Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 16:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna strona
 Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła! 
Autor Wiadomość

Post Re: Precz z malteizmem raz na zawsze!
Iwona19 napisał(a):
niewazny12 napisał(a):
Bóg istnieje i NIE JEST SADYSTĄ

Może jest,może nie.Nie ma osoby ,która to wie ;)

So cze 16, 2012 16:40

Post Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
.
.

Sądzę, że Jezus Chrystus to także wie :)

So cze 16, 2012 18:27
Moderator

Nie było mnie jakiś czas.

Acro napisał(a):
Rozwiązanie jak najbardziej może istnieć. Może też istnieć rozwiązanie równania, w którym dwa a dwa jest piętnaście. Tylko że przy podanych warunkach zupełnie go nie widać.

Jak to zupełnie nie widać? Jak kiedyś pisałem, w życiu doczesnym realizuje się wolność, potem Bóg całkowicie uwalnia nas od grzechu i zła, które doświadczamy. Natomiast po śmierci będziemy "włączeni w Boga", a jako, że Bóg jest ponad czasem, to i my będziemy mogli doświadczać całego naszego życia i historii świata, ale już przy tym nie cierpiąc.

Ale z tym się nie zgodziłeś. To znaczy uznałeś, że ludzie mogliby być wolni i nigdy nie czynić zła, tak jak nie odgryzają sobie nóg. Dla mnie brzmi to jednak zupełnie bez sensu. Gdyby ludzie nigdy nie korzystali ze swojej wolności do czynienia zła, w żadnym stopniu, to czy byliby na pewno wolni?

Acro napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Poza tym fakt, że chrześcijaństwo mówi o Bogu, który złączył się z nami w cierpieniu, a nie powstrzymał je, sprawia dla mnie wrażenie, że jest to najbardziej wiarygodna religia.

Ale to tylko w kolejny sposób podważa rzekome nieskończone miłosierdzie Boga - zamiast rozwiązać problem, współczuje nam.

Ależ rozwiązuje, tylko rozwiązanie Ci się nie podoba :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

So cze 16, 2012 21:24

Cytuj:
Natomiast po śmierci będziemy "włączeni w Boga"...

Albo być sobą,albo nikim już, pogrążonym w niebycie :)

So cze 16, 2012 23:14

Nie ma pogrążania człowieka w niebycie, anihilacji świadomości, osoby (choć to byłoby lepsze od tortur, po których nieszczęśnicy jedynie strasznie bluźnią)! Zniszczenie świadomej istoty (nawet bez duszy, nieosobowej) wydaje mi się wbrew Miłości.Osoba (także ludzka i anielska) nie może przestać istnieć - najpotężniejszym "Kimś", bytem jest Bóg - Ponadosobowy (Trójca). Nie jakaś przestrzeń, materia, matematyka, czas, energia czy zło lub ból i przemijanie!

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pn cze 18, 2012 8:18

Post HOVAH rządzi światem?
HOVAH - to masorecko-hebrajskie słowo oznacza klęskę, udrękę, podżegacza, krzywdę, psotę, łobuzerkę, nikczemność, perwersyjność, ruinę, katastrofę...

Hovah jest bożkiem zarówno malteistów (hovah jako udręka, łobuzerka), jak i ateistów (hovah jako zniszczenie (przemijanie, anihilacja)).

Hovah nigdy nie powinno zaistnieć. Trzeba być jak najbardziej antyhovahicznym - życzyć dobrze nawet najwyrodnialszemu zbrodniarzowi, nie chcieć jakiegokolwiek grzechu dla kogokolwiek, tylko pożądać godziwej rozkoszy dla wszystkich... Bożek hovah okrutnie poniża Prawdziwego Stwórcę, który jest Ponadosobową Miłością! W życiu chodzi o to, by być zbawionym na wieki, a nie się trudzić czy cierpieć! Stwórca nigdy się nie trudzi i nie cierpi, a mimo to kocha nieskończenie więcej od nas!

Wierzących w piekło (a raczej nieskończone, nieznośne męki) bardzo surowo atakują anihilacjoniści uważający, że dusze grzeszników zostaną zmienione w nicopść, przestaną istnieć (co byłoby aktem niemiłości ze strony Stwórcy)! Sprzeciwiają się doktrynie nieśmiertelności duszy ludzkiej i czynią ze Stwórcy niszczyciela (Hovah)! Nie chcę katuszy w piekle dla kogokolwiek, ale jeżeli coś takiego następuje, to nie dlatego, że Stwórca jest sadystą! Hovahiści chcieliby katuszy i zniszczenia dla innych istot, co jest potworne! Szkoda, ze to jest niemożliwe, ale chciałbym także i wiecznego nawrócenia dla Szatana!

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pn cze 18, 2012 10:30
oj tam, oj tam nieważny12
Jak już przy słówkach jesteśmy to biedni są Anglosasi, u których słowo live czytane od końca oznacza...evil :twisted:
No i co biedacy mają począć z tym faktem? ;)

Pn cze 18, 2012 10:57

Ba, co więcej - czytane wspak love (evol) też brzmi bardzo podobnie...

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn cze 18, 2012 10:59

Post Precz z hovah!
Val napisał(a):
oj tam, oj tam nieważny12
Jak już przy słówkach jesteśmy to biedni są Anglosasi, u których słowo live czytane od końca oznacza...evil :twisted:
No i co biedacy mają począć z tym faktem? ;)

Ciekawe...

A mówiąc o hovah, to bardzo cenna wartość dla wielu istot... Niestety... Przez hovah cierpimy, nie jesteśmy niepokalani. Hovahizm hołduje bólowi, możliwości grzeszenia, przemijaniu, uzależnionej od grzechu przyjemności.

Na pewnej anihilacjonistycznej stronie znalazłem taki opis:

Cytuj:
"Wznieśli miejsce ofiarne Tofet w Dolinie Ben-Hinnoma, aby spalać w ogniu swoich synów i swoje córki,

czego ja nie nakazałem i co mi nawet na myśl nie przyszło" Jer.7;31...

Od tego momentu w judaiźmie, Dolina Hinnom, była symbolem najgorszego bałwochwalstwa i hańby,

oraz najpodlejszego rodzaju śmierci
.

Najgorsz bałwochwalstwo i hańba to kult zła. Lucyfer mógł być bohaterem, ale niestety stał się antybohaterem. Zamiast prawdziwej rozkoszy wybrał hovah!

Hovah - zniszczenie, ruina, udręka, burzenie, katastrofa - te słowa doskonale pasują do tego, czym jest upadek Szatana!

http://concordances.org/hebrew/1943.htm

Cytuj:
hovah: a ruin, disaster
Original Word: הֹוָה
Part of Speech: Noun Feminine
Transliteration: hovah
Phonetic Spelling: (ho-vaw')
Short Definition: disaster

Największym darem udzielonym ludziom i aniołom jest zbawienie, a nie... katastrofa! To chyba oczywiste! Imię Jehovah może być tłumaczone jako "Bóg katastrofy, zniszczenia". Ta forma jest uważana za błędną wśród (większości) katolików.

Hovah to ten, co niszczy i doprowadza do udręki własne dzieci?

Pn cze 18, 2012 12:44

Post Re: HOVAH rządzi światem?
niewazny12 napisał(a):
Stwórca nigdy się nie trudzi i nie cierpi, a mimo to kocha nieskończenie więcej od nas!

Stwórca który nigdy nie cierpi a wysyła ludzi do piekła?

niewazny12 napisał(a):
Wierzących w piekło (a raczej nieskończone, nieznośne męki) bardzo surowo atakują anihilacjoniści uważający, że dusze grzeszników zostaną zmienione w nicopść, przestaną istnieć (co byłoby aktem niemiłości ze strony Stwórcy)! Sprzeciwiają się doktrynie nieśmiertelności duszy ludzkiej i czynią ze

Jakiej niemiłości? Anihilacja byłaby aktem największego miłosierdzia.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt cze 29, 2012 14:18

Nie anihilacja tylko pozbawienie świadomości...

Pn lip 02, 2012 9:26

Pozbawienie świadomości bez anihilacji?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lip 02, 2012 10:17

Bez anihilacji, która jest złem, aktem zniszczenia.

Nawet w Wikipedii jest artykuł o anihilacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/Anihilacja

Cytuj:
Z punktu widzenia klasycznej elektrodynamiki jest to więc zamiana materii na promieniowanie elektromagnetyczne.

Przykład:

Anihilacja pary elektron–pozyton, w wyniku której powstają dwa fotony gamma:
e+ + e- → 2γ. Zjawisko anihilacji jest symetryczne w czasie: jeżeli zamienimy strony w powyższym równaniu, otrzymamy kreację par.

A anihilacja duszy lub anioła oznacza całkowite unicestwienie, nie przemianę jednej formy istnienia w inną.

Może to Stwórca ma najgorszą opinię spośród wszystkich istot? Tak wiele jest treści związanych z tym, że rzekomo jest On egoistycznym, chciwym sadystą, źródłem wszelkiego zła... To nie jest prawdą. Może to przez zacofanie (także katolików) pojawiły się takie głupie komentarze szkalujące Najwyższego. Trzeba to zmienić.

So lip 14, 2012 9:16

Cytuj:
Hovah to ten, co niszczy i doprowadza do udręki własne dzieci?

Chyba raczej dzieci wrogów Izraela...

W dobie permamentych wojen plemiennych dobrze było mieć takiego Boga za sobą.

Cytuj:
Może to Stwórca ma najgorszą opinię spośród wszystkich istot?

E tam. Lucyfer ma najgorszą opinię i nawet do głosu nie jest dopuszczany.

Orkiestra!

N lip 15, 2012 3:40

Szatan przedstawia Boga jako byt nieskończenie nikczemniejszy od siebie (od szatana) i między innymi dlatego jest tyle grzechu i nieszczęscia. Udało mu się wtłoczyć ludziom do głowy paskudne kłamstwo na temat Stwórcy.

Pn lip 16, 2012 11:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna strona