Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 648 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 44  Następna strona
 Jak rozumiecie słowa: "Żony bądźcie poddane mężom"? ;-) 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak rozumiecie słowa:"Żony bądźcie poddane mężom"?;-)
Login2 napisał(a):
Tak wierzę i rozumiem o czym piszesz. Wiem, że nie jesteśmy obojętni dla Boga. Po prostu to stwierdzenie, że my jesteśmy do czegoś tam potrzebni Bogu jest nieprawdziwe. To my potrzebujemy Boga, nie odwrotnie. Ogólnie to zgadzam się z tym co napisałeś i jak najbardziej popieram. Co do dzienniczka tej Faustyny to radzę ci spalić albo coś, bo te objawienia są demoniczne i mogę to spokojnie udowodnić na podstawie pisma.

Że tak spytam, jakiego pisma? Że tak spytam grzecznie, jakie CREDO wyznajesz? Przecież Ty tym stwierdzeniem podważasz nauczanie całego Kościoła, na czele z widzialną Głową Kościoła na ziemi czyli Papieżem. Sam jestem ciekaw co masz nam do przekazania na temat ŚWIĘTEJ FAUSTYNY i nie ukrywam że trochę się tego boję, chyba się za daleko zapędziłeś. Wyhamuj w porę albo opuść to forum, jeżeli masz powiązania z :evil:
Sorki, ale jak to przeczytałem przed chwilką (Twój wpis), to się przeraziłem. Ale cóż, takie mamy czasy, ze wszystkich stron :twisted: podstępnie lub nawet otwarcie atakuje Kościół i ludzi wierzących, aby osłabić, zamącić, odwrócić od Boga. On wie, że z Bogiem nie wygra, nawet nie próbuje, ale ludzie są dla niego łakomym kąskiem, niektórzy sami podają się jak na tacy w jego objęcia. Wszystkim życzę rozwagi i męstwa w walce z :evil:
Święty Archaniele Michale, módl się za nami i miej Boży Kościół ( i nas ludzi) w opiece.

Śr cze 20, 2012 13:09
mariusz1973 nie wiem,ale chyba nie zauważyłeś,że Login2 to świadek Jehowy nie katolik?Dlatego kazał Ci spalić Dzienniczek.

Śr cze 20, 2012 13:39
Razem z noOne i Endekiem tworzą nie-świętą trójcę. Zaprawdę, apokalipsa blisko :mrgreen:

Śr cze 20, 2012 13:46

Dzięki za wyjaśnienie, nie wiedziałem. A skąd to wiecie, po czym poznać? Tak pytam żeby na przyszłość wiedzieć.

Śr cze 20, 2012 13:57
Poznać po tym jak piszą i co piszą.Jak ktoś miał styczność z ludźmi z tej społeczności i poznał ich doktrynę,sposób wyrażania itd.itp. to od razu pozna.

Śr cze 20, 2012 15:53

Albert_ napisał(a):
Poznać po tym jak piszą i co piszą.Jak ktoś miał styczność z ludźmi z tej społeczności i poznał ich doktrynę,sposób wyrażania itd.itp. to od razu pozna.

Moje uznanie dla tego poznania :lol: :lol: :lol:

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Śr cze 20, 2012 21:30

Nie wiem ale jakoś nie wpadłem na to, może dlatego że znam tych ludzi i poglądy dość pobieżnie. Nigdy nie wdawałem się z nimi w jakiekolwiek dyskusje i nie brałem czasopism.
Nieważne, com napisał to napisałem i nie ma znaczenia czy mam z takim czy innym do czynienia. Odpowiadam na napisane słowo a nie konkretnemu człowiekowi. Tyle że jeżeli to naprawdę Świadek J., to dyskusja może trwać w nieskończoność, oni nie ustępują tak łatwo.

Cz cze 21, 2012 8:29

Maluczki napisał(a):
kropeczka_ns!

"(maluczki a wiesz że żadna mężatka nie jest dziewicą? "

Ale jedne ofiarowały to dziewictwo swojemu mężowi, a inne byle jakiemu łowcy cnót!
Te co ofiarowały mężowi swoje dziewictwo, kochają swoich mężów, a te co swoje dziewictwo złożyły na ołtarzu seksu, to nie chcą być poddane swoim mężom, tylko seksowi, a że trudno żyć samej, to znajdują sobie jakichś parobów.
Kobieta , która ofiarowała swoje dziewictwo mężowi i jest mu wierna, żyje w czystości.
Ta, która swoje dziewictwo ofiarowała na ołtarzu seksu, odbywając stosunek seksualny, zawsze żyje w nieczystości.

