Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Autor |
Wiadomość |
jesienna
|
 Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Jakie słowa masz na myśli? Te z objawień?
W ewangeliach nie ma słowa o klękaniu przy przyjmowaniu komunii św. a one, wyłącznie one są wiarygodnym źródłem.
ja przy komunii św. stoję nie dlatego, że "nie chcę zgiąć kolan przed Bogiem" tylko dlatego, że nie chcę łamać piekna liturgii w której ma wyrażać się jedność Ludu Bożego a gdy ludzie z pełną pobożnoscią uczesniczą w procesji do komunii św. tak własnie jest (tz. ta jedność się w tym wyraża)
nie w samym znaku jest rzecz (klękanie, stanie) ale za tym co za tą postawą stoi
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Cz cze 14, 2012 12:01 |
|
|
|
 |
noOne
|
jesienna napisał(a): ja przy komunii św. stoję nie dlatego, że "nie chcę zgiąć kolan przed Bogiem" tylko dlatego, że nie chcę łamać piekna liturgii w której ma wyrażać się jedność Ludu Bożego a gdy ludzie z pełną pobożnoscią uczesniczą w procesji do komunii św. tak własnie jest (tz. ta jedność się w tym wyraża) nie w samym znaku jest rzecz (klękanie, stanie) ale za tym co za tą postawą stoi Cytuj: Klęknijcie na kolana, bo oto Ja, Bóg Wszechmogący schodzę z Nieba do małej Hostii św. i poprzez Nią wstępuję w człowieka, żeby go prowadzić. Ja wiem jak słabi jesteście. Ja was za rękę prowadzę. Zamieszkałem w was, żeby was wzmacniać, żebyście mi znów nie pobłądzili, ale kto doceni te łaski? Nie dajcie sobie wmówić, że Bogu jest wszystko jedno czy stoicie czy klęczycie, czy na rękę, czy do ust. Dzieci, Ja jestem Światłością świata. Gdybyście mogli ujrzeć prawdziwy stan rzeczy, z jaką Chwałą zstępuję z Nieba w Hostię Przenajświętszą padalibyście przede Mną na twarz, a wy nawet przyklęknąć nie chcecie. Kochane dzieci, co mam począć tak szykanowany i wypychany z Mojego Ołtarza?
Czy niedługo w krużgankach każecie Mi konać? Czym jest Mój Kościół jeśli nie Domem Mojej Chwały, to czym? Po co do Mnie przychodzicie skoro nie chcecie Mnie czcić? Ja jestem Chwały Najgodniejszy, Syn Boży umęczony dla Was. A teraz godzę się pokornie na to co ze Mną robicie, ale już nie długo! Ja nie chcę wam odbierać Mojego Sakramentu, bo poginiecie beze Mnie, ale też Ojciec Mój nie może już ścierpieć tego braku czci dla Mnie w Moim własnym Domu, w Moim Kościele. A co mam powiedzieć jeszcze o niegodnych rękach rozdających Mnie?! Jak Mnie to boli! Jakie ja cierpię katusze kiedy bezmyślnie idziecie za nową modą, szatańską modą uwłaczania Mi. Czemu mu służycie? Opamiętajcie się. On Mi się w Twarz śmieje z waszej głupoty. Cóż z tego dziecko, że jest pokonany, kiedy wy jego łgarstwo wybieracie? Ja za was umarłem, a wy wciąż lgniecie do niego, nie do Mnie. Jak szkaradne są jego łapy, którymi was nęci. Dzieci Moje umiłowane, co mam z wami począć? Tak Mi was żal, że wciąż nie słuchacie.
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Cz cze 14, 2012 13:50 |
|
 |
czuowiek
|
noOne napisał(a): a kiedy jest najbardziej właściwy moment aby uklęknąć przed Bogiem? właśnie przed przyjęciem Boga Najwyższego do twojego/mojego niegodnego przybytku,
Zastanawiałeś się kiedyś, co się dzieje ze zjedzonym opłatkiem? Czy myślisz, że miejsce, przez które przetworzone resztki tego opłatka opuszczają twój organizm, oraz klop, do którego finalnie trafiają, są godne "Ciała Boga Najwyższego"? Cytuj: Bóg w swojej wielkości schyla się nad człowiekiem aby zalać go strumieniem Łask Boga, a ten stoi jak swieca...  A Bogu, na skutek tak potwornie niegodziwej zniewagi, którą niewątpliwie jest "stanie jak świeca", pewnie aż nerwowo drga powieka ze zdenerwowania, prawda? Powiedz mi, jak to jest: wierzyć w nieskończenie doskonałą Istotę i jednocześnie przypisywać jej takie karykaturalne wręcz ułomności jak przejmowanie się tym, czy człowiek jedzący opłatka stoi czy klęczy? Ty się chłopie chyba "Boga nie boisz"... 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Cz cze 14, 2012 13:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
noOne napisał(a): "mówimy o klekaniu podczas komunii św. a nie o klękaniu w ogóle" a kiedy jest najbardziej właściwy moment aby uklęknąć przed Bogiem? właśnie przed przyjęciem Boga Najwyższego do twojego/mojego niegodnego przybytku, Bóg w swojej wielkości schyla się nad człowiekiem aby zalać go strumieniem Łask Boga, a ten stoi jak swieca...  Postawa stojąca jest wyrazem szacunku. Na widok osoby wyżej postawionej od nas wstajemy. Postawa stojąca podczas liturgii Mszy św. wyraża głęboki szacunek dla Boga. Postawa stojąca wyraża radość z odkupienia, a Ojcowie Kościoła mówią, że jest ona symbolem wolności dzieci Bożych. Uwolnieni od grzechu stoimy przed Bogiem. Postawa klęcząca też jest wyrazem szacunku, ale nie tylko. Ma ona także znaczenie pokutne i błagalne i jest znakiem człowieka skruszonego poczuciem winy i szukającego opieki i pomocy. Klękając wyrażamy swoją małość wobec Boga, Jego uwielbienie. Św. Hieronim mówi o przyklękaniu, że przyklękaniu ciała ma towarzyszyć przyklęknięcie serca.
|
Cz cze 14, 2012 13:54 |
|
 |
noOne
|
czuowiek napisał(a): noOne napisał(a): a kiedy jest najbardziej właściwy moment aby uklęknąć przed Bogiem? właśnie przed przyjęciem Boga Najwyższego do twojego/mojego niegodnego przybytku,
Zastanawiałeś się kiedyś, co się dzieje ze zjedzonym opłatkiem? Czy myślisz, że miejsce, przez które przetworzone resztki tego opłatka opuszczają twój organizm, oraz klop, do którego finalnie trafiają, są godne "Ciała Boga Najwyższego"? ) cięzko bracie dyskutować na tym poziomie.. masz jakiś szacunek dla Ciała Chrystusa ? wiesz że Bóg zna każdą Twoją myśl i słowo napisane na tym forum ?
