 22 Pan dotknie cię wycieńczeniem, febrą, zapaleniem, oparzeniem, śmiercią od miecza, zwarzeniem zbóż od gorąca i śniecią: będą cię one prześladować, aż zginiesz. 23 Niebiosa, które masz nad głową, będą z brązu, a ziemia pod tobą - żelazna. 24 Pan ześle na twą ziemię zamiast deszczu - pył i piasek; będzie na ciebie padał z nieba, aż cię wyniszczy. 25 Pan sprawi, że poniesiesz klęskę od swych wrogów. Jedną drogą przeciw nim pójdziesz, a siedmioma będziesz przed nimi uciekał i wzbudzisz grozę we wszystkich królestwach ziemi. 26 Twój trup będzie strawą wszystkich ptaków powietrznych i zwierząt lądowych, a nikt ich nie będzie odpędzał.
27 Pan dotknie cię wrzodem egipskim, hemoroidami, świerzbem i parchami, których nie zdołasz wyleczyć. 28 Pan dotknie cię obłędem, ślepotą i niepokojem serca. 29 W południe będziesz szedł po omacku, jak niewidomy idzie po omacku w ciemności, w zabiegach swoich nie będziesz miał powodzenia. Stale będziesz napastowany, ograbiany, a nikt cię nie będzie ratował. 30 Zaręczysz się z kobietą, a kto inny ją posiądzie; zbudujesz dom, a nie będziesz w nim mieszkał; zasadzisz winnicę, a nie zbierzesz jej owoców. 31 Twój wół na oczach twych zostanie zabity, a nie będziesz go jadł. Twój osioł zostanie ci zrabowany i nie wróci do ciebie; twoje owce zostaną wydane twym wrogom, a nie będzie komu cię wspomóc. 32 Synowie twoi i córki zostaną dane obcemu narodowi. Z tęsknoty, patrząc za nimi codziennie, wyniszczysz twe oczy, a ręka twoja będzie bezsilna. 33 Plon twego pola i całego trudu spożyje lud, którego nie znasz. Zawsze będziesz gnębiony i uciskany. 34 Dostaniesz obłędu na widok, jaki się przedstawi twym oczom. 35 Pan cię dotknie złośliwymi wrzodami na kolanach i nogach, nie zdołasz ich uleczyć; rozciągną się od stopy aż do wierzchu głowy.
36 Ciebie i twego króla, którego sobie wybierzesz, zaprowadzi Pan do narodu nie znanego ani tobie, ani twoim przodkom. Tam będziesz służył obcym bogom drewnianym i kamiennym. 37 Wywołasz grozę, wejdziesz do przysłowia i w pośmiewisko u wszystkich narodów, do których zaprowadzi cię Pan.
38 Wyniesiesz na swoje pola wiele ziarna, a zbierzesz mało, gdyż je pożre szarańcza. 39 Zasadzisz i uprawisz winnicę, a nie będziesz pił wina i niczego nie zbierzesz, bo wszystko pożre robactwo. 40 Będziesz posiadał we wszystkich swoich granicach drzewa oliwne, a nie namaścisz się oliwą, gdyż oliwki opadną. 41 Wydasz na świat synów i córki, a nie zostaną u ciebie, bo pójdą w niewolę. 42 Wszystkie drzewa i ziemiopłody pożrą owady.
43 Obcy, mieszkający u ciebie, będzie się wynosił coraz wyżej, a ty będziesz zstępował coraz niżej. 44 On ci będzie pożyczał, a ty jemu nie pożyczysz. On będzie na czele, a ty zostaniesz w tyle.
45 Spadną na ciebie wszystkie te przekleństwa, będą cię ścigały i dosięgną cię, aż cię zniszczą, bo nie słuchałeś głosu Pana, Boga swego, by strzec nakazów i praw, które na ciebie nałożył. 46 Staną się one znakiem i zapowiedzią dla ciebie i twego potomstwa na wieki. 47 Zamiast służyć Panu, Bogu twemu, w radości i dobrym sercem, mając obfitość wszystkiego - 48 w głodzie, w pragnieniu, w nagości i w największej nędzy będziesz służył swoim wrogom, których Pan naśle na ciebie. On położy na twój kark żelazne jarzmo, aż do zupełnej twej zagłady.
