Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Żydowski Bóg pełen sprzeczności, kłamstwa i obłudy. 
Autor Wiadomość

Post Żydowski Bóg pełen sprzeczności, kłamstwa i obłudy.
Witam,
Jezus powiedział, żebyśmy byli jak najbardziej podobni do Boga-Ojca, więc jeżeli tak jak on będę ignorował drugiego człowieka któremu wydarzyła się jakaś krzywda to uczynię dobrze? Tyle zła miało miejsce na Ziemi, a Bóg wcale nie pomaga tym którzy go proszą o pomoc. Ciężko chorzy w szpitalach, więźniowie obozów koncentracyjnych, ofiary znęcania się psychicznego oraz fizycznego odbierający sobie później przez to życie, dlaczego tak wspaniały Bóg im nie pomaga? Umierali i dalej umierają ze łzami w oczach, nawet po wieloletnich modlitwach do Boga. Choć Jezus mówił, że cierpliwi będą wynagrodzeni, że Ci co wierzą to spełni się im co chcą. Albo, że Bóg-Ojciec przecież nie da swemu proszącemu o jedzenie dziecku, kamienia zamiast chleba. Ile to wychudzonych do kości dzieci w Afryce z płaczem i burczącym brzuszkiem modli się do Boga, a on nic im nie daje prócz kamieni leżących wokół nich! Jeżeli mam być tak idealny jak on, to jeżeli będę się zachowywał w podobny jemu sposób, otrzymam życie w raju? Już nie wiadomo co tam w tej Biblii jest prawdziwe, których słów Jezusa słuchać, bo są bardzo sprzeczne. Jedne mówią o miłosierdziu względem bliźniego, a drugie o tym by być tak idealnym jak ten olewający ludzi Bóg. Dopiero po tym jak przeczytałem PŚ zrozumiałem, że to wszystko to są bajki, pełne sprzeczności i inaczej zacząłem postrzegać Najwyższego. Wcześniej chodziłem do kościoła, wierzyłem w to wszystko co czytał ksiądz na mszy, ale po dorośnięciu i konkretnym zapoznaniu się z Biblijną treścią oraz po trzeźwym spojrzeniu na świat, serce podpowiada mi teraz zupełnie inaczej. Jaki miłosierny Bóg wprowadzałby kilkanaście wieków p.n.e jakąś żydowską religię, tylko po to, żeby skłócić później ze sobą cały świat? Doskonale wiedział, że jego dzieci będą przez nią między sobą przelewać krew. Co to za wspaniały Ojciec, który każe zabijać inne swoje dzieci (także te malutkie, nic nie rozumiejące) tylko dlatego, że urodziły się nie-żydami? Cóż to za wspaniały Ojciec, który każe brać sobie za niewolnice młode dziewczyny dla swoich fanatycznych żydowskich wyznawców, którzy mogą robić później z nimi co się im tylko podoba. Czy tak do cholery wygląda ta Wielka Miłość i Sprawiedliwość tego Kochającego wszystkich tak samo Boga? Nie może być ktoś tak nieskończenie dobry, sprawiedliwy, miłosierny i robić przy tym tak wstrętne machloje. Czy niesłychanie mądry Bóg by kazał mordować całą rodzinę za grzech jednej osoby z niej pochodzącej, a później stwierdziłby, że jednak się mylił i już od następnego razu karę będzie ponosić tylko ten co grzech popełnił, jak to było podczas wędrówki Izraelitów pod wodzą Mojżesza. Albo będzie karał dzieci jakiegoś odstępca do