Bioenergoterapia- niszczycielska siła-czy w każdym przypadku
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Bioenergoterapia- niszczycielska siła-czy w każdym przyp
homo_homini_canis_est napisał(a): Alus napisał(a): homo_homini_canis_est napisał(a): Dla mnie bioenergia to energia życia  Podobnie sądził Szymon Mag. Opowiesz nam więcej o tych rewelacjach? I źródłach tej wiedzy? Dzieje Apostolskie 8. Jęsli wierzymy, że Jezus - Bóg w Trójcy Jedyny jest Życie, to nie innego źródła życia poza nim. - Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy moca twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów moca Twojego imienia, i nie czyniliśmy wiele cudów moca Twojego imienia?. Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości(Mt 7, 22-23). Zresztą już ponad rok temu oboje prowadziliśmy dokładnie podobną dyskusję w tym temacie......pod zmienionym oczywiście Twoim nickiem
|
Wt wrz 04, 2012 10:43 |
|
|
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): homo_homini_canis_est napisał(a): Dla mnie bioenergia to energia życia  Podobnie sądził Szymon Mag. homo_homini_canis_est napisał(a): Opowiesz nam więcej o tych rewelacjach? I źródłach tej wiedzy? Alus napisał(a): Dzieje Apostolskie 8. Jęsli wierzymy, że Jezus - Bóg w Trójcy Jedyny jest Życie, to nie innego źródła życia poza nim. - Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy moca twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów moca Twojego imienia, i nie czyniliśmy wiele cudów moca Twojego imienia?. Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości(Mt 7, 22-23). Zresztą już ponad rok temu oboje prowadziliśmy dokładnie podobną dyskusję w tym temacie......pod zmienionym oczywiście Twoim nickiem @Alus, nie prosiłem, byś opowiadała nam życie Jezusa, tylko byś uzasadniła swoją karkołomną tezę o tym, że ktokolwiek w Piśmie Świętym wyrażał się o bioenergii. I nadal na to czekam. Nigdy z Tobą nie dyskutowałem na temat Szymona Maga i nie przypominam sobie bym dla Twojej przyjemności zmieniał nicka 
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Wt wrz 04, 2012 11:11 |
|
 |
anmara
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Nigdy z Tobą nie dyskutowałem na temat Szymona Maga i nie przypominam sobie bym dla Twojej przyjemności zmieniał nicka  Ta osoba wszystkimi tu pomiata i czuje się bezkarnie. Nie jeden/a poleciał z forum za jej donosy
_________________ *****
|
Wt wrz 04, 2012 13:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dzieje Apostolskie 8. Jęsli wierzymy, że Jezus - Bóg w Trójcy Jedyny jest Życie, to nie innego źródła życia poza nim. - Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy moca twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów moca Twojego imienia, i nie czyniliśmy wiele cudów moca Twojego imienia?. Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości(Mt 7, 22-23).
@Alus, nie prosiłem, byś opowiadała nam życie Jezusa, tylko byś uzasadniła swoją karkołomną tezę o tym, że ktokolwiek w Piśmie Świętym wyrażał się o bioenergii. I nadal na to czekam. Trzy zdania wypowiedzi samego Chrystusa to Jego biografia? Jak sądzisz o jakich cudach dokonywanych ponoć mocą Jego imienia mówi Jezus? Cytuj: Nigdy z Tobą nie dyskutowałem na temat Szymona Maga i nie przypominam sobie bym dla Twojej przyjemności zmieniał nicka  Na temat Szymona Maga nie dyskutowałeś, ale o bioenergoterapii na kilku stronach Cytuj: Ta osoba wszystkimi tu pomiata i czuje się bezkarnie. Nie jeden/a poleciał z forum za jej donosy "Ta osoba" powoduje u Ciebie nałóg mantrowania  .....tak bywa zawsze, gdy trudno pogodzić się, zaakceptować, że ktoś ma inne zdanie.....a co nie daj Boże większą wiedzę.
|
Wt wrz 04, 2012 13:57 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): homo_homini_canis_est napisał(a): Dla mnie bioenergia to energia życia  Podobnie sądził Szymon Mag. Pomijam dywagacje i projekcje i wracam do meritum wątku. Ja nie znajduje w całym Piśmie Świętym ani jednego zdania na temat bioenergii. Twierdzenie, że biblijny Szymon Mag coś na ten temat uważał albo jest przesadzone albo pochodzi z jakiegoś nieznanego dzieła, albo z przekazu, o którym nic nie wiemy bliższego. Również Jezus nigdy nie wypowiadał się o Szymonie Magu, bo prawdopodobnie się w ogóle nie znali. Cytowanie nauk Jezusa dla uzasadnienia przekonania, że Szymon Mag cokolwiek konkretnego sądził jest nadużyciem. Oczywiście to, ze w Piśmie nie ma wzmianki o czymś, nie znaczy, ze to coś nie istnieje. Spalenie Sodomy i Gomory wygląda podobnie jak zagłada Hiroshimy i być może było wywołane również bombami jądrowymi. To, że nie wiemy, kto je wówczas rzucał - także nie uzasadnia pewności, ze nikt ich tam nie mógł zrzucić.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Wt wrz 04, 2012 14:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie pytałam Ciebie co Jezus mówił i czy mówił o biuoenegoterapii. Pytanie zadałam proste - jak rozumiesz jakiego rodzaju cuda miał na myśli Jezus mówiąc o osobach, które ich dokonywały ponoć Jego mocą??
|
Wt wrz 04, 2012 14:33 |
|
 |
TQu
|
Alus napisał(a): .....a co nie daj Boże większą wiedzę. Tak nie można to przekracza wszelkie granice, to pycha...
|
Wt wrz 04, 2012 15:43 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Nie pytałam Ciebie co Jezus mówił i czy mówił o biuoenegoterapii. Pytanie zadałam proste - jak rozumiesz jakiego rodzaju cuda miał na myśli Jezus mówiąc o osobach, które ich dokonywały ponoć Jego mocą?? @ Alus, to nie Ty pytałaś, tylko ja pytam od dwóch już stron: na jakiej podstawie twierdzisz, że Szymon Mag uważał, że bioenergia pochodzi od Boga. A Ty uparcie nie odpowiadasz, tylko rzucasz sobie lekko tego typu tezy.
|
Wt wrz 04, 2012 18:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Alus napisał(a): Nie pytałam Ciebie co Jezus mówił i czy mówił o biuoenegoterapii. Pytanie zadałam proste - jak rozumiesz jakiego rodzaju cuda miał na myśli Jezus mówiąc o osobach, które ich dokonywały ponoć Jego mocą?? @ Alus, to nie Ty pytałaś, tylko ja pytam od dwóch już stron: na jakiej podstawie twierdzisz, że Szymon Mag uważał, że bioenergia pochodzi od Boga. A Ty uparcie nie odpowiadasz, tylko rzucasz sobie lekko tego typu tezy. Na jednej stronie Golone/strzyżone  .....skoro Szymon chciał kupić moc uzdrawiania od apostołów, to oczywiste. Odpowiedzi o jakich cudach mówił Jezus nadal oczekuję.
|
Wt wrz 04, 2012 19:06 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Szymon chciał kupić moc uzdrawiania od apostołów, to oczywiste. Odpowiedzi o jakich cudach mówił Jezus nadal oczekuję. I oto się kamień otwiera. Przeczytajmy, kim był Szymon Mag. Dzieje Apostolskie 8, 9 - 24. Cytuj: Działalność Filipa w Samarii (...) 9 Pewien człowiek, imieniem Szymon, który dawniej zajmował się czarną magią, wprawiał w zdumienie lud Samarii i twierdził, że jest kimś niezwykłym. 10 Poważali go wszyscy od najmniejszego do największego: "Ten jest wielką mocą Bożą" - mówili. 11 A liczyli się z nim dlatego, że już od dość długiego czasu wprawiał ich w podziw swoimi magicznymi sztukami. 12 Lecz kiedy uwierzyli Filipowi, który nauczał o królestwie Bożym oraz o imieniu Jezusa Chrystusa, zarówno mężczyźni, jak i kobiety przyjmowali chrzest. 13 Uwierzył również sam Szymon, a kiedy przyjął chrzest, towarzyszył wszędzie Filipowi i zdumiewał się bardzo na widok dokonywanych cudów i znaków.
Apostołowie Piotr i Jan w Samarii 14 Kiedy Apostołowie w Jerozolimie dowiedzieli się, że Samaria przyjęła słowo Boże, wysłali do niej Piotra i Jana, 15 którzy przyszli i modlili się za nich, aby mogli otrzymać Ducha Świętego. 16 Bo na żadnego z nich jeszcze nie zstąpił. Byli jedynie ochrzczeni w imię Pana Jezusa. 17 Wtedy więc wkładali [Apostołowie] na nich ręce, a oni otrzymywali Ducha Świętego. 18 Kiedy Szymon ujrzał, że Apostołowie przez wkładanie rąk udzielali Ducha Świętego, przyniósł im pieniądze. 19 "Dajcie i mnie tę władzę - powiedział - aby każdy, na kogo włożę ręce, otrzymał Ducha Świętego". 20 "Niech pieniądze twoje przepadną razem z tobą - odpowiedział mu Piotr - gdyż sądziłeś, że dar Boży można nabyć za pieniądze. 21 Nie masz żadnego udziału w tym dziele, bo serce twoje nie jest prawe wobec Boga. 22 Odwróć się więc od swego grzechu i proś Pana, a może ci odpuści twój zamiar. 23 Bo widzę, że jesteś żółcią gorzką i wiązką nieprawości". 24 A Szymon odpowiedział: "Módlcie się za mną do Pana, aby nie spotkało mnie nic z tego, coście powiedzieli". Przeczytajmy jeszcze raz słowa Jezusa, które częściowo cytowała Alus, tyle, że w niezrozumiałym kontekście, czy raczej bez kontekstu, o który kilkakrotnie prosiłem, kontekst Szymona Maga i jego magicznych cudów.Przeczytajmy trochę szerszy kontekst. Mt 7, 15-23. Cytuj: Ostrzeżenie przed fałszywymi apostołami 15 Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. 16 Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? 17 Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. 18 Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. 19 Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. 20 A więc: poznacie ich po ich owocach.
Łudzenie samego siebie 21 Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. 22 Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" 23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!"
Jezus przewiduje nie tylko rewelacje (cuda) Szymona Maga, pochodzące nie od Jezusa, tylko będące wynikiem czarnej magii. Wszak Szymon się nawrócił i chciał mieć moce Ducha Świętego, by czynić dalej cuda, tym razem w imię Jezusa. Co się stało i dlaczego Szymon nie otrzymał Ducha Świętego? Otóż Apostołowie pojęli, że nie przybył on prosić o tę łaskę dla uzdrowienia swojej własnej duszy, tylko po to by czynić dalsze, jeszcze większe cuda i wprawiać w zachwyt kolejne rzesze ludzi. Szymon przybył po Dary Ducha Świętego z nieprawym sercem, dlatego Apostołowie mu odmówili. Iluż dziś mamy Szymonów Magów w różnych wersjach w Kościele i poza nim? Iluż mamy takich, którzy uzdrawiają w imię Jezusa, jednak nie mają prawego serca... A poza nimi, zamieszani gdzieś pomiędzy ludźmi uzdrowiciele w imię Jezusa, tacy którzy działają nie tylko w Jego Imię, tacy, którzy czerpią wprost z Jezusowego Serca i dają Bliźnim...
|
Wt wrz 04, 2012 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pradzieje nurtu bioenergoterapii lecznictwa obejmują medycynę szamanów, gnostyków, alchemików, starożytnych Egipcjan oraz ludów Azji, Afryki i Ameryki (Azteków).
zatem św. Paweł w swej wędrówce po Azji Mniejszej i Macedonii z pewnością zetknął się z jedną z form tamtejszej bioenergoterapii. w rozdziale 19 Dziejów Apostolskich można odnaleźć parę odniesień do magii uprawianej przez Efezjan. mowa w tym rozdziale (również) o Artemidzie, czczonej (po dzień dzisiejszy) jako patronka siły rozrodczej i opiekunka małżeństwa.
|
Wt wrz 04, 2012 20:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Będziecie się bić?
|
Śr wrz 05, 2012 2:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z serca Jezusowego czerpią jedynie ci, których Jezus wybrał, ale oni nigdy nie nazywają tej łaski bioenegią.
|
Śr wrz 05, 2012 8:30 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Z serca Jezusowego czerpią jedynie ci, których Jezus wybrał, ale oni nigdy nie nazywają tej łaski bioenegią. Skąd Ty wiesz takie rzeczy ?
|
Śr wrz 05, 2012 9:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Mimo wszystko pozostanę przy swoim zdaniu, że bioenergia nie wyniszcza, tylko podtrzymuje życie, za to wyniszczająca jest głupota. czy mógłbyś czymś to poprzeć? może jakieś linki do stron internetowych.
|
Śr wrz 05, 2012 11:01 |
|
|
|