Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30  Następna strona
 Czy taka aborcja to zabójstwo? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Czy taka aborcja to zabójstwo?
Zdaje się, że jeszcze tego tuski nie dokonały. Wszystko przed nami. Odkąd Tusk zapowiedział, że zwycięska platforma nie będzie klękała przed Bogiem, a Polacy dali jej wygrać wybory, można spodziewać się wszystkiego najgorszego.

So sie 11, 2012 16:55
homo_homini_canis_est napisał(a):
Zdaje się, że jeszcze tego tuski nie dokonały. Wszystko przed nami. Odkąd Tusk zapowiedział, że zwycięska platforma nie będzie klękała przed Bogiem, a Polacy dali jej wygrać wybory, można spodziewać się wszystkiego najgorszego.

Od kiedy to ksiądz jest Bogiem?

So sie 11, 2012 17:07
zbanowany na stałe

W platformie to jest raczej obojętne...
Ludzie wybierali platformę i palikotów, by zaznaczyć swój sprzeciw wobec Kościoła i wobec Boga.

Ostatnio edytowano So sie 11, 2012 17:16 przez homo_homini_canis_est, łącznie edytowano 1 raz

So sie 11, 2012 17:14
W platformie to jest raczej obojętne...

Tobie też?

So sie 11, 2012 17:15
zbanowany na stałe

Moje poglądy tu są prezentowane i widać chyba z nich, że nie boję się powiedzieć, że ksiądz źle robi, jeśli robi źle i że nie wstydzę się uklęknąć przed Bogiem.

W sprawach aborcji poglądy mam bardzo wyraziste, żyję zgodnie z nimi i prezentuję je, niezależnie od poglądów kogokolwiek, w tym poglądów moderacji tego forum, czy kogokolwiek innego.

So sie 11, 2012 17:19
Moje poglądy tu są prezentowane i widać chyba z nich, że nie boję się powiedzieć, że ksiądz źle robi, jeśli robi źle i że nie wstydzę się uklęknąć przed Bogiem.

W sprawach aborcji poglądy mam bardzo wyraziste, żyję zgodnie z nimi i prezentuję je, niezależnie od poglądów kogokolwiek, w tym poglądów moderacji tego forum, czy kogokolwiek innego.

I bez oporu posługujesz się przekłamaniem?....nie dostrzegasz, że tak ważny problem jak aborcja, poprzez przekłamanie sprowadzasz do niskiej zagrywki politycznj?

So sie 11, 2012 17:24
zbanowany na stałe

Nie dam Ci tej satysfakcji i nie zgłoszę Cię do moderacji za oszczerstwo...
Prawda się sama obroni i nas wszystkich wyzwoli.
Króluj nam Chryste!

So sie 11, 2012 17:27
Nie dam Ci tej satysfakcji i nie zgłoszę Cię do moderacji za oszczerstwo...
Prawda się sama obroni i nas wszystkich wyzwoli.
Króluj nam Chryste!

Miłosierny samarytanin......

So sie 11, 2012 17:43
Ludzie wybierali platformę i palikotów, by zaznaczyć swój sprzeciw wobec Kościoła i wobec Boga.
Bardzo interesująca teoria. Ponoć w Polsce jest ponad 90% chrześcijan. W ostatnich wyborach było 30.600.752 osób uprawnionych do głosowania. Łącznie na wszystkie listy oddano 14.278.510 ważnych głosów. Na Platformę Obywatelską zagłosowało 5.629.773 osób, na Ruch Palikota - 1.439.490 osób, czyli na obie partie łącznie - 7.069.263 osób. Co oznacza, że 23,1% procent uprawnionych ogółem, a 49,5% ludzi, którzy pofatygowali się do urn wyborczych i byli na tyle kumaci, że oddali ważny głos wyborczy, zrobiło to po to, "by zaznaczyć swój sprzeciw wobec Kościoła i wobec Boga"...
Nie dodawałem ponad miliona osób głosujących na SLD.

So sie 11, 2012 20:16

akruk napisał(a):
Ponoć w Polsce jest ponad 90% chrześcijan

Nominalnie może tak, realnie niekoniecznie:

piok333 napisał(a):
Główny Urząd Statystyczny podaje w Małym Roczniku Statystycznym z 2010 roku, że katolików w Polsce (zaliczając: ochrzczeni) jest 33.693.390 osób. Na stronie Instytutu Statystycznego Kościoła Katolickiego znajdziemy informację, że spośród wszystkich ochrzczonych (formalnie: wiernych) 82% jest zobowiązanych do udziału w niedzielnych mszach świętych (co oczywiście wynika z "Pięciu przykazań kościelnych"). Dlaczego tylko 82 procent? Odpowiedź jest na tej samej stronie: "Pozostałe 18% to dzieci do lat siedmiu, chorzy, ludzie starsi itp. – nie zobowiązani do uczestnictwa w niedzielnej mszy św.". Z 33.693.390 osób 82% to w zaokrągleniu 27.628.570 osób. Ile z tych osób bierze udział w niedzielnych mszach świętych? Ze strony Instytutu dowiemy się, że w latach 1980-2008 uczestniczyło średnio (jeśli dobrze liczę; dodaję wyniki "dominicantes" w poszczególnych latach i dzielę przez ilość tych lat, czyli 1387,8 : 29) 47,86%. Z owych 27 milionów i przeszło sześciuset tysięcy byłoby to ponad 13 milionów 223 tysiące osób (13.223.034). Ale przystępujących do Komunii (według takich samych wyliczeń - 387,1 : 29) z tych 27 mln będzie już "tylko" 3.688.414 osób (27.628.570 x 13,35%). Jeśli zatem przyjmiemy - wg tego samego rocznika GUSu, że jest nas (Polaków) 38.167.000 to z tej liczby praktykuje (uczęszcza na msze niedzielne) 34,65% Polaków. Do sakramentu Eucharystii przystępuje 9,66% Polaków.

Oczywiście moje wyliczenia są tylko w przybliżeniu. Przyjmuję stałą liczbę wiernych z 2010 roku, a tymczasem powinienem zajrzeć po kolei do każdego rocznika GUS, zobaczyć ile było katolików w poszczególnych latach i dopiero wtedy wyciągać średnią. Ponieważ w poprzednich latach więcej osób praktykowało, ale mniejszy ich procent przystępował do Komunii, stąd pierwszy wskaźnik (34,65%) mógłby być trochę wyższy, a drugi (9,66%) niższy.

Myślę, że te cyfry (ok. 35% i ok. 9%) to realny wyznacznik katolicyzmu w Polsce. Wszelkie inne wyznaczniki (zwłaszcza podające, że katolicy to około 90% Polaków) traktuję z mocnym przymrużeniem oka ;)

viewtopic.php?f=48&t=25865&start=15

Katolicyzm to największe w Polsce wyznanie. Pozostałe wspólnoty chrześcijańskie są o wiele mniejsze. Twierdzenie, że mamy 90% katolików, to naciąganie faktów. Moje wyliczenia są bardzo przybliżone, poza tym wyraźnie popełniłem w nich błąd - zaliczyłem dzieci przystępujące do Komunii i chodzące do kościoła do 82% osób dorosłych, co zawyża tę liczbę (więc może to być jeszcze mniej niż 9-35%). Mamy owszem, może i 95% ochrzczonych, ale większość z nich nie spełnia tego, co mówi Kościół o pełnej przynależności:

Cytuj:
Do społeczności Kościoła wcieleni są w pełni ci, co mając Ducha Chrystusowego w całości przyjmują przepisy Kościoła i wszystkie ustanowione w nim środki zbawienia i w jego widzialnym organizmie pozostają w łączności z Chrystusem rządzącym Kościołem przez papieża i biskupów, w łączności mianowicie polegającej na więzach wyznania wiary, sakramentów i zwierzchnictwa kościelnego oraz wspólnoty. Nie dostępuje jednak zbawienia, choćby był wcielony do Kościoła, ten, kto nie trwając w miłości, pozostaje wprawdzie w łonie Kościoła «ciałem», ale nie «sercem» (Sobór Watykański II. Konstytucja "Lumen gentium", nr 14).

Mamy więc w Polsce katolików w przybliżeniu od 9% - do 35% społeczeństwa (uwzględniając popełniony błąd - jeszcze mniej) i mamy "prawie-katolików", tudzież "niby-katolików" (pozostała część z owych 90-95%).

Nikt mi nie wmówi, że 90% Polaków to chrześcijanie. Owszem, to osoby ochrzczone, ale do tego, by być rzeczywiście chrześcijaninem, trzeba czegoś więcej.

