Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Mit w Biblii
Endek napisał(a): "To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia" (2 P 1, 20) Ciekawe, kiedy wyjaśnienie przestaje być prywatne? Czyżby wtedy, kiedy taką interpretację podziela więcej niż jedna osoba? Więcej niż dwie, trzy, dziesięć? sto? A może dopiero pieczątka jakiejś instytucji powoduje, że przestaje być "prywatne"?
|
Śr cze 20, 2012 7:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): akruk napisał(a): dla celów ewangelizacyjnych Paweł "odgrywa" prawowiernego Żyda wobec Żydów, Hellena wobec Hellenów. Przywdziewa maskę zależnie od rozmówców. Kompletnie nie masz racji. Nie znałeś osobiście św. Pawła i nie wiesz co nim kierowało, a twoje interpretacje są zupełnie dowolne. Nie masz na ich potwierdzenie nic oprócz własnej opinii. Oczywiście, że nie znałem go osobiście. Ty też nie. Ale na potwierdzenie swoich poglądów mam Dzieje Apostolskie oraz listy Pawła. A Ty masz zaledwie "głębokie przekonanie", sprzeczne z treścią tych tekstów. piok333 napisał(a): akruk napisał(a): Kiedy pisze do Hellenów, nie waha się być antyżydowski: "Żydzi zabili Pana Jezusa i proroków, i nas także prześladowali. A nie podobają się oni Bogu i sprzeciwiają się wszystkim ludziom". [...]wobec Tessaloniczan właśnie oskarża własny naród i to najbardziej ostro, jak można sobie wyobrazić "Antyżydowskość" św. Pawła to jedynie domniemanie. W rzeczywistości św. Paweł stwierdza fakt: Piłat podjął decyzję po zbiorowym krzyku Żydów «Na krzyż z Nim!». Paweł bynajmniej nie stwierdza faktu, bo to nie "Żydzi" zabili Jezusa, tylko rzymianie. To rzymscy żołnierze go ukrzyżowali, z oficjalnego wyroku rzymskiego procuratora. Co Paweł znacząco przemilcza. piok333 napisał(a): To zwykłe stwierdzenie faktu, a nie rzekoma "antyżydowskość". "A nie podobają się oni Bogu i sprzeciwiają się wszystkim ludziom" -- nie jest żadnym "stwierdzeniem faktu", tylko opinią antyżydowską. Wobec Tessaloniczan oskarża własny naród i to najbardziej ostro, jak można sobie wyobrazić piok333 napisał(a): akruk napisał(a): Kiedy mówi w Rzymie do tamtejszych Żydów, których jeszcze nie nawrócił, skarży się, że "wydany zostałem jako więzień w ręce Rzymian", choć sam jest Rzymianinem. Kolejne stwierdzenie faktu przez św. Pawła. Został wydany najpierw w ręce Klaudiusza Lizjasza, następnie w ręce namiestnika Feliksa, potem w ręce Porcjusza Festusa i ostatecznie w ręce Cezara. Mijasz się z prawdą, tak samo jak sam Paweł. Wcale nie został wydany w ręce Rzymian, to kłamstwo.
|
Śr cze 20, 2012 8:00 |
|
 |
Login2
|
Ja to bym chciał usłyszeć cały czas, skąd pasterze Hebrajscy jakieś 4000 lat temu wiedzieli, że: -Izrael będzie rozproszony po całej powierzchni ziemi -będą prześladowani jak żaden inny Naród -staną się pośmiewiskiem i będzie się z nich żartować -utracą własny kraj -odzyskają go -zachowają swoją tożsamość narodową mimo prześladowań i rozproszenia -przetrwają do końca świata -będą obchodzić paschę i szabat przez wszystkie czasy -Izrael zostanie podzielony
PEWNIE ZGADLI CO NIE ?
Albo łatwo było przewidzieć jak ktoś mi już to kiedyś powiedział.
