Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 05, 2025 10:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona
 Chrześcijaństwo jest prawdą? A inne religie? Dlaczego Jezus? 
Autor Wiadomość
Post Re: Chrześcijaństwo jest prawdą? A inne religie? Dlaczego Je
KtóżJakBóg napisał(a):
"Budda opowiadał jak to np. w jednym z żyć był ptakiem który chciał ugasić pożar lasów i bogowie widząc go tak się wzruszyli, że zaczęli płakać i spadł deszcz.", to pikuś, mały głód. Link do forum tutaj: http://forum.medytacja.net/index.php

Pewnie następcy mieli bujną wyobraznie i dali jej upust. Cos jak z Jezusem i jego niepokalanym poczęciem, śmiercia i zmartwychwstaniem, wstąpieniem do piekieł itd... :D

Gdzies czytałem, chyba na tym forum, że są apokryfy ukazujące dziecinstwo Jezusa i ponoc jako dziecko zabił złoczyńcę czychającego na jego życie :D

So lip 07, 2012 22:57
achad napisał(a):
Dzięki. :-D
Czasami uda się cosik zabawnego napisac,
niestety czasami w tym moim trollowaniu napiszę jakies głupstwo i ktos może poczuć sie urazony.

Ale po to używam tej rechoczącej sie emotki by pokazac, że raczej z przymróżeniem oka należy podchodzic do tego co piszę.

Ojej, jak się ma jakieś poczucie humoru, to się nie robi problemów. To widać, że piszesz z przymrużeniem oka ;) Niestety, nie wszyscy wiedzą, co to poczucie humoru :(

U mnie natomiast bardzo często wyobraźnia pracuje. I jak tak sobie w głowie zwizualizuję to, co ktoś zabawnego napisał, to potem nie mogę przestać się śmiać przez dłuższy czas :D

So lip 07, 2012 23:03

A to Ci psikus :D

Nie potrafiłbym zaakceptować czegoś co nie opiera się na rozumie. Chrześcijaństwo ma bardzo solidne fundamenty rozumne. Nadprzyrodzoność? Nie mam z tym problemu, tym bardziej, że Jezus był Bogiem. No i wiesz, jakby nie patrzeć nasza Planeta to też oryginał :D A Budda, zdarzyło mu się być ptakiem, będąc człowiekiem. Tego jest tyle, że Chrystus przy nim to Richard Dawkins :D

Jeden użytkownik zadał pytanie tam: Jak powstał świat według buddyzmu? Na co jeden forumowicz odpowiedział: Jaki świat?

Na dzisiaj chyba wystarczy i tak nie zasnę :D

So lip 07, 2012 23:08
-Vi- napisał(a):
Ojej, jak się ma jakieś poczucie humoru, to się nie robi problemów. To widać, że piszesz z przymrużeniem oka ;) Niestety, nie wszyscy wiedzą, co to poczucie humoru :(

U mnie natomiast bardzo często wyobraźnia pracuje. I jak tak sobie w głowie zwizualizuję to, co ktoś zabawnego napisał, to potem nie mogę przestać się śmiać przez dłuższy czas :D

Pare dni temu ze znajomymi mielismy takie małe spotkanie i żeśmy sobie zapalili to w czym jak sie okazuje gustuje równiez piesek Kory Jackowskiej ;)

I będąc pod wpływem mozna sie nieżle usmiać. Na przykład z postów @buscador'a. Nie wiem dlaczego ale lubie je czytać. Sympatyczny wydaje się on być. A tego dnia nie mogłem powstrzymać sie od smiechu.

Niestety później trafiłem chyba na noone lub luka14.. i jakies teksty o piekle i potępieniu.
Wolałem nie ryzykować i zaraz opusciłem forum w obawie, że ogranie mnie jakas psychoza i lęki :D

So lip 07, 2012 23:20
KtóżJakBóg napisał(a):
Jezus był Bogiem.

Nie. To Bóg był Jezusem.

A.O. Spare napisał kiedyś: Nie widziałem człowieka, który już nie byłby Bogiem.
I tej oto Prawdy się trzymajmy.

Ostatnio edytowano So lip 07, 2012 23:27 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So lip 07, 2012 23:23

Nawet nie mam siły tego odpierać :D P.S, miało być "Jezus jest Bogiem"

Dobra, kończę już spam. Dobrej nocy.