N sie 12, 2012 8:44
zbanowany na stałe

Słuchajcie, ktoś w końcu głosował na partię wyśmiewające lub ignorujące Kościół i Boga (Słusznie nie należy do nich zaliczać SLD, bo tam podejście do tego nie jest jednolite). Polacy zagłosowali tak, że te partie są zwycięskie. Tak głosowali Polacy - chrześcijanie i katolicy.
Dlatego ja nie mam sentymentu ani do Polaków, ani do polskich katolików.
Wiem, z wyników tego ostatniego głosowania, że są w Polsce miliony osób dla których bycie katolikiem nie oznacza żadnego wyzwania ponad to, co robią zwykle: oglądają telewizje, pracują, jedzą, śpią i bardzo rzadko myślą. Czasem chodzą do kościoła, a po kościele obgadują księży.

To oni są odpowiedzialni za używanie pigułek wczesnoporonnych i udawanie,że to "zwykłe lekarstwa". To oni używają w nocy na masową skalę prezerwatyw a rano i w dzień "bronią praw katolickich i boskich". W szczególności to oni popełniają aborcje, oczywiście nie w naszym kraju tylko na wyjeździe do krajów aborcyjnych.
Wiele z tych katolików pisze tu na tym forum.
Warto sobie zdawać z takich rzeczy sprawę. Statystyka czasem się przydaje do pobudzania myślenia.

N sie 12, 2012 9:47
Polacy zagłosowali tak, że te partie[PO i RP] są zwycięskie. Tak głosowali Polacy - chrześcijanie i katolicy.

Statystyka czasem się przydaje do pobudzania myślenia.

A jaka jest statystyka obliczył @akruk:
akruk napisał(a):
Na Platformę Obywatelską zagłosowało 5.629.773 osób, na Ruch Palikota - 1.439.490 osób, czyli na obie partie łącznie - 7.069.263 osób.

Łącznie do urn udało się w poczuciu obowiązku obywatelskiego 23% uprawnionych zagłosowało na PO+RP.

I z powodu 7 milionów obywateli homo_homini... pobudził do myślenia swój umysł i doszedł do wniosku, że warto pogardzać 38 milionową rzeszą Polaków.
A mnie się zdawało, ze jak już to bacząc na logikę, to powinien pogardzać rzeszą uprawnionych, której nie chciało się ruszyć dupy do urny, gdyż KK uznaje takie lenistwo za grzech.

N sie 12, 2012 11:51
zbanowany na stałe

Nie manie sentymentu, ani złudzeń, a pogardzanie - to dwie różne sprawy, proszę pani.
Ponadto statystyki tu przytoczone i w ogóle badane nie odpowiadają na pytanie dlaczego Polacy nie poszli do głosowania.

N sie 12, 2012 12:01

Cytuj:
Słuchajcie, ktoś w końcu głosował na partię wyśmiewające lub ignorujące Kościół i Boga (Słusznie nie należy do nich zaliczać SLD, bo tam podejście do tego nie jest jednolite). Polacy zagłosowali tak, że te partie są zwycięskie. Tak głosowali Polacy - chrześcijanie i katolicy.
Wiem, z wyników tego ostatniego głosowania, że są w Polsce miliony osób dla których bycie katolikiem nie oznacza żadnego wyzwania ponad to, co robią zwykle: oglądają telewizje, pracują, jedzą, śpią i bardzo rzadko myślą. Czasem chodzą do kościoła, a po kościele obgadują księży.

To oni są odpowiedzialni za używanie pigułek wczesnoporonnych i udawanie,że to "zwykłe lekarstwa". To oni używają w nocy na masową skalę prezerwatyw a rano i w dzień "bronią praw katolickich i boskich". W szczególności to oni popełniają aborcje, oczywiście nie w naszym kraju tylko na wyjeździe do krajów aborcyjnych.
Wiele z tych katolików pisze tu na tym forum.
Warto sobie zdawać z takich rzeczy sprawę. Statystyka czasem się przydaje do pobudzania myślenia.

To, co piszesz potwierdza, że są katolicy i niby-katolicy. Niestety... :(

Pisząc "niestety" mam na myśli oczywiście tych drugich. Wszak powie Paweł: Ty, który chlubisz się Prawem, przez przekraczanie Prawa znieważasz Boga. Z waszej to bowiem przyczyny - zgodnie z tym, jest napisane - poganie bluźnią imieniu Boga.

:( :(

N sie 12, 2012 12:04

Katolików w Polsce jest gdzieś myślę 45-50 % ale może mniej. Sporo ludzi odwraca się od kościoła z wielu powodów: skandale, afery pedofilskie-seksualne , korupcja, księża materialiści no i niektórzy dochodzą do wniosku że lepiej odejść niż dalej trwać w tym kościele.

N sie 12, 2012 12:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30  Następna strona