Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dariusz Kot organizuje otwartą debatę o Jezusie historycznym 
Autor Wiadomość

Post Dariusz Kot organizuje otwartą debatę o Jezusie historycznym
Tak informuje o tym na swoim blogu:

Internetowe, ostre dyskusje na temat postaci Jezusa i początków chrześcijaństwa toczą się w polskim internecie praktycznie non-stop, nigdy jednak do tej pory nie mieliśmy dyskusji w tak znakomitym i tak różnorodnym towarzystwie. Wątpliwościom i dociekaniom internautów trudno się dziwić: Jezus w Nowym Testamencie czasami oświadcza \\\"Ja i Ojciec jedno jesteśmy\\\" (J 10:30), a kiedy indziej pyta zaskoczony: \\\"Czemu nazywasz mnie dobrym? Sam tylko Bóg jest dobry!\\\" (Mk 10:18). Mamy zatem jakby dwa obrazy Jezusa - jeden zgodny z wierzeniami chrześcijan w Jezusa jako Boga, drugi nie. Skąd wzięły się te dwa tak odmienne obrazy? Którą wizję Jezusa możemy przypisać jemu samemu i co to oznacza dla współczesnych chrześcijan?Moje zaproszenie do rozmowy na ten temat przyjęli znawcy tematu: ks. dr Artur Malina, ks. dr Krzysztof Paczos, ks. dr Grzegorz Strzelczyk; ks. prof. Marek Uglorz, prof. Tomasz Polak i prof. Stanisław Obirek. Co nie mniej ważne, reprezentują oni bardzo różne \\\"opcje światopoglądowe\\\": począwszy od członka zarządu katolickiego Stowarzyszenia Biblistów Polskich, ks. Artura Maliny, a skończywszy na byłym duchownym, głośnym apostacie - prof. Tomaszu Polaku (dawniej Węcławskim). Bardzo cieszy mnie także udział biblisty protestanckiego: ks. prof. Marka Uglorza z Kościoła Ewangelicko-Augsburgskiego. Z drugiej strony: nieczęsto polscy badacze katoliccy decydują się na publiczną, odważną wymianę argumentów w obronie swych przekonań - stąd moje słowa podziękowania dla ks. Artura Maliny, ks. Krzysztofa Paczosa, a zwłaszcza ks. Grzegorza Strzelczyka, który jako pierwszy przyjął moje zaproszenie. Z kolei z pozycji bardziej świeckich dyskutować będzie zapewne prof. Obirek, teolog i kulturoznawca, były zakonnik. Do tego wszystkiego ja, ateista - także mam do zadania wiele pytań. Padnie wiele pytań, jakich nigdy wcześniej - w tradycyjnie katolickiej Polsce - nikt tak publicznie nie zadawał. Mało kto zdaje sobie sprawę, że - jak to ujął ostatnio Tadeusz Bartoś - \\\"recepcja badań historycznych to dziś wielkie wyzwanie dla teologów katolickich. Oni jednak mają związane ręce, nie mogą bowiem wykroczyć poza katolickie dogmaty, które powstały w dawnych czasach i w naturalny sposób popadają w sprzeczność ze współczesną wiedzą naukową. Zaszywają się więc w akademickich ośrodkach, piszą w niskonakładowych czasopismach albo stosują rozmaite dyplomatyczne uniki. To chyba największy dramat współczesnego katolicyzmu\\\". Uczestnicy mojej dyskusji przez sam swój udział pokazują, że nawet na najtrudniejsze tematy można i warto rozmawiać. Nawet wtedy, gdy pytania padają bez taryfy ulgowej, gdy zadaje je apostata albo ateista. Będą to tematy bardzo różne od wypełniających media problemów antykoncepcji, in vitro, udziału Kościoła w polityce itp. Chrześcijaństwo to przecież przede wszystkim opowieść o Bogu, który stał się człowiekiem i umarł na krzyżu za grzechy nas wszystkich. A może nie jest to jedyne możliwe chrześcijaństwo? Może już kiedyś, u swych początków, było zupełnie inne?Serdecznie zapraszam do śledzenia i komentowania naszej dyskusji! Debata będzie dwuczęściowa.Pierwsza część debaty odbędzie się w weekend 6-8.07 na forum: didaskalos.pl. Będę w niej rozmawiał z ks. dr. Grzegorzem Strzelczykiem, ks. dr Arturem Maliną i ks. dr Krzysztofem Paczosem.Druga część debaty odbędzie się w kolejny weekend, czyli 13-15.07 na innym forum (obecnie w trakcie ustalania). W tej części do debaty dołączą: Tomasz Polak, Stanisław Obirek i ks. Marek Uglorz.Początek debaty (w oba weekendy) w piątek o 18.00, koniec w niedzielę o północy. UWAGA - Można już się rejestrować, aby przeglądać i komentować debatę!

http://biblista-ateista.blog.onet.pl/

Ten weekend spędzam z lepszą połową na plaży, ale w następny na pewno będę śledził. Zapowiada się ciekawie, zobaczymy co ostatecznie z tego wyjdzie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lip 06, 2012 7:43
Post Re: Dariusz Kot organizuje otwartą debatę o Jezusie historyc
..przepraszam, a co ma wyjść?
czy wynik tej debaty wpłynie na twoja wiarę?

Pt lip 06, 2012 8:10

Chodzi mi o to, czy debata okaże się interesująca i sensowna.

mkb napisał(a):
czy wynik tej debaty wpłynie na twoja wiarę?

Raczej wątpię. Zwłaszcza, że prawdopodobnie nie będzie żadnego "wyniku". To akurat dyskusja z kategorii niekończących się.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lip 06, 2012 8:44

Dzięki za info Johnny99. Debaty publiczne na argumenty w Polsce to rzadkość!

Pt lip 06, 2012 16:46

Cytuj:
Raczej wątpię. Zwłaszcza, że prawdopodobnie nie będzie żadnego "wyniku". To akurat dyskusja z kategorii niekończących się.

Takie debaty nie robi się dla „wyniku”, tylko dla zrozumienia wzajemnych stanowisk i nauczeni się czegoś przez konfrontację. Mnie się inicjatywa bardzo podoba, przynajmniej będą się wypowiadać w temacie ludzie, którzy naprawdę się znają.

Pt lip 06, 2012 20:24
Nie umiem się tam 'poruszać'. Przykuło moją uwagę parę ciekawych wypowiedzi,
ale ciężko się zorientować co jest odpowiedzią na co, jakoś tak chaotycznie
jest to zapodane...Jeśli ktoś śledzi i wie o so chozi to poproszę o instrukcję obsługi :/

Pn lip 09, 2012 7:58

Widzę, że nikt się tym specjalnie nie zainteresował. Najwyraźniej nie jest to kwestia specjalnie interesująca ani dla większości wierzących, ani dla większości ateistów. Nie żebym się zdziwił, oczywiście.

Debata do poczytania tutaj: http://debata.didaskalos.pl/page/4/

@MARIEL: nie mogłem śledzić, ale zaraz zaczynam oglądać, faktycznie, nienajszczęśliwiej to rozwiązano od strony technicznej (być może dlatego p. Kot drugą część zamierza zorganizować w innym miejscu - na litość boską, tylko nie na stronach PPG!). Trudno, miejmy nadzieję, że rzecz jest warta wysiłku.

Z tego co widzę, trzeba zacząć od ostatniej strony i czytać od dołu do góry :)

Ostatnio edytowano Pn lip 09, 2012 8:03 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz

Pn lip 09, 2012 7:59

Ja wolę się od takich rzeczy wystrzegać.

Pn lip 09, 2012 8:02
Johnny99 napisał(a):
[...] faktycznie, nienajszczęśliwiej to rozwiązano od strony technicznej (być może dlatego p. Kot drugą część zamierza zorganizować w innym miejscu - na litość boską, tylko nie na stronach PPG!). Trudno, miejmy nadzieję, że rzecz jest warta wysiłku.

Mało przejrzyście. Gdyby można to było podać na zasadzie cytowana
wypowiedź i odpowiedź na nią ( coś jak na forum )...
A tak to trochę zniechęcające.
D. Kot pisze: Odpowiadam na słowa ks.takiego i takiego o dominacji
wspólnoty w Jerozolimie ( na przykład )...i zaczyna się szukanie
gdzie wymieniony wpis się znajduje, a po trzech dniach trochę się
ich uzbierało..

@Johnny
"Z tego co widzę, trzeba zacząć od ostatniej strony i czytać od dołu do góry."
Chyba tak. Tekst autora i cofanie się do poprzedniej wypowiedzi :?

Pn lip 09, 2012 8:09

Na dodatek wszystko jest rozdzielone poziomą kreską - z tego co widzę, to powyżej to są "najnowsze posty", a to poniżej to "wszystkie posty" :? Strasznie dziwny układ. Ale jakoś daję radę.

Pn lip 09, 2012 8:18

http://debata.didaskalos.pl/debataojezusie tutaj są wszystkie posty. Czytać od góry do dołu. Pod każdym postem jest link do komentarze, gdzie pytania zadają czytelnicy i czasami uzyskują odpowiedź od dyskutantów :)

Pn lip 09, 2012 9:04

No, z tej perspektywy to już się staje przejrzyste :-D

Pn lip 09, 2012 9:09
Rzeczywiście, dzięki silgar. Przy okazji - ktoś wie dlaczego ks. Paczos
to w debacie Paczos? Czy to jego osobisty wybór autoprezentacji?

Pn lip 09, 2012 9:13

Jego własne słowa trochę rozjaśniają tę sprawę: http://www.areopag21.pl/krajobraz_po_de ... estem.html

Pn lip 09, 2012 9:42

MARIEL napisał(a):
Przy okazji - ktoś wie dlaczego ks. Paczos
to w debacie Paczos? Czy to jego osobisty wybór autoprezentacji?

Raczej tak, ponieważ prowadzi na tej stronie bloga za pomocą tego konta. Pewnie uznał, że jak pisze z perspektywy naukowej to tytuł księdza nic nie wnosi do sprawy.

Pn lip 09, 2012 9:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona