Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 14:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna strona
 Jak oceniacie lekcjie religi? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak oceniacie lekcjie religi?
Wszyscy (odpowiednio starzy) pamiętamy te dyskusje i obiecanki kleru. Media to relacjonowały. Papier na to pewnie też gdzieś jest, ale nie wiem czy wisi w sieci i nie chce mi się tego szukać.

Cz cze 28, 2012 10:00

Jajko napisał(a):
Wszyscy (odpowiednio starzy) pamiętamy te dyskusje i obiecanki kleru. Media to relacjonowały. Papier na to pewnie też gdzieś jest, ale nie wiem czy wisi w sieci i nie chce mi się tego szukać.

Wiesz, argument "w mediach mówili" to naprawdę - żaden argument. Chyba jesteś na tyle dorosły, żeby doskonale wiedzieć że media potrafią wykreować to co chcą. Jeżeli zaś chodzi o "papier" - to znam wiele dokumentów dotyczących wprowadzenia religii do szkół i nie tylko i jakoś w żadnym z nich nie spotkałam się z wcześniej podanymi przez ciebie stwierdzeniami. Oczywiście istnieje możliwość, że tego dokumentu nie znam, więc chętnie się douczę.

Cz cze 28, 2012 10:18

Jajko napisał(a):
Czyli jednak przyznajesz że przynajmniej niektórzy hierarchowie oszukali Naród!! Dobre i to.

Jajko - zawsze powtarzam, że czytanie tekstu ze zrozumieniem nie jest powszechną umiejętnością - powtarzam i uczniom i studentom i nauczycielom. Ja napisałam - jeżeli już były to .... a to stwierdzenie zakłada możliwość a nie potwierdzenie. Gdybym też każdą osobę, która publicznie wyraża jakąś obietnicę i jej nie realizuje miała nazywać oszustem to nie opędziłabym się od pozwów cywilnych.

Cz cze 28, 2012 10:26

JedenPost napisał(a):
indoktrynacji religijnej

Katecheza nie jest indoktrynacją religijną lecz nauczaniem o wyznawanej religii.

Traktowanie katechezy jako przedmiotu "gorszego" od innych w tym nazywanie go "indoktrynacją" jest aroganckim dyskryminowaniem tego przedmiotu.

Cytuj:
kiedy nie nazywała się jeszcze RP

Sorki, nie zauważyłem "nie" :)

Cz cze 28, 2012 17:23

Danka napisał(a):
Oczywiście istnieje możliwość, że tego dokumentu nie znam, więc chętnie się douczę.

Nawet jeśli nie ma takiego dokumentu i nawet jeśli w mediach nikt nic takiego nie mówił, to nie szkodzi ;) Niektórzy po prostu WIEDZĄ LEPIEJ :D Wszak już sam Brzechwa o tym pisał, a ja jeszcze raz uprzejmie powtórzę: "Było sobie raz jajko mądrzejsze od kury" 8)

Cz cze 28, 2012 17:26

piok333 napisał(a):
Traktowanie katechezy jako przedmiotu "gorszego" od innych w tym nazywanie go "indoktrynacją" jest aroganckim dyskryminowaniem tego przedmiotu.

Jest nazywaniem po imieniu, a przynajmniej nazywaniem po imieniu tego, w czym miałem okazję uczestniczyć, tego, w czym w szkole średniej nie uczestniczyłem, także tego, w czym obecnie uczestniczy np. mój młodociany kuzyn, któremu czasem pomagam w nauce. Szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, by ów ideał nie będącego indoktrynacja nauczania o religii o którym piszesz był realizowany, zatem odnoszę się do znanych mi realiów, co jest chyba naturalne. Tak samo jak oceniając wspomniany PRL odnosimy się do faktycznie zaszłych sytuacji, a nie chęci i deklaracji komunistów.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz cze 28, 2012 17:39

JedenPost napisał(a):
jest nazywaniem po imieniu

Ukazywanie skrzywionego obrazu katechezy w Polsce jest co najmniej jej karykaturalizowaniem.

