Większość polskich księży ma kochanki, 15% dzieci
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Większość polskich księży ma kochanki, 15% dzieci
Zabawne jakie argumenty zdolni są wysnuć obrońcy kościoła za wszelką cenę, wbrew wszystkiemu i pomimo wszystko. "Coś w tym jest" broni katoliczka, bo już oczywiście "nic być nie musi" w zdaniu przeciwnym kościołowi. Podobnie się zachowuje Alus, ślepy na wszelkie medialne doniesienia, jeśli tylko "broń boże" negatywne tzn. że ściema, kłamstwo i wyssane z palca, oczywiście przez antyklerykalnych propagatorów oraz "niewiarygodne" gazety. Jhonny99, nie lepszy przypadek, twierdzi, że przeczytał artykuł, ale zadawał pytania "skąd wynika, że Nesweek przeprowadził sam wywiady", albo "nie padały żadne nazwiska, wszystko anonimowo". Dopiero cytaty odświeżyły mu pamięć i jednak sobie przypomniał, że chyba przeczytał, tylko się biedny wzorował na innym artykule.... I taka to rozmowa z katolikami, wszystkiego się wyprą, każdemu negatywnemu doenisieniu zaprzeczą, a żeby było zabawniej to jeszcze sami oskarżą o wszystko, no chyba, że sam papież się przyzna i przeprosi, wtedy nie ma dyskusji 
|
Wt lip 31, 2012 13:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mike29 napisał(a): Zabawne jakie argumenty zdolni są wysnuć obrońcy kościoła za wszelką cenę, wbrew wszystkiemu i pomimo wszystko. "Coś w tym jest" broni katoliczka, bo już oczywiście "nic być nie musi" w zdaniu przeciwnym kościołowi. Mike29 napisał(a): Moja dobra koleżanka ma 6-letnie dziecko, często u niej bywam jestem dla niego "wujkiem" i mnie lubi. Jakoś koleżanka nie goni mnie z siekierą i nie dzwoni na policję, gdy zbliżam się do jej dziecka. Wskaż mi badania, z których wynika, ze orientacja seksualna ma przełożenie na jakość wychowania dzieci. Zabawne jakie argumenty zdolni są wysnuć propagatorzy wszelkich praw dla związków homo za wszelką cenę, wbrew wszystkiemu i pomimo wszystko.
|
Wt lip 31, 2012 13:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Złotko, to nie argument, to fakt, ale teraz dopiero pokazałaś jak bardzo Cię boli.
|
Wt lip 31, 2012 13:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ależ z mojej strony to także nie był argument, tylko taki obrazek z życia. Tobie wolno a mnie nie? 
|
Wt lip 31, 2012 13:45 |
|
 |
Johnny99
|
Mike29 napisał(a): Jhonny99, nie lepszy przypadek, twierdzi, że przeczytał artykuł, ale zadawał pytania "skąd wynika, że Nesweek przeprowadził sam wywiady" Nie umiesz czytać ze zrozumieniem, ani nawet poprawnie cytować. Cytuj: albo "nie padały żadne nazwiska, wszystko anonimowo". W jakim charakterze znajdują się w artykule osoby, których nazwiska w nim padły? Już raz to pytanie zadałem. Cytuj: I taka to rozmowa z katolikami, wszystkiego się wyprą, każdemu negatywnemu doenisieniu zaprzeczą, a żeby było zabawniej to jeszcze sami oskarżą o wszystko, no chyba, że sam papież się przyzna i przeprosi, wtedy nie ma dyskusji  I taka to rozmowa z klerofobami (sam wymyśliłem), uwierzą od razu i bezgranicznie w każde negatywne doniesienie o Kościele, a żeby było zabawniej, to jeszcze będą wyzywać każdego, kto ośmieli się wyrazić jakąkolwiek wątpliwość.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 31, 2012 13:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Tobie wolno a mnie nie?  Do czego pijesz? Ja bazuję na doniesieniach, w tym przypadku Newsweeka, który opiera się zarówno na badaniach prof. Bartosia, jak również swoim własnym śledztwie dziennikarskim. Ty bazujesz na własnych odczuciach i ślepej obronie Kościoła katolickiego. Masz przykazane bronić tą organizację religijną za wszelką cenę, bez względu na jakiekolwiek negatywne doniesienia? Johnny99 napisał(a): W jakim charakterze znajdują się w artykule osoby, których nazwiska w nim padły? Już raz to pytanie zadałem.
Historia choćby ks. Wieńczysława Ł nie wiem czemu użyto inicjału nazwisko, bo zarówno imię jak i inicjał nazwiska są prawdziwe. Widocznie tak sobie życzył. Inne historie księży, im bardziej pogmatwana, tym bardziej anonimowa osoba. Wypowiedzi księży nieanonimowych. Johnny99 napisał(a): I taka to rozmowa z klerofobami (sam wymyśliłem), uwierzą od razu i bezgranicznie w każde negatywne doniesienie o Kościele, a żeby było zabawniej, to jeszcze będą wyzywać każdego, kto ośmieli się wyrazić jakąkolwiek wątpliwość. Klerofobia? Trafiłeś jak kulą w płot, ja klerfobem yhym szczególnie w łóżku To Ty bezgranicznie zaprzeczasz każdemu negatywnemu doniesieniu. Jeszcze nie przeczytałeś artykułu, a już wszystko podważałeś... Ja nie zawierzam bezgranicznie, ale zauważam istnienie problemu, podobnie jak Twój kolega w wierze, ks. katolik Dzedzej, który tylko potwierdza moją opinię. Czyżby on też był antyklerykałem? - Kościół woli, by o tym nie mówić głośno. Woli zamiatać sprawę pod dywan - twierdzi ksiądz Piotr Dzedzej, który w 2004 r. wydał ksiązkę "Porzucenie sutanny". On sam o księżach, ich partnerkach oraz dzieciach mówi zupełnie spokojnie: - Tak było, jest i będzie. Nie powinno tak być, ale jest.
|
Wt lip 31, 2012 14:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mike29 napisał(a): Do czego pijesz? Ja bazuję na doniesieniach, w tym przypadku Newsweeka, który opiera się zarówno na badaniach prof. Bartosia, jak również swoim własnym śledztwie dziennikarskim. Do niczego nie piję. Przytoczyłam historię z życia, ot tak sobie, którą Ty skwitowałeś: zabawne jakie argumenty zdolni są wysnuć...itd Ty także przytoczyłeś hstorię z koleżanką, która nie lata za Tobą z siekierą choć nie był to żaden argument w dyskusji, więc pytam Tobie wolno, a mnie nie?
|
Wt lip 31, 2012 14:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przytoczenie historii swoją drogą, ale zwróć uwagę kto poza tym na czym się jeszcze opiera - ja na badaniach i artykule Newsweeka, ty na niczym więcej. Jak pisałem Wy katolicy macie zdolność szczególnie łatwego negowania wszystkiego co nie po Waszej myśli, szkoda tylko, że często nie idzie za tym nic więcej poza osobistymi subiektywnymi odczuciami :>
Ostatnio edytowano Wt lip 31, 2012 14:50 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt lip 31, 2012 14:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja nie stawiam tezy w tym temacie (60% księży...). Pytam na jakiej podstawie stawia ją autor artykułu. To on i ci, którzy się nań powołują powinni wykazać na czym się opierają. Edit: No i znów...Niczego nie neguję, tylko próbuję zweryfikować.