|
Śr cze 20, 2012 8:17 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Login2 napisał(a): -przetrwają do końca świata -będą obchodzić paschę i szabat przez wszystkie czasy
Nie wiedzieli i nie wiedzą - świat się, o ile mi wiadomo, jeszcze nie skończył. Login2 napisał(a): -będą prześladowani jak żaden inny Naród Wiele narodów było prześladowanych bardziej. Żydzi żyją i mają swój kraj, wiele narodów wytępiono. Cała reszta to rzeczy, które pół nomadyczne plemiona mogą spotkać, wręcz wzorcowe dla tego typu populacji perypetie, i nie trzeba być geniuszem, żeby założyć, że i Żydów mogło to spotkać. Niniejszym prorokuję, że w przyszłości będzie mi się wiodło raz lepiej raz gorzej, czasem będę miał dość pieniędzy a czasem za mało, będę gdzieś mieszkał a potem przeprowadzę się gdzieś indziej. Inna sprawa - co to ma wszystko wspólnego z tematem?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr cze 20, 2012 8:27 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Login2 napisał(a): Ja to bym chciał usłyszeć cały czas, skąd pasterze Hebrajscy jakieś 4000 lat temu wiedzieli, że: -Izrael będzie rozproszony po całej powierzchni ziemi -będą prześladowani jak żaden inny Naród -staną się pośmiewiskiem i będzie się z nich żartować -utracą własny kraj -odzyskają go -zachowają swoją tożsamość narodową mimo prześladowań i rozproszenia -przetrwają do końca świata -będą obchodzić paschę i szabat przez wszystkie czasy -Izrael zostanie podzielony
PEWNIE ZGADLI CO NIE ?
Albo łatwo było przewidzieć jak ktoś mi już to kiedyś powiedział. Hmm, do Polski to też pasuje. Poza paschą i szabatem.... może my też jesteśmy narodem wybranym???
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr cze 20, 2012 9:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Hmm, do Polski to też pasuje. Poza paschą i szabatem.... może my też jesteśmy narodem wybranym??? No ba! Rafał Gawroński, Polacy Narodem Wybranym" My Polacy mamy świadectwo i tytuł Narodu Wybranego bezpośrednio od samej Matki Jezusa, którego żydzi przyzwolili ukrzyżować. Jezuita ks. Giulio Mancinelli 14 sierpnia 1608 roku jest świadkiem objawienia w dniu szczególnym dla kościoła w wigilię Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny matki Jezusa..."
|
Śr cze 20, 2012 9:37 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Jak widać, te mity są tak ogólnikowe, że pasują do wielu różnych sytuacji. Mniej więcej jak horoskopy, w których zawsze i każdemu coś się "sprawdzi". Nie należy przeceniać ich (mitów) znaczenia.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr cze 20, 2012 13:02 |
|
 |
Endek
|
akruk napisał(a): ]My Polacy mamy świadectwo i tytuł Narodu Wybranego bezpośrednio od samej Matki Jezusa Od czasu do czasu Pan Bóg mógłby wybrać sobie jakiś inny naród. Żydzi nie są już narodem wybranym a stali się narodem odrzuconym wraz z pojawieniem się chrześcijaństwa. Narodem wybranym są chrześcijanie wyznawcy Chrystusa Pana. Będą to więc i Polacy i wszyscy inni katolicy przynależący do Jednego Kościoła Powszechnego, którego widzialną głową jest papież.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Śr cze 20, 2012 14:28 |
|
 |
piok333
|
akruk napisał(a): na potwierdzenie swoich poglądów mam Dzieje Apostolskie oraz listy Pawła Bynajmniej. Na potwierdzenie masz jedynie osobiste interpretacje Dziejów i Listów. Interpretacje co najmniej wątpliwe, a w świetle całości nauczania Kościoła - wyraźnie błędne. Na potwierdzenie nie masz nic poza własnymi interpretacjami pism katolickich. akruk napisał(a): piok333 napisał(a): W rzeczywistości św. Paweł stwierdza fakt: Piłat podjął decyzję po zbiorowym krzyku Żydów «Na krzyż z Nim!». Paweł bynajmniej nie stwierdza faktu Owszem, św. Paweł stwierdza fakt. Gdyby Żydzi nie wołaliby «Na krzyż z Nim!», to Piłat uwolniłby Jezusa. Proste. akruk napisał(a): bo to nie "Żydzi" zabili Jezusa, tylko rzymianie. To rzymscy żołnierze go ukrzyżowali, z oficjalnego wyroku rzymskiego procuratora. Formalnie tak - zabili Go Rzymianie - ale Piłat został do tego sprowokowany przez Sanhedryn i przez rozwścieczony tłum niektórych Żydów. Gdyby