Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 17:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 52  Następna strona
 Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Jak ja się cieszę, że Bóg nie jest Katolikiem. :-D
Na szczęście to On będzie decydował o tym kto będzie zbawiony, a nie sobory, czy pojedyńczy wierzący.
Już to pisałem, ale pozwolę sobie powtórzyć.

Gdyby to "wierni" decydowali o tym kto zostanie zbawiony, to Niebo byłoby puste.

Na szczęście Bóg stoi ponad naszymi religiami, teologiami i podziałami.
Myślę, że jeżeli czyta on nasze myśli i posty, to uśmiecha się On pobłażliwie nad swoimi, głupiutkimi jeszcze dziećmi, które wchodzą w Jego Boskie kompetencje i starają się decydować o tym, kto zostanie zbawiony.

Jest taka historyjka:

Na sądzie ostatecznym, przed Bożym Tronem, zgromadzili się wszyscy ludzie.
- Gdy byłem głodny; nakarmiliście mnie, gdy byłem nagi odzialiście, a jak byłem spragniony; daliście mi pić - przemówił Bóg - Pójdźcie więc do Mojego Królestwa.
- Wiemy Panie - odpowiedzieli Ci, którzy sami ustawili się po bożej prawicy.
- Bardzo mi przykro - ponownie odezwał się Bóg - ale... nie do was mówiłem!

Słuchaj zawsze głosu swego serca, a może usłyszysz ten cichy szept Boga który drzemie w każdym z nas.
W nim znajdziesz wskazówki jak zbudować własną drabinę, po której będziesz mógł wspiąć się do Niego.

Pt maja 25, 2012 12:59

krzysztofff napisał(a):
Na szczęście to On będzie decydował o tym kto będzie zbawiony, a nie sobory, czy pojedyńczy wierzący.

No i zdecydował: J 14:6 BT "Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie."

Nie ma więc zbawienia poza Chrystusem, który jest w Kościele. Tak jak powiedziałem, granice Kościoła pojętego jako mistyczne ciało Chrystusa nie sposób wyznaczyć. W tym sformułowaniu nie chodzi generalnie o to kto może się zbawić, ale bardziej "Jak", i faktycznie jeśli słowa Pana są prawdą (A są :-)) To już wiemy że poza Kościołem nie ma zbawienia.

Pt maja 25, 2012 14:57

Val napisał(a):
wk00 - chodzi o to, że nie można mieć pewności jak Bóg osądza. Jest to wyraz pokory wobec Boga. Zrozumienia, że nie zna się co do joty planu Boga i w związku z tym nie można wykluczyć, że niekatolicy również mogą być zbawieni.
Czy jesteś pewien jakie warunki muszą być spełnione, aby zostać zbawiony i jesteś gotów przysiąc ponad wszelką wątpliwość, że znasz tak dobrze Boga?

Cytuj:
Jednak błędem jest sądzić,że wystarczy być tzw.porządnym człowiekiem a masz niebo zapewnione. To diabelskie kłamstwo.

I nikt czegoś takiego nie twierdzi.
NA SWII stwierdzili, że ma szansę taki człowiek. Ale to czy będzie zbawiony zależy od woli Boga. Jest to pozostawienie Bogu-tej sprawy.

Ależ ja jestem głęboko przekonana,że katolickie gadanie o jednozbawczości jest bzdurą :x
Bóg zbawia z łaski,przez wiarę, ale wmawiać komuś,ze wystarczy być fajnym kolesiem /z czego krzysztofff się ucieszył-niesłusznie/ żeby "załapać się" na niebo, to wprowadzanie w błąd.Zważmy na słowa,które mogą drugiego człowieka doprowadzić do zguby.Taki krzysztofff /czemu dał wyraz swoim wybuchem radości/ jest teraz przekonany /tylko daję przykład :badgrin: /,że nie musi ani wierzyć,ani się ochrzcić,ani chodzić do kościoła,ani się modlić tylko być OK, tzn,nie zabijać,nie kraść, być miłym dla żony i w takim samozadowoleniu idzie prosto na potępienie. Oczywiście,że Bóg MOŻE zbawić nawet pogan,to Jego wolna wola i łaska, jest Suwerennym Bogiem, jednak taka postawa /tzn.wypowiedzi na forum niektórych katolików/ może wprowadzić w błąd i wyrządzić wiele szkody.
Kościół Katolicki NIE MA monopolu na zbawienie.

Pt maja 25, 2012 16:14
w twojej wypowiedzi są same zaprzeczenia..

Pt maja 25, 2012 16:21

Eubulides napisał(a):
krzysztofff napisał(a):
No i zdecydował: J 14:6 BT "Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie."

To prawda. Warto dodać jeszcze jeden fragment:

'Czy nie wiecie, że święci będą sędziami tego świata? A jeśli świat będzie przez was sądzony, to czyż nie jesteście godni wyrokować w tak błahych sprawach? Czyż nie wiecie, że będziemy sądzili także aniołów? O ileż przeto więcej sprawy doczesne!' BT: 1 Kor 6, 2n.

So maja 26, 2012 10:24

Wielu głęboko wierzących ludzi i "uczonych w piśmie" wypowiada się w tym wątku.
Piszecie mądre teksty i znajdujecie odpowiednie cytaty.
Jesteście w stanie znaleźć odpowiedni cytat na potwierdzenie wszystkiego, co chcecie udowodnić, czy na obalenie argumentu przeciwnika.
Cóż... jakie to wszystko ma jednak znaczenie.

Coś wam powiem:
Znam wiele Świętych Ksiąg i nieskończoną liczbę mądrych cytatów.
Nauczyłem się jednak, że ważniejszy od tego wszystkiego jest głos serca.
Moje serce mówi mi, że Dobry Bóg przygotował wiele różnorodnych ścieżek, które prowadzą do Niego.
Każda była i jest przystosowana do możliwości pojmowania ludzi żyjących w określonym miejscu i czasie.
To głównie z tego powodu są one tak odmienne.
Eskimos nie był przecież w stanie pojąć wiary Indianina z amazońskiej puszczy, no nie?
Obaj żyli przecież w całkowicie odmiennych światach, więc ich wierzenia musiały być również odmienne.

Moje serce mówi mi również, że jeżeli ktoś wypełnia wolę bożą tu na ziemi, to nie ma znaczenia do jakiej religi on należy.
Ważne jest to, co ma się w sercu, a nie to z jaką religią ktoś jest związany.

Ludzie wspinają się do Boga po wielu religijnych drabinach.
Nie ma znaczenia, czy drabinę tą zbudował katolicki, protestancki, buddyjski, czy ateistyczny stolarz.
Kto umie słuchać swego serca, czyli Głosu Boga szepczącego nam cicho do ucha, ten wie że mam rację.
Kto jednak utknął w okowach swojej wiedzy, czy wiary i nie potrafi się z nich wyzwolić, ten nigdy się ze mną nie zgodzi.
Prędzej wielbłąd przeciśnie się przez igielne ucho ;-)

Słuchaj zawsze głosu swego serca, a może usłyszysz ten cichy szept Boga który drzemie w każdym z nas.
W nim znajdziesz wskazówki jak zbudować własną drabinę, po której będziesz mógł wspiąć się do Niego.

So maja 26, 2012 12:42

krzysztofff napisał(a):
Jesteście w stanie znaleźć odpowiedni cytat na potwierdzenie wszystkiego, co chcecie udowodnić, czy na obalenie argumentu przeciwnika.

Cytuj:
Nauczyłem się jednak, że ważniejszy od tego wszystkiego jest głos serca.
Moje serce mówi mi, że Dobry Bóg przygotował wiele różnorodnych ścieżek, które prowadzą do Niego.

"Najzdradliwsze jest serce nade wszystko i najprzewrotniejsze; któż je pozna?" /Jer.17,9 BG/

:lol:

So maja 26, 2012 12:56

Ofir napisał(a):

"Najzdradliwsze jest serce nade wszystko i najprzewrotniejsze; któż je pozna?" /Jer.17,9 BG/

:lol:

:brawo: :D

So maja 26, 2012 13:04

Nie ma zbawienia poza kościołem...

Cz maja 31, 2012 11:58

Poza Kościołem nie ma zbawienia - Od Biblii do końca XVIII wieku.
(Na podstawie: B. Sesboüé, Poza Kościołem nie ma zbawienia, Poznań 2007)

Pismo Święte:

Stary testament – Konieczność obrzezania. (Rdz 17, 14) „Nieobrzezany, czyli mężczyzna, któremu nie obrzezano ciała jego napletka, taki człowiek niechaj będzie usunięty ze społeczności twojej; zerwał on bowiem przymierze ze mną.” Arka Noego jako jedyne miejsce ocalenia. Nie ma zbawienia poza przymierzem Pana.
Nowy testament – Chrystus jest bramą zbawienia. (J 14, 5 – 6) „Odezwał się do Niego Tomasz: «Panie, nie wiemy, dokąd idziesz. Jak więc możemy znać drogę?». Odpowiedział mu Jezus: «Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.”

Okres patrystyczny:

Św. Cyprian z Kartaginy – Nie można mieć Boga za ojca jeśli się nie ma Kościoła za matkę. [...] Pan upomina i mówi: <Kto nie jest ze mną, przeciwko mnie jest> (Mt 12, 30)1
Laktancjusz - Jedynie Kościół katolicki zachowuje prawdziwy kult. On jest źródłem prawdy; jest mieszkaniem wiary, świątynią Boga: jeśli ktoś do niego nie wejdzie albo jeśli ktoś z niego wyjdzie, jest obcy nadziei życia i zbawienia. Nikt nie może chlubić się uporem w dyskusji. Chodzi bowiem o życie i zbawienie2.
Św. Augustyn – Rozróżnienie w kwestii zbawienia na ludzi: a) żyjących przed Chrystusem; b) żyjących po Chrystusie. „Poza Kościołem [donatysta] może mieć wszystko poza zbawieniem. Może mieć zaszczyt biskupstwa, może posiąść tajemnice, może śpiewać „Alleluja!”, może odpowiadać „Amen!”, może trzymać Ewangelię, może wierzyć w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego i głosić tę wiarę, ale nigdzie indziej poza Kościołem katolickim nie może znaleźć zbawienia3.
Fulgencjusz z Ruspe – Radykalne sformalizowanie. „Jak najmocniej się tego trzymaj i bynajmniej nie wątp, iż ochrzczony poza Kościołem katolickim nie może mieć udziału w życiu wiecznym, jeśli przed końcem swego życia nie wrócił do Kościoła i nie stanie się jego członkiem. Gdybym miał – mówi Apostoł – wszelką wiarę i znał wszystkie tajemnice, a miłości bym nie miał, niczym jestem (1 Kor 13, 2). Jak czytamy, w dniach potopu nikt poza arką nie mógł się uratować”4.
„Jak najmocniej się tego trzymaj i bynajmniej nie wątp, iż nie tylko wszyscy poganie, lecz również wszyscy Żydzi i wszyscy heretycy i schizmatycy, którzy poza Kościołem katolickim teraźniejsze kończą życie, pójdą w ogień wieczny, zgotowany szatanowi i aniołom jego”5.
Tekst ten stanowi matrycę definicji Soboru Florenckiego.

Średniowiecze:

Bonifacy VIII i bulla Unam sanctam (1302) – „Wiara nas skłania do utrzymywania i wyznawania, że jest jeden Kościół, święty, katolicki i apostolski. My w niego wierzymy mocno i tę wiarę bez zastrzeżenia wyznajemy. Poza nim nie ma zbawienia ani odpuszczenia grzechów [...]. Ten Kościół przedstawia się jako jedno ciało mistyczne, którego głową jest Chrystus, Jego zaś głową jest Bóg [...]. Jednak przecież była arka Noego w czasie potopu, symbolicznie zapowiadająca jeden Kościół. Wymierzona jedną miarą, jednego miała sternika i rządcę: Noego. Poza nią wszystko co istniało – jak czytamy – zostało zniszczone.
Dlatego ten Kościół jeden jedyny ma jedno ciało i jedną głowę, nie dwie głowy jak dziwoląg. Ta głowa to właśnie Chrystus i Piotr, Jego następca, a także następca Piotra, według tego, co powiedział Pan do Piotra: „Paś owce moje” (J 21, 17). [...] Jeśli zatem Grecy lub inni mówią, że nie zostali powierzeni Piotrowi i jego następcom, to muszą przyznać, iż sami nie są z owiec Chrystusa, ponieważ Pan mówi u św. Jana: „Jest jedna owczarnia i jeden pasterz”
[...] Toteż oznajmiamy, twierdzimy,określamy i ogłaszamy, że posłuszeństwo Biskupowi Rzymskiemu jest konieczne dla osiągnięcia zbawienia.”6
Sobór Florencki i bulla Cantate Domino z dnia 4 lutego 1442 – „[Święty Kościół rzymski] mocno wierzy, wyznaje i głosi: że nikt z tych, co są poza Kościołem katolickim, nie tylko poganie, ale i Żydzi, heretycy i schizmatycy, nie mogą stać się uczestnikami życia wiecznego, ale pójdą „w ogień wieczny przygotowany diabłu i jego aniołom” [Mt 25, 41], jeśli przed końcem życia nie będą do niego włączeni; i że jedność ciała Kościoła znaczy tak wiele, iż jedynie ludziom w nim pozostającym sakramenty kościelne, posty jałmużny i inne dzieła pobożności pomagają do zbawienia, a trudy chrześcijańskiej walki przynoszą nagrody wieczne, gdyż nikt – jakichkolwiek by jałmużn nie udzielał, nawet gdyby dla imienia Chrystusa przelał swą krew – nie może być zbawiony, jeśli nie pozostaje w łonie Kościoła katolickiego i w jedności z nim.”7

Czasy nowożytne:

Kryzys Jansenistyczny – W 1690 roku papież Aleksander VIII zezwolił na wydanie dekretu Świętego Oficjum, potępiającego 38 zdań jansenistycznych. Oto najbardziej interesujące stwierdzenia dotyczące zbawienia:
Zdanie 4: Chrystus ofiarował sam siebie Bogu w ofierze za nas, nie tylko za samych wybranych, ale tylko i wyłącznie za wszystkich wiernych.
Zdanie 5: Poganie, żydzi, heretycy oraz im podobni nie przyjmują żadnego wpływu Jezusa Chrystusa; i słusznie można z tego wyciągnąć wniosek, że wola jest w nich naga i bezbronna, bez żadnej wystarczającej łaski.
Zdanie 8: Niewierny nieuchronnie grzeszy we wszystkich swoich dziełach.
Zdanie 11: To wszystko, co nie pochodzi od nadprzyrodzonej wiary chrześcijańskiej, która działa z miłości jest grzechem8
Rozszerzenie od wykluczenia ze zbawienia do wykluczenia z udziału w łasce.

Sprzeciw Jana Jakuba Rousseau – „Obecnie, gdy nie ma już i nie może być wyłącznej religii narodowej, powinno się tolerować wszystkie te, które tolerują inne, o ile ich dogmaty nie zawierają niczego przeciwnego obowiązkom obywatela. Lecz kto śmie mówić, że poza Kościołem nie ma zbawienia, musi być wygnany z państwa, o ile państwo nie ma być Kościołem, a panujący arcykapłanem.”9
„Gdyby istniała tylko jedna religia, poza którą czekałoby wieczne potępienie, i gdyby znalazł się na świecie choć jeden śmiertelnik, który szczerze dążąc do prawdy nie dałby się jej przekonać, Bóg takiej religii byłby najniesprawiedliwszy i najokrutniejszy ze wszystkich tyranów.
[...] Boże uchowaj, bym kogokolwiek uczył potwornego dogmatu nietolerancji; ażebym nawoływał do nienawiści bliźnich, do mówienia innym ludziom: <będziecie potępieni!>”10.

1 Św. Cyprian, O jedności Kościoła katolickiego, 6, w: tenże, Pisma I. Traktaty, przeł. ks. J. Czuj, Poznań 1937, s. 176. Słowa „Nie może mieć Boga za ojca, kto nie ma Kościoła za matkę, Ut habere quis possit Deum patrem, habet ante Ecclesiam matrem”, pojawiają się także w Liście 74, 7; por. św. Cyprian, Listy, przeł. W. Szołdrski, Warszawa 1969, s. 277 [„Aby kto mógł mieć Boga za Ojca, musi mieć najpierw Kościół za matkę”].
2 Laktancjusz, Institutions divines, 4, 30; CSEL 19, 396.
3 Augustyn, Sermon aux fideles de l'Eglise de Cesarée, 6; BA 32, przeł. G. Finaert, Traites antidonatistes V, s. 437.
4 Flugencjusz z Ruspe, O wierze, czyli o regule prawdziwej wiary Piotra, 78, przeł. W. Szołdrski, w: A. Bober SJ, Studia i teksty patrystyczne, Kraków 1967, s. 241.
5 Tamże, 79, s. 242.
6 Breviarium fidei, s. 61 - 62.
7 Bulla unii z Koptami Cantate Domino, 16, w: Dokumenty Soborów Powszechnych, tom III (1414 – 1445), Konstancja, Bazylea-Ferrara-Florencja-Rzym: (1414-1445), układ i opracowanie A. Baron, H. Pietras, Kraków 2004, s. 603 i 605.
8 DzH 2304, 2305, 2308, 2311.
9 J.-J. Rousseau, Umowa społeczna, IV, 8, przeł. A. Peretiatkowicz, Kęty 2002, s. 106.
10 J.-J. Rousseau, Emil, czyli o wychowaniu. Wyznanie wiary wikarego sabaudzkiego, t. 2, przeł. F. Wnorowski, Wrocław 1955, s. 133, 152.

Pomyślałem, że dobrze będzie przedstawić rozwój dogmatu na przestrzeni wieków. Dlatego że dogmaty choć są niezmienne w swej istocie to rozwija się ich interpretacja. Najważniejsze jednak dokonało się w XIX i XX wieku, przygotowałem jednak tylko źródła i rozwój interpretacji formuły EXTRA ECCLESIAM NULLA SALUS aż do końca XVIII wieku. Kogo to bardziej zainteresuje na pewno sięgnie dalej.

Pt cze 08, 2012 14:41

poza Kościołem Rzymskokatolickim nie ma zbawienia :

Sobór Florencki :

Cytuj:
Sesja 8 (22 listopada 1439)
Bulla unii z Ormianami (Exultate Deo)

21b. Ktokolwiek chce być zbawiony, winien przede wszystkim zachować wiarę katolicką; kto nie dochowa jej w całości i nienaruszonej, bez wątpienia ulegnie wiecznej zagładzie.

21f. Taka jest wiara katolicka; kto tak szczerze i mocno nie wierzy, nie może być zbawiony.

Sesja II (4 lutego 1442; według kalendarza florenckiego 1441)
Bulla unii z Koptami (Cantate Domino)
...
16. Mocno wierzy, wyznaje i głosi: że nikt z tych, co są poza Kościołem katolickim, nie tylko poganie, ale i Żydzi, heretycy i schizmatycy, nie mogą stać się uczestnikami życia wiecznego, ale pójdą „w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom”, jeśli przed końcem życia nie będą do niego włączeni; i że jedność ciała Kościoła znaczy tak wiele, iż jedynie ludziom w nim pozostającym sakramenty kościelne, posty, jałmużny i inne dzieła pobożności pomagają do zbawienia, a trudy chrześcijańskiej walki przynoszą nagrody wieczne, gdyż nikt - jakichkolwiek by jałmużn nie udzielał, nawet gdyby dla imienia Chrystusa przelał swą krew - nie może być zbawiony, jeśli nie pozostaje w łonie Kościoła katolickiego i w jedności z nim.

http://vaticanum.mettel.pl/florencki.html

Pn paź 01, 2012 15:29

noOne napisał(a):
poza Kościołem Rzymskokatolickim nie ma zbawienia :

W piśmie tych bzdur które napisałeś nie ma.

Pn paź 01, 2012 15:32

jakim piśmie ?

Pn paź 01, 2012 15:40

Świętym oczywiście.

Pn paź 01, 2012 15:41
@Capslock, TEN dział przeznaczony jest na dyskusje o prawdach
wiary KK. Wpisy przekraczające pewne ramy, o których mowa
w regulaminie działu (!) mają być usuwane.

Pn paź 01, 2012 15:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 52  Następna strona