Jeden użytkownik, buddysta cytuje księdza M.Dziewieckiego :" Oświecony” Budda nie musi już respektować norm moralnych. Nie musi powstrzymywać się od zadawania cierpienia. Przeciwnie, opuszcza własną żonę i małego synka. Nie jest to jednak akt okrucieństwa czy zaniedbania z jego strony, lecz rezultat „odkrycia”, że żona i syn w ogóle nie istnieją. "

Następnie buddysta odpowiada na to co napisał M.Dziewiecki tak: " To mi się najbardziej spodobało chyba. Zostając przy żonie i synku przecież sprowadzil by cierpienie na cała trójkę. A opuszczając ich mógł osiągnąc swój cel i uratować ich i wielu innych ludzi. W końcu co znaczy opuszczenie kobiety z dzieckiem, jeśli ktoś wybiera się na poszukiwanie ostatecznego celu, dla siebie i dla innych? Pozatym Budda stał się oświecony później.

Co za...Nie będę przeklinał. Toż to...Nie mam pytań już.

Ostatnio edytowano So lip 07, 2012 23:37 przez KtóżJakBóg, łącznie edytowano 1 raz

So lip 07, 2012 23:26
Bo Duch/Dusza/Jażń... to punkt na ciele Boga. Natura ich jest ta sama. Człowiek jest Bogiem, Bóg jest Człowiekiem. Tylko tego nie wiemy, bo nasze umysły tą prawdę przesłaniają.
I tu potrzebna jest własnie technologia duchowa. ;)

KtóżJakBóg napisał(a):

Bo Ty "uprzedzony" jesteś i już swoją "prawdę" znalazłeś.
I dobrze.
Ktoś inny odrzuca bajki chrześcijańskie (wstapienie do piekieł, cuda niewidy, jak te z opowieści o buddzie jako ptaku) i odkrywa swoją "prawdę" gdzie indziej. I też dobrze.

Ostatecznie to tylko "prawdy", każdy ma swoją. :D

Wybór A i odrzucenie B, C, D...

A PRAWDA jest jak to Tao, niewypowiedziana, niewyobrażalna, nie do ogarnięcia przez nasze ograniczone mózgi ;)

So lip 07, 2012 23:32
KtóżJakBóg napisał(a):
Zrozumcie mnie dobrze, wcześniej odwiedzałem również buddyjskie portale, szukałem czegoś sensownego w ich nauce. Jednak teraz w ciagu chwili mnie wprost zamurowało. Jednak nie napiszę nic obraźliwego, z szacunku.

KtóżJakBóg napisał(a):
"Budda opowiadał jak to np. w jednym z żyć był ptakiem który chciał ugasić pożar lasów i bogowie widząc go tak się wzruszyli, że zaczęli płakać i spadł deszcz.", to pikuś, mały głód. Link do forum tutaj: http://forum.medytacja.net/index.php

Jak pisałem wczesniej. Istotą Buddyzmu, rdzeniem jest nauka o czterech szlachetnych prawdach, swego rodzaju diagnoza kondycji człowieka oraz Ośmioraka szlachetna ścieżka, jako antidotum, lekarstwo. Wokół tego skupia się cała praktyka Buddyjska.

No ale skoro Ty wolisz skupiac się na legendach, które niczym nie ustepują bajkom o zmartwychwstaniu Jezusa i jego wstąpieniu do piekła ( i że był bogiem), albo zadajesz bzdurne pytania o to jak powstał świat (nawet Budda sie tym zagadnieniem nie interesował jako mało istotnym) zamiast poczytać choćby o nauce o nieistnieniu jaźni -anatman- albo o Pięciu Skandhach

Buddysty nie interesuje wiara, tylko praktyka i dążenie do wyzwolenia.

A ciebie co interesuje? Czego tak naprawdę szukasz?

Szukasz tylko wiary czy czegoś więcej? Buddysta Zen "pragnie" doświadczyć satori, czy Ty jako chrześcijanin dążyłbyś do Unio Mystica czy zadowoliłbys się tylko z roli szeregowego wiernego. Chcesz zrealizować Wielkie Dzieło i doświadczyć przemiany wewnętrznej czy szukasz tylko czegoś z czym mógłbyś się utożsamiać i cytować na lewo prawo?

