Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Niepokalane poczęcie...
MARIEL napisał(a): Ale uważam, że te szczegóły są jednak bardzo istotne.Poczęcie Jezusa dzieje się bez pożądania zmysłowego, przynajmniej nie mamy żadnej wzmianki, która pozwalałaby na takie spekulacje. Dlaczego to jest istotne? To, że nie ma mowy o pożądaniu seksualnym jest wynikiem specyficznego wizerunku hebrajskiego Boga. Efekt jest jednak ten sam. MARIEL napisał(a): Nie wiem. Pojawiła się tu taka teoria o partenogenezie...wiem, nie ma żadnych dowodów na to, że może ona zachodzić u ludzi, ale skoro katechizm Kościoła mówi, że Jezus począł się bez nasienia męskiego to ja zupełnie nie mam pomysłu jak to wyjaśnić inaczej od strony biologicznej. To wychodzi na to, że w sensie biologicznym, zgodnie z twierdzeniami Kościoła, Maryja była, że tak powiem ojcem i matką Jezusa jednocześnie. Inaczej tego nie potrafię ująć  .
|
N lip 08, 2012 22:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mauger napisał(a): Dlaczego to jest istotne? To, że nie ma mowy o pożądaniu seksualnym jest wynikiem specyficznego wizerunku hebrajskiego Boga. No właśnie - specyficznego, bardzo odmiennego na tle innych. mauger napisał(a): To wychodzi na to, że w sensie biologicznym, zgodnie z twierdzeniami Kościoła, Maryja była, że tak powiem ojcem i matką Jezusa jednocześnie. Inaczej tego nie potrafię ująć . Hmm, ale to ciekawe co napisałeś: " w sensie biologicznym [...] Maryja była ojcem i matką Jezusa jednocześnie. " Nie jestem pewna, ale chyba nie byłoby w tym herezji... Chociaż nie, chyba bardziej poprawnie byłoby jednak, że Maryja jest matką człowieczeństwa Jezusa, lub: człowieczeństwo Jezusa ma matkę, nie ma ojca. Tak jak w tej formule: "Ty zrodziłaś Syna bez ojca, tego Syna, którego Ojciec zrodził bez matki."Tak samo w sensie stricte biologicznym powiedzenie, że była matką i ojcem nasuwałoby skojarzenia o jakimś obojnactwie.
|
N lip 08, 2012 22:59 |
|
 |
Lurker
|
Cytuj: Pojawiła się tu taka teoria o partenogenezie...wiem, nie ma żadnych dowodów na to, że może ona zachodzić u ludzi. Zdarza się u ludzi, że niezapłodniona komórka jajowa zaczyna się dzielić i produkować tkanki płodu, tylko że w warunkach braku materiału genetycznego od ojca rozwija się w jakąś cystę (nie pamiętam niestety medycznej nazwy), którą trzeba usunąć chirurgicznie (brrr). Teoretycznie w przypadku Jezusa Duch Św. mógł dopilnować, żeby rozwinęła się poprawnie w zdrowy płód.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N lip 08, 2012 23:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): No właśnie - specyficznego, bardzo odmiennego na tle innych. Każdy w mniejszym lub większym stopniu jest odmienny na tle innych. MARIEL napisał(a): Hmm, ale to ciekawe co napisałeś: " w sensie biologicznym [...] Maryja była ojcem i matką Jezusa jednocześnie. " Nie jestem pewna, ale chyba nie byłoby w tym herezji...Chociaż nie, chyba bardziej poprawnie byłoby jednak, że Maryja jest matką człowieczeństwa Jezusa,lub: człowieczeństwo Jezusa ma matkę, nie ma ojca. Tak jak w tej formule: "Ty zrodziłaś Syna bez ojca, tego Syna, którego Ojciec zrodził bez matki."Tak samo w sensie stricte biologicznym powiedzenie, że była matką i ojcemnasuwałoby skojarzenia o jakimś obojnactwie. Można Maryję nazwać matką w sensie formalnym: kobieta-rodzic. Jednak na płaszczyźnie biologicznej wypełnia rolę matki i ojca, dając samodzielnie początek nowemu życiu. Jako, że partenogeneza nie występuje u ludzi to brak odpowiedniego słowa na określenie rodzica, który w ten sposób płodzi swoje potomstwo.
|
Pn lip 09, 2012 0:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): No bo jednak co innego zajść w ciążę bo się [...] poleżało pod złotym deszczem samego Zeusa, a co innego począć z Ducha Św., gdzie nie ma mowy o żadnym nasieniu ( które w cudowny sposób przenika do łona kobiety ). W opowieści o Danae też nie ma mowy o żadnym nasieniu. Sama je sobie wymyśliłaś. Równie dobrze można wymyślić, że "Duch ocienił Marię" jest opisem fizycznego zapłodnienia tego samego rodzaju. MARIEL napisał(a): być może istnieją jakoweś mity gdzie to dziewicze poczęcie byłoby choć trochę bardziej podobne do cudownego poczęcia w chrystianizmie. Ależ jest podobne. Ale ty byś chciała kopii.
