AteizmWatch - w Polsce i na świecie
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: AteizmWatch - w Polsce i na świecie
bma napisał(a): Ateiści idą krok dalej, poza "nie wierzę w Boga", dodają "Boga przecież nie ma" a to już jest kwestia wiary.
Czy na pewno? Myślę, że w błąd wprowadza tu zakładanie, że teista i ateista mówią w sumie o tym samym, odmiennie się jedynie do tego ustosunkowując, gdy tymczasem może być, jak sądzę, inaczej. Czy nie jest/nie bywa tak, że teista ustosunkowuje się do pewnego bytu, zaś ateista - jedynie do pewnego pojęcia? Nie ma tu symetrii. Teista mówi o cechach pewnej wyobrażonej osoby, ateista o cechach wyobrażenia teisty. Z punktu widzenia teisty o Bogu można mówić niezależnie od ateisty, z punktu widzenia tego ostatniego - Bóg ma początek (i koniec) w głowie teisty i niezależnie od niego mówić o owym Bogu nie sposób.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz sie 09, 2012 12:38 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Czy nie jest/nie bywa tak, że teista ustosunkowuje się do pewnego bytu, zaś ateista - jedynie do pewnego pojęcia? Nie. Teista identycznie ustosunkowuje się do pojęcia - mianowicie twierdząc, że jego desygnat istnieje. Cytuj: z punktu widzenia tego ostatniego - Bóg ma początek (i koniec) w głowie teisty i niezależnie od niego mówić o owym Bogu nie sposób. Dlaczego? A co z "Bogiem filozofów"? A co z deizmem (pomijam w tym momencie to, czy ateizm i deizm czymś istotnym się różnią)? Pojęcie "Boga" nie wymaga istnienia teistów.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sie 09, 2012 13:04 |
|
 |
Nunka
|
bma napisał(a): Podobnie, większość ateistów mówi "nie wierzę w Boga" lub "Bóg nie istnieje", zamiast poinformować [...] Większość ateistów mówiąc: "nie wierzę w Boga", wystarczająco dobrze Cię informuje... bma napisał(a): [...]zamiast poinformować że "wierzę, że Bóg nie istnieje". By zaraz zleciało się stado teistów, próbujących wmówić im wiarę bma napisał(a): Ateiści idą krok dalej, poza "nie wierzę w Boga", dodają "Boga przecież nie ma" a to już jest kwestia wiary. A nie mówiłem  Po "nie wierzę w Boga" nie muszę dodawać nic więcej. Filozoficzne dysputy na ten temat, są przysłowiowym szukaniem dziury w całym... Nie wierzę w Boga, to wszystko 
_________________ Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna - Seneka Młodszy
|
Cz sie 09, 2012 13:19 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Nunka napisał(a): By zaraz zleciało się stado teistów, próbujących wmówić im wiarę  Bo z jakichś niezrozumiałych powodów ateiści boją się samego słowa "wiara".. nazwałem to nawet kiedyś fideofobią 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sie 09, 2012 13:20 |
|
 |
Nunka
|
Johnny99 napisał(a): Bo z jakichś niezrozumiałych powodów ateiści boją się samego słowa "wiara".. nazwałem to nawet kiedyś fideofobią  Nie boję się słowa wiara, niby dlaczego? Mówiąc, że jestem niewierzący, wyrażam wyłącznie to, nic więcej. Gdzie tu jakiś "niezrozumiały powód"? Fideofobia, dobre, dobre... 
_________________ Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna - Seneka Młodszy
|
Cz sie 09, 2012 13:31 |
|
|
|
 |
bma
|
Johnny99 napisał(a): Nunka napisał(a): By zaraz zleciało się stado teistów, próbujących wmówić im wiarę  Bo z jakichś niezrozumiałych powodów ateiści boją się samego słowa "wiara".. nazwałem to nawet kiedyś fideofobią  Wolą udawać, że niby wiedzą, że Bóg nie istnieje.
|
Cz sie 09, 2012 13:42 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Najprostsza definicja ateisty to człowiek niewierzący w bogów. Można uściślać, systematyzować, uszczegóławiać, ale najogólniejsza definicja jest j.w.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz sie 09, 2012 13:45 |
|
 |
bma
|
To chyba tylko wyłącznie Twoja prywatna definicja (która obejmuje również agnostyków).
|
Cz sie 09, 2012 13:48 |
|
 |
Lurker
|
Hm... a może być tak: człowiek przekonany o nieistnieniu bogów?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz sie 09, 2012 13:49 |
|
 |
Jajko
|
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz sie 09, 2012 13:51 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): JedenPost napisał(a): Czy nie jest/nie bywa tak, że teista ustosunkowuje się do pewnego bytu, zaś ateista - jedynie do pewnego pojęcia? Nie. Teista identycznie ustosunkowuje się do pojęcia - mianowicie twierdząc, że jego desygnat istnieje. Oczywiście, że teista również ustosunkowuje się do pojęcia, ale ustosunkowuje się oprócz tego, ponad to - do bytu. Mylę się? Modlisz się do pojęcia, czy do Osoby? Johnny99 napisał(a): Dlaczego? A co z "Bogiem filozofów"? A co z deizmem (pomijam w tym momencie to, czy ateizm i deizm czymś istotnym się różnią)? Pojęcie "Boga" nie wymaga istnienia teistów. jw. Ku Bogu (nie tylko pojęciu) może zwrócić się tylko wierzący. Generalnie chcę przez to powiedzieć, że ateizm nie jest postawą człowieka w stosunku do Boga ale człowieka w stosunku do człowieka. Nie można negować bytu wobec niego, można zanegować tylko pojęcie wobec człowieka.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz sie 09, 2012 13:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co jakiś czas to chyba musi być przerabiane, tam i nazad, nie ma wyjścia. viewtopic.php?f=47&t=30667&hilit=ateizm+definicjaTemat: Pojęcie "ateista"
|
Cz sie 09, 2012 13:55 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Oczywiście, że teista również ustosunkowuje się do pojęcia, ale ustosunkowuje się oprócz tego, ponad to - do bytu. Ustosunkowanie się do bytu jest konsekwencją ustosunkowania się do pojęcia. Niczego to nie zmienia. Cytuj: Ku Bogu (nie tylko pojęciu) może zwrócić się tylko wierzący. Bo wierzą w jego istnienie. A ateiści nie wierzą, więc się nie zwracają. Nie bardzo rozumiem, jakie to ma znaczenie. Cytuj: Generalnie chcę przez to powiedzieć, że ateizm nie jest postawą człowieka w stosunku do Boga ale człowieka w stosunku do człowieka. Nie można negować bytu wobec niego, można zanegować tylko pojęcie wobec człowieka. Trudno się zwracać do bytu, jeżeli się wierzy, że on nie istnieje. Może to natomiast, teoretycznie, zrobić ktoś, kto się w tej kwestii nie wypowiada - bo on nie odrzuca istnienia, choć też go nie przyjmuje.
|
Cz sie 09, 2012 14:47 |
|
 |
Jajko
|
Ja nie odrzucam istnienia Zeusa czy Jahwe, ale nie wierzę by istniał. To nie do końca to samo co wierzyć w nieistnienie. Tak jak nieuprawianie sportu nie jest sportem, co już tłumaczyłem.
|
Cz sie 09, 2012 14:51 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): To nie do końca to samo co wierzyć w nieistnienie. A jaka jest różnica?
|
Cz sie 09, 2012 14:52 |
|
|
|