Autor |
Wiadomość |
Iwona19
|
 Re: Tydzień apostazji
silgar napisał(a): Iwona19 napisał(a): A co byś napisał o tym co ma Vi w podpisie? Chorobliwa potrzeba manifestowania własnej indywidualności  Społecznie nieszkodliwa  Ale kogoś mogłoby to urazić.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Cz lip 19, 2012 10:26 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Musiałaby sprecyzować, o jaką watahę Jej chodzi. Raczej głupio byłoby brać ten tekst osobiście na zasadzie odruchu "a! to na pewno o mnie".
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz lip 19, 2012 10:33 |
|
 |
kooool
|
Podpis piok333: "Jeśli chcesz zbuntować się przeciw Bogu, albo odrzucić Jego Kościół, to zawsze znajdziesz sobie powód i usprawiedliwienie. Zatem albo posłuchasz życzliwego ostrzeżenia, albo wręcz odwrotnie: pójdziesz swoją drogą, aleją potępionych..." Napisane do kogoś prawdopodobnie do tego, co odpisuje piok333 "nie masz racji", brzmi krzykliwie. Brak Pokory i Troski o Miłość Bliźniego, nie daje to sformułowanie Nadziei i wzmocnienia Wiary, szczególnie potrzebującemu. Św Augustyn mawiał : "Złem jest złe używanie dobra." Każdy ma swoją drogę i nią kroczy. Na pewno jest złe ostatnie stwierdzenie-potępiające i stawiające swoje JA, swoją rację jako "życzliwe ostrzeżenie" wyżej, od drugiego człowieka. Jeśli się coś odrzuca lub przyjmuje, to normalne, że trzeba tą decyzję usprawiedliwić, wyjaśnić.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Cz lip 19, 2012 10:35 |
|
|
|
 |
Iwona19
|
Kiedy ja chciałam wybrać odpowiednie słowa do swojego podpisu to starałam się by one do każdego jakoś trafiły i by się nikt nie czepiał.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Cz lip 19, 2012 10:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Musiałaby sprecyzować, o jaką watahę Jej chodzi. Raczej głupio byłoby brać ten tekst osobiście na zasadzie odruchu "a! to na pewno o mnie". Ale już dłuższy czas nie ma tekstu z "watachą". Miała jakiś czas "We are Traders"- link. A obecnie to "Kulturalnie"-link do Tuwima. Skąd wiesz, że @Iwonce19 chodzi o watachę? Tak w ogóle może @Iwono19 sprecyzuj o który podpis chodzi 
|
Cz lip 19, 2012 10:40 |
|
|
|
 |
Iwona19
|
Val napisał(a): Tak w ogóle może @Iwono19 sprecyzuj o który podpis chodzi  O ten który teraz ma ("kulturalnie"). Na wcześniejszy tak nie za bardzo zwracałam uwagę.
|
Cz lip 19, 2012 10:43 |
|
 |
Daniel86
|
Iwona19 napisał(a): Daniel86. Trochę spokojniej. Nikt nikogo nie wyrzuciłby z tego forum Pisanie boga z małej litery jest niezgodne z regulaminem tego forum, a łamanie regulaminu grozi banem. Nigdy nie miałem nigdzie bana, ale chyba zbanowany user nie ma żadnych praw, a to z kolei jest interpretowane przeze mnie jako wypędzenie z forum. Skoro mowa już o sygnaturach, co sądzicie o mojej? Chodzi mi głównie o ostatnią linijkę: "Vivu kaj lasu al aliaj vivi* - (to powinno być motto wszystkich tolerancyjnych ludzi)" * "Żyj i pozwól żyć innym" w esperanto. Co sądzicie o tej sygnaturze? Co sądzicie o tym przysłowiu? Co sądzicie o tym, że napisałem to w esperanto?
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Cz lip 19, 2012 10:48 |
|
 |
Lurker
|
Cytuj: Tak w ogóle może @Iwono19 sprecyzuj o który podpis chodzi Cytuj: O ten który teraz ma ("kulturalnie"). A. To przepraszam. Ale mi się bardzo spodobało, zgrałem sobie na dysk z Youtube'a. Fenomenalne wykonanie. Ale swoją drogą dziwne, że nikt się jeszcze do mojego podpisu nie przyczepił. Czyste pogaństwo przecież, "wiara w moim duchu tkwi, większa niż miłość"... marsz bojowy szintoistów. ^_^
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz lip 19, 2012 10:50 |
|
 |
Iwona19
|
Nie znam się na esperanto, ale jeśli tłumaczenie jest dobre to nawet słowa powinny pasować wszystkim.
|
Cz lip 19, 2012 10:53 |
|
 |
Lurker
|
Cytuj: Co sądzicie o tej sygnaturze? Trochę krzykliwa, te wielkie fonty biją po oczach. Cytuj: Co sądzicie o tym przysłowiu? Że poniekąd wyraża tę samą myśl, co Tuwim z sygnatury Vi, tylko w zdecydowanie bardziej przychylny sposób. To znaczy źle - Tuwimowi chodziło o to samo, tylko trafił na jakiś koszmarek społeczny i musiał tłumaczyć w inny sposób. Cytuj: Co sądzicie o tym, że napisałem to w esperanto? Że lubisz esperanto. : ) Ale angielszczyźnie jako lingua franca nie poradzisz, niestety.
|
Cz lip 19, 2012 10:58 |
|
 |
Daniel86
|
A czy przypadkiem to przysłowie nie nawołuje do przyzwolenia na ateizm, homoseksualizm i do wszystkiego, czego katolicy nie lubią i z czym walczą? Czyli "żyj po katolicku, ale jeśli spotkasz kogoś, kto żyje inaczej, to się od niego odczep". W dalszej części jest napisane "(to powinno być motto wszystkich tolerancyjnych ludzi)". Nie wszyscy katolicy tolerują tolerancję. Piszą oni, że nie może być przyzwolenia na zło. Ci katolicy mogliby się poczuć urażeni.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Cz lip 19, 2012 11:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Musiałaby sprecyzować, o jaką watahę Jej chodzi. Raczej głupio byłoby brać ten tekst osobiście na zasadzie odruchu "a! to na pewno o mnie". Z watahą to prosta sprawa - największą inspiracją dla mnie jest zawsze natura. W tym przypadku wilki. Kocham i podziwiam wilki  Wilcze motywy towarzyszą mi nie od dziś. I nie od dziś mi w necie też towarzyszy ten opis, bo dobrze oddaje moją naturę  Lurker napisał(a): A. To przepraszam. Ale mi się bardzo spodobało, zgrałem sobie na dysk z Youtube'a. Fenomenalne wykonanie. Prawda, że świetne?  Tuwim w genialnym wykonaniu! Uwielbiam teatr (sztukę współczesną głównie) i piosenkę aktorską. Zawsze sobie wyszukuję jakieś smaczki i chętnie zostawiam w opisach. Może komuś też się spodoba  Sama w ten sposób, patrząc na opisy innych, odkryłam kilka perełek 
|
Cz lip 19, 2012 11:20 |
|
 |
Iwona19
|
Daniel86 napisał(a): A czy przypadkiem to przysłowie nie nawołuje do przyzwolenia na ateizm, homoseksualizm i do wszystkiego, czego katolicy nie lubią i z czym walczą? Czyli "żyj po katolicku, ale jeśli spotkasz kogoś, kto żyje inaczej, to się od niego odczep". W dalszej części jest napisane "(to powinno być motto wszystkich tolerancyjnych ludzi)". Nie wszyscy katolicy tolerują tolerancję. Piszą oni, że nie może być przyzwolenia na zło. Ci katolicy mogliby się poczuć urażeni. Co do homoseksualizmu to mam negatywne zdanie.
|
Cz lip 19, 2012 11:34 |
|
 |
Iwona19
|
-Vi- napisał(a): Może komuś też się spodoba Mi się ten Tuwim nie podoba ale to już moje zdanie.
|
Cz lip 19, 2012 11:37 |
|
 |
kooool
|
Czy homosekualiści, ateiści, cudzołożnicy, zabójcy, kłamcy są tolerancyjni względem np. Katolików? Nie. Nie szanują ich, bo deptają ich przekonanie i krzyczą domagając się "tolerancja". Tolerancja jest zła, to słowo przewrotne, wywyższa krzykliwie domagającego się tolerancji nad innym, (szczególnie nad Dziećmi Bożymi), depcze się czyjeś zdanie w imię swawoli (źle pojętej wolności), ale przewrotnie domaga się równego traktowania, gdyż np jest się w mniejszości. Zła nie można tolerować, bo inaczej wojna jest OK. Proponuję szacunek przez Pokorę zamiast tolerancji. Może ktoś podać owoce tolerancji? Powinniśmy szanować drugiego człowieka, jeśli upadł, pomóc mu wstać, dobrowolnie, nie na siłę, aby znów się nie przewrócił.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Cz lip 19, 2012 11:41 |
|
|
|