|
Pn lip 09, 2012 4:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kooool napisał(a): Jezus począł się tak jak przepowiedziało proroctwo "Oto Panna pocznie..." Nie ma takiego proroctwa. U Izajasza występuje "almah" czyli dziewczyna, młoda kobieta. Nie ma mowy o dziewictwie, to raz. Dwa: u Izajasza dziewczyna poczęła i urodziła syna - to jest opis sytuacji, a nie zapowiedź przyszłości. kooool napisał(a): Bóg musiał się narodzić w niepokalanej Świątyni. Bo seks powoduje skalanie? Ech!... kooool napisał(a): Proroctwa innych religii są podsumowane w złożeniu czci przez 3 mędrców (magów, króli) z trzech różnych stron świata Zmyślasz sobie. W ewangeliach nie ma nic o trzech mędrcach z trzech różnych stron świata. kooool napisał(a): Rzeź niemowląt to też wypełnienie proroctw Nic podobnego.
|
Pn lip 09, 2012 4:46 |
|
 |
Lurker
|
Cytuj: Zmyślasz sobie. W ewangeliach nie ma nic o trzech mędrcach z trzech różnych stron świata. Ech. No więc faktycznie, nie ma nic o trzech mędrcach. Natomiast jeśli chodzi o magoi ze Wschodu bez podania ich liczby - Mt 2:1-12. Zaraz na samym początku. Cytuj: Zdarza się u ludzi, że niezapłodniona komórka jajowa zaczyna się dzielić i produkować tkanki płodu Cytuj: Słucham? Może wskaż gdzie w literaturze naukowej odnotowano taki przypadek. To będzie chyba to: http://en.wikipedia.org/wiki/Teratoma - klasyfikowane więc przez naukę nie jako cysta, tylko rodzaj łagodnego nowotworu powstającego z komórek zarodkowych. (Nie podaję polskiej nazwy, bo jest brzydka.) Znalazłem to najpierw na takiej stronie, która chyba już nie istnieje, a pokazywała zdjęcia rozmaitych wynaturzeń życia płodowego - miałem taki okres w życiu sieciowym, że wędrowałem po szoksajtach, tak... 
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pn lip 09, 2012 5:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Cytuj: Zmyślasz sobie. W ewangeliach nie ma nic o trzech mędrcach z trzech różnych stron świata. Ech. No więc faktycznie, nie ma nic o trzech mędrcach. Natomiast jeśli chodzi o magoi ze Wschodu bez podania ich liczby - Mt 2:1-12. No więc tak jak napisałem: nie ma w ewangeliach nic o TRZECH mędrcach, którzy mieliby pochodzić Z TRZECH RÓŻNYCH STRON ŚWIATA i reprezentować różne religie. Cytuj: To będzie chyba to: http://en.wikipedia.org/wiki/Teratoma - klasyfikowane więc przez naukę nie jako cysta, tylko rodzaj łagodnego nowotworu powstającego z komórek zarodkowych. (Nie podaję polskiej nazwy, bo jest brzydka.) (Nie będę cię raził brzydką nazwą). Ale dlaczego sądzisz, że powstają z niezapłodnionej komórki jajowej? W tym samym haśle wikipediii: Cytuj: A mature teratoma is typically benign and found more commonly in women, while an immature teratoma is typically malignant and is more often found in men.
Dojrzała teratoma jest zwykle łagodna i powszechniej spotyka się ją u kobiet, podczas gdy niedojrzała jest na ogół złośliwa i częściej spotykana u mężczyzn. Mechanizm powstawania teratom jest nieznany. Niektórzy rzeczywiście uważają, że oocytowe nowotwory zarodkowe, w tym teratomy, mogą się rozwijać bezpośrednio z oocytów, ale to tylko hipoteza.
|
Pn lip 09, 2012 6:31 |
|
 |
Lurker
|
Cytuj: Ale dlaczego sądzisz, że powstają z niezapłodnionej komórki jajowej? Ponieważ tak stało na stronie, na której spotkałem się sprawą po raz pierwszy. Kobieta prezentowała zdjęcia z dokumentacji medycznej, więc uznałem, że wie o czym pisze. Może pracowała pod kierunkiem lekarza, który opowiadał się przy tej właśnie hipotezie.
|
Pn lip 09, 2012 6:41 |
|
 |
kooool
|
akruk napisał(a): kooool napisał(a): Jezus począł się tak jak przepowiedziało proroctwo "Oto Panna pocznie..." Nie ma takiego proroctwa. U Izajasza występuje "almah" czyli dziewczyna, młoda kobieta. Nie ma mowy o dziewictwie, to raz. Dwa: u Izajasza dziewczyna poczęła i urodziła syna - to jest opis sytuacji, a nie zapowiedź przyszłości. Przypis do Biblii Tysiąclecia Iz 7, 14 - "Znak": jedno z głównych proroctw mesjańskich, wygłoszone przez Izajasza do króla Achaza w r. 734 przed Chr., zapowiadające dziewicze poczęcie i narodzenie Mesjasza, Jezusa Chrystusa, jak rozumie Ewangelia cytująca ten tekst w Mt 1,22n oraz cała tradycja Kościoła. Znak dany Achazowi obejmuje dziewicze narodzenie Mesjasza i okoliczności współczesne Izajaszowi, przedstawione w wizji i perspektywie proroczej jako okoliczności dzieciństwa Mesjasza.
