Skąd mam wiedzieć na modlitwie czy to odpowiedź od Jezusa?
Autor |
Wiadomość |
amadeus35
|
 Re: Skąd mam wiedzieć na modlitwie czy to odpowiedź od Jezus
Val napisał(a): ikm napisał(a): (...) jakby dokładna odpowiedź na moje pytanie......Jest jedno ALE - to zdanie jest wprawdzie dobrym rozwiązaniem dla mojej sytuacji ale jednocześnie nie jest zgodne, że tak się wyrażę ze szczegółowymi przepisami KK w tej kwestii... Skąd mam wiedzieć, że dostałam odpowiedź od Jezusa a nie od jakiegoś złego ducha Z posta widać, że zgodnie z nauką KK nie jest to odpowiedź od Jezusa  . Wszystko co nie jest zgodne z nauką katolicką to pochodzi od złego ducha- tak chyba KK naucza?I to jest wlasnie najbardziej smutne w taki sposob ``zabija`` sie wiare w Boga, to przeciez bardzo czesto Duch Swiety udziela nam odpowiedzi to by znaczylo ze nauka koscielna stoi ponad Bogiem ? I tu jest niebezpiczenstwo o czym mowil Jezus Chrystus.
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pn lip 30, 2012 15:57 |
|
|
|
 |
DrzewoMalinowe
|
moim zdaniem masz schizofrenie paranoidalną rezydualną dwuafektywną hebefreniczną ale moge się mylić.
|
Pn lip 30, 2012 16:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val napisał(a): Wszystko co nie jest zgodne z nauką katolicką to pochodzi od złego ducha- tak chyba KK naucza? Czyli to wszystko co mozna znaleźć w Biblii a co jest sprzeczne z nauczaniem K.K również? To znaczy, że część Biblii została natchniona Diabła ?
|
Pn lip 30, 2012 16:10 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Hm?
A co takiego w Biblii jest sprzeczne z Magisterium Kościoła?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pn lip 30, 2012 16:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
amadeus35 napisał(a): I to jest wlasnie najbardziej smutne w taki sposob ``zabija`` sie wiare w Boga, to przeciez bardzo czesto Duch Swiety udziela nam odpowiedzi to by znaczylo ze nauka koscielna stoi ponad Bogiem ? Bóg przedstawia ludziom to, co chce powiedzieć, posługując się Kościołem. To, czego naucza Kościół, jest zgodne z wolą Bożą.
|
Pn lip 30, 2012 16:54 |
|
|
|
 |
patryk84
|
IKM, Ja odpowiem Ci w ten sposób: Bóg jest MIŁOŚCIĄ Najważniejsze przykazanie jest o MIŁOŚCI W życiu powinnyśmy kierować się MIŁOŚCIĄ Czy podsunięta Tobie myśl jest choć w najmniejszym stopniu przeciw Miłości? Jeśli tak to raczej zapomnij o niej. Musisz przeanalizować wszystko i odpowiedzieć sobie na to pytanie. Z Panem Bogiem! 
_________________ http://www.pompejanka.info
|
Pn lip 30, 2012 17:14 |
|
 |
Iwona19
|
Antek69 napisał(a): Val napisał(a): Wszystko co nie jest zgodne z nauką katolicką to pochodzi od złego ducha- tak chyba KK naucza? Czyli to wszystko co mozna znaleźć w Biblii a co jest sprzeczne z nauczaniem K.K również? To znaczy, że część Biblii została natchniona Diabła ? Skąd takie pytania?
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Cz sie 02, 2012 12:29 |
|
 |
wiatr
|
Odpowiem zbiorczo na kilka zdań, które tutaj się pojawiły. Kościół i jego nauczanie oraz dogmat nieomylności jest wynikiem woli Boga - bo Kościół jest wspólnotą wiernych, założoną przez Chrystusa i prowadzoną przez Ducha Świętego. Dlatego Kościół i Papież SĄ PODPORZĄDKOWANI Bogu, a to, co jest sprzeczne z nauczaniem Kościoła jest sprzeczne z wolą Boga - logiczna implikacja wynikająca z powyższego. Dlatego - jeżeli ktoś otrzymuje w myślach odpowiedzi na swoje wątpliwości i są one sprzeczne z nauczaniem Kościoła - są one pokusą a nie odpowiedzią Ducha Świętego.
|
N wrz 02, 2012 20:50 |
|
 |
Iwona19
|
Bardzo dobrze napisałeś, Wiatr. Zgadzam się z tobą.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Pn wrz 03, 2012 12:26 |
|
 |
formek1
|
ikm napisał(a): Ten temat nurtuje mnie od dziecka, ja na modlitwie jakoś nigdy słów Boga nie słyszałam ani żadnej odpowiedzi. Ostatnio temat powrócił, bo mam pewien dylemat z którym się borykam i modliłam się w kaplicy przed Tabernakulum pytając Jezusa co ma czynić w tej sytuacji przedstawiając sytuację i moje odczucia. Nagle w mojej głowie pojawiło się jedno zdanie znikąd - jakby dokładna odpowiedź na moje pytanie......Jest jedno ALE - to zdanie jest wprawdzie dobrym rozwiązaniem dla mojej sytuacji ale jednocześnie nie jest zgodne, że tak się wyrażę ze szczegółowymi przepisami KK w tej kwestii... Skąd mam wiedzieć, że dostałam odpowiedź od Jezusa a nie od jakiegoś złego ducha a może to sam mój umysł stworzył odpowiedź a może Jezus patrzy na każdą sytuację indywidualnie? Nie wiem co ma myśleć. HELP. Odpowiedzi na nasze modlitwy są w Biblii
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Pn wrz 03, 2012 19:59 |
|
 |
Iwona19
|
Dokładnie Formek1.
|
Pn wrz 03, 2012 20:23 |
|
 |
Adamek
|
ikm napisał(a): Mam więc inne pytanie - czy Wy dostajecie na modlitwie odpowiedzi i w jaki sposób, w jakim czasie.... ...czasem dostaję... czasem nie... czasem natychmiast... czasem po latach... Jeśli chcesz instrukcji obsługi... to jej nie znam; może są tacy? Jeśli chodzi o rozeznanie skąd pochodzi odpowiedź, to święci (np. Maryja) konfrontują to wpierw z Objawieniem: Pismo (katolicy jeszcze z nauczaniem KK - co jest [o dziwo dla wielu] ułatwieniem, a nie ograniczeniem) a dopiero później z własnymi wizjami... odsyłam np. do zwiastowania. Modlitwa jest czymś wielce intymnym i nawet jakbym chciał, to nie jestem w stanie tego wyrazić... proponuję Ci postaw (na chwilę) w miejscu Ducha Świętego wspomnienie swojego ukochanego (to najszczęśliwsze jakie pamiętasz) i zapytaj się, czy w tej sytuacji rzeczywiście najbliższa Tobie osoba dałaby taką odpowiedź... a później i tak sprawdź, czy to aby ma odniesienie w Piśmie  - to nie jest takie sobie romansidło... za tą treść ludzie życie oddawali... nie'jeden nawet nawet na krzyżu...
_________________ Wszystkie rzeki płyną do morza, a morze wcale nie wzbiera;
|
Cz wrz 06, 2012 20:00 |
|
 |
Louise
|
Po prostu będziesz to czuł.  Ja tak mam. Coś przychodzi mi do głowy, co jest odpowiedzią na moje pytanie zadane Bogu. Czuję wtedy ogromne szczęście. Nie wiem, nie potrafię Ci tego opisać, ale to się po prostu wie. Dokładnie będziesz wiedział, kiedy Bóg Ci odpowie. Musisz tylko słuchać. 
|
Pn lis 19, 2012 1:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ Louise
A jeśli ktoś będzie czuł, że spranie komuś twarzy jest dobre? Uczucia mogą być zwodnicze...
|
Pn lis 19, 2012 4:23 |
|
 |
Haniask
Dołączył(a): Pn gru 03, 2012 21:45 Posty: 45 Lokalizacja: Rzeszów, Podkarpackie
|
też czasem mam problem w odróżnieniu Jezusa od swojej wyobraźni. myślę, że to przez luki w mojej wierze
|
Pn gru 03, 2012 22:24 |
|
|
|