|
Wt lip 31, 2012 14:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Edit: No i znów...Niczego nie neguję, tylko próbuję zweryfikować. Oczekując od czytelnika przedstawienia dowodów i metodologii czegoś czego nie przeprowadzał, a tylko czytał artykuł tak samo jak Ty? A potem wniosek "coś w tym jest" na argumenty obrońców kościoła, że niby artykuł to ściema. Plisss... Tak samo się zachowujesz w temacie "Nauka a homoseksualizm", gdzie nie wystarczą Ci podane cytaty stanowiska nauki, tylko oczekujesz od dyskutanta, ze będzie naukowcem i przedstawi Ci komplet kryteriów wraz ze specjalistycznym opisem, tak jak oczekujesz tutaj, że będę redaktorem śledczym Newsweeka. Mam dostęp do TEJ SAMEJ wiedzy co Ty, nie oczekuj ode mnie nic ponadto, bo wówczas stawiasz nieuczciwe warunki dyskusji. Sam fakt, że dyskutant nie dysponuje niczym więcej niż artykułem jeszcze nie oznacza, że w artykule są ściemy, jak zdajesz się insynuować, podobnie jak we wspomnianym temacie o homo (nadal czekam na kryteria, których ponoć miałaś szukać i przedstawienie nam wszystkim co niby z tego ma wynikać).
|
Wt lip 31, 2012 15:01 |
|
 |
agvis
|
Mike, krytykujesz Johnny`ego, Alusa itd. za coś, co jest Twoją domeną. Ty tak samo nie przyjmiesz do wiadomości, że istnieją tysiące księży, którzy są dobrymi ludźmi, skromni, radzący sobie z popędem, itd.
Prawda leży zawsze po środku, ten temat nie jest wyjątkiem. Są księża źli i księża dobrzy. Gdyby wszyscy byli idealni, Ewangelia nie byłaby prawdą.
|
Wt lip 31, 2012 15:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mike29 napisał(a): MARIEL napisał(a): Edit: No i znów...Niczego nie neguję, tylko próbuję zweryfikować. Oczekując od czytelnika przedstawienia dowodów i metodologii czegoś czego nie przeprowadzał, a tylko czytał artykuł tak samo jak Ty? Ale Ty już nie jesteś po prostu czytelnikiem, tylko czytelnikiem, który uważa że artykuł przedstawia stan faktyczny (60%księży ma kochanki), czy nie? Rozumiem, że przyjąłeś to jako fakt i dlatego pytam Ciebie (bo autora artykułu nie mam możliwości) jakie ku temu są przesłanki, bo wg mnie marne (coś w rodzaju ankiety z osobami, które wystąpiły ze stanu kapłańskiego i wywiady z księżmi, którzy uważają że jest sporo takich przypadków) Mike29 napisał(a): Sam fakt, że dyskutant nie dysponuje niczym więcej niż artykułem jeszcze nie oznacza, że w artykule są ściemy Nie do końca, uważam że ta liczba (60%, większość księży) może być znacząco zawyżona. Polegam tu tylko na własnych obserwacjach coprawda, ale to dokładnie tak, jak większość osób, z którymi został przeprowadzony w.w. wywiad. Mike29 napisał(a): nadal czekam na kryteria, których ponoć miałaś szukać i przedstawienie nam wszystkim co niby z tego ma wynikać. Kryteria, którymi się posłużono, aby skreślić homo z listy. Tak, przyznaję, że na razie nie szukam. Uważam zresztą że bardziej w interesie gejów jest je przdstawić, by udowodnić ponad wszelką wątpliwość, że grono naukowców podjęło tę decyzję obiektywnie i słusznie, ale jak mi wpadnie coś w ręce to z pewnością wkleję.