49 Wzbudzi Pan przeciw tobie lud z daleka, z krańców ziemi, podobny do szybko lecącego orła, naród, którego języka nie rozumiesz, 50 naród o wzroku dzikim. Nie uszanuje on starca ani dla młodzieńca nie będzie miał litości. 51 On zje przychówek twego bydła, zbiory z twego pola, aż cię wytępi. Nie zostawi ci nic: ani zboża, ani moszczu, ani oliwy, ani przychówka twego bydła większego, ani pomiotu - mniejszego, aż cię zniszczy. 52 Będzie cię oblegał we wszystkich twoich grodach, aż padną w całym kraju twe mury najwyższe i najmocniejsze, na których polegałeś. Będzie cię oblegał we wszystkich grodach w całym kraju, który ci dał Pan, Bóg twój. 53 Będziesz zjadał owoc swego łona: ciała synów i córek, danych ci przez Pana, Boga twego - wskutek oblężenia i nędzy, jakimi twój wróg cię uciśnie. 54 Człowiek u ciebie najbardziej delikatny i rozpieszczony złym okiem będzie spoglądał na swego brata, na żonę łona swojego i na resztę swych dzieci, które pozostały, 55 nie chcąc nikomu dać ciała swych synów, które będzie jadł, bo nie będzie już miał nic wskutek oblężenia i nędzy, jakimi cię uciśnie twój wróg we wszystkich twych miastach. 56 Kobieta u ciebie najbardziej delikatna i tak rozpieszczona, że nie chciała nawet postawić stopy na ziemi wskutek delikatności i rozpieszczenia, złym okiem spojrzy na męża swego łona, na syna i córkę, 57 ze względu na łożysko, które wyszło z jej łona, lub na dzieci urodzone przez siebie, gdyż jeść je będzie w ukryciu wobec braku wszystkiego w czasie oblężenia, w nędzy, jakimi cię uciśnie wróg we wszystkich twych miastach.
58 Jeśli nie będziesz wypełniał wszystkich słów tego Prawa - zapisanych w tej księdze - bojąc się chwalebnego i straszliwego tego Imienia: Pana, Boga swego, 59 Pan nadzwyczajnymi plagami dotknie ciebie i twoje potomstwo, plagami ogromnymi i nieustępliwymi: ciężkimi i długotrwałymi chorobami. 60 Sprawi, że przylgną do ciebie wszystkie zarazy Egiptu: drżałeś przed nimi, a one spadną na ciebie. 61 Także wszystkie choroby i plagi, nie zapisane w księdze tego Prawa, ześle Pan na ciebie, aż cię wytępi. 62 Mała tylko ilość ludzi pozostanie z was, którzyście liczni jak gwiazdy na niebie za to, że nie słuchaliście głosu Pana, Boga swego. 63 Jak podobało się Panu dobrze czynić wam, rozmnażając was, tak będzie się Panu podobało zniszczyć i wytępić was, i usunąć z powierzchni ziemi, którą idziecie posiąść. 64 Pan cię rozproszy pomiędzy wszystkie narody, od krańca do krańca ziemi, tam będziesz służył obcym bogom drewnianym i kamiennym, których nie znałeś ani ty, ani twoi przodkowie. 65 Nie zaznasz pokoju u tych narodów ani stopa twej nogi tam nie odpocznie. Da ci tam Pan serce drżące ze strachu, oczy wypłakane z tęsknoty i duszę utrapioną. 66 Życie twe będzie u ciebie jakby w zawieszeniu: będziesz drżał dniem i nocą ze strachu, nie będziesz pewny życia. 67 Rano powiesz: "Któż sprawi, by nadszedł wieczór", a wieczorem: "Któż sprawi, by nadszedł poranek" - a to ze strachu, który twe serce będzie odczuwać na widok, jaki stanie przed twymi oczami. 68 Pan cię odprowadzi okrętami i drogą do Egiptu, o którym ci powiedziałem: "Nie będziesz go już oglądać". A kiedy zostaniesz sprzedany twoim wrogom jako niewolnik i niewolnica, nikt cię nie wykupi.

Login2 napisał(a):
- odzyskają utracony kraj
"wtedy przywróci PAN, Bóg twój, twoich jeńców ... i zgromadzi cię z powrotem ze wszystkich ludów ... I sprowadzi cię PAN, Bóg twój, do ziemi, którą posiadali twoi ojcowie..."
Ludzie, którzy założyli współczesne państwo Izrael nie powracali jako byli jeńcy.

Login2 napisał(a):
- odbudują go
""I odbudują starodawne ruiny, podźwigną opustoszałe osiedla przodków, odnowią zburzone miasta, osiedla opustoszałe od wielu pokoleń."
Palestyna, do której emigrowali Żydzi nie była opustoszałymi od pokoleń osiedlami ani zburzonymi miastami. Napływający do Ziemi Izraela Żydzi nie odbudowywali z ruin miast i miasteczek, tylko osiedlali się.

Login2 napisał(a):
- 2000 tysiące lat tułaczki po świecie bez własnego kraju jednak ta nacja przetrwała do dzisiejszych czasów i odzyskała swój kraj w najmniej prawdopodobnym momencie w historii. O tym wszystkim mówi Biblia.
"Wtedy uznają przestępstwo swoje i przestępstwo swoich przodków, to jest zdradę, którą popełnili względem Mnie, i to, że Mnie postępowali na przekór, 41 wskutek czego Ja postępowałem na przekór im i zaprowadziłem ich do kraju nieprzyjacielskiego, ażeby upokorzyło się ich nieobrzezane serce i ażeby zapłacili za swoje przestępstwo. 42 Wtedy przypomnę sobie moje przymierze z Jakubem, przymierze z Izaakiem i przymierze z Abrahamem. Przypomnę sobie o tym i przypomnę o kraju Jednakże nawet wtedy, kiedy będę w kraju nieprzyjacielskim, nie odrzucę ich i nie będę się brzydził nimi do tego stopnia, żeby ich całkowicie zniszczyć i zerwać moje przymierze z nimi, bo Ja jestem Pan, ich Bóg. 45 Przypomnę sobie na ich korzyść o przymierzu z ich przodkami, kiedy wyprowadziłem ich z ziemi egipskiej na oczach narodów, abym był ich Bogiem. Ja jestem Pan! 46 To są ustawy, wyroki i prawa, które Pan ustanowił między sobą a Izraelitami na górze Synaj za pośrednictwem Mojżesza"
W tym cytacie nie ma nic o "najbardziej nieprawdopodobnym momencie historii".

Login2 napisał(a):
-Przepowiedziano np takie rzeczy jak ta, że Izrael zostanie podzielony.
"Bo oto w one dni i w on czas, gdy nawrócę pojmany lud Judzki i Jeruzalemski, Zgromadzę też wszystkie narody, i sprowadzę je na dolinę Jozafat, i będę się tam z nimi sądził o lud swój, i o dziedzictwo swoje Izraelskie, które rozproszyli między pogan, i ziemię moję rozdzielili." Onz właśnie podzielił Izraela na część palestyńską i żydowską. Kto zna Biblię to wie, że jest przepowiedziane iż Żydzi się nawrócą i jak mówi to proroctwo wtedy Bóg zacznie sądzić narody za to co uczynili właśnie Żydom.
Jeśli wydaje ci się, że "wszystkie narody" albo ONZ obradowały w dolinie Jozafat, albo że decyzja Zgromadzenia Ogólnego ONZ z 1947 została podjęta "w one dni i on czas, kiedy Bóg nawrócił pojmany lud judzki i jeruzalemski", albo że jeden naród, Palestyńczycy, to są "narody", pomiędzy które zostało rozproszone dziedzictwo izraelskie, podzielona ziemia Izraela, to szkoda mojego czasu na próby wyjaśniania czegokolwiek.

Login2 napisał(a):
-Albo jak to kiedy im Bóg przepowiedział, że będą obchodzić paschę przez wszystkie wieki. Kilka tysięcy lat minęło, a Żydzi twardo obchodzą dalej paschę, a przecież mogłoby równie dobrze już nie być takiego narodu, albo zmienić obyczaje. Ale Bóg się nie myli i jak powiedział, że będą obchodzić ją przez wszystkie pokolenia, to znaczy przez wszystkie.
"Dzień ten będzie wam dniem pamiętnym i będziecie go obchodzili jako święto Pana; będziecie go obchodzili przez wszystkie pokolenia jako ustanowienie wieczne.”
Żydzi nie obchodzą Paschy dlatego, że Bóg tak przepowiedział, tylko dlatego, że im to nakazał.