N lip 08, 2012 2:10

Cytuj:

Powinieneś. Budda był księciem urodzonym, pławił się luksusie, który ojciec specjalnie mu zorganizował, żeby nic nie mąciło ogólnego błogostanu jego syna. Mniemam więc, że zostawił rodzinę dobrze zabezpieczoną.

Nie wspominając już o tym, że i żona, i syn zostali mnichami w nowej religii...

Orkiestra!

N lip 08, 2012 6:22

KtóżJakBóg napisał(a):
Dlaczego chrześcijaństwo jest religią prawdziwą? Czy chrześcijanie mają solidniejsze fundamenty w porównaniu z innymi ogólnoświatowymi wierzeniami takimi jak chociażby buddyzm, hinduizm czy islam? Krótko mówiąc, dlaczego właśnie Jezus a nie inni?

Dość mocną wypowiedzią zbliżoną do tematu jest niewątpliwie deklaracja "Dominus Iesus": http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... iesus.html Wypowiedź ta wywołała nawet wzburzenie niektórych mniej ortodoksyjnych duchownych, a jednak jej główny autor (ówczesny prefekt Kongregacji Nauki Wiary, kard. J. Ratzinger) został następnie wybrany papieżem. To chyba świadczy o tym, jakiej drogi szuka dziś Kościół i w jaki sposób chce mówić o swojej tożsamości.

N lip 08, 2012 7:52

Achad, aha czyli badałeś Całun Turyński, dobrze wiedzieć. Bajki o zmartwychwstaniu...No właśnie to jest ta ignorancja. Wybitni naukowcy się nawracali podczas badań. Podałem wiele aktualnych badań Całunu które mają o wiele bardziej "za" niż przeciw. No ale Achad, po prostu nie musi niczego sprawdzać, on wie, że to bajki. Wielu wybitnych prawników po zbadaniu historii Zmartwychwstania doszło do wniosku, że nie da się tego inaczej wytłumaczyć niż faktycznym zmartwychwstaniem. Nie był im potrzebny nawet Całun. Lepiej wierzyć, że przy Całunie majstrował największy geniusz ludzkości, mający jakieś wtyki w pozaziemskiej cywilizacji :D Żadna inna religia nie ma tak potężnej argumentacji, w tym również czysto rozumowej. Przestań zadawać pytania. Jeśli chcesz dyskutować na poważnie to pokaż które wyznanie jest bardziej wiarygodne i PRZEDSTAW kontrargumenty, inaczej ta dyskusja traci sens. Wiara nie może być "ślepa", dany światopogląd jeśli ma być traktowany poważnie musi być czymś poparty. Wybacz, ale skoro buddyści odpowiadają "jaki świat ?" na pytanie o jego powstanie, to już na starcie delikatnie mówiąc są "podejrzani". A teraz zrób to co najlepiej potrafisz, czyli weź w cytat moją wypowiedź i dopisz trzy zdania które nic nie zmienią w dyskusji i będą się miały do tematu jak świnia do siodła.

Piok333, dziękuję, poczytam na pewno.

N lip 08, 2012 10:26

Postać z Całunu nie była żywym człowiekiem.

Jest niepoprawna anatomicznie. Ma zbyt długie palce i zbyt dużą głowę, w proporcjach właściwych sztuce gotyckiej. Ponadto ma ręce różnej długości, a co najzabawniejsze, wysokość rzeczonej postaci jest inna na froncie wizerunku, a inna na tyle. Rany po gwoździach zostały przedstawione na dłoniach, a nie na nadgarstkach, chociaż Rzymiani przybijali do krzyży nadgarstki właśnie. A badanie metodą węgla radioaktywnego wykazało, że Całun pochodzi z XIV wieku. Amen.

Orkiestra!

N lip 08, 2012 10:46

Kabaret. Czyli chcesz mi powiedzieć, że badacze całunu, cała masa naukowców i innych pominęła ten fakt? To Twoje podsumowanie w 4 zdaniach mnie załamuje. No i chyba coś Ci się pomyliło, albo nie doczytałeś bo:

"Jezus został przybity do krzyża nie dłońmi, lecz gwoździe przeszły przez nadgarstki. Inaczej ciało nie utrzymałoby się na krzyżu. Jest też pewien szczegół potwierdzający autentyczność. Przebicie zostało wykonane w miejscu nerwu odpowiedzialnego za skurcz kciuka. Taki skurcz jest widoczny na Całunie. Potwierdza to absolutną wierność anatomiczną, niemożliwą do zrealizowania w średniowiecznym obrazie

Wypowiedź prof. Anny Doboszyńskiej, lekarza. Powiedziała ona, że wszystkie ślady Męki pozostawione na Całunie są zgodne z opisem biblijnym. Poza tym analizując płótno, można poznać więcej szczegółów kaźni.