|
Wt lip 31, 2012 15:14 |
|
 |
cevea
|
Dla mnie to wszystko jest po prostu śmieszne. Wszyscy wokoło krytykują Kościół, a najwięcej wypowiadają się Ci, którzy mają o nim nikłe pojęcie, a swoje opinie budują na tym, co przekazują mass media. Proszę bardzo, komentarze do artykułu http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,1222 ... pos__.html" Religie - wszystkie- to baje nie oparte na żadnych faktach tylko na wymysłach ludzi którzy nie mieli i nie mają pojęcia o nauce i racjonalnie uzasadnionym patrzeniu na świat. Naiwne religijne wymysły pierwotnych ludzi przetrwały nie dzięki wspieraniu ich przez nadzwyczajne moce ale z powodów politycznych i materialnych. Hołownia i inni "mesjasze" jest na straconej pozycji. " " Pan Hołownia już może się okryć płaszczykiem kompleksu świętej krzywdy by bronić się przed bezbożnikami. Nic nowego! Kosciół hierarchiczny reaguje wg wypróbowanego scenariusza totalnego focha" " holownia jesteś już dużym chłopcem i nadal wierzysz w niewidzialnych panów, baśnie i legendy?" " Ten głupawy katolicki szczur robi sobie kpiny z rzeczywistości. I z czytelników. Wie wszak nauczony 2000-letnim doświadczeniem, że ciemna masa wszystko kupi - od Jonasza podróżującego w wielkiej rybie po cuda Wojtyły " " Cały kościół katolicki to jeden wielki "zaczep" w postaci szokującej, patologicznej historii. Sekta jak każda inna. " I tak dalej... pełno oskarżeń, uwag typu "Kościół to sekta, a kotole to idioci". Oczywiście większość autorów jak najbardziej jest tolerancyjnych wobec homoseksualizmu, nie dyskryminuje Żydów czy ludzi innych ras i narodowości. "Patrzcie jacy jesteśmy tolerancyjni!" Czyżby? Kościół Katolicki nie mieści się w ich wąskim zakresie "tolerancja". To jest po prostu ŚMIESZNE! Najlepiej wyśmiać i zmieszać z błotem, brawo.
_________________ "Nawet jeśli cały twój świat jest wywrócony do góry nogami, nie trać pokoju serca. NIC, oprócz grzechu, nie może oddzielić cię od Boga. Dąż do utrzymania pokoju serca, ponieważ wróg łowi we wzburzonych wodach" (św. Paweł od Krzyża)
Ostatnio edytowano Wt lip 31, 2012 15:53 przez cevea, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt lip 31, 2012 15:32 |
|
 |
Princepolo
|
Przeczytałam cały wątek z mniejszą lub większą uwagą. Pytanie moja: po co się obruszacie? Wielu z Was to że taki artykuł się pojawił mogło zaboleć. Bardzo mozliwe że fakty są naciągane. Ale nic nie zmieni faktu że księża są tylko ludźmi, nie są "zwolnieni" z grzeszenia, nie są "nadludźmi" nie są kastrowani... są normalnymi grzesznymi ludźmi jak my wszyscy i normalnymi facetami jak Wy panowie. Fakty sa takie że Kościół nie chce aby takie przypadki oglądały światło dzienne. To też jest w pewnym sensie normalne i nie powinno nikogo dziwić.
Przyjmijcie do wiadomości że Ksiądz jest człowiekiem i miejcie trochę wyrozumiałości i nie róbcie sensacji bo naprawde nie ma z czego.
|
Wt lip 31, 2012 15:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Princepolo napisał(a): Przeczytałam cały wątek z mniejszą lub większą uwagą. Pytanie moja: po co się obruszacie? Wielu z Was to że taki artykuł się pojawił mogło zaboleć. Bardzo mozliwe że fakty są naciągane. Ale nic nie zmieni faktu że księża są tylko ludźmi, nie są "zwolnieni" z grzeszenia, nie są "nadludźmi" nie są kastrowani... są normalnymi grzesznymi ludźmi jak my wszyscy i normalnymi facetami jak Wy panowie.
Ale kto się obrusza na fakt, że księża są tylko ludźmi, nie zwolnionymi od grzeszenia? Czy ktoś w tym wątku to negował? Być może nie czytałam dość uważnie? Ludzie po prostu chcą, na tyle na ile to możliwe, dojść do tego w jaki sposób autor wysunął tezę o większości wśród księży, która ma kochanki i (część z nich) dzieci. Czy te dane to stan faktyczny, czy tylko autor chętnie by takim go widział?
|
Wt lip 31, 2012 16:04 |
|
|
|