JedenPost napisał(a):
a przynajmniej nazywaniem po imieniu tego, w czym miałem okazję uczestniczyć

To tylko twoje osobiste doświadczenie. Robienie z tego normy, to klasyczny błąd hasty generalization (zob.).

JedenPost napisał(a):
Szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze z sytuacją...

A ja wręcz przeciwnie - spotykałem się wielokrotnie.

JedenPost napisał(a):
odnoszę się do znanych mi realiów

Robienie normy z dwóch znanych ci przypadków, to naginanie rzeczywistości pod teoryjkę :roll:

Cz cze 28, 2012 22:03
Że religia jest przez samych uczniów traktowana jako przedmiot gorszy, nic nie znaczący to fakt.
Widziałem to u siebie w szkole, widze nadal.
Z jakis powodów mnie to interesuje i czasami sie pytam znajomych, jak to wyglada u nich w szkole i odpowiedź zawsze jest ta sama.
Religia to przedmiot na którym można posłuchac muzy z mp3, poczytać gazetę czy porozmawiać z kumplami o tym jak to fajnie minął czas na weekendowym grillowaniu.

Grillowana kiełbasa jest ciekawszym tematem niż dzieje Jezusa. ;)

Cz cze 28, 2012 22:41

piok333 napisał(a):
Jajko napisał(a):
nasi protoplaści nie przyjęli tej wiary z uśmiechem na ustach.

Ot czarna legenda: domysły i antychrześcijańska propaganda.

W rzeczywistości mogli czuć ogromną radość w sercu i poczucie ulgi, że wreszcie przyjmują to, czego pragnęli :) A jak było naprawdę - część pewnie się cieszyła, część mniej, ale większość okazała Mieszkowi posłuszeństwo, co świadczy o pozytywnym nastawieniu.

Tia, zapewne większość ludzi pragnęła przyjąć Jezuska do serduszka, bo ich starzy bogowie byli do niczego...
Pozytywne nastawienie? Do czego/kogo? I CO MOGLI ZROBIĆ jak przyjechał jakiś klecha w asyście zbrojnych, pokropił ludność wykonując tajemniczy obrzęd i mamrocząc jakieś "zaklęcia", po czym zniszczył (raczej nie osobiście) prastare miejsca kultu, często na ich zgliszczach stawiając nowe świątynie.

Niektórzy się jednak wkurzyli i coś zrobić próbowali:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_poga%C5%84ska

I to se przeczytaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrystianizacja

Zastanów się, jak Ty byś się czuł, gdyby ktoś wykonał nad Tobą jakiś magiczny rytuał, spalił Twój ulubiony kościół, na jego ruinach wybudował nową świątynię nowego boga i kazał mu oddawać pokłony. Miałbyś pozytywne nastawienie???

Cz cze 28, 2012 22:47

piok333 napisał(a):

JedenPost napisał(a):
odnoszę się do znanych mi realiów

Robienie normy z dwóch znanych ci przypadków, to naginanie rzeczywistości pod teoryjkę :roll:

Jaką teoryjkę? Odnoszę się nie do dwóch przypadków tylko do swoich doświadczeń z kilku lat, w samej tylko podstawówce uczyło mnie religii troje katechetów (kolejno: ksiądz, siostra zakonna, świecka katechetka) i wszyscy robili to w ten sam sposób, choć ksiądz był dodatkowo psychopatą. W ramach lekcji odbywało się mdzn. przygotowanie do rytuałów (spowiedzi, komunii, bierzmowania) - to też uważasz za nauczanie przedmiotu, które powinno być traktowane tak samo, jak nauczanie innych?

To może od drugiej strony - na jakiej podstawie miałbym oprzeć przekonanie, że religia w szkole wygląda tak, jak Ty to przedstawiasz? Na tym, że Ty tak napisałeś?

