Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 19:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Sens zycia w niebie 
Autor Wiadomość
Post Re: Sens zycia w niebie
Maluczki, ciesze się, ze cie znów widzę..dobrze prawisz o tym niebie.

Pt lip 13, 2012 1:55

Cytuj:
Dla materialisty sensem życia jest mamona, używanie świata i panowanie. Tych rzeczy w niebie nie ma, więc mamoniarze nie mają tam po co iść.

E tam. Ja wyznaję materializm, uważam że lepiej mieć pieniądze niż nie mieć i w ogóle jestem złośliwym mizantropem - a wcale nie używam świata, żądzę władzy trzymam w ryzach, bo zdaję sobie sprawę z jednej strony z własnych ograniczeń, odpowiedzialności z drugiej...

Cytuj:
Poza tym, mamoniarze to egoiści i bycie z innymi ludźmi nie sprawia im radości, bo innych traktują jak rzeczy.

Kruk krukowi oka nie wykole. Maluczkich tylko tak traktują. : P

Orkiestra!

Pt lip 13, 2012 2:18
mam wrażenie, ze ludzi razi to słowo wprowadzane przez Maluczkiego "mamoniarz"..
a przecież jest to nic innego jak inne określenie materialisty.

Pt lip 13, 2012 2:42

mkb napisał(a):
mam wrażenie, ze ludzi razi to słowo wprowadzane przez Maluczkiego "mamoniarz"..

No być może niektórych

Pt lip 13, 2012 7:19
MARIEL napisał(a):
Maluczki napisał(a):
Słowo "panowanie", w odniesieniu do ludzi, funkcjonuje jedynie w materializmie.
Dla chrześcijanina słowo "panowanie", ma odniesienie tylko do Boga.

Mam Cię ptaszku :D , a królowanie to nie panowanie?

"12) Jeśli trwamy w cierpliwości, wespół z Nim też królować będziemy. Jeśli się będziemy Go zapierali, to i On nas się zaprze. "

(2 List do Tymoteusza 2:12, Biblia Tysiąclecia)

Już się trzepoczę w Twoich sidełkach miłych.
Tu chodzi jednak o udział w królowaniu Chrystusa, czyli bycie przy Nim w Jego chwale.
Bardzo mi przykro, ale nie ma to nic wspólnego z panowaniem.
Panowanie, jest to posiadanie władzy.

Pt lip 13, 2012 8:56
mkb! Dzięki za miłe słowa.
Gdy widzę Twojego gołąbka, robi mi się ciepło na sercu.

Pt lip 13, 2012 9:00
mkb napisał(a):
a przecież jest to nic innego jak inne określenie materialisty.

Słowo jak słowo. Mamoniarze używają o wiele gorszych, do tego kłamliwych i oczerniających.
Mamoniarzy w tym słowie najbardziej boli zawarta w nim prawda o ich religii.
Mamoniarze to ludzie żyjący w zakłamaniu ( ich mistrz, to przecież książę kłamstwa) i wolą się określać słowem "ateista", które przykrywa prawdę o nich, bo słowo "ateista", znaczy tyle co bezbożnik, a przecież materialiści to nie są bezbożnicy, bo mają swoje bóstwo, jest nim MAMONA!

Pt lip 13, 2012 9:09
Lurker napisał(a):
E tam. Ja wyznaję materializm, uważam że lepiej mieć pieniądze niż nie mieć i w ogóle jestem złośliwym mizantropem - a wcale nie używam świata, żądzę władzy trzymam w ryzach, bo zdaję sobie sprawę z jednej strony z własnych ograniczeń, odpowiedzialności z drugiej...

Kruk krukowi oka nie wykole. Maluczkich tylko tak traktują. : P

U mamoniarzy obowiązuje zamordyzm, dlatego mamoniarze drobniejsi nie mogą nawet o władzy marzyć, ale to nie znaczy, że jej nie pragną.
Mamoniarski kruk startuje do wykolania oka drugiemu krukowi, dopiero wtedy, gdy uzna się zdolnym do tego wykolania, bo inaczej jest po nim.

Pt lip 13, 2012 9:14
no jak to w dżungli tez bywa..
jednak istnieje świat duchowy, nie jest tak źle..
ludzie nie tylko idą za instynktami, ale także szukają pożywek duchowych.

Pt lip 13, 2012 9:19

Cytuj:
Mamoniarze używają o wiele gorszych, do tego kłamliwych i oczerniających.

nie prawda.
chyba, ze mowisz o epitetach. akurat tego znajdziesz pelno po obu stronach barykady.
Cytuj:
słowo "ateista", znaczy tyle co bezbożnik, a przecież materialiści to nie są bezbożnicy, bo mają swoje bóstwo, jest nim MAMONA!

1. Mamona - to imie demona
2. bezboznik to nie ateista - bezboznik to osoba, ktora odrzucila sciezke Pana, choc nie koniecznie w niego watpi.
2. ateista nie uznaje kultu zadnej istoty nadprzyrodzonej. nie wazne, czy to jakies bostwo, demon, heros czy zwykly jednorozec.
Cytuj:
U mamoniarzy obowiązuje zamordyzm, dlatego mamoniarze drobniejsi nie mogą nawet o władzy marzyć, ale to nie znaczy, że jej nie pragną.

opisales typowe zachowania wszedzie tam, gdzie jest hierarchia. mozemy rozwinac ten watek na przykladzie hierarchii w KRK ;]
btw. w KRK jest calkiem zacieta walka o duza "mamone"
Cytuj:
no jak to w dżungli tez bywa..

i z tej wlasnie dzungli chcialbym was wyprowadzic :)

Cz lip 19, 2012 3:43

vahoo napisał(a):
2. bezboznik to nie ateista - bezboznik to osoba, ktora odrzucila sciezke Pana, choc nie koniecznie w niego watpi.

