Chrześcijaństwo jest prawdą? A inne religie? Dlaczego Jezus?
Autor |
Wiadomość |
Lurker
|
 Re: Chrześcijaństwo jest prawdą? A inne religie? Dlaczego Je
A jeśli uwierzy w fałszywą relikwię to nie zubożeje?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So lip 14, 2012 4:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
oj Lurker Lurker...
|
So lip 14, 2012 4:14 |
|
 |
Lurker
|
: )
Dobra - źle się wyraziłem, teraz przyszło mi do głowy właściwe sformułowanie: dyskusja na tym cierpi. Może być?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So lip 14, 2012 4:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
posłuchaj, ja pisze ze swojej perspektywy, ty piszesz ze swojej, to chyba oczywiste. mnie zajmuje katolicyzm i wszystko co jest z nim związane..nie interesują mnie rozmyślania racjonalistów. większość z nich prowadzi raczej do czegoś złego (w moim mniemaniu) niż dobrego. dlatego z mojego punktu widzenia, polecanie komuś (zwłaszcza młodemu i być może zagubionemu) linku do ich strony, może być szkodliwe. ty zrobisz z tym co uważasz i ty poniesiesz za to odpowiedzialność przed Bogiem. brzmi to może bardzo poważnie, ale faktem jest, ze każdy jest odpowiedzialny za treści, które serwuje lub promuje. to tyle..
|
So lip 14, 2012 4:29 |
|
 |
Lurker
|
Toteż cieszę się, że śledzisz moje poczynania na tym forum i w razie gdybym spotkał na swojej forumowej drodze taką duszyczkę niepewną swego, błyskawicznie przechwycisz ją pod swoje skrzydła...
...aniele, stróżu mój. ^_^
|
So lip 14, 2012 4:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nie wiem czy cie sledze, ale na pewno mam cie na oku  (odwróciłeś swój obrazek?)
|
So lip 14, 2012 6:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzięki Lurker za link, na chwilę można pozbyć się uprzedzeń i zerknąć na ilustracje, które się tam znajdują. Rozmowa toczy się cały czas koło badania radiowęglem, zahacza o inne już całkiem kosmiczne metody, które mogły być użyte do zrobienia wizerunku, a nikt nie potrafi wyjaśnić jak doszło do zniekształceń, o których pisałam. MARIEL napisał(a): Wystarczy sobie samemu zrobić prosty eksperyment z lalką. Pomalować ją farbą i owinąć kawałkiem materiału, deformacje tak powstałego odbicia, wyraźne zagięcia...choćbyś nie wiem jak się starał nie uzyskasz podobnego efektu jak na Całunie. Gdybym to ja była fałszerzem, u którego złożonoby zamówienie na jego kopię, zrobiłabym płaski relief grubości najwyżej półtora centymetra, 'odcisk' z takiego obiektu byłby najbardziej zbliżony do tego co widzimy na płótnie turyńskim. Tylko w ten sposób możnaby uniknąć zniekształceń, o których mowa wyżej i uzyskać delikatne półcienie, widoczne np po bokach nosa człowieka z całunu. W linku od Lurkera jest ilustracja nr 2, która dobrze to przedstawia.
|
So lip 14, 2012 7:16 |
|
 |
Acro
|
Tak z ciekawości pytanie OT: wy w piekarni pracujecie, że on tej porze już na nogach, i to w sobotę? 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
So lip 14, 2012 8:26 |
|
 |
Andy72
|
Właśnie, jakoś mały ruch na forum, nikt nie odpisuje na moje posty
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So lip 14, 2012 8:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Tak z ciekawości pytanie OT: wy w piekarni pracujecie, że on tej porze już na nogach, i to w sobotę?  Poczekaj, przyjdzie i na Ciebie kryska matysku Będziesz miał kiedyś małego trolla który w nosie ma, że jest 4.30, albo że jest weekend. Poznasz smak białych nocek 
|
So lip 14, 2012 8:31 |
|
 |
Acro
|
Aaa... To tego typu pobudka. To gratuluję, zazdroszczę i współczuję! 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
So lip 14, 2012 8:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jest coś takiego jak strefy czasowe
|
So lip 14, 2012 8:58 |
|
 |
freeghost
|
MARIEL napisał(a): Widziałam ten cytat na francuskim forum chrześcijańskim, jednak bez źródła. Być może coś więcej byłoby w tym wywiadzie, którego fragment poniżej: " Saturday Evening Post, October 26, 1929:
“To what extent are you influenced by Christianity?