Pt cze 29, 2012 5:20
Podstawa programowa katechezy napisał(a):
Zalecane warunki i sposób realizacji
Celem nauczania religii w gimnazjum jest wychowanie katolika świadomego i odpowiedzialnego za swoją wiarę, kochającego Boga, Kościół i własną Ojczyznę.

[...]
1. Charakterystyka młodzieży szkół ponadgimnazjalnych
[...]
Niebezpieczną tendencją w świecie młodzieży jest pogłębiająca się dezorientacja względem różnych propozycji religijnych. Religia bywa postrzegana jako sprawa prywatna poszczególnych osób, a zasady etyczne uzasadnia się poprzez odwoływanie się do praw ludzkich, a nie do objawienia Bożego.

Ostatnio edytowano Pt cze 29, 2012 5:54 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt cze 29, 2012 5:50

achad napisał(a):
religia jest przez samych uczniów traktowana jako przedmiot gorszy

I to jest właśnie jeden ze skutków dyskryminowania katechezy: nie jest obecna na równych prawach w szkole i dlatego jest lekceważona.

Jajko napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_poga%C5%84ska

No tak - chodziło o pieniądze i politykę. "Powstanie ludowe wybuchło prawdopodobnie po śmierci Mieszka II w 1034 roku i było reakcją na nałożenie na ludność znacznych obciążeń". Polanie nie wypowiedzieli się przeciwko Chrystusowi, a przeciwko zbyt dużym podatkom :)

Jajko napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrystianizacja

I w czym widzisz problem?

Jajko napisał(a):
Zastanów się, jak Ty byś się czuł, gdyby ktoś wykonał nad Tobą jakiś magiczny rytuał, spalił Twój ulubiony kościół, na jego ruinach wybudował nową świątynię nowego boga i kazał mu oddawać pokłony. Miałbyś pozytywne nastawienie???

Mieszkowi I nikt nie kazał.

JedenPost napisał(a):
Odnoszę się nie do dwóch przypadków tylko do swoich doświadczeń z kilku lat, w samej tylko podstawówce uczyło mnie religii troje katechetów (kolejno: ksiądz, siostra zakonna, świecka katechetka) i wszyscy robili to w ten sam sposób, choć ksiądz był dodatkowo psychopatą.

I na podstawie dwóch przypadków - katechezy twojej i katechezy twojego krewnego oceniasz całość katechezy w Polsce. A to jest zwykłe naginanie rzeczywistości pod teorię.

JedenPost napisał(a):
W ramach lekcji odbywało się mdzn. przygotowanie do rytuałów (spowiedzi, komunii, bierzmowania) - to też uważasz za nauczanie przedmiotu, które powinno być traktowane tak samo, jak nauczanie innych?

A co jest złego w sakramentach świętych i w przygotowaniu do nich uczestników katechezy?

JedenPost napisał(a):
To może od drugiej strony - na jakiej podstawie miałbym oprzeć przekonanie, że religia w szkole wygląda tak, jak Ty to przedstawiasz? Na tym, że Ty tak napisałeś?

Po prostu mam o wiele większe doświadczenie z katechezą niż ty. W różnych szkołach, w różnych rejonach Polski, z różnymi katechetami, z wykładami i wykładowcami przygotowującymi katechetów do pracy. Moje doświadczenia są więc znacznie szersze niż przypadek twój i twojego krewnego. Doświadczenia te potwierdzają, że obraz katechezy w Polsce jest dalece różny od tego skarykaturalizowanego, który usiłujesz nam tu wcisnąć.

Pt cze 29, 2012 5:53
Katecheci i księża są w pełni podporządkowani władzy kościelnej, mimo że za lekcje płaci państwo. To nielegalne i upokarzające dla państwa. Nawet jeśli założyć, że finansowanie dowolnej religii byłoby legalne, chociaż trudno mi sobie to wyobrazić, to nielegalne jest w każdym razie to, że państwo zgadza się na zupełny brak kontroli. Organy państwa nie mogą wydawać pieniędzy nie żądając pełnych rozliczeń, wglądu w aspekty finansowe, no i wpływu na to, jak zamówienie publiczne jest realizowane. W przypadku religii, państwo nie formułuje żadnych warunków programowych i nie stawia żadnych wymagań co do kadry. Państwo płaci i o niczym nie decyduje. Płaci i nie może wymagać. Jest to sytuacja nieetyczna i bezprawna.

Pt cze 29, 2012 6:00
Danka napisał(a):
Jajko napisał(a):
Warto jeszcze przypomnieć jak religia była wprowadzana do szkół. Obiecanki kleru były takie:
1. Zajęcia z religii będą na pierwszej i ostatniej godzinie lekcyjnej, by ci którzy nie chcą uczęszczać nie musieli siedzieć na korytarzu/w świetlicy, tylko mogli dłużej pospać albo wcześniej iść do domu.
2. Zajęcia z religii nie obciążą finansowo budżetu Pańśtwa.
3. Ocena z religii nie będzie wliczana do średniej.

I co? I g..no. Kler oszukał Naród. A teraz dąży do tego by te zajęcia były obligatoryjne.
Jajko - w jakim dokumencie były te "obiecanki"? Jeżeli już to były to tylko wypowiedzi poszczególnych Hierarchów.
A niby kto inny reprezentuje Kościół w negocjacjach z rządem, jeśli nie hierarchowie? Jaś Kowalski? "Hierarchowie obiecywali" oznacza w tej sprawie to samo, co "Kościół obiecywał". W czasie rozmów na temat powrotu religii do szkoły episkopat i rząd ustalili, że nauczyciele delegowani przez Kościół katolicki będą pracować bezpłatnie.

""My do szkół nie idziemy po pieniądze, my tam idziemy z misją"
"Kościół nie chce ani złotówki z budżetu państwa za nauczanie religii w szkołach publicznych"
"Kościół absolutnie nie chce żadnych pieniędzy za nauczanie religii w szkołach, chce jedynie mieć możliwość głoszenia katechezy"
"Katecheci będą nauczać bez żadnych profitów"
- publicznie oznajmiał prymas Polski, kardynał Józef Glemp.

Ostatnio edytowano Pt cze 29, 2012 6:52 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt cze 29, 2012 6:28

piok333 napisał(a):
A co jest złego w sakramentach świętych i w przygotowaniu do nich uczestników katechezy?

Nic złego. Stanowi to po prostu dowód tego, że - wbrew tezom, które przedstawiasz - przedmiot religia w szkole nie służy tylko przekazywaniu wiedzy, ale jest elementem życia religijnego jednego ze związków wyznaniowych, podporządkowanym przyjętemu w owym związku światopoglądowi i praktykom. Jako taki zaś - nie może być traktowany tak jak pozostałe przedmioty, proste.

piok333 napisał(a):
Doświadczenia te potwierdzają, że obraz katechezy w Polsce jest dalece różny od tego skarykaturalizowanego, który usiłujesz nam tu wcisnąć.

Jednak w dalszym ciągu mam na to tylko Twoje słowo, słowo człowieka, w którego interesie jest, by został uznany taki stan rzeczy, jaki przedstawiasz, ponieważ jest to interes Twojego Kościoła.

Wybacz, ale wobec tego oprę się raczej o swoje doświadczenia, tym bardziej, że wysoce nieprawdopodobne wydaje mi się, żebym w samej podstawówce trafił kolejno na troje podobnie wypaczonych katechetów, zwłaszcza, że wywodzili się oni z różnych, jak zaznaczyłem, środowisk. Skoro uprawiali katechezę w podobnym - wypaczonym jak mówisz - stylu, logicznym wnioskiem dla mnie jest, że takie widać mieli wytyczne, taki styl, cel i charakter katechezy jest odgórnie przyjęty.

Ostatnio edytowano Pt cze 29, 2012 6:59 przez JedenPost, łącznie edytowano 2 razy

Pt cze 29, 2012 6:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna strona