Login2 napisał(a):
Oczywiście pasterze hebrajscy z gór byli tacy sprytni i wszystko zgadli przez przypadek, co nie?
Żadna z tych rzeczy nie wymaga sprytu do "zgadywania".

Login2 napisał(a):
Co tam Biblia same mity, co nie?
Nie, nie same mity. Nikt tutaj tak nie twierdził, próbujesz "walczyć" ze słomianym chochołem, którego sam sobie uplotłeś. Być może nawet uda ci się go przewrócić, kto wie?

Login2 napisał(a):
To jedynie kropla w morzu proroctw jakie są w Biblii.
ILE dokładnie jest tych tworzących całe "morze" proroctw w Biblii? łącznie z niespełnionymi, jak nieudane proroctwo o całkowitym i ostatecznym unicestwieniu Tyru przez Nabuchodonozora?

Login2 napisał(a):
W samej księdze Daniela jest przepowiedziana przyszłość tak dokładnie, że każdy ateista powinien zapaść się pod ziemię. Panowanie Medo-persji która została podbita przez Aleksandra Wielkiego. Następnie podział Grecji na cztery po jego śmierci i nadejście czasów Rzymu. Upadek Rzymu i jego podział na 10.
Medo-persja NIE zostala podbita przez Aleksandra - w ogóle nie było takiego stworu. Grecja NIE została "podzielona na cztery" po śmierci Aleksandra. Rzym NIE został "podzielony na 10".

Jeśli uważasz, że w księdze Daniela jest bardzo dokładnie przepowiedziana przyszłość, to podaj jedno niewątpliwe, klarowne proroctwo z tej księgi, które się wypełni w najbliższym czasie.

Śr cze 13, 2012 6:53

piok333 napisał(a):
Razi mnie to sztuczne oddzielanie tekstu od wydarzeń, które opisują.

Sztuczne? Wydarzenie to wydarzenie i tyle, natomiast jego opis to intencja, wybór, interpretacja, nałożenie aparatu pojęciowego i językowego... rzecz i jej opis to kompletnie różne sprawy, pod każdym względem. Sztuczne jest raczej ich utożsamianie.

piok333 napisał(a):
Nawet jeśli ktoś opisując wydarzenia historyczne nie ukrywa swojej wiary, to nie jest to powód do uznania jego opisu za niewiarygodny.

Apologie są wiarygodne o tyle, o ile odnoszą się do obiektywnie sprawdzalnych faktów. Ewangelie nie mają tej właściwości, ba - z obiektywnie sprawdzalnymi faktami stoją raczej w sprzeczności.

Śr cze 13, 2012 8:37

piok333 napisał(a):
Razi mnie to sztuczne oddzielanie tekstu od wydarzeń, które opisują.

Trzeba odróżnić tekst od wydarzenia. Tekst to nie wydarzenie. Co to jest "sztuczne oddzielenie"?

Cytuj:
Nawet jeśli ktoś opisując wydarzenia historyczne nie ukrywa swojej wiary, to nie jest to powód do uznania jego opisu za niewiarygodny. Aprioryczne uznawanie opisu za niewiarygodny tylko dlatego, że ma charakter religijny, jest wyrazem nastawienia antyreligijnego czy jakichś osobistych uprzedzeń.

No oczywiście że nie. A co to ma do naszej dyskusji? Nie pisze, że teksty Biblii są niewiarygodne, ale że różnią się od Superekspresu czy od podręcznika historii starożytnej. Dla mnie teksty Biblii, w tym takie mity jak ten o zmartwychwstaniu, narodzeniu z dziewicy czy stworzeniu są w najwyższym stopniu wiarygodne.