Maluczki a możesz wyjasnić tak po prostu, zwyczajnie- co rozumiesz przez "żyje w czystości"? Współzyje z mężem czy nie? Bo nie mówimy o tym że taka która zdradza męza albo puszcza się na prawo i lewo robi coś złego, bo to chyba oczywiste jest? Ale normalna męzatka która kocha męza z nim wpółżyje. I jest mu wierna. Ale dziewicą nie jest. To co?

Cz cze 21, 2012 16:32

kropeczka_ns napisał(a):
Maluczki a możesz wyjasnić tak po prostu, zwyczajnie- co rozumiesz przez "żyje w czystości"? Współzyje z mężem czy nie? Bo nie mówimy o tym że taka która zdradza męza albo puszcza się na prawo i lewo robi coś złego, bo to chyba oczywiste jest? Ale normalna męzatka która kocha męza z nim wpółżyje. I jest mu wierna. Ale dziewicą nie jest. To co?

Nie każdy akt małżeński jest bezgrzeszny. Ludzie maja panować nad swoimi pożądliwościami. Jeżeli dopuszczają się rzeczy które naruszają godność tego aktu(antykoncepcja czy też współżycie wbrew naturze) wtedy śmiertelnie grzeszą.
http://www.ultramontes.pl/Grzech_sodomski.htm
Cytuj:
Grzech ten dzieje się wtenczas, gdy się czyni jakie bądź grzechy cielesne z osobami tej samej płci; albo też i z osobami drugiej płci, lecz w sposób przeciwny naturze, przyrodzeniu, w taki, w jaki nawet bydlęta nie czynią. Stąd i w małżeństwie prawowitym może się ten grzech znachodzić, a to wtenczas, gdy powinności małżeńskie spełniają się nie w sposób wskazywany przez naturę, przyrodzenie. Lecz dość tego opisania. Kto ma wątpliwości jakie lub niepokój czuje w sumieniu, niech się pyta na spowiedzi. Tam mu powiedzą, czy jest grzech i jaki.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Cz cze 21, 2012 17:29

Cytuj:
mariusz1973 nie wiem,ale chyba nie zauważyłeś,że Login2 to świadek Jehowy nie katolik?Dlatego kazał Ci spalić Dzienniczek.

Nie jestem żadnym Świadkiem Jehowy, nie wiem skąd to wytrzasnąłeś O_O Katolikiem też nie. Jestem Chrześcijaninem po prostu, a od bardzo niedawna członkiem zboru Baptystów, bo właśnie tam mnie Bóg pokierował.

Cytuj:
Że tak spytam, jakiego pisma? Że tak spytam grzecznie, jakie CREDO wyznajesz?

Jak to z jakiego ? Z Biblii. Jakie CREDO wyznaję? Ja wierzę w to co jest napisane w Piśmie Świętym nie potrzebuje "credo" do tego.

Cytuj:
Przecież Ty tym stwierdzeniem podważasz nauczanie całego Kościoła, na czele z widzialną Głową Kościoła na ziemi czyli Papieżem

Mnie pismo naucza, że głową Kościoła jest Chrystus, nie Papież. Papież nie jest głową kościoła chrześcijańskiego , ale głową religii rzymsko - katolickiej.

" On jest obrazem Boga niewidzialnego , pierworodnym wszelkiego stworzenia ,
On też jest przed wszystkimi rzeczami i wszystko na nim jest ugruntowane ,
On także jest Głową ciała , kościoła ;
On jest początkiem , pierworodnym z umarłych , aby we wszystkim był pierwszy "
Nikt z ludzi nie jest i nie może być głową kościoła. A ty skąd usłyszałeś, że Papież jest głową? Nich zgadnę, od samego Papieża? Jak widzisz mój punk widzenia jest zgodny z Biblią, a twój? Ponad to Jezus nie potrzebuje mieć zastępców, bo jest z nami jak sam powiedział.
„Jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata”

"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie. (1 Tym 2, 5-6)" Tak więc nie potrzeba mi pośredników jak księża, czy papież bo mogę się do Jezusa zwrócić osobiście.

Cytuj:
Sam jestem ciekaw co masz nam do przekazania na temat ŚWIĘTEJ FAUSTYNY i nie ukrywam że trochę się tego boję, chyba się za daleko zapędziłeś. Wyhamuj w porę albo opuść to forum, jeżeli masz powiązania z :evil:

Święte jest to co Bóg uświęcił, nie to co ludzie orzekli. Tym bardziej, że jej objawienia są bardzo mocno sprzeczne z Pismem Świętym, o czym napiszę za jakiś czas jak przerobię jeszcze trochę jej dzienniczek. Święty jest tylko Bóg.

Cytuj:
Sorki, ale jak to przeczytałem przed chwilką (Twój wpis), to się przeraziłem. Ale cóż, takie mamy czasy, ze wszystkich stron :twisted: podstępnie lub nawet otwarcie atakuje Kościół i ludzi wierzących, aby osłabić, zamącić, odwrócić od Boga. On wie, że z Bogiem nie wygra, nawet nie próbuje, ale ludzie są dla niego łakomym kąskiem, niektórzy sami podają się jak na tacy w jego objęcia. Wszystkim życzę rozwagi i męstwa w walce z :evil:
Święty Archaniele Michale, módl się za nami i miej Boży Kościół ( i nas ludzi) w opiece.

Pokaż mi choć w jednym miejscu gdzie to co napisałem rozmija się z ewangelią i nie obchodzą mnie twoje prywatne opinie ale na podstawie Pisma mi udowodnij, że się mylę. Jesteś w stanie? Jeśli przeczę pismu, to rzeczywiście jestem wysłannikiem szatana, ale czy przeczę?

Dla ciebie po prostu KK i Kościół Chrystusowy to jedno i to samo. Dlatego każdy atak na twoją instytucję odbierasz jakbym atakował samego Boga i ludzi wierzących. Jednak prawdziwy Kościół Chrystusowy to są ci których On sobie wybrał i idą za jego głosem. Zwykli prości ludzie którzy należą do niego, mają z nim relację i coś z Bogiem już przeżyli. "Ja jestem dobrym pasterzem i znam owce moje, a moje Mnie znają,." Ba nawet na podstawie tego co pisałeś na forum jestem w stanie stwierdzić, że ty też do niego należysz, a tym samym do Jego Kościoła ( nie mylić z KK). Sam pisałeś, że twoje życie się jakoś zmieniło jak ustawiłeś Boga na pierwszym miejscu i On zaczął je naprawiać. Chwała mu za to. Tylko czyja to zasługa? Kościół Katolicki ci pomógł, czy Bóg? I dlaczego ci pomógł? Dlatego, że na mszę chodziłeś i spełniałeś inne uczynki religijne wedle swej najlepszej wiedzy, czy może dlatego, że ustawiłeś Go na pierwszym miejscu i postanowiłeś pełnić Jego wolę? Jak myślisz ?

Pt cze 22, 2012 9:56

Login, nie bardzo wiem czy tu możemy się spierać, bo to nie ten temat.
Ale przynajmniej tak krótko.
Podpierasz się Pismem Świętym, mam nadzieję że takim samym jak i ja czytam/słucham.
Napisałem wyraźnie, o widzialnej na ziemi głowie Kościoła (Papieżu) ustanowionym przez Chrystusa po Swoim Zmartwychwstaniu. Jezus jest Mistyczną Głową, a Apostołów wyznaczył na Swoich następców na ziemi i tak to trwa od wieków.
No i tu właśnie będziemy toczyć spór bo co innego jest wierzyć w Chrystusa (czyt.wszyscy jesteśmy Chrześcijanami) ale już różnimy się wyznawanymi obrządkami (ja - rzymsko-katolickie, Ty - Babtysta, jak sam piszesz). Na pewno nie dojdziemy do porozumienia, bo któryś z nas musiałby zmienić Obrządek w którym wyznaje Boga.
Podważasz orzekanie o świętości ludzi, Chrystus powiedział: Cokolwiek zwiążecie na ziemi będzie związane w Niebie, cokolwiek rozwiążecie, będzie rozwiązane w Niebie (przykaz dla Apostołów).
Na koniec: oczywiście że Bóg mnie zmienia, Bóg wspomaga i udziela Swoich Łask. Ale siła do życia z Bogiem płynie z Sakramentów, a do udzielania tych Sakramentów Chrystus na ziemi ustanowił Szafarzy (Biskupi, Kapłani, Diakoni, w ostatnich czasach świeccy Szafarze Komunii (sam takowym jestem)).
Dyskutować możemy w nieskończoność i nie dojdziemy do porozumienia. Więksi od nas już próbowali i nadal próbują, aby Kościół Chrześcijański, który założył nasz Zbawiciel, Jezus Chrystus, stał się JEDNOŚCIĄ.
Z ciekawości zapytam: jak stałeś się Babtystą, nie byłeś (czy nie jesteś jeszcze) Katolikiem?

Pt cze 22, 2012 11:33
Endek napisał(a):
Nie każdy akt małżeński jest bezgrzeszny. Ludzie maja panować nad swoimi pożądliwościami. Jeżeli dopuszczają się rzeczy które naruszają godność tego aktu(antykoncepcja czy też współżycie wbrew naturze) wtedy śmiertelnie grzeszą.
http://www.ultramontes.pl/Grzech_sodomski.htm
Cytuj:
Grzech ten dzieje się wtenczas, gdy się czyni jakie bądź grzechy cielesne z osobami tej samej płci; albo też i z osobami drugiej płci, lecz w sposób przeciwny naturze, przyrodzeniu, w taki, w jaki nawet bydlęta nie czynią. Stąd i w małżeństwie prawowitym może się ten grzech znachodzić, a to wtenczas, gdy powinności małżeńskie spełniają się nie w sposób wskazywany przez naturę, przyrodzenie. Lecz dość tego opisania. Kto ma wątpliwości jakie lub niepokój czuje w sumieniu, niech się pyta na spowiedzi. Tam mu powiedzą, czy jest grzech i jaki.

A nie przesadzasz z tym grzechem sodomskim? Link który podałeś, tzn. tekst wydaje mi się hm.....lekko nawiedzony. Ja znalazłam inne wyjaśnienie GRZECHU SODOMSKIEGO i nie ma tam wogóle mowy o współżyciu małżeńskim - na stronie:
http://www.spowiedz.pl/pytanie004.htm

W jaki sposób współżycie małżeńskie może być nieczyste? Seks oralny też jest dozwolony przez KK.

031. Chcialabym zapytac, co to jest grzech sodomski? spotkalam sie ztakim czyms i troche nie kojarze co to jest

Witaj! Sodomia - to zboczenie seksualne polegajace na uprawianiu stosunków plciowych ze zwierzetami; - zoofilia.
Szukajac informacji encyklopedycznych dobrze jest korzystac z podreczników - np. slownika wyrazów obcych, a tylko wobec trudnosci w dotarciu korzystac z naszej pomocy. Pozdrawiam Adam Pietrzak

Pt cze 22, 2012 11:53

Chciałbym zwrócić uwagę na czasy (r.1885) wygłoszonych w powyższym liście poglądów. Mówiąc najprościej, to czasy kiedy seks był tematem tabu, nie mówiło się o nim a wręcz właśnie straszyło.
Dziś znamy inną wykładnię Kościoła na temat seksu małżeńskiego. Tak więc, proszę nie straszyć tu na forum, tylko w małżeństwach kochać się namiętnie i radośnie, uwielbiając Boga, że tak pięknymi nas stworzył, tak wiele nam dał. :)

Pt cze 22, 2012 12:28

ikm napisał(a):
W jaki sposób współżycie małżeńskie może być nieczyste? Seks oralny też jest dozwolony przez KK.

Od kiedy i jakim dekretem Kościół to ustanowił?
ikm napisał(a):
[i]031. Chcialabym zapytac, co to jest grzech sodomski? spotkalam sie ztakim czyms i [b]troche nie kojarze co to jest

Myślę, że kojarzysz.

Pt cze 22, 2012 17:32

[quote="Endek"][quote="ikm"]

Myślę że nie jest

Pt cze 22, 2012 20:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 648 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 44  Następna strona