Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 648 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 44  Następna strona
 Jak rozumiecie słowa: "Żony bądźcie poddane mężom"? ;-) 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak rozumiecie słowa:"Żony bądźcie poddane mężom"?;-)
Tak to rozumiem , aby uniknąć syndromu Izebel.
Pozdrawiam.

N sie 19, 2012 9:25

Ine to imie zenskie

So sie 25, 2012 18:10

O rany, on się nazywa LNE.

Orkiestra!

So sie 25, 2012 19:02

lne- najmocniej przepraszam

N sie 26, 2012 10:12

To bardzo proste, napiszę konkretnie, by nie zanudzać.
Jeśli w małżeństwie 2 osoby chodzą do Komunii Świętej, są rozwinięci duchowo, mają właściwie ukształtowane sumienie, to żona wie kiedy Bóg mówi przez męża a kiedy jest to tylko jego egoizm.

So wrz 15, 2012 21:23

Poddana może swojego władcę czasem zdrowo obsztorcować i zawsze można powiedzieć: przecież ty tak zdecydowaleś.

Pn wrz 17, 2012 16:30
zbanowany na stałe

W każdej organizacji liczącej sobie więcej niż 1 członka, potrzebny jest kierownik.
Jeśli go nie ma, albo jest więcej niż jeden kierownik, organizacja przestaje być zorganizowana i dryfuje ku chaosowi.
Natury męska i natura żeńska różnią się miedzy sobą zasadniczo. W męskości kryje się przywództwo, innowacyjność, nadawanie kierunków, dawanie i egzekwowanie ustaleń. Żeńskość to przyjmowanie, realizacja i zabezpieczanie wszystkich aspektów.

Ponieważ w 2 osobowym małżeństwie powinien być jeden kierownik, dość oczywiste jest, że zgodnie z naturą, będzie nim mężczyzna. Kobieta widzi wiele aspektów, jakich nie dostrzega mężczyzna, dlatego kobieta spełnia się w przedstawianiu problemów, aspektów nie wziętych pod uwagę, ryzyk i trudności.
Mężczyzna ma rozważyć to co dowiaduje się od kobiety i podjąć odpowiednie decyzje. Jeśli trzeba, to kobiecie należy wytłumaczyć, dlaczego podjął takie, a nie inne decyzje. Realizacją powinni zająć się oboje, stosownie do podziału zadań.

To tak w dużym skrócie ;)

Pn wrz 17, 2012 16:43

Można powiedzieć,że chłop jest głową, ale to szyja (ona) głową kręci. Pozdrawiam

Wt wrz 18, 2012 7:42

homo_homini_canis_est napisał(a):
W każdej organizacji liczącej sobie więcej niż 1 członka, potrzebny jest kierownik.

Zależy co nazywasz "organizacją". Małżeństwo zasadniczo organizacją nie jest. Poza tym ludzie w małych grupach potrafią doskonale współpracować bez żadnego kierownika. Jeśli jadę ze znajomymi na wakację to nie wybieramy kierownika...

W męskości kryje się przywództwo, innowacyjność, nadawanie kierunków, dawanie i egzekwowanie ustaleń. Żeńskość to przyjmowanie, realizacja i zabezpieczanie wszystkich aspektów.

Zawsze sobie myślałem, że feministki przesadzają i że dziś w XXI wieku ich dopominanie się o zmiany mentalności są bez sensu, bo każdy wie, że "innowacyjność czy nadawanie kierunków" nie ma nic wspólnego z męskością a "przyjmowanie i realizacja" z żeńskością. Teraz jednak zmieniam zdanie - okazuje się, że te niewiarygodnie naiwne stereotypy ciągle znajdują swoich wyznawców.

Ponieważ w 2 osobowym małżeństwie powinien być jeden kierownik

Nie, w małżeństwie nie ma miejsca dla kierownika. Oczywiście, jesli jakaś kobieta chce być podporządkowana mężowi to jej sprawa. Większość jednak nie chce i wcale im się nie dziwię.

dość oczywiste jest, że zgodnie z naturą, będzie nim mężczyzna.

No jakże by mogło być inaczej. Mężczyzna - władca, Polak - katolik a Polska - przedmurze chrześcijaństwa. Czy Ty nosisz wąsy i żupan?

Kobieta widzi wiele aspektów, jakich nie dostrzega mężczyzna, dlatego kobieta spełnia się w przedstawianiu problemów, aspektów nie wziętych pod uwagę, ryzyk i trudności.

Gdzieś Ty się tego naczytał?

Mężczyzna ma rozważyć to co dowiaduje się od kobiety i podjąć odpowiednie decyzje.

Myślę, że dobrym zwyczajem byłoby wprowadzenie audiencji, żeby kobieta nie przybiegała do męża z byle czym czego się dowiaduje co i rusz, ale żeby poprosiła o taką audiencję, na której mąż dowiedziałby się wszystkiego od kobiety, aby moć to rozważyć i zdecydować w swojej męskiej mądrości.

Jeśli trzeba, to kobiecie należy wytłumaczyć, dlaczego podjął takie, a nie inne decyzje.

Myślisz? Nie sądzisz, że to ujmuje męskiej dumie? To tak jakby miał się tłumaczyć z tego o czym zadecydował a to przecież przynależne mu prawo.

Realizacją powinni zająć się oboje, stosownie do podziału zadań.

O, łaskawco!

To tak w dużym skrócie ;)

Dziekujemy Ci, homo homini. Szkoda, że w skrócie, ale wierzymy, że się będziesz dalej rozwijał w tym kierunku. O ile nie znajdziesz sobie wyjątkowo głupiutkiej gąski to zapewniam Cię, że w konfrontacji z normalną kobietą, Twoje teorie ulegną szybkiemu acz bolesnemu naprostowaniu :D

Pt wrz 21, 2012 0:41

Atheist. Nie jesteś kobietą, ani znawcą każdej jednej na tym globie, więc Twoje wyśmiewanie nie jest na poziomie. Mądry człowiek wie, że nic nie wie i wyraża co najwyżej swoje zdanie, a nie docina komuś, kto nie myśli tak, jak on.

Ja np. jestem kobietą, wcale nie głupią gąską i bliżej mi do teorii homo homini.

Pt wrz 21, 2012 12:22

A ja (również kobieta) w pełni popieram Atheist'a - który jak na nie-kobietę, świetnie opisał to, co myślę. ;)

Pt wrz 21, 2012 17:13
zbanowany na stałe

Wiele zależy od kontekstu, od środowiska w jakim kształtują się poglądy.
Dość charakterystyczne jest w tej akurat sprawie zróżnicowanie na poglądy wyrażane przez katolików i niekatolików. Zauważyliście ?

Pt wrz 21, 2012 17:23
To nie ma znaczenia @homo_homini..., to znaczy w kwestii światopoglądów i wyznania.
Każdy ma inne marzenia i priorytety. Jeśli ktoś lubi rządzić, bo ma taki charakter to wybierze sobie na małżonka osobę, która ma uległy charakter. W takim układzie obie strony są zadowolone i szczęśliwe. I to jest najważniejsze.

A nie: każdy kto preferuje inny układ niż ja jest nienormalny. Ja Twoje poglądy toleruję w tej kwestii, nie szydzę z nich. Zdaję sobie po prostu sprawę, że nie można ludzi zunifikować, ponieważ oni zawsze będą różni i będą mieli inne potrzeby.
Tak samo jak Ty może mieć analogiczną opinię feministka, tyle że ona może pragnąć zamiany ról. I nie ma w tym nic nienormalnego ani dziwnego, jeżeli obie strony zgadzają się na taki układ. Ja zawsze będę popierać różnorodność ;)

Pt wrz 21, 2012 18:01
zbanowany na stałe

To co napisałaś brzmi jak polityczna wypowiedź wyborcza.
Tymczasem Bóg, który powołał kobiety, by służyły mężczyznom, nie jest politykiem.
To zdanie pochodzi z Pisma Świętego, dlatego tam szukam jego zrozumienia, a nie w polityce, własnych koncepcjach czy gdziekolwiek indziej. I widzę, że podobnie czynią wierzący.

A niewierzący, to tak jak Ty piszesz, według swoich poglądów lub potrzeb i odczuć.

Pt wrz 21, 2012 18:08
Raz mnie określiłeś, ale w ogóle nie zrozumiałam co to znaczy: niewierzący ateista.
Bardziej mi odpowiada wierzący ateista :x

To co wyżej napisałam nazywa się tolerancja. Ja nie akceptuję pewnych stylów życia, ale nie uważam się za pępek świata i nie wyśmiewam odmiennych koncepcji. Każdy ma prawo żyć wedle własnych zasad, byleby nie krzywdzić innych.
Mam inne zapatrywania w tej kwestii, pisałam już wcześniej, że preferuję układ partnerski. Nie mam światłowodów do Boga, wobec tego nie rzucam gromami na tych, którzy żyją wedle innych koncepcji :twisted: . Czy Bóg, gdzieś wspomina, że układ partnerski jest grzechem?

Pt wrz 21, 2012 18:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 648 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 44  Następna strona