któregoś tam pokolenia? W takim razie takie dzieciaki mają pecha, bo urodziły się w złym czasie i w złej rodzinie w której na pewno nie chciałyby być i z góry mają być za to do końca życia pogrążone w klątwie? Niesamowita sprawiedliwość.. Odkryjcie sami w sobie tą prawdę i już więcej jej nie zaprzeczajcie. Ja ją odkryłem i nareszcie jestem wyzwolonym człowiekiem. Biblia została napisana przez Żydów w celu kontrolowania światem, oni dalej są Narodem Wybranym i próbują nam każdego dnia to wmawiać, że są lepsi od nas, a my jesteśmy dla nich jakimiś tam gojami, czyli psami, bydłem pociągowym. Po to ci cali zarozumiali Żydowscy, kozi pasterze upici winem, wymyślili sobie parę tysięcy lat temu te całe historyjki o sobie czyli wybranych przez Boga i Bogu czyli ich Jahwe. By mogli sobie mordować, gwałcić, brać niewolnice i żeby zawsze uszło im to na sucho - "Bo tak chciał Bóg"! Dziwne, że praktycznie każdy naród w starożytności miał swojego własnego Boga/bogów, który był dla nich jedynym Bogiem i stwórcą całego Wszechświata. I oczywiście faworyzował on przede wszystkim kraj z którego się wywodził.. To ludzie sobie stworzyli swojego własnego Boga/bogów dla osiągnięcia jakiś politycznych celów! Prawdziwy Bóg tylko patrzy się na to wszystko i robi sobie z takich łatwowiernych ludzi jaja w postaci cudów (od czasu do czasu) itp., czeka On aż ktoś w końcu będzie chciał go pojąć swoim własnym sercem i rozumem. Nie wiadomo czy kiedykolwiek za życia dowiemy się kim On tak naprawdę jest, choć wiele możemy zrozumieć na podstawie tego jak żyjemy i jak wygląda ten świat. Nie potrafimy sobie nawet wyobrazić jak coś może powstać z niczego, a to oznacza, że On stworzył czas, materię itp. choć nie jesteśmy w stanie tego zrozumieć. Widać, że mamy pewne ograniczenia w pojmowaniu wiedzy, bo zadajemy sobie pytanie, jak np. można stworzyć czas, co w takim razie było przed tym jak czas nie istniał, musiało coś być jeszcze innego, tylko co? Te ograniczenia prawdopodobnie spowodują, że nigdy nie poznamy w pełni naszego Stwórcy, ale tak jak pisałem, możemy zrozumieć pewne Jego intencje poprzez to co nas otacza i co jesteśmy w stanie pojąć tymi kilkoma zmysłami i odczuciami. Zapewne ludziom lepiej się robi na sercu jeżeli wierzą w kogoś perfekcyjnie dobrego jak choćby książkowy Jezus, że czuwa nad nimi, otacza ich swoją miłością oraz oddał za nich życie, ale równie dobrze ten ktoś nie musiał się nazywać Jezus i nie musiał być Żydem. Jeżeli ktoś napisałby podobne wspaniałości o innej fikcyjnej postaci, a ludzie by w nią uwierzyli, efekt byłby podobny. Ktoś wpadł te 2000 lat temu na znakomity pomysł, który przeszedł i dlatego ludzie się cieszą i mówią, że fajnie jest, gdy ktoś kto rozumie istotę miłości i otaczającego nas cierpienia jest naszym Panem - Jezusem Chrystusem. Czytając o dobru i myśląc o dobru popadamy w błogi, przyjemny nastój, zaczyna się też walka ze złą sferą naszego sumienia to jest udowodnione, więc nic dziwnego, że dzięki Jezusowi co poniektórzy ludzie zmieniają się na lepszych. Bóg Starego Testamentu nie przeszedł poza Izraelskie granice i nie ma się co dziwić, dopiero NT pełen miłości został przez ludzi "kupiony" i zaczęli w niego wierzyć, bo się im bardzo spodobał.
