AteizmWatch - w Polsce i na świecie
Autor |
Wiadomość |
bma
|
 Re: AteizmWatch - w Polsce i na świecie
Jajko napisał(a): Ateizm to brak wiary w bogów. To jest najprostsza i najogólniejsza definicja, a więc ateista to osoba, która nie wierzy w bogów. Najogólniej rzecz ujmując. Można to uszczegóławiać. Polecam lekturę choćby wiki (ateizm ukryty i zadeklarowany, silny i słaby) http://pl.wikipedia.org/wiki/Ateizm#Zakres_ateizmuZamiast zmieniać znaczenia słów nie lepiej po prostu powiedzieć, że jest się agnostykiem (lub sceptykiem).. albo np. antyklerykalnym/antyreligijnym agnostykiem/sceptykiem? Encyklopedia Brittanica napisał(a): atheism, in general, the critique and denial of metaphysical beliefs in God or spiritual beings. As such, it is usually distinguished from theism, which affirms the reality of the divine and often seeks to demonstrate its existence. Atheism is also distinguished from agnosticism, which leaves open the question whether there is a god or not, professing to find the questions unanswered or unanswerable.
Encyklopedia PWN i Słownik Języka Polskiego napisał(a): ateizm , filoz. pogląd zaprzeczający istnieniu bogów, a zwłaszcza Boga religii monoteistycznych;
Z wikicytatów: Bertrand Russel napisał(a): Ateista podobnie jak chrześcijanin, utrzymuje, że wiemy, czy bóg jest czy go nie ma: chrześcijanin twierdzi, że wiemy, iż bóg jest, ateista – że wiemy, iż go nie ma. Tymczasem agnostyk zawiesza sąd, utrzymując, że nie ma dostatecznych podstaw, by przyjąć lub zaprzeczyć istnieniu boga.
Ostatnio edytowano Pt sie 10, 2012 12:22 przez bma, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt sie 10, 2012 12:16 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Jak widać, różne są definicje ateisty. Zresztą samo to pojęcie ewoluowało. Przecież kiedyś istnienie bogów było taką oczywistością jak istnienie kamieni przy drodze. Wówczas nie bardzo w ogóle chciano uznać możliwość istnienia ateizmu! Z czasem to się jednak zmienia. Definicje zawarte w "konserwatywnych" encyklopediach odnoszą się do tego co przez wielu jest określane mianem silnego ateizmu (zaprzeczenie istnienia bóstw), zaś słaby ateizm (to to co ja prezentuję) to po prostu brak wiary w bóstwa. Nie rozumiem dlaczego nie możecie przyjąć do wiadomości tak prostej definicji?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
Ostatnio edytowano Pt sie 10, 2012 12:25 przez Jajko, łącznie edytowano 2 razy
|
Pt sie 10, 2012 12:21 |
|
 |
Johnny99
|
Dobrze, to w takim razie co to znaczy nie wierzyć w istnienie bóstw, nie zaprzeczając jednocześnie ich istnieniu? Nie wierzysz w coś, co twoim zdaniem istnieje?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt sie 10, 2012 12:24 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Przecież to elementarne: nie wierzę, że jeździsz najnowszym Porsche, ale nie stwierdzę z całą pewnością, że tak nie jest.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt sie 10, 2012 12:26 |
|
 |
bma
|
Jajko napisał(a): Jak widać, różne są definicje ateisty. Zresztą samo to pojęcie ewoluowało. Przecież kiedyś istnienie bogów było taką oczywistością jak istnienie kamieni przy drodze. Wówczas nie bardzo w ogóle chciano uznać możliwość istnienia ateizmu! Z czasem to się jednak zmienia. Definicje zawarte w "konserwatywnych" encyklopediach odnoszą się do tego co przez wielu jest określane mianem silnego ateizmu (zaprzeczenie istnienia bóstw), zaś słaby ateizm (to to co ja prezentuję) to po prostu brak wiary w bóstwa. Nie rozumiem dlaczego nie możecie przyjąć do wiadomości tak prostej definicji? Ponieważ ona jest tożsama z definicją innych słów. Możemy przyjąć do wiadomości, że mówimy dwoma różnymi językami, ale uważamy, że nie należy mnożyć języków ponad potrzebę.
|
Pt sie 10, 2012 12:27 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Co jest tożsame z definicją innych (jakich??) słów?? Niczego nie zrozumiałem.
|
Pt sie 10, 2012 12:28 |
|
 |
bma
|
Jajko napisał(a): Co jest tożsame z definicją innych (jakich??) słów?? Niczego nie zrozumiałem. Twoja definicja ateisty jest tożsama z agnostykiem.
|
Pt sie 10, 2012 12:35 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Przecież to elementarne: nie wierzę, że jeździsz najnowszym Porsche, ale nie stwierdzę z całą pewnością, że tak nie jest. Ech, wszystko to już rozważaliśmy i to nawet na prawie identycznym przykładzie.. a widzisz różnicę twojej postawy między kimś, kto mówi: "nie interesuje mnie to, czym Johnny99 jeździ, może jeździ Porsche, a może starym, zdezelowanym maluchem, albo w ogóle nie ma samochodu, nie wiem, nie mam na ten temat dostatecznych informacji, nie wypowiadam się".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt sie 10, 2012 12:38 |
|
 |
Jajko
|
Tak, widzę. Ta osoba w ogóle nie chce się tematem zajmować.
|
Pt sie 10, 2012 13:51 |
|
 |
Johnny99
|
No więc właśnie. A teraz weźmy osobę, która mówi: "nie wiem, czym Johnny99 jeździ ani nawet czy ma samochód, więc nie stwierdzę z całą pewnością, że tak jest, ale wierzę, że jeździ Porsche, bo osoba tak fascynująca i wybitnie inteligentna koniecznie powinna mieć super samochód". Widzisz różnicę z tą poprzednią, a podobieństwo z tym, co ty mówisz?
|
Pt sie 10, 2012 13:57 |
|
 |
Jajko
|
Tak, widzę. Pierwsza osoba nie podejmuje tematu, druga stawia hipotezę.
EDIT:
Druga stawia hipotezę że czyjaś inna teza jest znikomo prawdopodobna.
Ostatnio edytowano Pt sie 10, 2012 14:15 przez Jajko, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt sie 10, 2012 14:06 |
|
 |
Johnny99
|
No więc właśnie - stawia hipotezę, tak samo, jak ty ją stawiasz.
|
Pt sie 10, 2012 14:14 |
|
 |
Jajko
|
Dokonałem edycji po niewczasie...
Ta hipoteza odrzuca postawioną tezę jako zbyt mało prawdopodobną.
|
Pt sie 10, 2012 14:17 |
|
 |
Johnny99
|
Nie wiem, jakie to ma znaczenie, ale jest i na odwrót: ta druga odrzuca twoją tezę, jakobym nie jeździł Porsche.
|
Pt sie 10, 2012 14:22 |
|
 |
Nunka
|
MARIEL napisał(a): Powiedział, co wiedział  . I całkiem słusznie zresztą Johnny99 napisał(a): Nie, nie mam ochoty pytać znowu, jak logicznie mają się do siebie tezy, że "to czy jesteś wierzący zależy wyłącznie od tego, czy urodziłeś się w wierzącej rodzinie" do "sam urodziłem się w wierzącej rodzinie, ale proszę, jestem ateistą!". Więc nie pytaj... odnieś się tylko do tego co wcześniej napisał Mike29: Cytuj: Dlatego to, czy jesteś katolikiem, czy muzułmaniniem, czy wyznawcą Boga Spaghetti zależy wyłącznie od tego, w jakim regionie świata oraz środowisku się urodziłeś/urodziłaś. Rozumiem, że gdyby Johnny99 i MARIEL, mieli to szczęście by urodzić się w Arabii Saudyjskiej, byliby wyznawcami Kościoła katolickiego 
_________________ Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna - Seneka Młodszy
|
Pt sie 10, 2012 14:45 |
|
|
|