Ateista też przecież odrzucił

Cz lip 19, 2012 10:33

zgadza sie.
a teraz przeczytaj do konca.

Pt lip 20, 2012 4:27

Przeczytałem sobie dyskusję i pozwolę sobie odpowiedzieć na jedną rzecz.

krzysztofff napisał(a):
Alpert wiesz co?

Od koncepcji nieba i piekła zdecydowanie bardziej wolę buddystyczną wizję tego co spotyka nas po śmierci.
Nasze jedno życie na tej ziemi to zdecydowanie zbyt mało by osiągnąć doskonałość konieczną do przejścia tej wąskiej bramy do żywota przez którą tak niewielu przechodzi, a o której mówił Jezus.

Dlatego na szczęście mamy jeszcze czyściec, który pozwoli nam tę doskonałość osiągnąć po życiu a przed wstąpieniem do nieba.
A co do Jezusa to nie mówił że niewielu przez nią przechodzi - co najwyżej to, że Bogatym jest ciężko przez nią przejść i tyle (poczytaj o symbolice liczby 144 000 z ST).

A teraz czas na kilka słów od siebie.

Tematem jest Sens życia w Niebie.

Ciężko mi się do tego odnieść, bo z reguły sens rozumie się jako "cel"
łatwiej byłoby zrozumieć pytanie jako - "jaki jest cel życia w niebie", ale przecież to życie w niebie jest celem który chcemy osiągnąć jeszcze za życia.

Zatem pytanie "jaki jest sens/cal życia w niebie" ma tyle samo sensu co pytanie "jaki jest cel celu" albo "jaki jest sens sensu".

Mi się wydaje, że autorowi chodziło bardziej o pytanie - "Jeśli dusza pójdzie do nieba to co potem?"
Ale tu się pojawia kolejny problem - bo odczuwanie /płynącego/ czasu w niebie wygląda zupełnie inaczej, a w gruncie rzeczy o ile się dobrze orientuje to tam czasu nie ma w ogóle (choć dobrze zakładać, że jest jakiś jego inny odpowiednik - jednak który działa zupełnie inaczej).

Śr lip 25, 2012 21:42

Ja pozwolę sobie na przytoczenie tutaj koncepcji o. Szustaka, która dzisiaj usłyszałem. Według niej, jako istoty stworzone na obraz Boga, nieskończenie skomplikowane, tudzież głębokie, jesteś my wstanie poznać się tylko w niewielkim stopniu. W niebie natomiast, nie będzie raczej powszechnych obecnie problemów do rozwiązania, ani różnych tandetnych rozrywek. Będzie natomiast doskonała wspólnota. Oczywiście z jednaj strony będziemy czerpać radość z bliskości Boga, ale tez z bliskości siebie nawzajem. Pomysł jest taki, że niebo to jedna wielka, wiecznie trwająca integracja, i zgłębianie nawzajem naszej nieskończonej różnorodności. Nie jest to oczywiście jakieś twierdzenie teologiczne, o takim nie może być mowy. Sam pomysł wydaj mi się być jednak bardzo sympatyczny i pociągający. Ja się na takie niebo piszę :)

Śr lip 25, 2012 22:01
Jeśli to chrześcijańskie forum, to dlaczego odp. nie szukacie w Piśmie Świętym? :)
Apokalipsa, rozdział 14 mówi o gronie osób "wykupionych z ziemi" jako "pierwociny dla Boga i Baranka".
Oznacza to więc, że tylko wybrani przez Boga (pierwociny) dostąpią zaszczytu bycia w niebie. Czym się będą zajmować, co będzie ich celem?
W odniesieniu do tego grona Apokalipsa w 5 rozdziale, a 10 wersecie mówi, że "mają królować na ziemi" (inne przekłady: "nad ziemią").
Chodzi więc o Boże Królestwo o które się modlimy w Modlitwie Pańskiej słowami: "Niech przyjdzie królestwo Twoje; niech Twoja wola spełnia się na ziemi, tak jak i w niebie. "

Jeśli więc do nieba powoływane są "pierwociny", a więc niewielka część obfitego plonu (patrz przypowieść Jezusa o siewcy), i mają królować z Jezusem z nieba nad ziemią w myśl Modlitwy Pańskiej, to logiczny wniosek, że reszta dobrych ludzi ma żyć na ziemi pod ich panowaniem.

Panowanie w niebie to wyjątkowy zaszczyt tylko dla wybranych przez Boga. Wygląda na to, że reszta ludzi dostąpi tego, czego mieli dostąpić pierwsi ludzie, gdyby nie zgrzeszyli - bezkresnego życia na ziemi pod Bożą opieką.
To naprawdę wspaniałe, że Bóg nie zrezygnował ze swojego pierwotnego zamierzenia. Przecież zanim pojawił się grzech, Bóg rzekł o całym swym dziele, że "jest dobre" ;)

N lip 29, 2012 22:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4