Nie wyobrażałem sobie kiedyś by mógł być inny Bóg, ten wydawał mi się jedyny i w pełni prawdziwy, zdążyłem nawet pokochać Go, zwracałem się do Niego - Ojcze. Miewałem co jakiś czas sny, że widzę Jezusa, że mówi On do mnie, że Matka Boża prowadzi mnie do Nieba itp. Ale tak to już jest, im dłużej jest człowiek w czymś wychowywany tym trudniej zmienić nawyki, a sny są odzwierciedleniem nagminnych myśli. Im mocniej i dłużej statek jest zalewany wodą tym bardziej się zatapia i tym mniejsze są szanse na uratowanie go, oraz przywrócenie do wcześniejszej formy. A skoro my jesteśmy wychowywani od dziecka w takiej wierze tym trudniej się później od niej oderwać, tradycja z dziada pradziada, paciorek, święta, kościółek robi swoje, do tego jak tu się później przyznać rodzinie, która w ogromnej większości jest chrześcijańska, że - "ja wierzę inaczej niż Wy". Ludzie nie chcą się różnić zanadto od innych, bo dobrze wiedzą, że różnice przynoszą często konflikty i obgadywanie za plecami, dlatego normalne jest to, że chcą być w jednej drużynie z pozostałymi. Teraz mówicie tak jak mówicie, że Wasz Bóg jest prawdziwy i jedyny, nie było żadnego natchnionego Mahometa itp. Jeżeli urodzilibyście się w Islamie (co jest zupełną loterią) wierzylibyście właśnie w tego Mahometa, że był bożym prorokiem itp. i nie wierzylibyście w takiego Jezusa jak wierzycie obecnie. W Tajlandii byście byli buddystami z dziada pradziada, w Indiach mielibyście tradycyjnie multum bogów, a w Japonii nie miałby kto Wam wpajać od małego jakiejkolwiek tradycji religijnej i bardzo możliwe, że bylibyście ateistami negującymi na każdym kroku jakiś "wyższy byt". Urodzilibyście się w innym czasie, wierzylibyście w Boga-Słońce, albo w jeszcze innego Boga czy bogów. Co kraj to obyczaj, co czas to coś innego, ale dobrze jest w kogoś "Nadprzyrodzonego" wierzyć. Ludzie lepiej się czują, gdy wiedzą, że jakaś Istota Wszechmogąca czuwa nad nimi, zaraz jest więcej odwagi i pewności siebie. Gdy coś złego się wydarzy, może stanie się cud i moje losy lub kogoś mi bliskiego potoczą się jeszcze wspaniale dzięki pomocy Wszechmocnego. O to chodzi w życiu, by wierzyć w coś dobrego, mieć nadzieję na lepszą przyszłość.
Tyle ode mnie, tak to właśnie widzę po latach własnych dociekań w sferze duchowej, każdy to powinien odkrywać na swój sposób, bo co z tego, że napiszę o tym jak to wczoraj widziałem przebiegającego czarnego kota, jadąc samochodem przez centrum miasta. Jedni uwierzą a drudzy nie. Zresztą i tak wczoraj cały dzień robiłem porządki w domu..

Pozdrawiam

So sie 25, 2012 16:31

Post Re: Żydowski Bóg pełen sprzeczności, kłamstwa i obłudy.
Naprawdę chciałem przeczytać, ale odbiłem się od ściany tekstu. Słyszałeś o takim wynalazku jak akapit?

Orkiestra!

So sie 25, 2012 18:28

Jakby komuś się udało przez to przebrnąć, to niech nam streści, pliz.... :)

So sie 25, 2012 18:51
Cytuj:
Jakby komuś się udało przez to przebrnąć, to niech nam streści, pliz.... :)

wyświechtane do granic klepanie o złym Bogu w Starym Testamencie, o tym że wierzymy bo się akurat urodziliśmy w chrześcijańskim kraju, że Bóg to zmyślony przyjaciel dzięki któremu mamy lepsze samopoczucie, że pijani pasterze pisali Biblię...

Generalnie szkoda czasu na jakąkolwiek polemikę :)

Do autora - wymyśl coś oryginalnego bo ten bełkot znam już na pamięć :)

So sie 25, 2012 19:29

Ale co ciekawe, jest w tym wątek antysemicki.

Orkiestra!

So sie 25, 2012 19:30
multikill.

So sie 25, 2012 19:38

No to przyjrzyjmy się, co takiego kolega nam usiłował przekazać.

Że Bóg nie pomaga ciężko chorym, ofiarom prześladowań etc.

Że Bóg nie zsyła manny biednym dzieciaczkom głodującym w Afryce.

Że kolega jak był dzieckiem to chodził do kościoła, a jak dorósł, to mu się odmieniło. Podobno po lekturze Pisma trzeźwiej na nie patrzy.

Że Bóg Żydów był bogiem plemiennym i jako taki wspierał swoich w wojnach z innymi plemionami. To mu się nie podoba.

Że Bóg karze potomków za grzechy przodków. To mu się nie podoba również.

Że kolega jest wyzwolonym człowiekiem, bo zrozumiał że "Biblia została napisana przez Żydów w celu kontrolowania światem".

Że ludzie tworzą sobie bogów w celach politycznych.

Że Bóg Prawdziwy się przygląda i jaja sobie robi, a my nie potrafimy go sobie wyobrazić. Otóż, proszę kolegi, potrafimy: Bóg jest szaloną kobietą i nazywa się Eryda...

Że nie potrafimy sobie wyobrazić stworzenia czegoś z niczego (o cząstkach wirtualnych i efekcie Casimira nie słyszał), ani co było, kiedy nie było czasu (o modelu ks. prof. Hellera również nie).

Że wszystko jedno, Jezus czy nie Jezus, ważne żeby ludziom się lżej na sercu robiło, to książka się lepiej sprzeda.

Że Bóg ma inne oblicze w Starym Testamencie, a inne w Nowym.

Że kolega miewał sny o Jezusie.

Że trudno się odwrócić od Boga, bo tradycja, bo rodzina, bo obgadywanie, bo przynależność do grupy etc.

Że jakbyśmy się urodzili Arabami to wyznawalibyśmy Mahometa, jak Tajami to Buddę, jak Hindusami to "multum bogów" (proszę kolegi: Brahman jest jeden), a jak w Japonii to Kononowicz. A jak w innym czasie, to Słoneczko.

Że ludzie się robią odważni od wiary w Nadprzyrodzone i mają wtedy nadzieję na lepszą przyszłość.

Że każdy powinien dokonywać odkryć w sferze duchowej na swój sposób.

Orkiestra!

So sie 25, 2012 20:09

njczyziu napisał(a):
Witam,
Jezus powiedział, żebyśmy byli jak najbardziej podobni do Boga-Ojca, więc jeżeli tak jak on będę ignorował drugiego człowieka któremu wydarzyła się jakaś krzywda to uczynię dobrze?

Kiedy Jezus ignorował drugiego człowieka?

Cytuj:
Tyle zła miało miejsce na Ziemi, a Bóg wcale nie pomaga tym którzy go proszą o pomoc.

A może niektózy nie dostrzegają tej pomocy, albo ją odrzucają?

Cytuj:
Choć Jezus mówił, że cierpliwi będą wynagrodzeni, że Ci co wierzą to spełni się im co chcą. Albo, że Bóg-Ojciec przecież nie da swemu proszącemu o jedzenie dziecku, kamienia zamiast chleba. Ile to wychudzonych do kości dzieci w Afryce z płaczem i burczącym brzuszkiem modli się do Boga, a on nic im nie daje prócz kamieni leżących wokół nich!

Zadaniem nas ludzi jest pomaganie cierpiących. Bóg nas do tego posyła często, choć tego może nie odczuwamy. Dziwisz się, że są dzieci głodujące. A ile żywności się marnuje czasem w naszych domach, a czasem już nawet na półkach w supermarketach. Ile radości byłoby ze strony tych głodujących, gdyby dostali od nas choć odrobinę tej żywności.

Cytuj:
Dopiero po tym jak przeczytałem PŚ zrozumiałem, że to wszystko to są bajki, pełne sprzeczności i inaczej zacząłem postrzegać Najwyższego.

Podaj przykład takiej sprzeczności

Cytuj:
Jaki miłosierny Bóg wprowadzałby kilkanaście wieków p.n.e jakąś żydowską religię, tylko po to, żeby skłócić później ze sobą cały świat?

Bóg wybrał sobie jeden naród i go prowadził po to by z niego narodził się Zbawiciel.

Cytuj:
Co to za wspaniały Ojciec, który każe zabijać inne swoje dzieci (także te malutkie, nic nie rozumiejące) tylko dlatego, że urodziły się nie-żydami? Cóż to za wspaniały Ojciec, który każe brać sobie za niewolnice młode dziewczyny dla swoich fanatycznych żydowskich wyznawców, którzy mogą robić później z nimi co się im tylko podoba.

Czy mógłbyś podać odpowiednie wersy biblijne o tym?

Cytuj:
Biblia została napisana przez Żydów w celu kontrolowania światem, oni dalej są Narodem Wybranym i próbują nam każdego dnia to wmawiać, że są lepsi od nas, a my jesteśmy dla nich jakimiś tam gojami, czyli psami, bydłem pociągowym. Po to ci cali zarozumiali Żydowscy, kozi pasterze upici winem, wymyślili sobie parę tysięcy lat temu te całe historyjki o sobie czyli wybranych przez Boga i Bogu czyli ich Jahwe. By mogli sobie mordować, gwałcić, brać niewolnice i żeby zawsze uszło im to na sucho - "Bo tak chciał Bóg"! Dziwne, że praktycznie każdy naród w starożytności miał swojego własnego Boga/bogów, który był dla nich jedynym Bogiem i stwórcą całego Wszechświata. I oczywiście faworyzował on przede wszystkim kraj z którego się wywodził..

Antysemityzm

Cytuj:
To ludzie sobie stworzyli swojego własnego Boga/bogów dla osiągnięcia jakiś politycznych celów!

Co ma polityka do religii?

Cytuj:
Prawdziwy Bóg tylko patrzy się na to wszystko i robi sobie z takich łatwowiernych ludzi jaja w postaci cudów (od czasu do czasu) itp., czeka On aż ktoś w końcu będzie chciał go pojąć swoim własnym sercem i rozumem. Nie wiadomo czy kiedykolwiek za życia dowiemy się kim On tak naprawdę jest, choć wiele możemy zrozumieć na podstawie tego jak żyjemy i jak wygląda ten świat.

to przede wszystkim ludzie sprawili, że świat wygląda tak, a nie inaczej (że jest głód, są wojny cierpienia itp.) . Boga w to nie mieszaj.

Cytuj:
Jeżeli ktoś napisałby podobne wspaniałości o innej fikcyjnej postaci, a ludzie by w nią uwierzyli, efekt byłby podobny.

taaa. Tylko, że fikcyjna postać nie objawia się ludziom tak jak Jezus np. św. Faustynie Kowalskiej.

So sie 25, 2012 21:30

njczyziu obejrzyj proszę:
http://video.google.com/videoplay?docid ... 3162699030
i powiedz mi co myślisz na ten temat.

N sie 26, 2012 0:48
hmm, przeczytałam, chwilę pomyślałam i doszłam do fajnego wniosku.

To co napisałeś jest świetną wędrówką własnie ku Prawdziwemu Stwórcy, widzisz rzeczy o których milczą inni, nie godzisz się na Boga który wg Ciebie ignoruje człowieka, nie podoba Ci się cierpienie na ziemi, nie podoba Ci krzywda ludzka, nie godzisz się na wojny i zabijanie ludzi, nie chcesz znać Boga który patrzy i wg Ciebie milczy -"Boże widzisz i nie grzmisz"
Mamy wspaniały dar własnie od Boga - ja mam i Ty też masz - każdy człowiek ma - czy to ateista czy hindus czy rasista , żyd czy muzułmanin - nie ma to najmniejszego znaczenia - każdy z nas ma dar - WOLNA WOLA CZŁOWIEKA- i tylko od nas zalezy jak i do czego ten dar wykorzystamy - a że jesteśmy tylko i aż ludźmi - korzystamy do woli z naszej woli.
Jeden człowiek wykorzysta swoją wolę do zabijania - bo tak własnie chce
Drugi człowiek wykorzysta swoją wole do władzy - bo tego własnie chce
Trzeci człowiek wykorzysta swoją wolę do przemocy i znęcania - bo tego własnie chce
I każdy następny wykorzysta swoją wolną wolę do swoich potrzeb - bo tego własnie ludzie chcą...
Są jednak ludzie ktorzy wykorzystują swoją wolną wolę do Milości , do kochania, do pomocy, do dawania, dla ratowania,do oddawania siebie... bo tego właśnie chcą.

Nikomu z nas Bóg nie odbiera wolnej woli , nikomu z nas nie przeszkadza i zakazuje , nikogo nie powstrzymuje - podpowiada jedynie -SUMIENIEM
Ale to do nas należy decyzja - jak postapimy - Człowiek potrafi byc istotą okrutną i nieobliczalną w takim samym stopniu jak istotą ogromnie kochająca do granic oddania życia za drugiego człowieka.
Gdyby Bóg mial ingerować w każdą naszą decyzję kierowaną naszą wolną wolą - po co nam byłaby wolna wola?
Stworzeni na obraz i podobieństwo Boga - bo jesteśmy częscią Miłości Ogromnej
Do nas jednak należy wybór - czy kochamy czy zabijamy ....

Wybieramy zło lub dobro i tym się w życiu kierujemy

Nie godzisz się na krzywdy na Ziemi - większość ludzi się nie godzi....

Jezus kiedyś powiedział - "Moje Królestwo nie jest z tego świata"

Posiadasz ciało i posiadasz duszę - opisujesz wszystko co czujesz wg ciała -zacznij czytać życie duszą a zobaczysz Logikę Boga.
Nigdy nic co ziemskie nie będzie zrozumiałe dla człowieka jeśli nie wyjdzie z ziemskiej skorupy i nie otworzy oczu - wtedy dopiero będziesz mógł powiedziec - " widzę"
Jesteś na bardzo dobrej drodze do Poznania prawdy - ponieważ nie godzisz się na krzywdę i buntujesz przeciwko Bogu który być może w taki własnie sposób Twoje oczy otwiera.
Pozdrawiam

N sie 26, 2012 3:31

To nie Bóg jest pełen sprzeczności i kłamstwa.
To człowiek tak został zbudowany, że rzeczywistość odbiera "odwrotnie" przez pryzmat swojego egoizmu.
To co nam się wydaje, że chcemy, że jest dla nas dobre tak naprawdę nie jest ukierunkowane na Boga tylko na samego siebie.
Dlaczego tak jest? To wszystko zostało stworzone po to, byśmy my sami uświadomili sobie, że chcemy dążyć do połączenia i jedności - to nasz wybór.
Nie ja jestem najważniejszy, ale MY razem.
To tylko ego każe mi "brać" patrzeć z punktu JA i tutaj właśnie
...jest miejsce do działania.

Wt sie 28, 2012 17:59
Zobacz profil WWW

Jeszcze dodam o co chodzi z tym wybranym narodem:
To nie wybrany narod ale narod ktory ma wybor :i kazdy musi ten wybor dokonac nie tylko Żydzi
zmienic sie aby zrozumiec rzeczywistosc i ja pokochac ,albo czekac miliardy lat moze rzeczywistosc sie zmieni... :mrgreen:

Śr sie 29, 2012 14:02
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]