As a child I received instruction both in the Bible and in the Talmud. I am a Jew, but I am enthralled by the luminous figure of the Nazarene.
Have you read Emil Ludwig’s book on Jesus?
Emil Ludwig’s Jesus is shallow. Jesus is too colossal for the pen of phrasemongers, however artful. No man can dispose of Christianity with a bon mot [a witty remark].
You accept the historical existence of Jesus?
Unquestionably! No one can read the Gospels without feeling the actual presence of Jesus. His personality pulsates in every word. No myth is filled with such life.”strona z której cytat pochodziTak, znam ten fragment i widziałem wcześniej tę stronę. Fragment dotyczy kwestii historyczności osoby Jezusa. Pisałem wcześniej o tym - Einstein uznawał Jezusa za postać historyczną. Trzeba natomiast pamiętać o tym, że znane osoby takie jak właśnie Einstein były i są ,,łakomym kąskiem" dla różnego rodzaju propagandzistów którzy przypisują im zdania, wypowiedzi których faktycznie nie są oni autorami, dla celów propagandowych. Sam Einstein pisał o takich przypadkach: Cytuj: In 1945 Guy Raner, Jr. wrote a letter to Einstein, asking him if it was true that a Jesuit priest had caused Einstein to convert from atheism. Einstein replied, "I have never talked to a Jesuit priest in my life and I am astonished by the audacity to tell such lies about me. From the viewpoint of a Jesuit priest I am, of course, and have always been an atheist" Co do Einsteina i Jezusa, to Einstein jak wiadomo urodził się w żydowkiej rodzinie więc był nominalnie Żydem ale uczęszczał do katolickiego gimnazjum w Monachium gdzie zetknął się chrześcijaństwem. Natomiast bardzo szybko jego poglądy stały się areligijne. Pisał o tym sam w ,,Twórczej Autobiografii" z 1947: Cytuj: chociaż byłem synem zupełnie ateistycznych (żydowskich) rodziców - doszedłem do głębokiej religijności, która jednak w wieku 12 lat szybko się skończyła. Czytanie popularno-naukowych książek przywiodło mnie szybko do przekonania, że w opowiadaniach biblijnych wiele nie może być prawdą. Skutkiem tego była po prostu fanatyczna wolnomyślność połączona z przekonaniem, że młodzież jest celowo oszukiwana przez państwo; było to wstrząsające odkrycie.
|
So lip 14, 2012 15:01 |
|
 |
freeghost
|
silgar napisał(a): Nie znam cytatu, ale jest w miarę prawdopodobny. Istnieje wiele prawdopodobnych cytatów które mogłyby być potencjalnie wypowiedziane przez jakieś historyczne postacie. Ale to nie znaczy, ze faktycznie zostały wypowiedziane  . Pozdrawiam
|
So lip 14, 2012 15:38 |
|
 |
Lurker
|
Tak jeszcze żeby pocieszyć Andy'ego: nie twierdzę, że jeśli Całun Turyński jest fałszywy, to Jezus nie zmartwychwstał. Mamy Ewangelie, mamy twierdzenie o Duchu Świętym, który Kościół prowadzi, mamy ciągłość wiary od pierwszego wieku, a w niektórych kościołach nawet sukcesję apostolską - jest się czego trzymać, jeśli chce się wierzyć. Cytuj: (odwróciłeś swój obrazek?) Aha. Teraz przygląda się głupotom, które wypisuję. Ja to zawsze mam tak, że najpierw tekst spuszczę z palców, a dopiero potem nachodzą mnie refleksje, jak mógł zostać odebrany. Z reguły niewesołe, bo przedkładam ekspresję nad mediację...
|
N lip 15, 2012 6:14 |
|
|
|