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Cz cze 14, 2012 14:29 |
|
|
|
 |
merkaba
|
postawa stojąca mówi ze jesteśmy równi Bogu Gdy człowiek zgina kolana przed Bogiem, przypomina mu to jego marność i Bożą wielkość. Jest to też postawa zawierzenia i głębokiej pokory. Jest to postawa, która sama z siebie prowadzi ducha człowieka bliżej Boga. Jest to też postawa wszystkich pokoleń ludzi wierzących w Boga -- zarówno tych ze Starego Testamentu, jak i chrześcijan. Święty Anioł Boga wówczas, gdy ukazał się dzieciom w Fatimie; kazał im uklęknąd na dwa kolana przed przyjęciem Komunii Świętej i adorowad z całego serca Hostię Przenajświętszą Obecny Ojciec Święty Benedykt XVI, jeszcze jako ówczesny Prefekt Kongregacji do spraw Nauki Wiary w książce „Duch Liturgii” z 2000 r. napisał: „(…)Istnieją wpływowe środowiska, które próbują wyperswadować nam postawę klęczącą. Usłyszeć można, iż klęczenie nie pasuje do naszej kultury (czyli właściwie do jakiej?), iż nie wypada to dojrzałemu człowiekowi, który staje naprzeciw Boga, lub też że nie wypada to człowiekowi zbawionemu, który dzięki Chrystusowi stał się wolny i dlatego też nie musi już klęczeć. Zwyczaj klękania nie pochodzi z jakiejś bliżej nieokreślonej kultury– pochodzi z Biblii i biblijnego poznania Boga. Znaczenie postawy klęczącej w Piśmie Świętym uświadamia nam fakt, że słowo proskynein pojawia się w Nowym Testamencie 59 razy, z czego 24 razy w Apokalipsie, księdze niebiańskiej liturgii, która przedstawiona zostaje Kościołowi jako wzór kultu Bożego[3].(…)” http://sanctus.pl/index.php?grupa=66&po ... 19&doc=259Sobór Watykański II w żadnym z dokumentów nie nakazywał rezygnacji z przyjmowania Komunii Świętej w postawie klęczącej! Jednym z narzędzi szatana jest „prostowanie ludziom kolan” Wszak mają uszy, a nie słyszą. Mają oczy, a nie widzą bo ich pycha zaślepia i nic nie dociera To Ja - Ksiądz Modernista Wprowadzam zmiany w Kościele, Już od pierwszej Komunii – dziecko ma stać, jak ciele. To nie szkodzi, że Aniołowie przed Bogiem na twarz padają, Lecz moderniści – słudzy szatana, tego nie uznają! Nie szkodzi, że Papież przed Bogiem na kolana, My prostujemy, jak Unia banana. Na Święty, Święty i Baranku Boży, Na błogosławieństwo także – niech człowiek się NIE korzy! Czas skończyć z zacofaniem, iść z duchem czasu, Niepotrzebnie ,,nawiedzeni”, robią tyle hałasu. Człowiek istota myśląca sięgnął dawno kosmosu, A w kościele taka staroświeckość i tyle patosu? Mowa o grzechu, piekle i szatanie – to ludzi straszenie, Jest tylko miłość, miłosierdzie, takie ma być wierzenie. Każdy ma prawo do wszystkiego, o obowiązku ani słowa, Tolerowana i popierana jest często – polityka PO-tuskowa. To ograniczenie wolności, o godnym ubiorze gadki, Na gołe pępki i brzuchy nie zwracam wiernym uwagi, Także mini, dekolty i kucanie – choć czyni to Bogu wiele zniewagi. W Wigilię Bożego Narodzenia mięcho jedz do syta, Postu już nie ma, to sprawa przeżyta. O Intronizacji Chrystusa Króla nie pisnę ani słowa. I nie przeszkadza mi wcale – Golgoty masońskiej budowa. Radia Maryja i TV –Trwam nie uznaję, bezbożne partie popieram, Więc ,,wierzący” wybierają – liberalnego prezydenta i premiera. A szatan się cieszy, że w katolickim kraju bezbożnictwo się szerzy, Bo wielu księży modernistów DIABŁU SŁUŻY i w BOGA NIE WIERZY! Jak mówi gnębiony Ks. P. Natanek: ,,wyprowadzili Boga z Kościoła”, Chrystus poza ołtarzem! TO o pomstę woła!!! W centrum - poustawiali biskupie ,,trony”, Ale zabrzmią, gniewu Bożego dzwony. Pan Bóg jest nierychliwy i cierpliwie czeka, Bo nie chce zguby żadnego człowieka. Kapłani są tacy, jak nasze rodziny, Uderzmy się w piersi – bo nie jesteśmy bez winy. Modlitwa przed jest złem ochroną i działaniem szatana, Więc módlmy się wszyscy – za każdego kapłana. I za rodziny nasze, by Bogiem silne były, By kapłanów żarliwych i świętych – Kościołowi rodziły! Gdynia, maj 2011r. Jerzy Poleszczuk BĄDŹMY POSŁUSZNI PAPIEŻOWI - NIE BISKUPOM  ! Papież daje przykład - papież Benedykt XVI daje komunię tylko na klęcząco i tylko do ust, komunia na stojaco jest wymysłem niektórych biskupów, wogóle nie zatwierdzonym przez żadnego papieża w historii kościoła.
|
Cz cze 14, 2012 14:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
merkaba napisał(a): postawa stojąca mówi ze jesteśmy równi Bogu
Nieprawda. Postawa stojąca oznacza szacunek dla kogoś stojącego wyżej. Zauważ, że dawniej poddani króla stali przed nim, kiedy on siedział na tronie. Oddali pokłon i stali. Do reszty się nie odniosę, bo już wykazałam, że i jedna i druga postawa jest postawą oznaczającą szacunek, ale stojąca mówi o wolności dzieci Bożych, a klęcząca o pokucie, o uznaniu swojej grzeszności. Do Komunii św. przystępujemy po spowiedzi, a więc w stanie łaski uświęcającej (jeśli ktoś przystępuje w grzechu, popełnia świętokradztwo).
|
Cz cze 14, 2012 14:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
noOne napisał(a): wiesz że Bóg zna każdą Twoją myśl i słowo napisane na tym forum ? To Bóg nie ma ciekawszych rzeczy do robienia? Trochę śmieszna jest ta wizja boga. Tu zgadzam się z tym co napisał czuowiek. Pomimo, że sama ateistką nie jestem, to w wiekszości przychylam się do tego co oni tutaj piszą. Religia jaka wyłania się m.in z postów noOne wydaje mi sie jakims kuriozum. Sama dopiero zdobywam wiedzę m.in nt. chrześcijaństwa więc trudno mi się stwierdzic czy to jeszcze chrześcijanstwo czy juz nie, ale jesli tak, to nie wygląda to zbyt zachecająco. I jeszcze do tego dzieci z fatimy i posłuszeństwo papiezowi. 
|
Cz cze 14, 2012 14:53 |
|
 |
czuowiek
|
noOne napisał(a): cięzko bracie dyskutować na tym poziomie.. masz jakiś szacunek dla Ciała Chrystusa ? Nigdy nie miałem do czynienia z ciałem Chrystusa. Gdybym miał, to miałbym do niego taki sam szacunek jak do każdego innego ludzkiego ciała. Przede wszystkim na pewno bym go nie jadł... Jeśli wierzysz, że zjadasz Ciało Chrystusa, biorąc pod uwagę fakt, że resztki tego ciała wydalasz wiadomym organem do wiadomego klopa, to chyba raczej powinniśmy porozmawiać o twoim szacunku do Ciała Chrystusa, nie uważasz?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Cz cze 14, 2012 15:00 |
|
 |
noOne
|
Martyna92 napisał(a): noOne napisał(a): wiesz że Bóg zna każdą Twoją myśl i słowo napisane na tym forum ? To Bóg nie ma ciekawszych rzeczy do robienia? ? masz wątpliwości co do tego ? Cytuj: "Sama dopiero zdobywam wiedzę m.in nt. chrześcijaństwa więc trudno mi się stwierdzic czy to jeszcze chrześcijanstwo czy juz, nie, ale esli tak, to nie wygląda to zbyt zachecająco." Módl się Martyna o Światło Ducha sw, zeby Cie poprowadził Jego ścieżkami.. Jego, nie modernistów.. Cytuj: I jeszcze do tego dzieci z fatimy i posłuszeństwo papiezowi.  a to coś dramatycznego ? merkaba - świetny ten tekst modernisty  czuowiek napisał(a): noOne napisał(a): cięzko bracie dyskutować na tym poziomie.. masz jakiś szacunek dla Ciała Chrystusa ? Nigdy nie miałem do czynienia z ciałem Chrystusa. Gdybym miał, to miałbym do niego taki sam szacunek jak do każdego innego ludzkiego ciała. Jeśli wierzysz, że zjadasz Ciało Chrystusa, biorąc pod uwagę fakt, że resztki tego ciała wydalasz wiadomym organem do wiadomego klopa, to chyba raczej powinniśmy porozmawiać o twoim szacunku do Ciała Chrystusa, nie uważasz? wielki jest dramat Twojej duszy..
|
Cz cze 14, 2012 15:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oj tam, oj tam Martyna Kabareciarze są wszędzie. Cóż Ci poradzę, że noOne wybrał taką profesję i rozwija swój talent w tym kierunku? Przynajmniej się zawsze uśmiechnąć pobłażliwie człowiek może czytając takie wypociny  . A już szczególnie humor dopisuje człowiekowi, gdy czyta te słowa objawione przy 
|
Cz cze 14, 2012 15:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
noOne świetne podejście faryzeusza. Jak dobrze, że nie jestem taki jak Ci moderniści, jak dobrze że jestem od nich lepszy, bardziej wierzący, milszy Bogu itp. Cytuj: Sobór Nicejski I
XX. Nie należy modlić się na kolanach w niedziele i w dniach Pięćdziesiątnicy(30)
Ponieważ są tacy, którzy klęczą w niedzielę i w dni pięćdziesiątnicy, święty sobór postanowił, że modlitwa do Pana ma być zanoszona w postawie stojącej, by wszędzie był przestrzegany jeden i ten sam porządek.
Kanon nr 90 Soboru Trullańskiego: Cytat: Bogonośni nasi Ojcowie kanonicznie nakazali nam, abyśmy dla chwały zmartwychwstania Chrystusa, nie klękali w niedzielne dni. Dlatego, aby nie pozostawać w niewiedzy, jak należy to zachowywać, wiernym wyraźnie zalecamy, aby w sobotę, zgodnie z przyjętym zwyczajem, po wieczornym wejściu duchowieństwa do prezbiterium, nikt nie klękał do wieczora dnia niedzielnego .. To oczywiście też byli moderniści?
|
Cz cze 14, 2012 15:14 |
|
 |
jesienna
|
Helenka napisał(a): noOne napisał(a): "mówimy o klekaniu podczas komunii św. a nie o klękaniu w ogóle" a kiedy jest najbardziej właściwy moment aby uklęknąć przed Bogiem? właśnie przed przyjęciem Boga Najwyższego do twojego/mojego niegodnego przybytku, Bóg w swojej wielkości schyla się nad człowiekiem aby zalać go strumieniem Łask Boga, a ten stoi jak swieca...  Postawa stojąca jest wyrazem szacunku. Na widok osoby wyżej postawionej od nas wstajemy. Postawa stojąca podczas liturgii Mszy św. wyraża głęboki szacunek dla Boga. Postawa stojąca wyraża radość z odkupienia, a Ojcowie Kościoła mówią, że jest ona symbolem wolności dzieci Bożych. Uwolnieni od grzechu stoimy przed Bogiem. Postawa klęcząca też jest wyrazem szacunku, ale nie tylko. Ma ona także znaczenie pokutne i błagalne i jest znakiem człowieka skruszonego poczuciem winy i szukającego opieki i pomocy. Klękając wyrażamy swoją małość wobec Boga, Jego uwielbienie. Św. Hieronim mówi o przyklękaniu, że przyklękaniu ciała ma towarzyszyć przyklęknięcie serca. to nie do konca moje zdanie nt. klekać/nie klekać przedstawiam jeden tylko jeden z aspektów zagadnienia (drugi raz w tym wątku) Za postawą stojącą przemawia argument, że Jezus nas odkupił swoją krwią, jesteśmy, mamy godność dzieci Bożych, a postawą człowieka, który jest świadomy swojej godności jest postawa stojąca. Postawa klęcząca to postawa poddanego, niewolnika, a przecież nie jesteśmy niewolnikami tylko dziećmu Boga i dziedzicami jego obietnic. List do Galatów rozdział 1 4 Gdy jednak nadeszła pełnia czasu, zesłał Bóg Syna swego, zrodzonego z niewiasty, zrodzonego pod Prawem, 5 aby wykupił tych, którzy podlegali Prawu, abyśmy mogli otrzymać przybrane synostwo. 6 Na dowód tego, że jesteście synami, Bóg wysłał do serc naszych Ducha Syna swego, który woła: Abba, Ojcze! 7 A zatem nie jesteś już niewolnikiem, lecz synem. Jeżeli zaś synem, to i dziedzicem z woli Bożej.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pt cze 15, 2012 9:17 |
|
 |
merkaba
|
Marta Robin przez 50 lat jedynym pokarmem Marty Robin był Jezus w Eucharystii. Martą opiekował się dr Jan Dechaume, profesor na fakultecie medycyny w Lyonie, oraz dr Andrzej Ricard. W swoim raporcie na temat stanu zdrowia Marty lekarze pisali, że 2 lutego 1929 r. około południa jej nogi i ręce stały się bezwładne i zesztywniały. Zostały również sparaliżowane mięśnie przełyku i dlatego chora nie mogła przyjmować żadnych pokarmów i napojów, a ponadto w ogóle nie spała. Fakt, że Marta żyła pomimo tego, że się w ogóle nie odżywiała, pozostał dla nauki zagadką. Naukowcy stwierdzili ponadto, że przyczyną całkowitej bezwładności młodej kobiety nie były jej stany emocjonalne, psychiczne lub umysłowe. Wykluczono także atak nerwowy, nowotwór mózgu czy epilepsję. Przyczyny choroby Marty pozostały dla medycyny wielką tajemnicą. dr Couchoud napisał, że to, co go najbardziej zdumiewało, to sposób, w jaki Marta przyjmowała Komunię św. Nie połykała ona Hostii, gdyż ze względu na blokadę mięśni przełyku było to niemożliwe. Natomiast sama Hostia w tajemniczy sposób przenikała przez jej zamknięte usta i krtań. Marta nie przywiązywała większej wagi do ciągłej głodówki, na którą, jak powiedziała, skazał ją Jezus. Nic nie jadła i nic nie piła tylko z powodu fizycznej niemożliwości, spowodowanej całkowitym unieruchomieniem ciała przez paraliż. Przez 50 lat została pozbawiona ziemskiego pokarmu, ale nie mogła żyć bez Eucharystii. Eucharystia była dla Marty najważniejszym wydarzeniem i jedynym pokarmem, który utrzymywał ją przy życiu. Przyjmowała Komunię św. tylko raz w tygodniu, we wtorek, a w ostatnich latach swojego ziemskiego życia w środę wieczorem. http://www.milujciesie.org.pl/nr/temat_ ... zyciu.htmlWystarczyło przybliżyć Hostię do warg Marty, a opłatek sam znikał w jej ustach. Księża twierdzili, że Hostia dosłownie wyrywała się im z palców. Uprzedzony o tym szczególnym zjawisku pewien duchowny z Wietnamu podczas udzielania Marcie Robin Komunii św. specjalnie silniej przytrzymał Hostię. Nic nie pomogło! Hostia bez trudu wysunęła mu się z palców kilka centymetrów od ust chorej. W tym fenomenie upatrywano dążenie Chrystusa obecnego w Najświętszym Sakramencie do zjednoczenia się z człowiekiem. http://www.nasza-arka.pl/2002/rozdzial. ... ozdzial=21wiec eucharystia nie zostaje wydalona
|
Pt cze 15, 2012 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał(a): Za postawą stojącą przemawia argument, że Jezus nas odkupił swoją krwią, jesteśmy, mamy godność dzieci Bożych, a postawą człowieka, który jest świadomy swojej godności jest postawa stojąca. Postawa klęcząca to postawa poddanego, niewolnika, a przecież nie jesteśmy niewolnikami tylko dziećmu Boga i dziedzicami jego obietnic. Otóż to. O tym mówię Helenka napisał(a): mówi o wolności dzieci Bożych Helenka napisał(a): Postawa stojąca wyraża radość z odkupienia i nie rozumiem dlaczego ktokolwiek czepia się postawy stojącej.
|
Pt cze 15, 2012 14:14 |
|
|
|