Co to są nieczyste myśli?
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
No jak to co ? Nieczyste mysli.
|
Pn maja 02, 2005 16:08 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jeśli ktoś idzie sobie i jak zobaczy ładną kobietę, to jest tylko w stanie myśleć o jednym - to szkoda. Wydaje mi się jednak, że ludzie czymś się różnią od zwierzątek. Jak ktoś jest eroromanem - to się leczy.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn maja 02, 2005 16:22 |
|
 |
elka
|
Cytuj: Przeciwnie sam slyszalem na wlasne uszy jak zacheca, zeby ladne dziewczyny przychodzily do kosciolow, po to, zeby chlopcy chodzili do tych kosciolow za nimi.
a mozesz konkretniej?  kto to powiedzial i gdzie?
ps. i prosze, zmniejsz obrazek w podpisie bo przeszkadza w przeglądaniu forum 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Pn maja 02, 2005 17:07 |
|
|
|
 |
elka
|
przepraszam, makumba, za duzo wycięłam
Cytuj: elka napisał(a): a mozesz konkretniej?  kto to powiedzial i gdzie? Ksiadz w radiu. Chcialabys posluchac takiego ksiedza?
napisales to w poprzednim poście...
no cóz, dla mnie jest to mało wiarygodne wyjasnienie  równie dobrze każdy moze napisać, ze w radio słyszał cos wręcz przeciwnego 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Pn maja 02, 2005 20:06 |
|
 |
Gość
|
[nie martw sie, wycielam, bo o niektorych rzeczach pisze sie na PW a twoje slowa sa w archiwum...elka]
Cytuj: no cóz, dla mnie jest to mało wiarygodne wyjasnienie  równie dobrze każdy moze napisać, ze w radio słyszał cos wręcz przeciwnego 
Ja nie nagrywam sobie niestety audycji radiowych, a jak sie na nie powoluje to zakladam, ze mi sie wierzy na slowo. Wiec nie jest latwo mi udowodnic, ze cos takiego slyszalem. Ale byc moze nie wszystko stracone. To radio ma na swojej stronie w mp3 wiekszosc swoich audycji. Sadze, ze jesli je wszystkie przesluchasz to sie przekonasz, ze mialem racje.
Oto adres: http://www.radiojozef.pl
Jesli nie znajdziesz tego o czym mowie, to mozemy jeszcze sie zglosic do tego radia i poprosic o archiwum, na pewno maja.
|
Pn maja 02, 2005 20:14 |
|
|
|
 |
wiking
|
Makumba nieczyste mysli moga byc tez wewnatrz malrzenskie. To zaczyna sie wtedy gdy druga osobe, wszystko czy mezczyzna kobiete czy kobieta mezczyzne (choc to drugie zdarza sie troche rzadziej) jako przedmiot do zaspokojenia moich chuci.
Radze poczytaj ewangelia Mateusza 5. szczegolnie 21 -48, tam werset 27 mowi wlasnie o tym ale radze szerszy fragment by miec szerszy kontekst tych slow.
|
Pn maja 02, 2005 21:21 |
|
 |
gosc12
|
Hmmm,jako "zwykly czlowiek" zapytam wprost...
Skoro sa mysli nieczyste,to jakie sa niebrudne?
Lub inaczej,ktore to sa mysli czyste? 
_________________ "Szanuj kazdego czlowieka,bo Chrystus w nim zyje."
|
Pn maja 02, 2005 22:02 |
|
 |
gosc12
|
Wikingu
Skoro juz podales urywek,wiec mniemam iz chodzi o wypelnienie przykazania milosci 
_________________ "Szanuj kazdego czlowieka,bo Chrystus w nim zyje."
|
Pn maja 02, 2005 22:07 |
|
 |
wiking
|
Oczywiscie milosci, ale powiedzialbym raczej ze to przykazanie opiera sie na czyms mniej doskonalym, po prostu uznanie takiej wartosci stworzenia, jaka mu nadal Pan Bog. Oczywioscie Bog ukochal stworzenie, szczegolnie czlowieka i do tego darzy kazanie na gorze bysmy kochali innych.
I tu moze bym sie pokusil dac odpowiedz na pytanie co to sa mysli czyste. To takie ktore widza drugiego czlowieka tak jak go widzi Pan Bog. Ale, nie niebrudne, bo to ze im brak brudu ludzkiego to jeszcze nie znaczy ze maja czystosc boza.
|
Pn maja 02, 2005 22:18 |
|
 |
Tess
|
ToMu napisał(a): Nie zrozumiałaś mnie. Nie chodzi mi o to, aby winić kobiety... Miałem na myśli to, żeby wskazać czym jest nieczysta myśl - nazwijmy to, pożądanie. A twierdzenie jakoby kobiety, ubierające się skromnie, są winne sianiu zgorszenia - jest (byłoby - bo ja tak nie uważam) bzdurą. Trzeba Bogu dziękować za piękno 
Nie winie tylko kobiety lecz i mezczyzn, ktorzy zachowuja sie w nieczysty sposob, jak zdazyla zauwazyc siostra Zoe.Niepowasciagliwe ubieranie sie moze byc przyczyna nieczystych mysli i zgorszenia.
Trzeba Bogu dziekowac za piekno  Oczywiscie  Ten sam Bog powiedzial "biada tym przez ktorych zgorszenia na swiat przychodza".Musimy uwazac na samych siebie gdyz wrogow zbawienia jest wiele a pierwszym wrogiem jest nasze upadle cialo i nie bez przyczyny powiedzial Pan; "jezeli twoje oko przywodzi cie do zguby wylup je".Trzeba byc bardzo ostroznym aby w dziekowaniu i podziwianiu piekna nie upasc.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Wt maja 03, 2005 0:54 |
|
 |
Gość
|
gosc12 napisał(a): ktore to sa mysli czyste? 
Czyste to te, ktore nie sa brudne:)
A w zwiazku z tym, ze najwieksze przykazanie, to to, zeby milowac Boga, to przede wszystkim czyste mysli, to takie, ze (chhyba nikogo juz teraz nie zaskocze) ktore prowadza do milowania Boga, wypelniana Jego woli, poznawania Go, doskonalenia sie dla Niego. A dopiero w drugiej kolejnosci, o ile jest na to czas to milowanie innych ludzi.
|
Wt maja 03, 2005 4:35 |
|
 |
ToMu
|
Makumba napisał(a): A dopiero w drugiej kolejnosci, o ile jest na to czas to milowanie innych ludzi.
Ta... Bardzo specyficzny sposób rozumienia przykazania miłości... Ja jednak skłaniałbym się do tego, że mamy miłować Boga i ludzi równocześnie. Boga w ludziach, ludzi w Bogu. A nie Boga, a jak "czas zostanie"... innych.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Wt maja 03, 2005 10:59 |
|
 |
Gość
|
ToMu napisał(a): Bardzo specyficzny sposób rozumienia przykazania miłości...
Jest specyficzny, skoro wymagal wyraznego powiedzenia. A skoro wymagal to zostal wypowiedziany. Przez niejakiejgo Jezusa Nazarejczyka.
Tutaj: Mt 22:36-40. Mozesz do tego jeszcze dodac niejakiego makumbe z forum internetowego, bedziesz mial wieksza pewnosc, ze to prawda.
|
Wt maja 03, 2005 13:25 |
|
 |
ToMu
|
Makumba napisał(a): Mt 22:36-40
"Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe?". On mu odpowiedział: "Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy".
Gratuluję braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. I wyrywania z kontekstu,
|
Wt maja 03, 2005 13:46 |
|
 |
Gość
|
ToMu napisał(a): Gratuluję braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. I wyrywania z kontekstu,
Gratuluje niekonstruktywnego sarkazmu i braku umiejetnosci prowadzenia dyskusji.
|
Wt maja 03, 2005 13:50 |
|
|
|