Cytuj:
Kiedy piszę "Jeśli rozumieć mit jako opis realnego wydarzenia przedstawionego w metaforyczny sposób, to nie da się ukryć, że Biblia zawiera warstwę mityczną",

W metaforyczny sposób - czyli za pomocą złożenia dwóch lub kilku obcych sobie wyrażeń czy fraz otrzymując inne znaczenie tekstu niż dosłowne znaczenie użytych wyrażeń. Jeśli w opisie wydarzenia użyjemy metafory, to mamy bogatszy i ciekawszy językowo opis, a nie mit. Jeżeli Jezus mówi: Syn Człowieczy nie ma gdzie głowy złożyć - używa metafory by powiedzieć: nie mam stałego miejsca zamieszkania. To nie metafora nie mit. Ani nie "warstwa mityczna". W opowieści o zmartwychwstaniu raczej metafor nie ma, nie kojarzę w tej chwili. Natomiast opowieść ta używa mitu - jednego z najbardziej powszechnych mitów ludzkości - by zwiastować prawdę o Jezusie. Je w tę prawdę wierzę, ktoś inny może nie wierzyć. Ale prawda nie tyle o "wydarzeniach historycznych", co mnie obchodzi historia - lecz o sensie i znaczeniu mojego życia i świata, miłości i śmierci, winy i przebaczenia. To prawda życia, a nie spór o to, co się wydarzyło w połowie I w. n.e. w Jerozolimie i jaki miało przebieg. Biblia to nie "Fakt".

Cytuj:
mam na myśli, że warstwa mityczna jest tylko jednym z elementów i to głównie elementów Księgi Rodzaju.

To znaczy, ze poza Księgą Rodzaju reszta nie ma znaczenia dla mojego życia, a jedynie dla badań historyków? Tacyt, Herodot i Biblia.

Cytuj:
Inaczej ma się sprawa np. z Ewangeliami. Mają one postać relacji historycznej i odsyłają do konkretnych wydarzeń historycznych. W tym do Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa.

Jasne, że Ewangelie mają znaczenie historyczne, odsyłają do wydarzeń, Genesis ma jeszcze większe, bo mamy mniej innych źródeł. Ale co to ma do rzeczy. Nie jestem historykiem. Jestem chrześcijaninem - biorę Pismo do ręki nie dlatego, ze interesuje mnie historia Bliskiego Wschodu. Wolałbym wówczas pewnie jakieś nowsze opracowanie. Jest wiele relacji lepszych, a opracowania są bardziej szerokie. Dla mnie jest to Pismo święte, a nie relacja historyczna. Mówi mi o tym, kim jestem dziś, i mówi mi to - jak wierzę - niezachwianie, a nie o tym co było w którymś tam wieku (choć dla historyka może to być źródło badań). Dlatego można powiedzieć, że jest mitem, taka jest funkcja mitu w każdej społeczności.

piok333 napisał(a):
Piotr1 napisał(a):
Nie o subiektywnym postrzeganiu lecz o wierze.

Obawiam się, że wiary też nie rozumiemy tak samo. Pisałem tu o wierze w znaczeniu osobistego uznania czegoś za prawdę. W tym wypadku uznania za prawdę wydarzeń historycznych związanych z Osobą Jezusa :)

To trochę tak, jakby napisać: pisałem o krześle w znaczeniu kwiatka na łące. Sprawa takich czy innych wydarzeń historycznych, ich przebiegu, czasu, znaczenia jest sprawą badań historycznych a nie wiary, w żadnym znaczeniu, a na pewno nie chrześcijańskim. Jasne, że teksty zawarte w Biblii stanowią źródło dla historyków (co nie znaczy, że jest dziełem historycznym) - ale takim samym źródłem jak inne starożytne teksty. Nie dlatego jest Biblią dla chrześcijan, jesteśmy Kościołem a nie kółkiem naukowym wydziału historii starożytnej.

Śr cze 13, 2012 8:53

Eh jak to ludzie potrafią zaprzeczyć najbardziej oczywistej prawdzie. Szkoda gadać arkuk....... Nie potrafisz zaprzeczyć, że każdy z wymienionych prze zemnie wersetów dokładnie wypełnił się na Żydach. Jest to namacalny dowód natchnienia Biblii, ale bronisz się rękami i nogami aby tego nie uznać.

Cytuj:
Ale dlaczego przytoczyłeś tylko najmniej interesującą część tego tekstu a resztę pominąłeś?

A jak ci udowodnię, że Żydzi byli nawiedzani przez dany rodzaj choroby? Skupiłem się jedynie na tym co każdy wie o Żydach i nie może zaprzeczyć faktom jakie podałem w oparciu o Biblię. Rozumiem że jak nie znajdę zapisek historycznych o tym, że Żydów nawiedziła zaraza 4000 tys. lat temu, to znaczy że tak nie mogło być wg. ciebie? Lepiej mi wytłumacz wszystko to co da się sprawdzić. Chciałbym usłyszeć skąd pasterze z gór o tym wiedzieli co nadejdzie.

Cytuj:
Ludzie, którzy założyli współczesne państwo Izrael nie powracali jako byli jeńcy.

Ale odwracanie kota ogonem.... Zdajesz sobie sprawę, że Bóg mówił do Izraela jako narodu, do wszystkich pokoleń izraelskich?

Cytuj:
Palestyna, do której emigrowali Żydzi nie była opustoszałymi od pokoleń osiedlami ani zburzonymi miastami. Napływający do Ziemi Izraela Żydzi nie odbudowywali z ruin miast i miasteczek, tylko osiedlali się.
Aha czyli Nabuchodonozor, ani Rzym np. nie zniszczył Jerozolimy ? A to ciekawe.

Cytuj:
W tym cytacie nie ma nic o "najbardziej nieprawdopodobnym momencie historii".

Oczywiście, ale dodałem od siebie bo tak właśnie było. Zaraz po Holocauście największej egzekucji na Żydach w ich dziejach, naród który był tak prześladowany odzyskuje kraj którego nie miał ponad 2000 lat. Ciekawe co by pomyślał taki Żyd który sobie siedział w obozie w 43 roku, jakbyś mu oznajmił " spoko za parę lat będziecie mieli własny kraj". Chyba umarłby ze śmiechu. Ale tak właśnie Bóg działa, żeby żaden człowiek nie mógł zaprzeczyć, że to jego dzieło.

Cytuj:
Jeśli wydaje ci się, że "wszystkie narody" albo ONZ obradowały w dolinie Jozafat, albo że decyzja Zgromadzenia Ogólnego ONZ z 1947 została podjęta "w one dni i on czas, kiedy Bóg nawrócił pojmany lud judzki i jeruzalemski", albo że jeden naród, Palestyńczycy, to są "narody", pomiędzy które zostało rozproszone dziedzictwo izraelskie, podzielona ziemia Izraela, to szkoda mojego czasu na próby wyjaśniania czegokolwiek.

Nic a nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem. Z tego proroctwa wypełniona jest tylko ta część która mówi o tym, że narody świata podzielą Izrael. Właśnie Onz tego dokonał. Reszta czaka na wypełnienie, a kiedy tak się stanie? Wyraźnie napisane, że wtedy kiedy Izrael się nawróci.

Cytuj:
Żydzi nie obchodzą Paschy dlatego, że Bóg tak przepowiedział, tylko dlatego, że im to nakazał.
I co z tego? Nie o tym pisałem, a raczej o tym że to postanowienie jest dla nich na zawsze. Żydzi obchodzą dalej paschę? Obchodzą. Słowo Boga się nie myli. Dziękuję.
Cytuj:
Żadna z tych rzeczy nie wymaga sprytu do "zgadywania".

Pewnie, że nie. Łatwo było przewidzieć wszystko !
Cytuj:
Medo-persja NIE zostala podbita przez Aleksandra - w ogóle nie było takiego stworu. Grecja NIE została "podzielona na cztery" po śmierci Aleksandra. Rzym NIE został "podzielony na 10".
Zaprzeczasz historii ludzkości. Powodzenia. Dokończę później bo muszę spadać. Już na wiki mogłeś sobie przeczytać to byś wiedział, że właśnie tak było ;/

Śr cze 13, 2012 11:42

Login2 napisał(a):
Nie potrafisz zaprzeczyć, że każdy z wymienionych prze zemnie wersetów dokładnie wypełnił się na Żydach.

Przecież zaprzeczył, i podał fakty, których Ty najwyraźniej nie znasz, opierając się najwyraźniej na wikipedii :)

Śr cze 13, 2012 12:05

JedenPost napisał(a):
Sztuczne? Wydarzenie to wydarzenie i tyle, natomiast jego opis to intencja, wybór, interpretacja, nałożenie aparatu pojęciowego i językowego... rzecz i jej opis to kompletnie różne sprawy, pod każdym względem. Sztuczne jest raczej ich utożsamianie.
Piotr1 napisał(a):
Trzeba odróżnić tekst od wydarzenia. Tekst to nie wydarzenie. Co to jest "sztuczne oddzielenie"?

Widzę, że obaj macie tendencję do wmawiania interlokutorowi czegoś, czego nie powiedział a nawet nie zamierzał.

Nigdzie nie postulowałem utożsamiania wydarzenia z jego opisem - sądzę, że to głupota. Natomiast zasadne jest łączne rozpatrywanie wydarzenia z jego opisem. Opis odsyła do wydarzenia. Skupienie się na samym opisie, bez brania pod uwagę wydarzenia, jest zatrzymaniem się w drodze do poznania prawdy.

Cytuj:
Apologie są wiarygodne o tyle, o ile odnoszą się do obiektywnie sprawdzalnych faktów.

Nic mi nie wiadomo, by obiektywna sprawdzalność faktu była jedynym kryterium wiarygodności :)

Piotr1 napisał(a):
A co to ma do naszej dyskusji? Nie pisze, że teksty Biblii są niewiarygodne

Tekst, który skomentowałeś powyższymi słowami, nie był skierowany do ciebie.

Cytuj:
W metaforyczny sposób - czyli za pomocą złożenia dwóch lub kilku obcych sobie wyrażeń czy fraz otrzymując inne znaczenie tekstu niż dosłowne znaczenie użytych wyrażeń.

Ciekawa formułka, ale gubi sens tego, co napisałem. Mit to przekaz nie wprost - wykorzystuje ludzką fantazję, obrazy nierealne, opisy wymyślone, by przekazać ukrytą pod nimi prawdę. Kojarzy dwa wydarzenia - prawdziwe i nieprawdziwe - oraz przenosi nomenklaturę przysługującą pierwszemu na drugie, czyli ma strukturę podobną do metafory.

Cytuj:
To prawda życia, a nie spór o to, co się wydarzyło w połowie I w. n.e. w Jerozolimie i jaki miało przebieg. Biblia to nie "Fakt".

Doprawdy. Jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, to wiara chrześcijan jest śmieszna. Porównaj: 1 Kor 15, 14.

Cytuj:
Cytuj:
mam na myśli, że warstwa mityczna jest tylko jednym z elementów i to głównie elementów Księgi Rodzaju.
To znaczy, ze poza Księgą Rodzaju reszta nie ma znaczenia dla mojego życia, a jedynie dla badań historyków? Tacyt, Herodot i Biblia.

Chyba nie zrozumiałeś, co chciałem powiedzieć. Chodzi mi o to, że większość zapisów w Biblii ma charakter historyczny - jest to opis historii ludzi wierzących Bogu, opis historii Narodu Wybranego, opis historii Jezusa Chrystusa, opis historii Jego uczniów. Historia w Biblii jest 'kanwą' Objawienia.

Nieograniczone zmitologizowanie Biblii jest jej odrealnieniem. Całkowitym brakiem zrozumienia jej sensu.

Cytuj:
Jasne, że Ewangelie mają znaczenie historyczne, odsyłają do wydarzeń

Skoro to przyznajesz, to nie wiem, po co ze mną polemizujesz...

Cytuj:
Dlatego można powiedzieć, że jest mitem, taka jest funkcja mitu w każdej społeczności.

Powtórzę: nieograniczone zmitologizowanie Biblii jest jej odrealnieniem.

piok333 napisał(a):
Nie dlatego jest Biblią dla chrześcijan, jesteśmy Kościołem a nie kółkiem naukowym wydziału historii starożytnej.

Nie wiem, kim ty jesteś, ani co dostrzegasz w Biblii. Ja w każdym razie uważam, że Biblia to opis historii wkroczenia Boga w dzieje człowieka. Teksty biblijne mają charakter historiozbawczy. Zwieńczeniem Biblii jest wcielenie się Boga w historię człowieka.

Dlatego wszelkie odrywanie Biblii od historii jest nonsensem.

Śr cze 13, 2012 16:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona