Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Tydzień apostazji
Przedstawiasz jakieś tam pozycje ksiązkowe, a gdzie dowody na "w tym wypadku polegający na wyolbrzymianiu."? Bynajmniej nie jest na to dowodem cytat z jakiegoś artykułu, czy książki nt, Inkwizycji. Nadal kręcisz...
|
Pn lip 30, 2012 19:28 |
|
|
|
 |
piok333
|
Takiemu, panie, to wiecznie nic nie pasuje. Nie napiszesz - źle; napiszesz - też źle. Brak słów na takie marudzenie... Poza tym podobno miał być EOT z twojej strony 
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pn lip 30, 2012 20:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Miałbyć, ale że zakpiłeś z prawdy postanowiłem już nie Tobie, ale ludziom odwiedzającym temat, nakreślić chronologię wydarzeń - padają słowa o potępieniu Inkwizycji z ust moich i nie tylko --> piok333 wysnuwa zarzut "w tym wypadku polegający na wyolbrzymieniu" ---> następuje oczekiwanie, że piok333 udowodni, gdzie owe wyolbrzymienie następuje ---> piok333 wyrzeka się jakiegokolwiek zarzutu i cytuje ksiązki nt. Inkwizycji ---> Mike29 podaje cytaty pioka333, w których ten zarzuca wyolbrzymianie ---> Mike29 już nie czeka na dowody swojego ponoć "wyolbrzymiania', bo się nie doczeka.
Teraz już definitywny EOT, nie zamierzam karmić dłużej tego trolla.
|
Pn lip 30, 2012 21:02 |
|
|
|
 |
piok333
|
Mike29 napisał(a): Teraz już definitywny EOT, nie zamierzam karmić dłużej tego trolla. Zobaczymy, czy EOT. Poza tym to nie ja wchodzę na chrześcijańskie forum, żeby na nim prowokować chrześcijan - to tak a'propos trollowania.
|
Pn lip 30, 2012 22:05 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
To może ja Panów pogodzę. Nie wiadomo dokładnie ile osób Inkwizycja uśmierciła, jedne źródła podają dane zawyżone, inne zaniżone. Bezsprzeczne jest jednak, że Inkwizycja przyczyniła się do śmierci wielu ludzi i że było to działanie złe - przynajmniej z punktu widzenia współczesnej moralności.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn lip 30, 2012 22:56 |
|
|
|
 |
piok333
|
Jajko napisał(a): Nie wiadomo dokładnie ile osób Inkwizycja uśmierciła, jedne źródła podają dane zawyżone, inne zaniżone. Bezsprzeczne jest jednak, że Inkwizycja przyczyniła się do śmierci wielu ludzi i że było to działanie złe - przynajmniej z punktu widzenia współczesnej moralności. Z tak sformułowaną myślą w pełni się zgadzam. Fakty, bez ideologicznej nadinterpretacji - to lubię.
|
Pn lip 30, 2012 23:24 |
|
 |
Daniel86
|
To może też przyczynię się do pogodzenia pioka333 i Mike'a29. Mianowicie wrócimy do tematu tego wątku, czyli do Tydzień apostazji.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Wt lip 31, 2012 9:46 |
|
 |
JedenPost
|
Myślę, że Apostazja to ładne imię dla dziewczynki.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 31, 2012 9:48 |
|
 |
Daniel86
|
JedenPost, jeśli komuś się podoba imię Anastazja, to Apostazja też powinno mu się spodobać  Mimo to mi się bardziej podoba imię Anastazja, jeśli miałbym wybierać pomiędzy tymi dwoma.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Wt lip 31, 2012 13:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najładniejsze imię dla dziewczynki to Tradycja 
|
Wt lip 31, 2012 13:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a nie lepiej Madonna 
|
Wt lip 31, 2012 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli chcesz by krucjata modlitewna stała ci pod balkonem i modłami zagłuszała wiadomości w telewizji 
|
Wt lip 31, 2012 13:59 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Wracając do apostazji i przetwarzania przez Kościoły danych osobowych swoich dawnych członków.... artykuł, którego fragmenty pod spodem zamieszczam, podsunęła mi Panna Funia, za co serdecznie dziękuję i proszę o jeszcze. Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (GIODO) może już wchodzić do Kościołów, by sprawdzić skargi osób, które z nich wystąpiły. Umożliwiają to wyroki NSA "Autonomia [Kościołów] nie może być rozumiana jako pozbawienie państwa jego immanentnej cechy, jaką jest suwerenność" - uzasadnia NSA w wyroku w sprawie MM, który wysłał do proboszcza swojej parafii oświadczenie, że występuje z Kościoła katolickiego i zażądał, żeby dokonano adnotacji o tym w akcie chrztu. Proboszcz tego nie zrobił. Wyrok NSA ma wymiar symboliczny: autonomia Kościołów nie zwalnia państwa od obowiązku dbania, by nie naruszały one konstytucyjnych praw. W tym przypadku chodzi o prawo do prywatności i tzw. autonomię informacyjną, czyli prawo decydowania i kontrolowania, kto i jakie dane o nas zbiera i co z nimi robi. NSA stwierdził, że Kościoły są autonomiczne, jeśli chodzi o własnych członków. Natomiast państwo - a konkretnie GIODO - ma obowiązek chronić dane osób, które wystąpiły z Kościoła. NSA zaznacza, że GIODO, oceniając, czy ktoś jest, czy nie jest członkiem danego Kościoła, powinien się kierować prawem tego Kościoła. Ale np. w przypadku Kościoła katolickiego sprawa nie jest jasna. Według instrukcji Konferencji Episkopatu Polski z 2008 r. trzeba przyjść z dwoma świadkami, wręczyć podpisane przez nich oświadczenie i powtórzyć je w obecności proboszcza. Wtedy adnotacja o wystąpieniu z Kościoła powinna się znaleźć w akcie chrztu. - Instrukcja Konferencji Episkopatu nie jest prawem - dla GIODO liczyć będzie się przede wszystkim wola konkretnej osoby - mówi GIODO Wojciech Wiewiórowski. Uzbrojony w wyrok NSA Generalny Inspektor wejdzie teraz do kościelnych archiwów i sprawdzi, czy są tam dane osób, które się do niego poskarżyły. Jeśli stwierdzi, że są, mimo że te osoby wystąpiły z Kościoła - wyda decyzję. Czy można żądać usunięcia tych danych? - Kościoły mogą prowadzić swoje archiwa, więc raczej będzie chodzić o dokonanie stosownej adnotacji. http://wyborcza.pl/1,75478,14314952,Apo ... GIODO.htmlBędzie się działo....na szczęście mój proboszcz adnotację w księdze chrztu umieścił, nie będę musiał interweniować.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt lip 23, 2013 20:03 |
|
 |
czuowiek
|
Jajko napisał(a): NSA stwierdził, że Kościoły są autonomiczne, jeśli chodzi o własnych członków. Natomiast państwo - a konkretnie GIODO - ma obowiązek chronić dane osób, które wystąpiły z Kościoła. A co to dokładnie znaczy "wystąpić z Kościoła"? Bo wg Kościoła wystąpić można "sakramentem apostazji" i w żaden inny sposób. Np. dlaczego ksiądz miałby wbrew swoim przekonaniom uznać, że jakiś przysłany mu pocztą świstek papieru, na którym ktoś nabazgrał "oświadczam, że występuję z Kościoła Katolickiego", oznacza wystąpienie z Kościoła, czyli odrzucenie własnego zbawienia? Cytuj: Będzie się działo....na szczęście mój proboszcz adnotację w księdze chrztu umieścił, nie będę musiał interweniować. A dokonałeś przepisowej apostazji z dwoma świadkami na dywaniku u proboszcza, czy złożyłeś "oświadczenie woli"?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
So lis 29, 2014 18:31 |
|
 |
lokis
|
Podobno nawet z Google mozna sie "wypisac". Swiat idzie do przodu. 
|
So lis 29, 2014 18:55 |
|
|
|