| Autor |
Wiadomość |
|
-marcin
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Witam; Co były winne Bogu polskie dzieci przybijane do drzwi przez Ukraińców w lipcu 1943 (tak jak na załączonym rysunku).
Załączniki:
Bez tytułu.jpg [ 4.03 KiB | Przeglądane 1679 razy ]
|
| Cz sie 09, 2012 16:28 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
-marcin napisał(a): Witam; Co były winne Bogu polskie dzieci przybijane do drzwi przez Ukraińców w lipcu 1943 (tak jak na załączonym rysunku). Spytaj Ukraińców.
|
| Cz sie 09, 2012 16:31 |
|
 |
|
-marcin
|
Nie muszę pytać Ukraińców, bo robili to pod hasłem:"śmierć Lachom" czyli zawiniła ich polskość, ale co te dzieci zawiniły Bogu?
|
| Cz sie 09, 2012 17:33 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Szukasz chłopca do bicia?
|
| Cz sie 09, 2012 18:05 |
|
 |
|
Lurker
|
A co takiego zrobił Pan Bóg tym dzieciom? Posłał po śmierci hurtem do piekła?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Cz sie 09, 2012 18:07 |
|
|
|
 |
|
Acro
|
wojwek napisał(a): Teoria Acro to jest ale tylko Twoja  . Wydaje mi się, że cześć osób wierzących nie ma potrzeby dyskusji na forum co nie jest równoznaczne z tym, że nie rozmawiają na temat wiary i nie lubią tego robić. Wydaje mi się, że jesteś w błędzie myśląc, że wiara jest wdrukowana u wierzących. Wystarczy poczytać świadectwa osób, które wcześniej nie miały do czynienia z wiarą. Większość rzeczy można podważyć lecz osobistych przeżyć niestety nie jesteś w stanie. Dlaczego w takim razie: - akurat wierzący mniej chętnie rozmawiają o wierze na forum niż ateiści? - 99% wierzących wyznaje wiarę rodziców - czyli tę, jaką im wdrukowano? Rejonizacja wpływów Bogów czy co? 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Cz sie 09, 2012 19:59 |
|
 |
|
Acro
|
-marcin napisał(a): Witam; Co były winne Bogu polskie dzieci przybijane do drzwi przez Ukraińców w lipcu 1943 (tak jak na załączonym rysunku). Bóg tak chciał. Wypełniali Jego wolę.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Cz sie 09, 2012 20:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Podisano: rzecznik prasowy Niebios do spraw mediów katolickich-Acro.
|
| Cz sie 09, 2012 22:27 |
|
 |
|
Acro
|
To akurat oczywiste: NIC się nie może wydarzyć WBREW woli Wszechmocnego, prawda?
|
| Cz sie 09, 2012 22:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Całe zło na świecie dzieje się w pewnym sensie za Jego przyzwoleniem, ale Ty przdstawiasz to w sposób jakby On tego chciał=pragnął. Taka specyfika wolnej woli człowieka, a Ty się tym bawisz od trzech lat, jak Ci się nie znudziło 
|
| Cz sie 09, 2012 22:56 |
|
 |
|
kooool
|
Wolna Wola człowieka jest szanowana przez Boga Sprawiedliwego i w nią Bóg nie ingeruje. Wolę Niebo to mam niebo, Wolę Piekło to mam piekło. Proste jak Tak to Tak, a Nie to Nie.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
| Pt sie 10, 2012 8:59 |
|
 |
|
piok333
|
... "Są ludy co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia..." ( Kaczmarski) -marcin napisał(a): przybijane do drzwi przez Ukraińców Zaprawdę... ludzie ludziom zgotowali ten los... Jednak zastanów się zanim klikniesz. Drastyczne sceny czy drastyczne opisy, to za mało powiedziane. To, co zrobiono Polakom na Wołyniu, to istny przedsionek piekła. Ukraińcy robili z Polakami to, co chcieli. Prawie bez ograniczeń. W piekle będzie podobnie, z tą różnicą, że oprócz ludzi będą tam także upadłe anioły, które również będą robiły ludziom to, co będą chciały. Piekło to takie miejsce, gdzie każdy robi to, co chce. Nie ma tam Boga, który kogokolwiek przed czymkolwiek by powstrzymał. Który z krzywdy ludzkiej uczyniłby chociaż moc zbawczą... Wołyń to dla Polaków piekło na ziemi. Zapowiedź piekła - królestwa diabła. 
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
| Pt sie 10, 2012 17:52 |
|
 |
|
Mlekolak
|
Dla mnie sprawa jest prosta. Warto wierzyć, bo tak jak pisał Pascal, wiele nie mamy do stracenia, a do wygrania wieczność:)
|
| So sie 11, 2012 15:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mlekolak napisał(a): Dla mnie sprawa jest prosta. Warto wierzyć, bo tak jak pisał Pascal, wiele nie mamy do stracenia, a do wygrania wieczność:) Nie wydaje mi się, żeby Huitzilopochtli był zadowolony kiedy spotka człowieka, który oddawał cześć nieistniejącemu Jahwe zamiast istniejącym bogom. Twoja wieczność może być bardzo przykra. Bardzo, bardzo przykra.
|
| So sie 11, 2012 20:04 |
|
 |
|
Lurker
|
Heh, to ja przekleję moją ulubioną analizę problemu: Jacek Dukaj @ pl.rec.fantastyka.sf-f napisał(a): No nie, rozłóżmy to logicznie. Kto się zakłada? Albo człowiek, który wierzy w Boga (więc ma Jego konkretny obraz), albo człowiek, który w Boga nie wierzy (tzn. nie ma żadnych pozytywnych przekonań nt. istnienia jakiegokolwiek Boga). (Wariant człowieka, który wie, jaki Bóg jest, ale w Niego nie wierzy, odrzucamy - powiedzmy - dla wygody; podobnie, jak wariant człowieka, który wierzy, ale nie wie w co/kogo - bo przy braku założeń moralnych nijak mu się to nie przełoży na życie.)
I teraz: jeśli wierzę w takiego a takiego Boga, Zakład nie ma sensu. Jeśli w Boga nie wierzę, Zakład, który składa się z dwóch możliwości: "Boga nie ma", "Bóg jest taki a taki" - jest dla mnie rażąco niekompletny, bo równie (nie)prawdopodobne są dla mnie _wszystkie_ wyobrażalne (a i niewyobrażalne) koncepcje Boga. Żeby przyjąć Zakład Pascala, musiałbym _najpierw uwierzyć_, że: Bóg może tylko nie istnieć lub istnieć dokładnie takim. Ergo Zakład znowu bez sensu. Ergo Zakład w ogóle bez sensu.
Oczywiście kompletnym byłby jedynie zakład układający macierz wszystkich możliwych kombinacji atrybutów Boga, ale (już to kiedyś tu rozważałem): (a) skąd mielibyśmy wziąć wagi prawdopodobieństwa wariantu ateistycznego względem wariantów teistycznych?; (b) skąd mielibyśmy wziąć wagi prawdopodobieństwa rozmaitych wariantów teistycznych względem siebie?; (c) przy płaskiej krzywej prawdopodobieństwa macierz najpewniej by się wyzerowała, tzn. ewentualne wskazówki byłby etycznie neutralne (lub nie byłoby żadnych).
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| So sie 11, 2012 20:15 |
|
|
|