Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 15, 2025 10:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Jak przezyc za granica,gdy sie teskni za ojczyzna??? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak przezyc za granica,gdy sie teskni za ojczyzna???
wloczykij napisał(a):
Ja mam podobny problem - siedzę w UK przez wakacje i nie tyle tęsknię za ojczyzną tylko... no właśnie. Coś się we mnie zmieniło. Przytłoczyło mnie to wszystko - ludzie z całego świata, wszechobecny szum i tłok oraz całodzienna praca (ciężka). A konkretnie moja wiara podupadła, zobojętniała mi. I to straszliwie. Nie za bardzo wiem co robić...

Kilka porad praktycznych z własnego doświadczenia:

1. Trzeba konieczne mieć cel i aktualną sytuację traktować jako tymczasową (jak coś co "dobrze zrobi", coś w rodzaju próby)
2. Po pracy żadnego alkoholu - nawet pół piwa!
3. Na ile to możliwe trzeba się po pracy napierw doprowadzić do porządku fizycznego - nie wolno padać na twarz do "wyra". Trzeba wziąć prysznic, coś zjeść i chwilę się zdrzemnąć by mózg zaczął normalnie pracować.
4. Później lektura Pisma Świętego i rozmyślanie na temat przeczytanej perykopy
5. W czasie dnia starać się odmawiać modlitwy choćby w mysli o regularnych porach (np. rano, południe na Anioł Pański, o 3 pm koronka poza tym modlitwa Jezusowa).
6. Często to niemożliwe ale czasem się udaje odwiedzić lokalny kościół i uczestniczyć we mszy świętej.

W ten sposób można wręcz pogłębić wiarę;)

N lip 15, 2012 6:23
Cytuj:
1. Trzeba konieczne mieć cel i aktualną sytuację traktować jako tymczasową (jak coś co "dobrze zrobi", coś w rodzaju próby)

To było pierwsze do czego doszedłem jednak nigdzie nie mogę znaleźć uzasadnienia "cofnięcia" Ducha Świętego. Po co Bóg miałby to robić? Chce mnie doświadczyć - super ale niech da coś co pozwoli mi prztrwać próbę.

Cytuj:
2. Po pracy żadnego alkoholu - nawet pół piwa!

Nie piję w ogóle.

Cytuj:
3. Na ile to możliwe trzeba się po pracy napierw doprowadzić do porządku fizycznego - nie wolno padać na twarz do "wyra". Trzeba wziąć prysznic, coś zjeść i chwilę się zdrzemnąć by mózg zaczął normalnie pracować.

To padanie na twarz to taka metafora tylko była :)

Cytuj:
4. Później lektura Pisma Świętego i rozmyślanie na temat przeczytanej perykopy

Do czytania Pisma potrzebne jest odpowiednie nastawienie. W obecnym stanie to co przeczytam jedną stroną wejdzie a drugą wyjdzie.

Cytuj:
5. W czasie dnia starać się odmawiać modlitwy choćby w mysli o regularnych porach (np. rano, południe na Anioł Pański, o 3 pm koronka poza tym modlitwa Jezusowa).

Szczerze mówiąc od samego początku nie byłem zwolennikiem tego typu modlitw. Modliłem i modlę się regularnie rano i wieczorem, zawsze to wystarczało. Nie sądzę żeby recytacja Anioł Pański miała mi pomóc - modlitwy to nie zaklęcia.

N lip 15, 2012 9:29
jozek, jak jesteś wierzący to znajdź kościół katolicki i jego się trzymaj.
postaraj się o znajomych ze wspólnoty chrześcijan.
idealnie byłoby, gdyby tam gdzie żyjesz, był kościół katolicki - Polski,
co zdarza się w większych miastach europejskich, a jak nie ma polskiego, to niemiecki tez dobry.

a jak nie jesteś wierzący, to ja rady nie mam, bo ja nie dałabym rady na emigracji bez Boga.

trzymaj się!

N lip 15, 2012 13:41
Dziekuje bardzo za pomoc:)
Mnie nie przerasta to,ze jestem w srud innych ludzi.
Czy osob,ktore maja inne wyznanie!
Poprostu tesknota za rodzina i krajem,ale musi przejsc.
Bóg czuwa na demna i mi pomaga;)
Ja gdy tesknie to spiewam sobie "Nie bój sie, wyplyn na glebie.."
Utrzymuje kontakt z rodzina na skeypie,gg czy facebooku i oczywiscie dzwonimy do siebie,ale to nie jest to samo,ale lepsze to niz wcale;)
Wszystkim zycze,aby wiara byla mocna i byli wytrwali w tym co robia:)
Mi tez nie jest lekko,ale wiem ze wiara gory przenosi;)
A jestem tu dla wlasnego dobra i lepszego zycia,gdyby w Polsce bylo dobrze to napewno bym nie wyjezdzal.

N lip 15, 2012 16:58
Kochani forumowicze czytem te wasze opinie,ale widze,ze chyba zrobila sie goraca atmosfera co do tematu!!!
Wiara moze podupasc,kazdy ma takie prawo,ale jak to sie mowi po kazej burzy wychodzi slonce i tak samo jest z wiara!
Ktos upada a po chwili sie podnosi Bóg tez cierpial jak niosl swoj Krzyz!!!
Po kazdym upadku powstal i poszedl dalej.
Dlatego trzeba modlic sie za ludzi,ktorym wiara podupada:)

N lip 15, 2012 17:03
Kosciol mam Katolicki,tylko msze sa w formie niemieckiej,ale chodze do niego bo ja nie umiem zyc bez kosciola,a polska msza jest zawsze w pierwsza niedziele miesiaca w kosciele znajdujacym sie 55km od mojego miejsca:)
Takze sytuacja co do kosciola i modlitwy jest pod tym wzgledem opanowana:)
WLOCZYKIJ modle sie za twoja wiare patrz w gore a bedzie wszystko dobrze.
Nie wiem czy znasz piesni z Lednicy 2000 jak tak to zaspiewaj sobie w chwilach slabosci "Tylko orly szybuja nad grtania..."Pozdrawiam

N lip 15, 2012 17:10

@wloczykij

Z Twoich odpowiedzi wychodzi że jakiś straszny malkontent z pretensjami do Pana Boga jesteś;)
- "niech da coś co pozwoli mi prztrwać próbę"
- "...potrzebne jest odpowiednie nastawienie..."
- "W obecnym stanie..."
- "Modliłem i modlę się regularnie rano i wieczorem, zawsze to wystarczało"
a do tego wkoło ludzie żyją (czasem "bardzo fajnie") jakby Boga nie było...

Spróbuj sam popatrzeć na siebie trochę krytycznie... a pokorna modlitwa może w tym pomóc (jakąkolwiek formę przyjmie).

Modlitewnie pozdrawiam.

N lip 15, 2012 18:48
Hmm byłem dziś w kościele pierwszy raz od dwóch tygodni (bo dop teraz takowy znalazłem) i problemy chyba przechodzą. Może dlatego że zobaczyłem tam wszystkie (dosłownie) rasy i narodowości co pozwoliło mi przełamać niszczącą myśl że ja jeden jedyny jestem tam wierzący a reszta to istoty z innej planety :D

Nie nie mam zadnych pretensji do Boga - niektórzy nie umieją odpowiadać bez osobistych wycieczek?

N lip 15, 2012 21:59

wloczykij napisał(a):
Nie nie mam zadnych pretensji do Boga - niektórzy nie umieją odpowiadać bez osobistych wycieczek?

Oj tam - dodałem na końcu mrugnięcie, myślałem, że jakoś to przełkniesz, sorry ;)

Pn lip 16, 2012 5:51

Margaret_ka napisał(a):
SKYPE bylby bardzo pomocny.

skype nie przytuli...

acha, ja czesto sciagam rozne dobre audycje, katechezy z sieci, (wiele radiomaryjnych jest naprawde dobrych, zwlaszcza dla malzonkow i rodzicow, ale i na chomiku sie znajdzie ) lub wczesniej zakupione plyty z wykladami (np. Posacki) wrzucam na mp3 i o ile w danym momencie moge, to slucham. w ten sposob niejeden raz Bog dawal lekcje, ostrzegal (chocby przez katechezy, homilie o. Augustyna Pelanowskiego. b. czesto mowa jest na temat "lekcji" ktora niebawem musze przerobic.. )

rozmawiac, poznawac ludzi, ich problemy, interesowac sie (w dobrym rozumieniu tego slowa), okazywac troske i milosc, prawde, modlic sie za nich, prosic kaplana o odprawienie Mszy za konkretnych ludzi ("w intencji Bogu wiadomej"- jeszcze w niemieckim kosciele nie probowalam, ale czemu nie?! ), zamowic troche egzemplarzy niemieckojezycznej wersji gazetki "Milujcie sie" i rozdac w swoim srodowisku lub zaniesc do np. domu starcow? do kosciola? zaoferowac sie z pomoca w domu starcow, jesli masz troche czasu? koronka, rozaniec (tu widze tez za moja gorliwosc podupada.. czesto po ppracy jestem juz zmeczona i szybko zasypiam, wiec wniosek, by znalezc czas wczesniej. byloby dobrze gdyby byl jeszcze ktos, z kim mozna byloby sie pomodlic nie tylko na rozancu, ale czytajac wspolnie i rozwazajac Pismo swiete, nie mowiac juz o grupie ... SLOWO BOZE (kalendarz z siglami codziennych czytan) PS to pierwsze i podstawowe POZYWIENIE.

N lip 29, 2012 8:32

Wiec moze ja tez z wlasnego doswiadczenia. Polacy za granica izoluja sie od miejscowych. Jakby zyli na pustyni. Najczesciej ze wzgledow jezykowych. Wiec najwazniejsze- codziennie nauka jezyka. Nawet jezeli go znasz. Moj kolega, ktory w ciagu ostatnich lat spedzil wiecej w Anglii niz Polsce, mowi, ze duzo osob cofa sie jezykowo, zapomina, czego sie nauczylo w szkole. Bo zyje wsrod rodakow, tylko z nimi sie komunikuje.
Od muzulmanow tez sie dobrego jezyka nie nauczysz. Najlepiej szukac dobrych przykladow w internecie. Angielski jest wygodny- latwo cos znalezc.
Anglia w ogole jest wygodnym krajem- trudnosci jezykowe sa minimalne. Wiec Wloczykij- nie zalamywac sie, tylko szukac kontaktu z miejscowymi.
Ja unikam kontaktu z rodakami. Z wielu wzgledow. Nie chce wszystkich wymieniac, ale jestem przywiazana do swojego samochodu.
Polacy pracuja (naprawde ciezko) w tygodniu. W piatek zaczyna sie chlanie, na kacu do polskiego kosciolka. Tworza sie pary, albo kopuluje sie z kim popadnie. Tj, z rodakiem(czka) bo najlatwiej. Ja wole tego towarzystwa unikac.
Bylam w Anglii w trudnej sytuacji -pomoc otrzymalam od Anglikow. Na rodakow nie ma co liczyc.
W Anglii minusem jest wlasnie za duza ilosc muzulmanow/katolikow. Nie tylko Polacy, duzo Hiszpanow, Wlochow. Mam z tym zwiazane bardzo zle doswiadczenia.
Tolerancja angielska byla dobra, gdy mieli kolonie. Na ich wlasnym podworku robi duzo zlego.

So sie 11, 2012 19:50

Znajdz biblioteke. W calej Unii sa bezplatne. Tez bezplatny internet. Zasady korzystania rozne, ale wszedzie wystarczy dowod osobisty (polski) i wszedzie dogadasz sie po angielsku. Pracuja tam przewaznie bardzo mili i sklonni do pomocy ludzie. Popros o materialy dotyczace regionu. Czasem organizowane sa rozne imprezy, wystawy.
Tak to juz jest, ze pracujac za granica wykonujemy "gorsze" prace, wiec sila rzeczy mamy kontakt z mniej atrakcyjna czescia spoleczenstwa. Biblioteka pozwala na odkrycie tej lepszej strony.

N sie 12, 2012 7:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3