owi Żydzi nie domagali się śmierci Jezusa - Piłat by go uwolnił: "Piłat usiłował Go uwolnić" J 19, 12. Paweł zatem odwołuje się wprost do faktu. "Antyżydowskość" to tylko twoja interpretacja. akruk napisał(a): Co Paweł znacząco przemilcza. Święty Paweł zdawał sobie sprawę, że Grecy to mądrzy ludzie i znają prawo rzymskie. Nie musiał im pisać o rzeczach oczywistych: wiedzieli oni, że wyrok śmierci musi być wydany przez władzę rzymską. Równie dobrze możesz mieć do niego pretensje, że znacząco przemilcza w swoim liście, że Bóg jest Trójcą. Albo, że znacząco przemilcza, że Maryja była matką Jezusa. Albo, że znacząco przemilcza, że Jezus urodził się w Betlejem. Albo, że znacząco przemilcza, że Jezus był z zawodu cieślą. Kilka innych równie absurdalnych "znaczących przemilczeń" pewnie byś jeszcze znalazł  akruk napisał(a): "A nie podobają się oni Bogu i sprzeciwiają się wszystkim ludziom" -- nie jest żadnym "stwierdzeniem faktu", tylko opinią antyżydowską. Ależ skąd. Święty Paweł był mistykiem i miał bezpośredni kontakt z Bogiem - o czym z resztą pisze w swoich listach. Jeśli twierdzi, że te osoby, które doprowadziły do śmierci Jezusa Chrystusa (a tak wynika z kontekstu tego listu) , nie podobają się Bogu, to widocznie wiedział, że Mu się nie podobają. Jeśli mówił, że sprzeciwiają się wszystkim ludziom, to również odnosił się do wydarzeń, których był świadkiem (jeśli nie napisał dokładnie, jakie wydarzenia ma na myśli, to musiał odwoływać się do takich, które były znane zarówno jemu, jak i Tesaloniczanom - wiedział, że Tesaloniczanie zrozumieją o jakich wydarzeniach pisze). Cytuj: Wobec Tessaloniczan oskarża własny naród i to najbardziej ostro, jak można sobie wyobrazić Nie oskarża - mówi tylko o faktach. Warto, byś wziął pod uwagę kontekst cytowanych zdań: św. Paweł nie mówi o wszystkich Żydach, ale o tych, którzy prześladują Kościół. akruk napisał(a): Mijasz się z prawdą, tak samo jak sam Paweł. Wcale nie został wydany w ręce Rzymian, to kłamstwo. Nie, to ty mijasz się z prawdą. Święty Paweł po aresztowaniu w świątyni został wydany przez Klaudiusza Lizjasza w ręce Rzymianina namiestnika Feliksa. Przez namiestnika Feliksa został wydany w ręce Rzymianina Porcjusza Festusa. Przez Porcjusza Festusa został wydany w ręce Rzymianina Cezara. Tak więc św. Paweł został wydany w ręce Rzymian (co najmniej trzech), a ty mijasz się z prawdą.
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Śr cze 20, 2012 17:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): nie masz nic poza własnymi interpretacjami pism katolickich. Biedni ci prawosławni czy chrześcijanie z Kościoła etiopskiego - musieli sobie własne pisma napisać. piok333 napisał(a): Owszem, św. Paweł stwierdza fakt. Gdyby Żydzi nie wołaliby «Na krzyż z Nim!», to Piłat uwolniłby Jezusa. Proste. Piłat o gołębim sercu... piok333 napisał(a): Formalnie tak - zabili Go Rzymianie - ale Piłat został do tego sprowokowany przez Sanhedryn i przez rozwścieczony tłum niektórych Żydów. Gdyby owi Żydzi nie domagali się śmierci Jezusa - Piłat by go uwolnił Bo się straśnie przejmował Żydami. Tak jak wtedy, kiedy kazał wnieść do Jerozolimy sztandary z wizerunkiem Cezara. Albo gdy dokonał masakry pielgrzymów idących do Jerozolimy z darami. Lub kiedy użył skarbu Świątyni, żeby zbudować akwedukt a potem rozgonił protestujące tłumy. piok333 napisał(a): akruk napisał(a): Co Paweł znacząco przemilcza. Święty Paweł zdawał sobie sprawę, że Grecy to mądrzy ludzie i znają prawo rzymskie. Nie musiał im pisać o rzeczach oczywistych: wiedzieli oni, że wyrok śmierci musi być wydany przez władzę rzymską. Tia, bo "zabili" koniecznie oznacza, że na podstawie wyroku śmierci, wydanego przez władze rzymskie.... piok333 napisał(a): Równie dobrze możesz mieć do niego pretensje, że znacząco przemilcza w swoim liście, że Bóg jest Trójcą. Albo, że znacząco przemilcza, że Maryja była matką Jezusa. Albo, że znacząco przemilcza, że Jezus urodził się w Betlejem. Albo, że znacząco przemilcza, że Jezus był z zawodu cieślą. Kilka innych równie absurdalnych "znaczących przemilczeń" pewnie byś jeszcze znalazł  Przemilcza również, że Salome sprawdzała palcem dziewictwo Marii, a Jezus za młodu ożywiał gliniane ptaszki. piok333 napisał(a): akruk napisał(a): "A nie podobają się oni Bogu i sprzeciwiają się wszystkim ludziom" -- nie jest żadnym "stwierdzeniem faktu", tylko opinią antyżydowską. Jeśli twierdzi, że te osoby, które doprowadziły do śmierci Jezusa Chrystusa (a tak wynika z kontekstu tego listu) , nie podobają się Bogu, to widocznie wiedział, że Mu się nie podobają. Nie pisze o "osobach", tylko o Żydach. Hurtowo. Współczesnych i dawnych. O narodzie. piok333 napisał(a): Jeśli mówił, że sprzeciwiają się wszystkim ludziom, to również odnosił się do wydarzeń, których był świadkiem (jeśli nie napisał dokładnie, jakie wydarzenia ma na myśli, to musiał odwoływać się do takich, które były znane zarówno jemu, jak i Tesaloniczanom - wiedział, że Tesaloniczanie zrozumieją o jakich wydarzeniach pisze). Zrozumieją to samo co rozumiano przez stulecia antysemityzmu i to samo co teraz nadal oznacza ten tekst - że Żydzi sprzeciwiają się wszystkim ludziom, są wrogami rodzaju ludzkiego. piok333 napisał(a): Warto, byś wziął pod uwagę kontekst cytowanych zdań: św. Paweł nie mówi o wszystkich Żydach, ale o tych, którzy prześladują Kościół. O wszystkich Żydach, którzy nie dają się nawrócić. Czyli dobry Żyd to Żyd-chrześcijanin. piok333 napisał(a): akruk napisał(a): Mijasz się z prawdą, tak samo jak sam Paweł. Wcale nie został wydany w ręce Rzymian, to kłamstwo. Nie, to ty mijasz się z prawdą. Święty Paweł po aresztowaniu w świątyni został wydany przez Klaudiusza Lizjasza w ręce Rzymianina namiestnika Feliksa. Przez namiestnika Feliksa został wydany w ręce Rzymianina Porcjusza Festusa. Przez Porcjusza Festusa został wydany w ręce Rzymianina Cezara. Tak więc św. Paweł został wydany w ręce Rzymian (co najmniej trzech), a ty mijasz się z prawdą. [/quote]Bo Klaudiusz Lizjasz to był Eskimos. Paweł został uratowany przez Rzymian. Paweł to Rzymianin, który został uratowany przez Rzymian przed Żydami.
|
Cz cze 21, 2012 6:13 |
|
 |
Login2
|
Cytuj: Wiele narodów było prześladowanych bardziej. Żydzi żyją i mają swój kraj, wiele narodów wytępiono. Cała reszta to rzeczy, które pół nomadyczne plemiona mogą spotkać, wręcz wzorcowe dla tego typu populacji perypetie, i nie trzeba być geniuszem, żeby założyć, że i Żydów mogło to spotkać. Niniejszym prorokuję, że w przyszłości będzie mi się wiodło raz lepiej raz gorzej, czasem będę miał dość pieniędzy a czasem za mało, będę gdzieś mieszkał a potem przeprowadzę się gdzieś indziej.  Inna sprawa - co to ma wszystko wspólnego z tematem? Jak to co ma wspólnego? Jeśli proroctwa się sprawdzają to znaczy, że Biblia jest prawdą nie mitem. Nie uważasz, że to co napisałeś wyżej jest lekko żenująca. ŁATWO BYŁO PRZEWIDZIEĆ. Ok masz prawo tak myśleć, ale jest to śmieszne. Wymieniłem 9 szczegółowych zderzeń które są przepowiedziane w Biblii odnoście Izraela. Nie tak jak ty piszesz, że raz lepiej, raz gorzej. Nawet fakt, że jedno z tych proroctw się wypełni masz nikłe szansę. Ile jest narodów, które przetrwały przez te 6000 lat ? 10 % ze wszystkich narodów jaki kiedykolwiek istniały? A Izrael o dziwo istnieje i o tym mówi Biblia, że przetrwa. Że inne narody były bardziej prześladowane? Niby jakie? To, że jakiś naród wytępiono nie znaczy, że spotkały ich gorsze prześladowania. Co tam pasterze z gór przewidzieli, bo łatwo było. Każdy głupi takie rzeczy wie. Racja? Cytuj: Hmm, do Polski to też pasuje. Poza paschą i szabatem.... może my też jesteśmy narodem wybranym??? Nie wiem czy udajesz, czy nie. Ale co najmniej połowa z tego ma się nijak do Polski. A choćby i jedno się nie zgadzało, to proroctwo pozostałoby niewypełnione. Cytuj: Jak widać, te mity są tak ogólnikowe, że pasują do wielu różnych sytuacji. Mniej więcej jak horoskopy, w których zawsze i każdemu coś się "sprawdzi". Nie należy przeceniać ich (mitów) znaczenia. Jak widać są ludzie którzy tak się boją przejrzeć na oczy, że "choćby też kto zmartwychwstał, nie uwierzą." Ogólniki. bla,bla,bla... Tylko tyle jesteście w stanie napisać na ten temat ?
|
Cz cze 21, 2012 10:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Login2 napisał(a): To, że jakiś naród wytępiono nie znaczy, że spotkały ich gorsze prześladowania. No tak, gorszym prześladowaniem byłoby gdyby ich nie wytępiono. Oczywiście. Login2 napisał(a): Co tam pasterze z gór przewidzieli, bo łatwo było. O ile mi wiadomo, to pasterze nie zajmowali się pisaniem ksiąg. Login2 napisał(a): Wymieniłem 9 szczegółowych zderzeń które są przepowiedziane w Biblii odnoście Izraela. Nie tak jak ty piszesz, że raz lepiej, raz gorzej. Nawet fakt, że jedno z tych proroctw się wypełni masz nikłe szansę. A mnie się wiele razy horoskop z gazety sprawdził. Login2 napisał(a): Ile jest narodów, które przetrwały przez te 6000 lat ? 6000 lat? Hmm... dałbym głowę, że naród żydowski 6000 lat temu nie istniał. No, ale co ja tam mogę wiedzieć... Login2 napisał(a): 10 % ze wszystkich narodów jaki kiedykolwiek istniały? A Izrael o dziwo istnieje i o tym mówi Biblia, że przetrwa. Ale masz jakieś wsparcie, Shrek? To dawaj te statystyki. Z uwzględnieniem tych narodów, które dysponowały kulturą piśmienną. Login2 napisał(a): choćby i jedno się nie zgadzało, to proroctwo pozostałoby niewypełnione. Proszę bardzo: Ostateczne unicestwienie Tyru przez Nabuchodonozora
|
Cz cze 21, 2012 10:24 |
|
 |
JedenPost
|
Login2 napisał(a): Wymieniłem 9 szczegółowych zderzeń które są przepowiedziane w Biblii odnoście Izraela. Nie tak jak ty piszesz, że raz lepiej, raz gorzej. Nawet fakt, że jedno z tych proroctw się wypełni masz nikłe szansę.
Wymieniłeś 9 ogólnikowych sytuacji, z których co do dwóch nie można ustalić, czy są prawdą czy nie, a pozostałe 7 mogło się przydarzyć (i przydarzało) wielu innym narodom. Wszystkie (poza rozproszeniem po całym świecie) pasują choćby do Siuksów.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz cze 21, 2012 10:36 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Ja to bym chciał usłyszeć cały czas, skąd pasterze Hebrajscy jakieś 4000 lat temu wiedzieli, że: -Izrael będzie rozproszony po całej powierzchni ziemi -będą prześladowani jak żaden inny Naród -staną się pośmiewiskiem i będzie się z nich żartować -utracą własny kraj -odzyskają go -zachowają swoją tożsamość narodową mimo prześladowań i rozproszenia -przetrwają do końca świata -będą obchodzić paschę i szabat przez wszystkie czasy -Izrael zostanie podzielony
PEWNIE ZGADLI CO NIE ?
Albo łatwo było przewidzieć jak ktoś mi już to kiedyś powiedział. Przy ich zamiłowaniu do biznesu i innych przywarach,można było tego się spodziewać.W sumie za "centusiami" większość nie przepada 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Cz cze 21, 2012 14:31 |
|
 |
Johnny99
|
akruk napisał(a): Przemilcza również, że Salome sprawdzała palcem dziewictwo Marii, a Jezus za młodu ożywiał gliniane ptaszki. To jeszcze nic - zwykł także np. siadywać na.. promieniu słonecznym. Ale były też groźniejsze zdarzenia. Na przykład, raz przy zabawie ktoś małego Jezuska chciał zbić - i zginął na miejscu!
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz cze 21, 2012 14:33 |
|
|
|