Iz 7, 14 - "Oto Panna..." - Zachowujemy stary przekład z Wlg. Dosł. wg hebr.: "Oto panna brzemienna [jest] i rodzi syna, którego imię nazwie Emmanuel"; jeszcze lepiej: "poczęła i rodzi". - Hebr. alma[h] znaczy: młoda panna lub młoda kobieta zamężna, nie będąca jeszcze matką; wyraz ten podkreśla młodość osoby i normalnie suponuje dziewictwo. LXX oddaje je przez wyraz parthenos - dziewica, który podkreśla dziewictwo osoby (podobnie jak hebr. betula[h]). "Emmanuel", imię symboliczne (por. Iz 1,26) znaczy "Bóg z nami" (por. Iz 8,8.10; Ps 46[45],8.12). - Interpretacja mesjańska tego proroctwa ma dziś dwie formy. Jedna, nowsza, rozumie i wyjaśnia je w sensie dosłownym o Ezechiaszu, którego miała wnet porodzić młoda małżonka króla Achaza, co miało być znakiem trwałości dynastii Dawidowej wg obietnicy Boga, zapisanej w 2 Sm 7,1nn, a w sensie typicznym o Chrystusie, którego Ezechiasz sobą wprawdzie zapowiada, ale imię i przymioty Emmanuela absolutnie wykraczają poza syna Achaza. Druga, tradycyjna interpretacja odnosi tekst w sensie wyrazowym do Chrystusa, bo dowodzą tego: 1) Uroczysta forma proroctwa i podobne proroctwo w Mi 5,2; symboliczne imię Chłopięcia, a także wyłącznie jemu przysługujące i nadawane: tytuły, zalety i dary osobiste oraz przymioty jego królestwa, opisane w dalszych proroctwach izajańskich: Iz 8,8.10; Iz 9,1-6; Iz 11,1-9. 2) Zastosowanie tego proroctwa przez Mt 1,22n do narodzenia Chrystusa i spełnienie się na Chrystusie wg opowiadania Łk rozdz. 1-2 [->Łk 1,1]. 3) Świadectwo starych przekładów Pisma świętego, które tłum. Alma[h] wyrazami znaczącymi ściśle i wyłącznie "dziewica". 4) Tradycja starożydowska i chrześcijańska, przejawiająca się w przekładach Pisma św., w liturgii i w pismach Ojców Kościoła, doktorów i egzegetów aż po najnowsze czasy.kooool napisał(a): Bóg musiał się narodzić w niepokalanej Świątyni. Bo seks powoduje skalanie? Ech!... Takkooool napisał(a): Proroctwa innych religii są podsumowane w złożeniu czci przez 3 mędrców (magów, króli) z trzech różnych stron świata Zmyślasz sobie. W ewangeliach nie ma nic o trzech mędrcach z trzech różnych stron świata. Tradycja, w Biblii nie wszystko jest napisane. J21.25 Jest ponadto wiele innych rzeczy, których Jezus dokonał, a które, gdyby je szczegółowo opisać, to sądzę, że cały świat nie pomieściłby ksiąg, które by trzeba napisać. kooool napisał(a): Rzeź niemowląt to też wypełnienie proroctw Nic podobnego. Mt2.16 Wtedy Herod widząc, że go Mędrcy zawiedli, wpadł w straszny gniew. Posłał [oprawców] do Betlejem i całej okolicy i kazał pozabijać wszystkich chłopców w wieku do lat dwóch, stosownie do czasu, o którym się dowiedział od Mędrców. 17 Wtedy spełniły się słowa proroka Jeremiasza: 18 Krzyk usłyszano w Rama, płacz i jęk wielki. Rachel opłakuje swe dzieci i nie chce utulić się w żalu, bo ich już nie ma.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Pn lip 09, 2012 13:27 |
|
 |
Lurker
|
Cytuj: Bo seks powoduje skalanie? E... jakie skalanie? Rytualne? Toż chrześcijanie nie muszą już przestrzegać Zakonu (o ile w Prawie Mojżeszowym jest taki ustęp!). Chcesz nam powiedzieć, że nawet seks małżeński jest grzechem?
|
Pn lip 09, 2012 14:40 |
|
 |
kooool
|
Co to jest małżenstwo? Kto ustanowił małżeństwo i w jakim celu?
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Wt lip 10, 2012 9:56 |
|
 |
Lurker
|
Majeutykę oprawi sobie kolega osobno. Pytałem o coś.
|
Wt lip 10, 2012 10:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kto ustanowił małżeństwo i w jakim celu? Kto to już się nie dojdzie, ale podejrzewam, że temu komuś chodziło o to, aby obcy mężczyźni przestali nagabywać jego kobietę.
|
Wt lip 10, 2012 11:02 |
|
 |
Johnny99
|
Prędzej chodziło o to, by, na ile to możliwe, wiadomo było, kto jest kogo ojcem.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 10, 2012 11:03 |
|
|
|