|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Bierzmowanie - przed czy po I Komunii
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Bierzmowanie - przed czy po I Komunii
A co można sądzić o Vassuli Ryden w temacie jednoczenia Kościoła?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt lip 13, 2012 9:44 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
 Re: Bierzmowanie - przed czy po I Komunii
mkb napisał(a): piotr, bardzo dziękuje za te wyjaśnienia, dużo mi dały...szczerze! drugie pytanie jest takie, co byś powiedział o osobie, której brak właśnie tego Sakramentu? czego w istocie może jej zabraknąć? jakiej laski duchowej? Jestem protestantem, ewangelikiem reformowanym, w naszej tradycji rzeczywistość chrztu i bierzmowania sprawujemy w jednym obrzędzie. Natomiast nie rozumiem współczesnej praktyki udzielania bierzmowania w Krk. Jeżeli sprawować rzeczywistość "wtajemniczenia chrześcijańskiego" w dwu odrębnych rytach sakramentalnych - to bardziej przemawiałaby do mnie praktyka Kościołów wschodnich. ----- Cytuj: z drugiej strony jestem rozczarowana, bo właśnie dowiedziałam się od ciebie, ze jesteś protestantem ehh...z twoja wiedza, mógłbyś dużo dobrego dla Kk zrobić  ..czy mógłbyś mi powiedzieć, co NAJBARDZIEJ odrzuca cie w myśli zostania katolikiem? Jestem protestantem, tu poznałem Chrystusa, tu doświadczam Jego Kościoła: jednego, świętego, apostolskiego i katolickiego, jest mi bliska moja tradycja duchowa, teologiczna -bliska jest mi forma reformowanego nabożeństwa, sposób życia chrześcijańskiego, - w której dana mi jest zbawcza Ewangelia, jedyny skarb Kościoła. Nie widzę dlaczego miałbym dopiero zostawać katolikiem - jestem nim w pełni w moim Kościele; tak jak Ty jesteś w Twoim, w Twojej tradycji przeżywania i doświadczania wiary.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Pt lip 13, 2012 11:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jednak mam duże braki w wiedzy...w życiu bym nie pomyślała, ze protestanci to także katolicy 
|
Pt lip 13, 2012 11:31 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Piotr1 napisał(a): Jestem protestantem, tu poznałem Chrystusa, tu doświadczam Jego Kościoła: jednego, świętego, apostolskiego i katolickiego, jest mi bliska moja tradycja duchowa, teologiczna -bliska jest mi forma reformowanego nabożeństwa, sposób życia chrześcijańskiego, - w której dana mi jest zbawcza Ewangelia, jedyny skarb Kościoła. Nie widzę dlaczego miałbym dopiero zostawać katolikiem - jestem nim w pełni w moim Kościele; tak jak Ty jesteś w Twoim, w Twojej tradycji przeżywania i doświadczania wiary. Podoba mi się u Piotra właśnie to, że bez kręcenia mówi wprost, na czym polega "duch protestantyzmu". Obawiam się, że to właśnie on jest największą przeszkodą dla ekumenizmu w rozumieniu KK.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lip 13, 2012 11:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czyli on jest katolikiem czy nie?
|
Pt lip 13, 2012 11:38 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Nie, jest ewangelikiem reformowanym.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lip 13, 2012 11:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
to czemu to napisal: Piotr1 napisał(a): Nie widzę dlaczego miałbym dopiero zostawać katolikiem - jestem nim w pełni w moim Kościele 
|
Pt lip 13, 2012 11:46 |
|
 |
Piotr1
|
Dlatego że "katolickość" nie jest monopolem Kościoła rzymskokatolickiego, ani jedynie "etykietą" konfesyjną. Jest to jeden z przymiotów jedynego Kościoła, wyznawany w Symbolu, który przyjmujemy i wyznajemy.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Pt lip 13, 2012 12:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
hmm... wydaje mi się to co piszesz bardzo dziwne.
|
Pt lip 13, 2012 12:14 |
|
 |
Piotr1
|
Dziwny jest ten świat 
|
Pt lip 13, 2012 12:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kościół katolicki to potoczny skrót dla określenia Kościoła rzymskokatolickiego, jesteśmy do niego tak przyzwyczajeni, że często reakcją na nazwanie tak innych Kościołow jest zaskoczenie. Katolicki to po prostu powszechny; także prawosławni wierzą, że ich Kościół jest katolicki.
|
Pt lip 13, 2012 16:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dobrze wiedzieć, ale i tak zaczekam co na to Johnny.. 
|
Pt lip 13, 2012 23:35 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|