Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 19:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 44  Następna strona
 Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zrobić? 
Autor Wiadomość

Post Re: Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zro
Cytuj:
Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zrobić?

Oczywiście naśladować Chrystusa. A co zrobiłby Chrystus? Na pewno nie rzucałby w te billboardy puszkami z farbą.

Cz wrz 13, 2012 12:40

Johnny99 napisał(a):
Nie widzę w nim natomiast żadnego odniesienia do zagadnienia "czy jest etyka bez Dekalogu" - przecież same stwierdzenia "nie zabijam" i "nie kradnę" są wprost w Dekalogu zawarte.

Skoro stwierdzenia "nie zabijam" i "nie kradnę" są wprost w Dekalogu zawarte, to chyba odniesienie do Dekalogu jest wyraźne?

Johnny99 napisał(a):
Czy tyle uzasadnienia wystarczy, czy dalej nikt nie będzie rozumiał, o co mi chodzi?

Ja rozumiem o co Ci chodzi, ale uważam, że trzeba wiele złej woli, aby tak to zinterpretować. Twoje tłumaczenie przypomina mi Świętą Rodzinę Kaczyńskich pilastra.

Cz wrz 13, 2012 13:04

Zapytać: "Dlaczego?"

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz wrz 13, 2012 13:07
SweetChild napisał(a):
Ja rozumiem o co Ci chodzi, ale uważam, że trzeba wiele złej woli, aby tak to zinterpretować

A Ty jak to interpretujesz?
Nie zabijam, nie kradnę, (chociaż, pomimo że) nie wierzę?

Cz wrz 13, 2012 13:10

pilaster napisał(a):

Dlatego, że ta interpretacja (Święta Rodzina Kaczyńskich), mimo że logiczna, była w mojej ocenie rażąco niezgodna z intencją posto-dawcy.

MARIEL napisał(a):

Dokładnie tak, zestawienie na jednym poziomie "zabijam - kradnę - wierzę" jest tak absurdalne, że ... nigdy bym na to nie wpadł.

Cz wrz 13, 2012 13:35

SweetChild napisał(a):
pilaster napisał(a):

Dlatego, że ta interpretacja (Święta Rodzina Kaczyńskich), mimo że logiczna, była w mojej ocenie rażąco niezgodna z intencją posto-dawcy.

Zapewne. niech jednak posto-dawca pilnuje logiki i precyzji swoich wypowiedzi. A mnie tu chodzilo o co innego.

Dlaczego, skoro nie wierzy, to nie kradnie i nie zabija?

Oczywiście da się fundamentalne zasady etyczne wywieść bez odwoływania się do wartości religijnych, ale jest to naprawdę trudne. Praktycznie żaden ze świeckich humanistów nie ma o tym pojęcia.

Cz wrz 13, 2012 13:45
Moderator

Dlaczego takie trudne? Nie chciałbym, aby mnie lub moich bliskich okradano i zabijano, więc wiem, że to złe?

Johnny, hasło mówi jedynie tyle, że wymienione rzeczy są niesprzeczne :) Chociaż ich rzekoma sprzeczność może być, co najwyżej, jakimś urojeniem niewielkiego odsetka ludzi. Chyba, że w bardziej religijnych częściach kraju takie przekonanie "brak wyznania = brak zasad" jest dość powszechne. Czy ktoś, kto mieszka w takich regionach, tak właśnie sądzi (że to częste przekonanie)?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz wrz 13, 2012 13:58

Soul33 napisał(a):
Dlaczego takie trudne? Nie chciałbym, aby mnie lub moich bliskich okradano i zabijano, więc wiem, że to złe?

Ale w takim razie dlaczego nie zabijać i nie okradać innych?

źle kiedy Kalemu ktoś ukraść krowy, ale dobrze, kiedy Kali komuś ukraść krowy :)

Cz wrz 13, 2012 14:06
humalog napisał(a):
Nie mylcie ignorowania mizernej akcyjki z biernością.
Poza tym niezbyt dobrze swiadczy o Waszej wierze to, ze nie doceniacie siły modlitwy.
Nie mozemy też mylic modlitwy z głosnymi i publicznymi lamentami połączonymi z wzywaniem Boga na świadka. Takim bowiem demonstarcyjnym zachowaniem leje sie tylko młyn na wodę tych walczących ateistów.

To co Ty proponujesz to zwykła bierność. Celowo w Polsce niszczy się wiarę polaków, a Ty mówisz to nic, nie patrzmy na to i nic nie róbmy, nic nie mówmy, niech se obrażają samego Jezusa to my i tak siedzmy cicho, nic nie mówmy, bo wsztskto jest ok i normalnie. Młyn na wodę dla ateistów to właśnie postatwa jaką proponujesz, bo gdyby wszyscy Polacy robili tak jak Ty, odwracali oczy od problemu i siedzili cicho, to jest to tylko zachęta do częstrzych takich ataków i coraz bardziej obrażliwych, bo nikt nic nie mówi, katolicy siedzą cicho i zgodnie z Tobą nic nie robią, udają że nic nie widzą.
Ocenianie wiary innych lepiej zostaw Bogu, a nie sam go w tym publicznie wyręczasz. Ocenę o tym kto docenia siłę modlitwy też lepiej zostaw Bogu. Modlitwa to podsatawa, za ojczyznę która wpada w sidły szatana bo wielu tego nie widzi, lub biernie się temu przygląda. Ale modlitwa powinna być połoczoną z działaniem, a już na pewno nie z postawą bierności i głoszeniem że idzcie się pomodlić i nic poza tym już nie róbcie, nie patrzcie, nic nie mówcie chodzby samego Jezusa obrażano na blibordach, odwróccie oczy na ładną dziewczynę, bo przecież pomodliłeś się i nic nie rób Bóg ześle cud i nikt już nie będzie niszył wiary Polaków.
humalog napisał(a):
Jezus nie zwyciężył dlatego, ze chwycił za broń i nawoływał do powstania. On zwyciężył zgadzając sie na oplucie, bicie i ukrzyżowanie zamieniając znak hańby w znak Zwycięstwa nad śmiercią.

Nikt tu nie nawołuje do chwycenia za broń i przemocy. Nie rozumiesz o co chodzi. Masz rację, Jezus był bity, ukrzyżowany, ale nie dlatego że był bierny, jeżeli uważasz że Twoja postawa nic nie robienia i czekania na cud po modlitwie ma cokowlwiek wspólnego z postawą Jezusa. Jezus był ukrzyżowany właśnie za działanie, głośne i jasne mówienie co jest złem, a nie za bierność i nic nie mówienie. Zwycięstwo Jezusa nie polegało na modlitwie do Ojca i bierności bo Bóg Ojciec zrobi resztę za niego, więc wystarczy się pomodlić i już. Dzisiejsza bierność i ignorowanie na obrazę wiary katolików, defactko są to ataki szatana wymierzone w Jezusa, można porównać do postawy apostołów kiedy udawali że Jezusa nie znają, nic nie mówili, nic nie robili, udawali że wszystko jest wporządku kiedy Jezus przeżywał mękę, siedzieli cicho. Tak samo teraz, szatan wymierza ataki w Jezusa po przez takie akcje jak te z bilbordami, wykorzystując ateistów, a Ty proponujesz nie patrzenie, nic nie mówienie, siedzenie cicho.
humalog napisał(a):
Nic nie dadzą histeryczne pokrzykiwania, nie zachowujmy sie jak kretyni spod znaku Mahometa.

Dla mnie muzułmanie to nie są ,,kretyni'', a bierne odwracanie oczu od ataków szatana na Jezusa da tylko tyle że ataki będą mocniejsze, bo nikt nie broni Jezusa.

Cz wrz 13, 2012 14:08

Cytuj:
To co Ty proponujesz to zwykła bierność. Celowo w Polsce niszczy się wiarę polaków

Katolicyzm to nie jedyna wiara w Polsce, jest ich tysiące.

Cytuj:
Tak samo teraz, szatan wymierza ataki w Jezusa po przez takie akcje jak te z bilbordami, wykorzystując ateistów, a Ty proponujesz nie patrzenie, nic nie mówienie, siedzenie cicho.

Ateiści mają prawo też wywieszać bilbordy przecież jest demokracja. Rozumiem, że katolicy by wiecznie chcieli rządzić kto co może wywieszać, a to jest kompletnie dla mnie niezrozumiałe mimo iż jestem wierzący. Nie zamieniajmy Polski w kraj muzułmański gdzie nic nie można. :)

Cz wrz 13, 2012 14:34

-Vi- napisał(a):
tanie_wino napisał(a):
To wydumany problem.

tanie_wino napisał(a):
Jest wolność wyznania, ale jest też demokracja.
Kolejny wydumany problem, bo idzie tu chyba o krzyże w urzędach :roll:

To twoje zdanie, do którego oczywiście masz prawo.
Natomiast są ludzie, dla których jest to ważne (również kwestia symboli religijnych w urzędach), nie jest to wydumany problem, tylko po prostu problem (nie ty decydujesz o tym, co takowym dla kogo jest).

Można się tylko uśmiechnąć i pozazdrościć niektórym ludziom problemów.

Cytuj:
Są ludzie, którzy chcą określonych zmian. I poprzez taką kampanię zabierają oni w istotnych dla siebie kwestiach głos, wyrażają swoje zdanie i zajmują określone stanowisko. Tobie nikt nie każe popierać akcji ani zgadzać się z jej postulatami.

Ale jakich chcą zmian?
W Polsce jest demokracja i tą drogą niech zmieniają rzeczywisość. Ludzie to nie roboty, zawsze będą mieli swoje sympatie/poglądy/przekonania/wiarę. Socjalizm dlatego jest nierealny bo każdy człowiek jest indywidualnością, z mniejszą lub większą potrzebą realizowania i manifestowania siebie. Tak samo kwestie światopoglądowe. Mimo zapisów w konstytucji Polacy sympatyzują z KK, historii nie zmienisz, tradycji nie wytępisz. A ci "prześladowani ateiści" niech cieszą się, że mamy w Polsce wolność wyznania/poglądów/słowa, że nie mamy u nas islamu. Lecz kto wie co może być w przyszłości... czy w miejsce chrześcijaństwa nie przyjdzie islam właśnie, albo co gorszego. Wojujący ateiści powinni cieszyć się, że dzięki królowi Sobieskiemu Europa nie wykonała wielkiego kroku w tył. I dzisiaj możemy spokojnie poczytać św.Augustyna, czy Akwinatę, podziwiać obrazy Botticellego, Tycjana, Michaał Anioła, Durera, Rafaela, El Greco, czy posłuchać inspirowanych religią chrześcijańską utworów Bacha, Mozarta, Schuberta... Dla muzułmanów to przecież bluźnierstwo, które należałoby zniszczyć na chwałę Allaha, a do czego są zdolni, zresztą pokazali to już.
Poniższe wypowiedzi nie pochodzą z XIw., lecz o zgrozo z XXI:

Nie wierzę w równość ludzi, ponieważ ludzie nie są równi wobec Allaha.
- Szejk Omar Bakri Muhammad

Ogólną regułą jest, że krew i własność nie-muzułmanów są dla nas dozwolone. Ich krew i własność nie są nietykalne.

Nie zmuszamy nikogo być muzułmaninem, ale definitywnie zmusimy wszystkich żyć wg prawa islamu.

Chrześcijaństwo swoje na sumieniu ma, lecz już dzisiaj nikt rozsądny nie obawia się zagrożeń płynących z tej strony. Natomiast islamu obawia się wielu ludzi, także tych którzy w nim wyrastali:

Jest dla mnie jasne, jako dla Arabki, żyjącej trzy dekady pod uciskiem islamskiego prawa szariatu, że islamska ideologia polityczna i szariat powinny być zwalczane przez zachodnią cywilizację, żeby nie dopuścić do ich rządów w wolnym społeczeństwie.
Ja sama, jak zauważyłam, zmuszona jestem walczyć na dwóch frontach. Z jednej strony islamiści - rzeczywiście trudny przeciwnik. Z drugiej strony wszyscy ci, którzy są niedoinformowani, a lubią określać się mianem "otwartych" i "postępowych". Okazują swoją wyższość w kwestii współczucia, pokoju, otwartości i doceniania innych kultur. Uważając samych siebie za tolerancyjne, swobodnie myślące jednostki, unikają krytyki szkodliwych intencji muzułmańskich. Ograniczają się do samokrytyki i wymyślają politycznie poprawne usprawiedliwienia dla islamizmu. Akceptują "innych", niestety za cenę braku wiedzy o szkodliwych dogmatach islamu.
Dla wszystkich tych "postępowców" kluczowym jest zrozumienie, ze islam opiera się na antyliberalnym systemie. Muszą się obudzić i dostrzec nieludzkie przepisy i praktyki islamistów z całego świata. Muszą zdać sobie sprawę z tego, że islam stoi w opozycji do wartości, które cenią. Muszą przestać przyjmować szacunek dla praw człowieka i godności, których doświadczamy dziś na Zachodzie i w Ameryce, jako coś oczywistego.
- Wafa Sultan

Holenderski rząd nie powinien finansować szkół koranicznych, ponieważ odrzucały one wartości uniwersalnych praw człowieka. W szkołach tych nie wszyscy są równi. Ponadto nie przestrzega się w nich wolności słowa i sumienia.
- Ayaan Hirsi Ali

albo jeszcze dosadniej:

Nie chcę widzieć tego meczetu, to bardzo blisko mojego domu w Toskanii. Nie chcę widzieć minaretu wysokości 24 metrów w miejscowości Giotta, skoro ja w krajach muzułmańskich nie mogę nosić krzyżyka ani mieć Biblii. Jeśli będę dalej żyć, pojadę do przyjaciół w Carrarze, mieście marmurów. Tam jest wielu anarchistów: razem z nimi wezmę materiały wybuchowe i wysadzę ten meczet w powietrze.
- Oriana Fallaci

Tak więc nie zapędzajmy się żebyśmy później nie płakali. Ja np. religijny nie jestem, ale rozumiem znaczenie chrześcijaństwa w historii Europy. Doceniam to, że dzisiaj mogę mówić i robić co chcę(w zgodzie prawem), a ludzie którym przeszkadza Krzyż w polskiej szkole czy szpitalu wydają mi się trochę żałośni. Na szczęście nie mi jednemu:

Pisząc artykuł o Jezusie, próbowałem znaleźć punkt widzenia, który by nie był uwięziony w doraźnych sytuacjach wyznaniowych i politycznych. Chciałem pokazać to, co w postaci i naukach Jezusa może dostrzec człowiek świecki, który nie przyznaje się do wiary chrześcijańskiej w żadnej odmianie, do żadnych dogmatów i żadnej wspólnoty kościelnej, ale przyznaje się do tradycji, której chrześcijaństwo jest częścią niezbywalną. Dlatego też artykuł był między innymi krytyką prostackiego ateizmu, który roi sobie, że obecność chrześcijaństwa w dwudziestu stuleciach europejskiej kultury może zostać wymazana jako rzecz niebyła.
- Leszek Kołakowski

Ja jestem, tak przynajmniej myślę, spokojnym, racjonalnym ateistą i na równi z bredniami wypowiadanymi przez biskupów mierżą mnie popisowe ataki nie tylko na Kościół, ale i na religię. Jestem bowiem jednym z tych, którzy będąc ateistami, nie odmawiają wierze miejsca we współczesnym świecie oraz, a może nade wszystko, doceniają epokowy wpływ wiary chrześcijańskiej na rozwój naszej kultury w ciągu ostatnich dwóch tysięcy lat. Co zupełnie nie osłabia mojego ateizmu. Mówiąc krótko: Msza h-moll Bacha - tak, kazanie biskupa Michalika - nie.
- Krzysztof Varga

A wszystkim żydom, chrześcijanom i muzułmanom dedykuję na koniec słowa papieża:

Abraham jest dla nas tym samym wzorem wiary w Boga, poddania się Jego woli i ufności w Jego dobroć. Wierzymy w tego samego Boga, Boga Jedynego, Boga Żyjącego, Boga, który stwarza świat i swoje stworzenia prowadzi ku doskonałości.
- Jan Paweł II (do muzułmanów, Casablanca 1985r.)

A kim był prorok Abraham każdy może sobie poczytać.

Cz wrz 13, 2012 14:42
Moderator

pilaster napisał(a):
Soul33 napisał(a):

Ale w takim razie dlaczego nie zabijać i nie okradać innych?

źle kiedy Kalemu ktoś ukraść krowy, ale dobrze, kiedy Kali komuś ukraść krowy :)

Nie może to być jakikolwiek Kali, tylko musiałby to być Kali z innej społeczności. W swojej okolicy każdy chce być bezpieczny i dlatego dąży do tworzenia reguł i mechanizmów, które będą to zapewniać.

Dodatkowo, zdolność dostrzegania dalekosiężnych konsekwencji sprawia, że zdajemy sobie sprawę z wagi porozumienia między społecznościami dla naszego własnego bezpieczeństwa. Problem pojawia się, gdy zaczynamy postrzegać innych jako rywali lub zagrożenie. I tragiczne konsekwencje takich sytuacji są znane. Na szczęście można opracowywać i wprowadzać w życie metody minimalizacji także takich zagrożeń, choć bywa to trudne.

Natomiast sam przysłowiowy Kali to raczej przodek człowieka.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz wrz 13, 2012 14:49
SweetChild napisał(a):
MARIEL napisał(a):

Dokładnie tak, zestawienie na jednym poziomie "zabijam - kradnę - wierzę" jest tak absurdalne, że ... nigdy bym na to nie wpadł.

Ha! Bo nie jesteś antyteistą ;)
Pierwsze skojarzenie miałam takie jak J99, ale być może mam już jakieś forumowe skrzywienie
(chyba z czasem zarzuciłam domniemanie niewinności intencji bliźniego... ;-) ).

Faktycznie bardziej zdrowo jest pomyśleć, jak Soul i Ty,
że hasło jest tylko zwróceniem uwagi na fakt, iż niewierzący
również może postępować etycznie...Tylko, skoro to takie
oczywiste, to po co to reklamować? :PPPP

Cz wrz 13, 2012 15:34

Soul33 napisał(a):
W swojej okolicy każdy chce być bezpieczny i dlatego dąży do tworzenia reguł i mechanizmów, które będą to zapewniać.

Dodatkowo, zdolność dostrzegania dalekosiężnych konsekwencji sprawia, że zdajemy sobie sprawę z wagi porozumienia między społecznościami dla naszego własnego bezpieczeństwa.

Społeczności, społecznościami, ale dlaczego niewierzący ma nie kraść, nie zabijać i nie gwałcić? Przecież to nie jego będą zabijać, okradać i gwałcić, tylko on będzie. :(

Cz wrz 13, 2012 15:46
tanie_wino napisał(a):
Można się tylko uśmiechnąć i pozazdrościć niektórym ludziom problemów.

Ludzie miewają różne problemy. Także po ileś naraz.
Niektórych, oprócz własnych codziennych, osobistych spraw, interesuje również to w jakim kraju żyją, i również w takie sprawy się angażują. Gdyby takich ludzi nie było, nie byłoby nigdy żadnych zmian.

tanie_wino napisał(a):
Ale jakich chcą zmian?

Różnych. Zależy od człowieka. Jeśli chodzi o tę akcję, czytałeś postulaty.

tanie_wino napisał(a):
W Polsce jest demokracja i tą drogą niech zmieniają rzeczywisość.

Zmieniają rzeczywistość za pomocą różnych dostępnych i legalnych sposobów. Ci wybrali taką właśnie metodę. W pełni legalną w demokratycznym państwie :)

Co do straszenia mnie islamem, zarówno przez wierzących jak i niewierzących klerykałów, całkiem niedawno wypowiadałam się w innym temacie (o wartościach chrześcijańskich).
Nie będę optować za ciut mniejszym złem, tylko za tym, co uważam za dobre i słuszne. Popieram państwo laickie w każdym jego aspekcie, i w każdy możliwy sposób będę tę opcję wspierać.

Cz wrz 13, 2012 16:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 44  Następna strona