Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 katolik popełnia zbrodnię 
Autor Wiadomość

Post katolik popełnia zbrodnię
Mam pytanie które nasunęło mi się po wczorajszej rozmowie(niedokończonej)na czacie.
Otóż czy katolik ,który popełnił zbrodnię (morderstwo)przestaje być katolikiem?
Taką opinię usłyszałam podczas rozmowy i nie zgadzam się z nią. Jednak nie jestem teologiem ,nie znam się tez specjalnie na sprawach religii więc może się mylę i rzeczywiście z chwilą popełnienia zbrodni przestajemy być katolikami?

Śr sie 29, 2012 16:42
Post Re: katolik popełnia zbrodnię
:shock: :shock: :shock:
Skoro niektórzy katolicy tak łatwo korzystają z prywatnej ekskomuniki w stosunku do współbraci w wierze- to w ich pojęciu kradzież batonika w sklepie może być banem i delikwent przestaje być katolikiem.
Natomiast w Kościele- nie. Nadal jest katolikiem, jeżeli się za takiego uważa i ma chrzest.
No chyba, że chodziło o zbawienie :roll:

A tak w ogóle to wygodna taktyka- wedle jej definicji- nie ma katolików morderców. Pewnie również nie ma katolików z rozwodem.
Gratuluję mądrości.

PS. @mkb postulowała ekskomunikę dla każdego kto poinformuje o procedurach dotyczących apostazji- czy na czacie z nią rozmawiałaś?

Śr sie 29, 2012 16:48
Awa napisał(a):
Mam pytanie które nasunęło mi się po wczorajszej rozmowie(niedokończonej)na czacie.
Otóż czy katolik ,który popełnił zbrodnię (morderstwo)przestaje być katolikiem?
Taką opinię usłyszałam podczas rozmowy i nie zgadzam się z nią. Jednak nie jestem teologiem ,nie znam się tez specjalnie na sprawach religii więc może się mylę i rzeczywiście z chwilą popełnienia zbrodni przestajemy być katolikami?

Grzech aborcji zaciaga automatycznie ekskomunikę, czyli wykluczenie z KK.
Grzech morderstwa nie jest wymieniany jako ten za który grozi ekskomunika.
Ale nie jestem pewna, nie posiadam zbyt dużej wiedzy w tej kwestii.

Śr sie 29, 2012 17:05

Ale... ekskomunika nie "zmazuje" katolicyzmu. po spowiedzi, pokucie i innych warunkach można wrócić do jedności z Kościołem.

Śr sie 29, 2012 17:39

Skoro ekskomunika nie zmazuje katolicyzmu sprawa wydaje sie prosta.

Cytuj:
PS. @mkb postulowała ekskomunikę dla każdego kto poinformuje o procedurach dotyczących apostazji- czy na czacie z nią rozmawiałaś?

Wal ,nie to nie była mkb tylko zdaje się zibirol.

Śr sie 29, 2012 20:08

Val ładnie to opisała. To taki mechanizm wyparcia, tak samo jak w tekstach typu, nie ma księży pedofilów. Mordercami byli Mojżesz, Dawid, Paweł z Tarsu.... Wprawdzie Ci pierwsi nie mieli okazji nigdy być katolikami, ale jak sobie i bez tego ładnie poradzili :D Jak ktoś jest bieglejszy w żywotach świętych to znalazłby jeszcze paru bardziej współczesnych delikwentów. Swoją droga większej herezji to chyba katolicy wymyślić nie mogli.

Cz sie 30, 2012 9:14

Awa napisał(a):

Nie przestajemy, ale zapewne chodziło tu o to, że taka osoba nie jest godna miana katolika, co nie znaczy, że nim nie jest.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sie 30, 2012 9:35

Ogólnie jest tak:
- Do Kościoła włącza chrzest. Chrztu nie zmazuje nic, nawet ekskomunika czy apostazja. Zatem członkiem Kościoła jest każdy ochrzczony.
- Ekskomunika stawia poza ludzką wspólnotą Kościoła. Jest rodzajem kary, która ma delikwenta "obudzić" i skłonić do poprawy.
- Nie ma ekskomuniki za morderstwo i wynika to z prostej zasady, żeby nie karać dwa razy za to samo. Kary za morderstwo przewiduje każde prawo państwowe. Aborcja natomiast nie jest karana lub jest zupełnie nieadekwatnie do przestępstwa. Innymi słowy: nie chodzi tylko o wielkość zła, ale także o równoległe kary.

Edit: Johny, a ktoś jest GODNY?

Cz wrz 06, 2012 12:42
zbanowany na stałe

jo_tka napisał(a):
- Nie ma ekskomuniki za morderstwo i wynika to z prostej zasady, żeby nie karać dwa razy za to samo. Kary za morderstwo przewiduje każde prawo państwowe. Aborcja natomiast nie jest karana lub jest zupełnie nieadekwatnie do przestępstwa. Innymi słowy: nie chodzi tylko o wielkość zła, ale także o równoległe kary.

Jakieś źródła takiego uzasadnienia?
Aborcja w Polsce jest na przykład karana, a Kodeks Kanoniczny nie został z tego powodu uchylony dla Polski w zakresie ekskomuniki za aborcję.

Cz wrz 06, 2012 12:54
Cytuj:
Aborcja w Polsce jest na przykład karana

Karana, ale z wyjątkami...i własnie chodzi o te wyjatki, których KrK nie akceptuje.
Poza tym co z tego, ze w Polsce jest karana...mozna przecież wyjechac za granicę lub zrobic to po cichu i nielegalnie w kraju.
Morderstwo jest karane na całym świecie. Chociaż niektóre kodeksy karne sa o d... rozbić ze swoimi wyjątkami.
Przypuszczam, ze morderca ukrywający sie w jakims kraju skad nie można go ściagnąć i jest bezkarny...też nakłada na siebie ekskomunikę. W kazdym bądź razie nikt nie może mu udzielić rozgrzeszenia, jeżeli nie będzie żałował za grzechy, nie odbędzie pokuty i nie zadośćuczyni pokrzywdzonym.
Tak drodzy nie-katolicy. Odpuszczenie grzechów nie jest ważne bez żalu, pokuty i co najmniej chęci zadośćuczynienia. Nie piszcie więc więcej o tym, ze katolicy wszystko mają w nosie...bo wystarczy, ze się wyspowiadaja i po sprawie. Otóz mylicie sie ogromnie.

Cz wrz 06, 2012 13:51
zbanowany na stałe

Nie - katolicy często maja zupełnie idiotyczne pojęcie o tym co robią, czy powinni robić katolicy, w związku ze swoja wiarą i przynależnością do Kościoła. Świadczą o tym wiele ich wypowiedzi na niniejszym forum.
Jednak, czy w jakimś stopniu za ten poziom świadomości nie - katolików nie jesteśmy odpowiedzialni my, katolicy?

Cz wrz 06, 2012 14:03
Cytuj:
Jednak, czy w jakimś stopniu za ten poziom świadomości nie - katolików nie jesteśmy odpowiedzialni my, katolicy?

Całkowicie się z tym zgadzam. Nie tylko na forum, ale często i w życiu codziennym swoim zachowaniem zaprzeczam istocie katolicyzmu a nawet chrześcijaństwa w ogóle. Zdaje sobie z tego sprawę i codziennie prosze o dar pokory...niestety nie zawsze jestem w stanie go przyjąć.

Cz wrz 06, 2012 14:23
zbanowany na stałe

humalog napisał(a):
Nie tylko na forum, ale często i w życiu codziennym swoim zachowaniem zaprzeczam istocie katolicyzmu a nawet chrześcijaństwa w ogóle. Zdaje sobie z tego sprawę i codziennie prosze o dar pokory

Humalog, wobec Twojej prośby, wybaczam Ci wszystkie forumowe impertynencje, jakich kiedykolwiek zaznałem od Ciebie. Przyjmij proszę też ode mnie prośbę o wybaczenie mi moich prowokacji, które wywołały w Tobie nieprzystojne reakcje.
Niech Cię Bóg prowadzi i błogosławi Ci :)

Cz wrz 06, 2012 14:32
Amen :)

Cz wrz 06, 2012 14:40

homo_homini_canis_est napisał(a):
Nie - katolicy często maja zupełnie idiotyczne pojęcie o tym co robią, czy powinni robić katolicy, w związku ze swoja wiarą i przynależnością do Kościoła. Świadczą o tym wiele ich wypowiedzi na niniejszym forum.

Obawiam się Panowie @@homo_homini_canis_est oraz humalog, iż Wasza diagnoza dotycząca pojęć/wiedzy "niekatolików" jest co najmniej nie trafiona.

Otóż owi "odstępcy" to w polskich realiach jeszcze osoby, które zostały ochrzczone i dopiero, na którymś z etapów dorosłego życia wzięły rozwód z firmą. Co więcej, było to rozstanie bardziej lub mniej przemyślane. Zatem pokuszę się o implikację, iż w stosunku do przeciętnego, niedzielnego katolika posiadają - co najmniej nieco większe - rozeznanie w kwestiach porzuconej wiary.
Przyznacie, że logicznym jest wniosek, iż indyferentni religijnie nie logują się na naszym forum?
Natomiast innowiercy nie są raczej zainteresowani dogłębnym poznawaniem niuansów katolicyzmu.

Lektura tutejszych postów, szczególnie osób deklarujących ateizm (nie mylić z efemerydami, wylatującymi z forum po ~30 wpisach/prowokacjach i kinderateistami z klas II i III gimbazy :razz:), raczej powinna skłaniać ku takiej refleksji. Natomiast fakt, że piszę/my (tylko) w wątkach tzw. otwartych dla szerokiej publiczności nie odzwierciedla braku wiedzy, a jest po prostu warunkowany:
- regulaminem (patrz § III pkt 8 :x)
- pragmatyzmem. Po kiego mam objaśniać np. ciężko przestraszonym młodzieniaszkom ciężar gatunkowy grzechów, podawać wykładnię KEP dotyczącą piątkowego żarła - skoro mogę dostać za dobre serce ostrzeżenie od Szumiego :evil:? Czy jako ateusz mam interes w katechizowaniu zbłąkanych duszyczek :D?
- kulturą i szacunkiem. Nie wchodzimy (raczej) w wątki dotyczące formacji/deformacji ;), modlitwy, Maryji i świętych, ect. Nie wypada przeszkadzać userom, dla których takie dywagacje są istotne.

Z drugiej natomiast strony Wasze oczekiwanie/zalecenie, aby świadczyć przykładem niestety - jak dla mnie - pozostanie tylko "pobożnym" życzeniem, ponieważ...
Spójrzcie choćby w tym wątku jak trudno wypracować jednolite stanowisko. A istotne problemy rozpoczynają się wówczas, gdy pada pytanie o dokumenty dogmatyczne, konstytucje, deklaracje Kongregacji Nauki Wiary i Komisji Teologicznej.
Jakże często znajduje się wówczas pobożny i "użyteczny :(" użytkownik, który zamiast rzeczonych pism, czy KKK linkuje radosną twórczość "ojca" Pankracego z klasztoru w X czy ks. dr. Dionizego Szklarka z parafii w Y. I to właśnie Ci, chadzający z Panem Bogiem pod rękę, w swym zapale ewangelizacyjnym i czynionym hałasie robią koło pióra, takim ja Wy - poważniejszym - narażając częstokroć na uśmiech pobłażania Wasze pozytywne wysiłki i dążenia.

Inna kwestią jest, że w tym apostolskim, katolickim tyglu raczej celowo występuje totalny miszmasz i nikt nic nie wie. Biblia sobie, Katechizm sobie, Tradycja swoją drogą, do tego samodzielność episkopatów lokalnych i dokumenty od szczebla diecezji wzwyż pisane egzaltowaną nowomową.

(vide: Limbus puerorum. W opublikowanym 20 kwietnia 2007 r., nie mającym mocy wiążącej dokumencie, watykańska Międzynarodowa Komisja Teologiczna stwierdziła, że tradycyjne pojęcie limbusu wydaje się być refleksem nadmiernie restrykcyjnej wizji zbawienia i że "wykluczenie niewinnych dzieci z nieba nie odzwierciedla specjalnej miłości Chrystusa do najmniejszych", przypominając jednak, że to chrzest jest normalną drogą zbawienia. Także Kodeks prawa kanonicznego (Kan. 867) nakłada na rodziców obowiązek ochrzczenia dziecka możliwie najszybciej po urodzeniu).

-Wystarczający przykład? Z boku to widać lepiej, a rzekłbym, że bez "balastu" wspomagania łaską wiary, optyka zdecydowanie się poprawia :razz:.
Przecież to jest analogiczne do prognozy "standardowej" - Jak na świętego Prota będzie deszcz albo słota, to na świętego Hieronima będzie pogoda albo jej ni ma. Weź parasol :pada: :olaboga:!

Mimo wszystko życzę powodzenia w tym zbożnym, choć abstrakcyjnym dziele naprawy i - może niegrzecznie - przypomnę aby zacząć od siebie, a w pierwszym rzędzie zaprzestać używania i narzucania arbitralnych zdań, osądów i stwierdzeń wobec innych użytkowników.

Cz wrz 06, 2012 18:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona