Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 14:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona
 Tylko mój Kościół głosi całą Prawdę 
Autor Wiadomość

adam111151 - gdyby wiara sprowadzała się do wiedzy i była od niej uzależniona, niewiele by się od niej różniła. Na tym poelga fenomen wiary - wierzymy, mamy nadzieję. Nikt nie WIE jak będzie w niebie - ale każdy wierzący w to WIERZY.

wiara nie sprowadza sie dowiedzy ale jest od niej zalezna

I poznacie prawde a prawda was wyzwoli

(3) A to jest żywot wieczny, aby poznali ciebie, jedynego prawdziwego Boga i Jezusa Chrystusa, którego posłałeś

(3) Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego, Boga, (4) który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy. (5) Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,
(1 List do Tymoteusza 2:1-7, Biblia Tysiąclecia)

(26) Jeśli bowiem dobrowolnie grzeszymy po otrzymaniu pełnego poznania prawdy, to już nie ma dla nas ofiary przebłagalnej za grzechy, (27) ale jedynie jakieś przerażające oczekiwanie sądu i żar ognia, który ma trawić przeciwników.
(List do Hebrajczyków 10:24-27, Biblia Tysiąclecia)

wiara zalezy od wiedzy
Gdyby nikt nie powiedzial ci o Jezusie czy Bogu nie mialbys pojecia w co wierzyc.

(1) A wiara jest pewnością tego, czego się spodziewamy, przeświadczeniem o tym, czego nie widzimy

jak móglbys byc czegos pewnym bez wiedzy na dany temat.?
Nawet bys nie wiedial nic o Jezusie a coz tu mowic o pewnosci

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Cz maja 05, 2005 16:47

Może Tess nie masz racji a może ją masz. Niby jak ja mam to sprawdzić? Jak Ty to sprawdziłaś?

Wiele rzeczy moze byc niezrozumialych R6, dlatego mamy Kosciol i Ojca Swietego strzezacego deposytu wiary i bedacego nie omylnym w kwestiach wiary i moralnosci.Zaufac Paasterzom i wypelniac ich polecenia jest najlepsza i najbezpieczniejsza droga do nieba.

Pozdrawiam :)

Pt maja 06, 2005 0:56

Powiedz mi co chcesz powiedziec przez to, ze podales tu kilka wersetow ??

Pt maja 06, 2005 1:00

adam111151

to ze bez wiedzy nie ma wiary .
Bo niby w co mamy wierzyc skoro nawet nie slyszelismy o Bogu .
Skoro nie slyszelismy o tym co Chrystus dla nas zrobil.
Ci co nie maja wiedzy o Bogu nie moga wierzyc w Niego bo nim nie slyszeli.
Przyklad :
Plemiona w papui Nowej Gwinei
Albo plemie w dzungli amzonskiej
Skoro ktos nie wie nic o Bogu nie moze w niego wierzyc

Bo wiara wynika z wiedzy

Pt maja 06, 2005 7:39

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt maja 06, 2005 11:49
Zobacz profil WWW

Adam - "pewność" nie równa się "wiedza".

a gdzie tak napisalem?
ale nie ma pewnosci bez wiedzy.

Pt maja 06, 2005 12:35

[(1) A wiara jest pewnością tego, czego się spodziewamy, przeświadczeniem o tym, czego nie widzimy

Lecz nie sprowadzaj bracie człoweka do poziomu idioty, co do elementarnej wiedzy w świecie który nas otacza. Przecież nie o taką wiedzę chodzi Jezusowi.

Rz 4: 18-21 BT
"On to wbrew nadziei uwierzył nadziei, że stanie się ojcem wielu narodów zgodnie z tym, co było powiedziane: takie będzie twoje potomstwo. I nie zachwiał się w wierze, choć stwierdził, że ciało jego jest już obumarłe - miał już prawie sto lat - i że obumarłe jest łono Sary. I nie okazał wahania ani niedowierzania co do obietnicy Bożej, ale się wzmocnił w wierze. Oddał przez to chwałę Bogu

Więc zawierzenie Bogu na poziomie niemożliwości jest oddaniem Jemu Chwały. I rozumowe podejście do sprawy nie ma tu możliwości rozwinięcia skrzydeł. Zresztą cuda, które są udziałem świętych w NT dzieją się wbrew naturze. I właśnie o to chodzi, by niemożliwe uczynić Mocą Pana realnym faktem.

Pt maja 06, 2005 13:07

Przyklad :

Bo wiara wynika z wiedzy

Po pierwsze wiara jest łaską, a nie wiedzą, bo demony przecież też wiedzą o tym co uczynił dla nas Jezus Chrystus i co z tego wynika?. dokładnie nic.

Hbr 13: 8-9 BT
"Pamiętajcie o swych przełożonych, którzy głosili wam słowo Boże, i rozpamiętując koniec ich życia, naśladujcie ich wiarę! Jezus Chrystus wczoraj i dziś, ten sam także na wieki. Nie dajcie się uwieść różnym i obcym naukom, dobrze bowiem jest wzmacniać serce łaską, a nie pokarmami, które nie przynoszą korzyści tym, co się o nie ubiegają."

Jk 2: 24
I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość, i został nazwany przyjacielem Boga.

A do uwierzenia Bogu nie potrzeba wiedzy, bo ta którą posiadał Abraham sprzeciwiała się zawierzeniu, czyż nie?.

Zresztą w innym miejscu jest napisane...iż demony wierzą lecz w co?. raczej bardziej poprawne było by stwierdzenie , "że wiedzą" na co wydaje wskazywać kontekst wypowiedzi.

Jk 2: 19 BT
"Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą."

Pt maja 06, 2005 13:31

[
Po pierwsze wiara jest łaską,

czyli Bog jest niesprawiedliwy?
Bo nie wszystkim daje te laske
Cytuj:
a nie wiedzą, bo demony przecież też wiedzą o tym co uczynił dla nas Jezus Chrystus i co z tego wynika?. dokładnie nic.

demony tez wierza
(19) Ty wierzysz, że Bóg jest jeden? Dobrze czynisz; demony również wierzą i drżą.
(List Jakuba 2:16-22, Biblia Warszawska)

Cytuj:
Jk 2: 24
I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość, i został nazwany przyjacielem Boga.

A do uwierzenia Bogu nie potrzeba wiedzy, bo ta którą posiadał Abraham sprzeciwiała się zawierzeniu, czyż nie?.

Abraham wiedzial o Bogu bardzo duzo .
wiedzial o nim ze jak obieca to dotrzyma obietnicy
I dlatego mu wierzyl bezgranicznie

Cytuj:
Zresztą w innym miejscu jest napisane...iż demony wierzą lecz w co?.

Demony wierza w Boga .
Bo w konteksie jest mowa o czlowieku
"wierzysz czlowieku .....bardzo dobrze ..Lecz demony tez wierza i co z tego?

Parafrazujac
Ich wiara jest pozbawiona dobrych uczynkow wiec jesli Ty czlowiecze nie bedzisz mial dobrzych uczynkow, Twoja wiara bedzie martwa .Tak jak demonow

Cytuj:
raczej bardziej poprawne było by stwierdzenie , "że wiedzą" na co wydaje wskazywać kontekst wypowiedzi.

tak .To Ty pisales Biblie .?
Mysle jednak ze pisarz biblijny wiedzial lepiej co chce powiedziec

Pt maja 06, 2005 14:31

Co za durne stwierdzenie!?. Nie mnie stworzeniu jest osądzanie Woli Pana i tego co i komu On rozdaje. Ty zaś widzę kwestionujesz to.

Wojtek37 napisał(a):
a nie wiedzą, bo demony przecież też wiedzą o tym co uczynił dla nas Jezus Chrystus i co z tego wynika?. dokładnie nic.

adam111151 napisał(a):
demony tez wierza
(19) Ty wierzysz, że Bóg jest jeden? Dobrze czynisz; demony również wierzą i drżą.

Ty bracie chyba nie załapałeś kontekstu, skoro nie rozróżniasz wiary demonów w Boga i nas ludzi Jego Dzieci, które słuchają Ojca w niebiesiech.:o

adam11115 napisał(a):
1]Abraham wiedzial o Bogu bardzo duzo .
wiedzial o nim ze jak obieca to dotrzyma obietnicy
I dlatego mu wierzyl bezgranicznie

Abraham jest nazywany "Ojcem Wiary" właśnie, iż jako człowiek zawierzył wbrew dostępnej Mu wiedzy. Czy to takie ciężkie by skapować?.

adam111151 napisał(a):
Parafrazujac
Ich wiara jest pozbawiona dobrych uczynkow wiec jesli Ty czlowiecze nie bedzisz mial dobrzych uczynkow, Twoja wiara bedzie martwa .Tak jak demonow

Jaką wiarą i uczynkami poszczycić się mogą demony - nie osłabiaj mnie bracie, a siebie nie ośmieszaj.

Co to za dowolna parafraza, czy hiperbola, kiedy prykłada się jedną miarę do człowieka i demona. Gdzie takiej teologii i hermeneutyki uczą, co?.

To iż demony wiedzą o Bogu i Jezusie, który ma nad nimi wiarę, świadczy tylko o tym, że mają świadomość o Bogu, który powinien być ich Bogiem. Lecz odrzucają oni tę Miłość Boga, który umarł i zmartwychwstał na krzyżu.

adam111151 napisał(a):

Nie, nie ja ale mam klucz do interpretacj Biblii jaki nam daje KRzK - i to wystarczy. Lecz skoro Tobie jak widzę to nie wystarcza.

Pt maja 06, 2005 16:46

adam111151 napisał(a):
Co za durne stwierdzenie!?. Nie mnie stworzeniu jest osądzanie Woli Pana i tego co i komu On rozdaje. Ty zaś widzę kwestionujesz to.

nic nie kwestionuje
Pytam czy Bog jest niesprawiedliwy, skoro jednym daje laske drugim nie.?

Cytuj:
Ty bracie chyba nie załapałeś kontekstu, skoro nie rozróżniasz wiary demonów w Boga i nas ludzi Jego Dzieci, które słuchają Ojca w niebiesiech.:o

nie.
dalem tu kontekst tylko pisarz biblijny
Porownal wiare ludzi i demonow
Ze to taka samam wiara
19) Ty wierzysz, że Bóg jest jeden? Dobrze czynisz; [b]demony również wierzą[/b] i drżą.

Cytuj:
Abraham jest nazywany "Ojcem Wiary" właśnie, iż jako człowiek zawierzył wbrew dostępnej Mu wiedzy. Czy to takie ciężkie by skapować?.

czyli czego Abraham nie wiedzial?
konkretnie

Cytuj:
Co to za dowolna parafraza, czy hiperbola, kiedy prykłada się jedną miarę do człowieka i demona. Gdzie takiej teologii i hermeneutyki uczą, co?.

to Jakub tak napisal nie ja
porownal wiare ludzi i demonow .
W jednym wersecie
jesli tego nie widzisz ...coz ja biedny moge?

Cytuj:
To iż demony wiedzą o Bogu i Jezusie, który ma nad nimi wiarę, świadczy tylko o tym, że mają świadomość o Bogu, który powinien być ich Bogiem. Lecz odrzucają oni tę Miłość Boga, który umarł i zmartwychwstał na krzyżu.

To myslisz ze Abraham nie nie wiedzial O Bogu i nie mial swiadomsci o Bogu ktory powinien byc jego Bogiem?
Ja tez mam swiadomsoc o Bogu i i wiedze ze powinien byc moim Bogiem
Czego to dowodzi?

adam111151 napisał(a):

Nie, nie ja ale mam klucz do interpretacj Biblii jaki nam daje KRzK - i to wystarczy. Lecz skoro Tobie jak widzę to nie wystarcza.

[...]pedziwiatr

Pt maja 06, 2005 17:04

nic nie kwestionuje
Pytam czy Bog jest niesprawiedliwy, skoro jednym daje laske drugim nie.?

A to ciekawe, bo ja sądze, że ściemniasz, Bog zaś daje łaskę temu komu chce i nic tu sprawiedliwość, czy kalkulacja człowieka nie pomogą. Bo On jest Jedynym Sprawiedliwym.

adam111151 napisał(a):
Ze to taka samam wiara
19) Ty wierzysz, że Bóg jest jeden? Dobrze czynisz; [b]demony również wierzą[/b] i drżą.

Więc postaram się wyłożyć to łopatologicznie. Skoro powiedziano że dobra jest wiara w Boga Jedynego, to demony musiały by wydawać "dobre owoce" owej wiary. Lecz nic takiego nie nastąpiło. Toć to jasne jak słońce w południe.

adam111151 napisał(a):
konkretnie

Ja nie pisałem o tym czego nie wiedział, lecz czemu Jego umysł i cała Jego wiedza o życiu się wdrygała. Ty popełniasz bracie podstawowy błąd. Nie wczuwasz się w isotę wypowiedzi autora, Bo po ludzku to co mu Bóg powiedział, nie miało szansy powodzenia. Ale mimo to On to uczynił, ciekawe czy Ciebie by było stać na takie świadectwo wiary?. Ja sam nie jestem taki skory,a le może jesteś w wierze lepszy ode mnie.

adam111151 napisał(a):
to Jakub tak napisal nie ja
porownal wiare ludzi i demonow .
W jednym wersecie
jesli tego nie widzisz ...coz ja biedny moge?

Nikt nie porównał wiary demonów do wiary ludzi , jak już powyżej napisałem - to co piszezs trąci brakiem elementarnej wiedzy (nie obraż się bracie) na temat wiary w Boga Żywego.

adam111151 napisał(a):
To myslisz ze Abraham nie nie wiedzial O Bogu i nie mial swiadomsci o Bogu ktory powinien byc jego Bogiem?
Czego to dowodzi?

Ano podstawową. Faktem jest to że nie jesteś demonem, który dokładnie to samo wie.

adam111151 napisał(a):

[...]

[...] pedziwiatr co zaś tyczy się reszty to Kto jest gwarantem by nie błądzić w interpretacjach Pisma św.?.

PS.

Może byś powiedział jaką wyznajesz wiaę, a będę wiedzia jak się ustosunkowac do tego co piszezsz.

Pt maja 06, 2005 19:18

A to ciekawe, bo ja sądze, że ściemniasz, Bog zaś daje łaskę temu komu chce i nic tu sprawiedliwość, czy kalkulacja człowieka nie pomogą. Bo On jest Jedynym Sprawiedliwym.

Jesli jest sprawiedliwy to na jakiej podstwie daje jednemu laske a drugiemu nie?

adam111151 napisał(a):
Ze to taka samam wiara

Więc postaram się wyłożyć to łopatologicznie. Skoro powiedziano że dobra jest wiara w Boga Jedynego, to demony musiały by wydawać "dobre owoce" owej wiary. .

Nie nie musialyby .Przynajmniej nigdzie nie ma napisane z osoby ktore wierza musza wydawac dobre owoce.

Wierza a jednak nie wydaja dobrych owocow
Jakub dalej pisze ze wtedy wiara jest martwa .
Judasz wierzyl a jednak nie wydawal dobrych owocow
Pawel nawet przesladowal chrzescijan mimo ze byl na wyrzaz gorliwym w wierze.
Sam o sobie napisal ze przesladowal ich poniewaz wierzyl ale:
(13) Słyszeliście bowiem o moim dawniejszym postępowaniu w żydostwie, że srodze prześladowałem zbór Boży i niszczyłem go, (14) i że prześcigałem w żarliwości dla żydostwa wielu rówieśników mojego pokolenia, będąc nader gorliwym zwolennikiem moich ojczystych ustaw.
dopiero kiedy Chrystus mus ie objawil zrozumial ze czynil zle

(2) Bo muszę im wydać świadectwo, że pałają żarliwością ku Bogu, nie opartą jednak na pełnym zrozumieniu.
List do Rzymian 10:1-21, Biblia Tysiąclecia)
Wiec mozna sobie wierzyc ale bez zrozumienia taka wiara jest bez sensu

adam111151 napisał(a):
konkretnie
Ja nie pisałem o tym czego nie wiedział, lecz czemu Jego umysł i cała Jego wiedza o życiu się wdrygała.

napisales:

wbrew jakiej wiedzy .
czego Abraham nie wiedzial o Bogu a w co wierzyl?
Wymien konkretne informacje o ktorych nie wiedzial Abraham?
Jesli piszesz ze opieral sie na wierze bez wiedzy to napisz bez jakiej wiedzy .
umiesz wymienic ?
Nie .
czyli wiedzial wszystko ?

adam111151 napisał(a):
Czego to dowodzi?
Ano podstawową. Faktem jest to że nie jesteś demonem, który dokładnie to samo wie.

czyli jaka jest podstawowa a jaka nie podstaswowa wiedza .
czyli
czym rozni sie wiedza demonow o Bogu od wiedzy mojej czy wiedzy Abrahama?
konkretnie
co wiedza demony a czego nie wiedzial Abraham i ja?

Cytuj:
Na zajady polecam świerze witaminki w owocach i ważywach, co zaś tyczy się reszty to Kto jest gwarantem by nie błądzić w interpretacjach Pisma św.?.

PS.
Może byś powiedział jaką wyznajesz wiaę, a będę wiedzia jak się ustosunkowac do tego co piszezsz.

Wyznaje wiare w Boga Ojca i Jezus Chrystusa.

Pt maja 06, 2005 19:47

Tess napisał(a):
adam111151

Po coz mi potrzebna wiedza jezeli depozytu wiary strzeze Kosciol ??
Dociekanie stalo sie bardzo niebezpieczne i doprowadzilo dobrych ludzi do herezji i odstepstwa od Kosciola.

adam111151 napisał(a):

O Bogu slyszalem od dziecka i z Bogiem wychowalem sie.Nie mozesz wiec mowic, ze nie slyszalem o Bogu.
adam111151 napisał(a):
Przyklad :

Bo wiara wynika z wiedzy

Ci ludzie wierza na swoj sposob i Bog ich nie potepi tylko dlatego, ze o NIM nic nie slyszeli.Ponadto jest tyle misjonarzy i misjonarek niosacych swiete Imie Jezusa Pana.On tam docieraja z tym Swietym Imieniem.

So maja 07, 2005 1:28

"Po coz mi potrzebna wiedza jezeli depozytu wiary strzeze Kosciol
Dociekanie stalo sie bardzo niebezpieczne i doprowadzilo dobrych ludzi do herezji i odstepstwa od Kosciola." <BR>
Tess, piszesz o ślepej wierze? :o

So maja 07, 2005 16:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona