Autor |
Wiadomość |
tanie_wino
|
 Re: Egzorcyzmy
Może poczytaj o Anneliese Michel - http://pl.wikipedia.org/wiki/Anneliese_MichelJestem tu, żeby dać świadectwo, posłuchajcie mnie wreszcie po 33 latach. Byłem wtedy młodym kapłanem i nie dawałem wiary takim rzeczom, dopóki Pan Bóg nie otworzył mi oczu. - ks.Ernst Alt (opiekował się Anneliese, słowa pochodzą z filmu dok. Macieja Bodasińskiego i Leszka Dokowicza z 2007r.) W filmie wykorzystaliśmy fragmenty oryginalnych nagrań audio dokonywanych podczas egzorcyzmów Anneliese Michel. Jest to wstrząsające świadectwo ukazujące podstawowe prawdy naszej wiary. - Maciej Bodasiński Na podstawie historii Anneliese Michel nakręcono też filmy fab. pt.: "Egzorcyzmy Emily Rose" w 2005 i "Requiem" w 2006 roku. Nagrania z egzorcyzmów - http://www.youtube.com/watch?v=6kqlM0TNQDQ
_________________ pajacyk.pl
|
Śr cze 13, 2012 0:10 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Liza napisał(a): Grzech dotyczy duchowego wymiaru człowieka. Ateiści nie wyodrębniają jej z wiadomych względów. Ateizm nie odnosi się do istnienia duchowego wymiaru człowieka tylko do istnienia Boga/bogów.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr cze 13, 2012 8:39 |
|
 |
WIST
|
Hipokryta napisał(a): Przyjmijcie do wiadomosci ze jie wszyscy ludzie posiadaja wasza wiedze zwlaszcza ateisci... Poszukuje tylko jakiegos namacalnego dowodu na istnienie Boga a ostatnio natrafilem na temat egzorcyzmow wiec pomyslalem czemu nie. Jaką wiedzę? Ja mam nikłą wiedzę na temat egzorcyzmu, ale z samej natury nie jest to nic przyjemnego, niezależnie czy łóżko lata czy poddaje się jedynie sile grawitacji. Nie ma się co oburzać, napisałeś na forum i masz pretensje że ludzie Ci odpowiadają? Napisano Ci że nie ma takiej opcji. Na nic się zda kombinowanie, bo Ty koniecznie chcesz. Do tego co napisałem nie odniosłeś się w ogóle.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr cze 13, 2012 9:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Ateizm nie odnosi się do istnienia duchowego wymiaru człowieka tylko do istnienia Boga/bogów. Wiara implikuje określony cel (i dobór środków realizacji celu) życia. Z faktu bycia ateistą wynika (a raczej to poprzedza) inne postrzeganie człowieka i jego celu życiowego. Ateista postrzega człowieka w wymiarze biologiczno-psychicznym. Wierzący dodają jeszcze duchowość jako odniesienie i relację ja-Bóg/bogowie. Nie widzę więc możliwości odbycia dobrej spowiedzi przez ateistę. BTW-Nie potrafię dostrzec niestosowności poprzedniej wypowiedzi.
|
Śr cze 13, 2012 12:46 |
|
 |
jesienna
|
tanie_wino napisał(a): Może poczytaj o Anneliese Michel - http://pl.wikipedia.org/wiki/Anneliese_MichelJestem tu, żeby dać świadectwo, posłuchajcie mnie wreszcie po 33 latach. Byłem wtedy młodym kapłanem i nie dawałem wiary takim rzeczom, dopóki Pan Bóg nie otworzył mi oczu. - ks.Ernst Alt (opiekował się Anneliese, słowa pochodzą z filmu dok. Macieja Bodasińskiego i Leszka Dokowicza z 2007r.) W filmie wykorzystaliśmy fragmenty oryginalnych nagrań audio dokonywanych podczas egzorcyzmów Anneliese Michel. Jest to wstrząsające świadectwo ukazujące podstawowe prawdy naszej wiary. - Maciej Bodasiński Na podstawie historii Anneliese Michel nakręcono też filmy fab. pt.: "Egzorcyzmy Emily Rose" w 2005 i "Requiem" w 2006 roku. Nagrania z egzorcyzmów - http://www.youtube.com/watch?v=6kqlM0TNQDQ działo to się dawno zanim zostało ogłoszone szczegółowych wytycznych (przed ogłoszeniu nowego Rituale Romanum) poza tym sprawa odbywała się w dużej części bez zgody miejscowego biskupa, który wycofał swoją zgodę obecnie w diecezji w jakiej mieszkam księża mają zakaz wypowiadania się dla mediów na temat egzorcyzmów w ogóle (zgodę musi wyrazić biskup) a co dopiero ich rejestrowania relacjoniowania ich przebiegu! jak jest w innych diecezjach - nie wiem co do egzorcyzmu większego (tak brzmi prawidłowa nazwa) rzadko przebiega w stosób tak widowiskowy jak się to relacjonuje czy pokazuje na filmach
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
Ostatnio edytowano Śr cze 13, 2012 13:33 przez jesienna, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr cze 13, 2012 13:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jesienna napisał(a): księża mają zakaz wypowiadania się dla mediów Bo Watykan wydał szczegółowe wytyczne dotyczące wypowiedzi dla mediów, nie tylko tych dotyczących egzorcyzmów.
|
Śr cze 13, 2012 13:24 |
|
 |
jesienna
|
no, ale chyba nie każda wypowiedź wymaga zgody biskupa tylko niektóre
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Śr cze 13, 2012 13:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z tego co wiem to członkowie grup modlitewnych też mają zachować dyskrecję co do przebiegu egzorcyzmów.
|
Śr cze 13, 2012 13:43 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Nie widzę więc możliwości odbycia dobrej spowiedzi przez ateistę. Tak więc żyjemy na tym świecie z taryfą ulgową.Nic na siłę,po prostu swoiste ubezwłasnowolnienie...albo raczej ubezłaskowolnienie 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Śr cze 13, 2012 19:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kris65 napisał(a): Tak więc żyjemy na tym świecie z taryfą ulgową.Nic na siłę,po prostu swoiste ubezwłasnowolnienie...albo raczej ubezłaskowolnienie  Tak wybrałeś. Nie moja bajka. W ciągu jednego dnia zareagowało trzech ateistów: jeden chce duchowości, drugi nie chce piekła a trzeci zauważa, że pozbawiam go łaski. I jak tu nie postrzegać ich jak kosmitów? 
|
Śr cze 13, 2012 19:59 |
|
 |
szuba
|
Przecież to wasz osobisty wybór... łaski należy pragnąć, więc... sami się "ubezłaskowolniacie" - używając twojego neologizmu
|
Śr cze 13, 2012 20:01 |
|
 |
Kris65
|
Tak wybrałem.Wiara w Boga to nie moja bajka.Ale podyskutować lubię 
|
Śr cze 13, 2012 20:24 |
|
 |
jesienna
|
Hipokryta napisał(a): Przyjmijcie do wiadomosci ze jie wszyscy ludzie posiadaja wasza wiedze zwlaszcza ateisci... Poszukuje tylko jakiegos namacalnego dowodu na istnienie Boga a ostatnio natrafilem na temat egzorcyzmow wiec pomyslalem czemu nie. Nie znajdziesz żadnego dowodu na istnienie Boga, bo takiego nie ma. W jaki spoób potwierdzenie istnienia Bóga miały by byc egzorcyzmy? Można sobie je łatwo wytłumaczyć to co się tak dzieje "bez istnienia nie Boga" opetanie - zaburzenie psychiczne jest taka jednostka chorobowa "zaburzenia transowe i opętaniowe" http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenie_transowe_i_opętaniowe więc zachowanie osoby egzorcyzmowanej wyjaśniasz jako wynik tych zaburzeń. natomiast reakcję na nie: siłą sugestii (wiarą egzorcyzmowanego w skuteczność modlitw wpływem jego autorytetu czy wpisanywanie się (poza uswiadamianą intencją) osoby egzorcyzmowanej w rolę a po co Ci ten namacalny dowód isnienia Boga? załóżmy, żebyś go uzyskał - o co dalej?
|
Cz cze 14, 2012 8:31 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: a po co Ci ten namacalny dowód isnienia Boga? Ludzkość opamiętałaby się...mam nadzieję 
|
Cz cze 14, 2012 9:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kris65 napisał(a): Cytuj: a po co Ci ten namacalny dowód isnienia Boga? Ludzkość opamiętałaby się...mam nadzieję  Dowodów na istnienie Boga - zatrzęsienie, ale trzeba mieć dobry wzrok (bez klapek na oczach), aby je zobaczyć 
|
Cz cze 14, 2012 21:07 |
|
|
|