Bicze, którymi bito Pana Jezusa, to kije z rzemieniami, zakończone kulkami metalowymi lub kamieniami. Mogły one spowodować nawet obrażenia wewnętrzne u torturowanego. Bijący nie uderzali w okolice serca – spowodowałoby to przedwczesną śmierć, a tu chodziło o zadanie długotrwałego cierpienia. Biczowanie mogło być przyczyną pęknięcia wątroby i śledziony. Skazańcowi pałką złamano nos – widać to bardzo dobrze na odbiciu twarzy na Całunie. Poza tym ma On 600 ran na tułowiu, 60 na głowie, urazy spowodowane niesieniem ciężkiej belki, otwory po gwoździach – ten Człowiek jest jedną wielką raną. Ma zniszczony staw kolanowy, prawdopodobnie od upadku. GWOŹDZIE, PRZEBIJAJĄC NADGARSTKI, spowodowały uszkodzenie nerwów i potworny ból. W czasie przebijania nóg być może złamano stopę – tę która była na wierzchu – ponieważ musiała ona być nienaturalnie wygięta. Pod gwóźdź włożono kawałek drewna, aby stopy się nie oswobodziły. Skazańca przybijano w pozycji leżącej, później krzyż podnoszono do pionu. Ukrzyżowany miał ogromne trudności z oddychaniem."

Cóż za ignorancja.

Ostatnio edytowano N lip 08, 2012 11:45 przez KtóżJakBóg, łącznie edytowano 2 razy

N lip 08, 2012 11:43
KtóżJakBóg napisał(a):
Achad, aha czyli badałeś Całun Turyński, dobrze wiedzieć. Bajki o zmartwychwstaniu...No właśnie to jest ta ignorancja. Wybitni naukowcy się nawracali podczas badań. Podałem wiele aktualnych badań Całunu które mają o wiele bardziej "za" niż przeciw. No ale Achad, po prostu nie musi niczego sprawdzać, on wie, że to bajki. Wielu wybitnych prawników po zbadaniu historii Zmartwychwstania doszło do wniosku, że nie da się tego inaczej wytłumaczyć niż faktycznym zmartwychwstaniem. Nie był im potrzebny nawet Całun. Lepiej wierzyć, że przy Całunie majstrował największy geniusz ludzkości, mający jakieś wtyki w pozaziemskiej cywilizacji :D Żadna inna religia nie ma tak potężnej argumentacji, w tym również czysto rozumowej. Przestań zadawać pytania. Jeśli chcesz dyskutować na poważnie to pokaż które wyznanie jest bardziej wiarygodne i PRZEDSTAW kontrargumenty, inaczej ta dyskusja traci sens. Wiara nie może być "ślepa", dany światopogląd jeśli ma być traktowany poważnie musi być czymś poparty. Wybacz, ale skoro buddyści odpowiadają "jaki świat ?" na pytanie o jego powstanie, to już na starcie delikatnie mówiąc są "podejrzani". A teraz zrób to co najlepiej potrafisz, czyli weź w cytat moją wypowiedź i dopisz trzy zdania które nic nie zmienią w dyskusji i będą się miały do tematu jak świnia do siodła.

To trzeba było od razu, że Ty szukasz tylko światopoglądu a nie duchowej/religijnej głębi i Przemiany wewnętrznej która jest istotą każdej religii.
I wątpliwej jakości "dowodów".
Szukasz TYLKO wiary. Mitu w który mógłbyś uwierzyć i czegoś co ciebie do niego przekona mimo absurdalności tego wszystkiego.
Można i tak :D

Jeszcze ropatrywanie religii w kategoriach rozumowych, jakby to co stanowiło jej istote dało sie rozumowo pojąć :D

N lip 08, 2012 11:44

KtóżJakBóg napisał(a):
Przeciwnie, opuszcza własną żonę i małego synka.

Wypisz,wymaluj - wasz święty Aleksy, pomijając synka.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N lip 08, 2012 11:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona