Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Tydzień apostazji
kooool napisał(a): Może ktoś podać owoce tolerancji?
Np. to, że wbrew zaleceniom Biblii nie zabija się u nas homoseksualistów.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lip 19, 2012 11:48 |
|
|
|
 |
silgar
|
Iwona19 napisał(a): A co byś napisał o tym co ma Vi w podpisie? Hehe, myślałem, że chodzi o motto, linku nie zauważyłem. Tuwim, jak to Tuwim, nigdy się nie patyczkował  Właściwie moja diagnoza się nie zmienia  Zwracam, też uwagę na fakt, że utwór ten ma charakter wybitnie obronny. Swoją droga bardzo fajne wykonanie, zastanawiałem się nad pójściem na ten spektakl 
|
Cz lip 19, 2012 11:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Iwona19 napisał(a): Mi się ten Tuwim nie podoba ale to już moje zdanie. Nie spodziewałam się, że będzie inaczej  silgar napisał(a): Chorobliwa potrzeba manifestowania własnej indywidualności  Społecznie nieszkodliwa  Można być anonimowym nickiem w necie, jednym z wielu takich samych, a można wybrać opcję stworzenia swojego profilu, który w jakiś sposób wyrazi kim jesteś. Ja wybieram zawsze tę drugą opcję. Nie choruję na niewyróżnianie się z tłumu A oczywistym jest też, że w swoich opisach umieszczam wyłącznie to, z czym się w jakiś sposób utożsamiam.
|
Cz lip 19, 2012 12:02 |
|
|
|
 |
Daniel86
|
kooool napisał(a): Czy homosekualiści, ateiści, cudzołożnicy, zabójcy, kłamcy są tolerancyjni względem np. Katolików? Nie. Nie szanują ich, bo deptają ich przekonanie i krzyczą domagając się "tolerancja". To nie prawda. Potrafię szanować ludzi wierzących sam będąc niewierzący. Z gejami jest podobnie. Oni domagają się swoich praw nie domagając się ograniczenia praw heteroseksualistów. Gdybym był wredny, to odwróciłbym Twój pogląd i próbowałbym Ci wmówić, że nie szanujesz ludzi niewierzących, bo wierzysz. kooool napisał(a): Zła nie można tolerować, bo inaczej wojna jest OK. Dlaczego więc jesteście wybiórczy w tym poglądzie? Jeśli zła nie można tolerować, to dlaczego tolerujecie niechodzenie do Kościoła w niedzielę i święta? Ze świeckiego punktu widzenia jest to mniejsze zło niż np. aborcja, ale z religijnego punktu widzenia oba czyny są tej samej wagi, bo jedno i drugie jest grzechem ciężkim, czyli i jedno i drugie jest w tym samym worku, więc jeśli jedno powinno być tępione, drugie też. Jeśli jedno powinno być nielegalne, drugie też. kooool napisał(a): Może ktoś podać owoce tolerancji? Brak wojen. Po co mamy prowadzić między sobą wojny, skoro możemy się nawzajem tolerować? I jak, Wam, katolikom, można dać władzę polityczną? Od razu byście ją wykorzystali przeciwko mniejszościom religijnym i seksualnym. A przecież katolicy zawsze więcej wiernych zyskiwali nastawiając drugi policzek, niż gdy sami byli prześladowcami. Powinniście więc podziękować antyklerykałom, że walczą z klerykalizmem (nie z Kościołem, religią czy bogiem).
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Cz lip 19, 2012 13:17 |
|
 |
Lurker
|
Cytuj: Może ktoś podać owoce tolerancji? Rzeczpospolita Szlachecka, a w szczególności konfederacja warszawska.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz lip 19, 2012 13:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kooool napisał(a): Czy homosekualiści, ateiści, cudzołożnicy, zabójcy, kłamcy są tolerancyjni względem np. Katolików? Nie. Nie szanują ich, bo deptają ich przekonanie i krzyczą domagając się "tolerancja".
Jestem bardzo tolerancyjny względem katolików, dopóki nie chcą ingerować w moją wolność i mój pokojowy styl życia. Miej sobie jakie chcesz zasady, ale nie mogą one gwałcić moich zasad. W przestrzeni publicznej jest wystarczająco dużo miejsca, byśmy mogli pokojowo egzystować obok siebie nie robiąc sobie krzywdy i nie narzucając sobie wzajemnie różnych poglądów. kooool napisał(a): Zła nie można tolerować, bo inaczej wojna jest OK. Proponuję szacunek przez Pokorę zamiast tolerancji. Może ktoś podać owoce tolerancji? Powinniśmy szanować drugiego człowieka, jeśli upadł, pomóc mu wstać, dobrowolnie, nie na siłę, aby znów się nie przewrócił. Subiektywnie postrzegasz zło. Twoje poczucie zła nie pokrywa się z Prawami Człowieka oraz innymi konwencjami międzynarodowymi, w oparciu o których możliwy jest jako taki spokój na świecie. Inaczej wszyscy byśmy się pozabijali, tak jak było kiedyś kościół wieszał czarownice i innych "innowierców", bo właśnie nie było tolerancji i ustalonego porządki ochrony praw człowieka. Masz swoje zdanie i moralność ok, ale nie może ona gwałcić praw, które Ci obowiązują. Twoja wolność kończy się tam, gdzie chcesz drugiemu człowiekowi narzucić swój kodeks etyczny. Katolicy oraz wyznawcy innych religii mają ciężko w dzisiejszym świecie, ciężej niż ateiści, ponieważ prawa człowieka nie są oparte na moralności religijnej, tylko ogólnoświatowego humanizmu, dzięki któremu wszyscy ludzie mogą względnie pokojowo funkcjonować. Gdybyś chciał wcielać w życie wiele z biblijnych nauk to we współczesnym świecie grozi Ci za to kara wieloletniego pozbawienia wolności.
Ostatnio edytowano Cz lip 19, 2012 13:54 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lip 19, 2012 13:34 |
|
 |
Nunka
|
kooool napisał(a): Czy homosekualiści, ateiści, cudzołożnicy, zabójcy, kłamcy są tolerancyjni względem np. Katolików? Niesamowita lista... są na niej również kłamcy. Skoro ich tam umieściłaś, wnioskuję, że katolicy nie kłamią, tak? Jestem ateistą(zdarza mi się także popełnić małe kłamstwo) i wiesz co, jestem tolerancyjny i to nie tylko wobec katolików. Możesz to sobie wyobrazić? kooool napisał(a): Nie. Nie szanują ich, bo deptają ich przekonanie i krzyczą domagając się "tolerancja". Ktoś Cię straszliwie okłamuje... kooool napisał(a): Tolerancja jest zła, to słowo przewrotne, wywyższa krzykliwie domagającego się tolerancji nad innym, (szczególnie nad Dziećmi Bożymi), depcze się czyjeś zdanie w imię swawoli (źle pojętej wolności), ale przewrotnie domaga się równego traktowania, gdyż np jest się w mniejszości. Zła nie można tolerować, bo inaczej wojna jest OK. Przedstawiasz nam tu jakąś dziwną wersję tolerancji. To chyba ta jedynie słuszna... kooool napisał(a): Proponuję szacunek przez Pokorę zamiast tolerancji. Proponuję, więc byś dała dobry przykład i zaczęła od siebie. kooool napisał(a): Może ktoś podać owoce tolerancji? Proszę bardzo: 1. Moja Żona jest wierząca, ja nie. Oboje jesteśmy tolerancyjni a "owoce" mamy dwa  i dobrze nam z tym. 2. Chciałem Ci wytknąć ... za ten post, nie zrobiłem tego jednak, bo masz prawo mieć takie zdanie. Jest to więc kolejny owoc tolerancji.
_________________ Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna - Seneka Młodszy
|
Cz lip 19, 2012 13:38 |
|
 |
robaczek2
|
Andy72 napisał(a): robaczek2 napisał(a): To wiedzialem ale dlaczego tak sie dzieje na desce Galtona? kulka może wybrać lewo lub prawo Ja to wszystko wiem ale patrzac na deske i ten fragment ktory wybralem z Twojej wypowiedzi kulka ma te same szanse lagawania na tym polu i na tym i na tym. Czyz nie i dlaczego?
|
Cz lip 19, 2012 15:14 |
|
 |
robaczek2
|
kooool napisał(a): robaczek2 napisał(a): kooool napisał(a): Ewangelizujmy z Miłością dla Miłości. Kooool, bardzo ladnie to brzmi ale jak to przetlumaczyc na nasze? Trzeba zacząć od Siebie. Co to jest dla mnie Miłość? Skupić się na Przykazaniu Miłości, a do tego doczytać Hymn Miłości 1Kor13 i żyć Miłością na codzień. Calkowicie sie z tym zgadzam. Tylko spotkalem sie z wieloma takimi czarodziejskimi slowami i ludzmi majacych gleboka wiare w te sztuczki. Bylo wolnosc, rownosc, braterstwo, sprawiedliwosc spoleczna, wladza dla ludu. Teraz dalej na tym watku czytam wyznania wyznawcow praw czlowieka i tolerancji. Doszly nastepne czarne ludy. A to takie proste. Milosc. Tylko chyba nie ma sposobu aby ten wyraz nie byl nastepnym czarnym ludem. Trzeba zaczac od siebie - masz racje.
|
Cz lip 19, 2012 15:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
robaczek2 napisał(a): Doszly nastepne czarne ludy.
Co to znaczy?
|
Cz lip 19, 2012 15:32 |
|
 |
kooool
|
Daniel86 "geje domagają się praw... domagając się ograniczenia praw heteroseksualistów" - jeśli domagają się praw, to przez ograniczenie praw normalnych, coś za coś, jeśli od 2 odejmiemy 1 to już nie jest 2, ale 1. Czy psychicznie chory zamknięty w szpitalu może domagać się prawa, daje mu się taką wolność? Dlaczego się go separuje? Przecież to też człowiek. "nie szanujesz ludzi niewierzących, bo wierzysz"- staram się ich zrozumieć, sam kiedyś taki byłem. "dlaczego tolerujecie niechodzenie do Kościoła w niedzielę i święta?" - można chodzić i nic nie wychodzić, samo chodzenie nic nie daje, jeśli nie wkłada się w to serca. Jak się czujesz gdy idziesz obowiązkowo do kogoś, a jak się czujesz gdy idziesz do przyjaciela? "jedno i drugie jest grzechem ciężkim...jedno powinno być nielegalne, drugie też" - Dobrze porównujesz, naprawdę jesteś ateistą? Nie wszyscy widzą różnicę. Jedno i drugie w Duchu mówi Bogu poprostu NIE. "Po co mamy prowadzić między sobą wojny, skoro możemy się nawzajem tolerować?" - Nie widzę Twojej tolerancji jako ateisty, jak ktoś uderza bezpośrednio w Ciebie lub bliską Ci osobę (bez Wiary w Boga i Nadziei wybuchniesz). "katolikom, można dać władzę polityczną?" - polityką się nie zajmuję "więcej wiernych zyskiwali nastawiając drugi policzek" masz rację, to zgodne z nauką Jezusa i to przynosi dobre owoce, ale niestety dużo nie pamięta tych słów Jezusa, albo nie chcą pamiętać, albo przekręcają.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Cz lip 19, 2012 15:34 |
|
 |
robaczek2
|
Mike29 napisał(a): robaczek2 napisał(a): Doszly nastepne czarne ludy.
Co to znaczy? Tzn. ze odwieczna tradycja czarowania ludzi pustymi haslami ma sie dobrze. Np. slowo Pokoj
|
Cz lip 19, 2012 15:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
robaczek2 napisał(a): Mike29 napisał(a): robaczek2 napisał(a): Doszly nastepne czarne ludy.
Co to znaczy? Tzn. ze odwieczna tradycja czarowania ludzi pustymi haslami ma sie dobrze. Np. slowo Pokoj Wolę pokój, niż niewolę twoich kodeksów moralnych.
|
Cz lip 19, 2012 15:40 |
|
 |
kooool
|
robaczek2 napisał(a): kooool napisał(a): Ewangelizujmy z Miłością dla Miłości. Tylko spotkalem sie z wieloma takimi czarodziejskimi slowami i ludzmi majacych gleboka wiare w te sztuczki. Bardzo blisko spotkałem takich ludzi, ale nie spałem, poznałem ich prawdziwe JA i zobaczyłem kłamstwo i ułudę od środka, na zewnątrz dobro i miłe słowa, ale cel jest inny pieniądz i władza nad ludźmi. Trzeba uważać i nie podejmować decyzji pochopnie. Łatwo rozpoznać złego, bo wydaje złe owoce, od razu się budzi czuwanie i obserwacja. Trudno jest rozpoznać dobrego, bo jeden jest prawdziwie dobry, a drugi na pozór dobry, letni na którym można się sparzyć.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Cz lip 19, 2012 15:59 |
|
 |
Lurker
|
Cytuj: Bylo wolnosc, rownosc, braterstwo, sprawiedliwosc spoleczna, wladza dla ludu. Teraz dalej na tym watku czytam wyznania wyznawcow praw czlowieka i tolerancji. Ale wiesz, co to były Wandea i Ukraina, a co to są Parady Równości. Trochę się na świecie pozmieniało w tzw. międzyczasie.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz lip 19, 2012 16:05 |
|
|
|