Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 cuda , magia i inne .. 
Autor Wiadomość
Post cuda , magia i inne ..
posłużę sie tekstem z ew.św mateusza .
Cytuj:
Łudzenie samego siebie [Vt-3,36]

21 [Vt-3,162] Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie.

22 [JK, JK] Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?"

23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!"

tekst powyższy mówi o czynieniu cudów i wypędzaniu demonów posługując sie imieniem Jezusa - czy faktycznie dochodziło do wypędzania demonów lub uzdrowień . Jezus mówi nigdy was nie znałem , dopuszczacie sie nieprawości .A jednocześnie w innych słowach ew św marka
Cytuj:
W imię Jezusa [Vt-4,40]

38 Wtedy Jan rzekł do Niego: «Nauczycielu, widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi z nami, jak w Twoje imię wyrzucał złe duchy, i zabranialiśmy mu, bo nie chodził z nami».

39 [JK] Lecz Jezus odrzekł: «Nie zabraniajcie mu, bo nikt, kto czyni cuda w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie.

40 Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami.
mówi coś wręcz przeciwnego . Trzeba dogłębnie rozebrać aby zrozumieć lub mieć ducha poznania .Dlatego tak trudno jest odrzucić lub przyjąć wiarę o mocy uzdrawiania przez ludzi , którzy nie są kapłanami lub którzy są kapłanami . Ewentualnie jak droga duchowa (bo o takiej można mówić przy uzdrawianiu jest niebezpieczna i może wypływać - nie od Boga lecz od złego ducha . :)

Pn paź 01, 2012 8:34
zbanowany na stałe

Post Re: cuda , magia i inne ..
Dobrze, że założyłeś taki wątek, bo ludzie, kierując się zazdrością i innymi niskimi pobudkami, już w czasach biblijnych nie umieli zrozumieć tych słów Jezusa - jednych i drugich - pozornie sprzecznych ze sobą. W dzisiejszych czasach wcale nie jest lepiej, mimo dwóch tysięcy lat rozwoju duchowego ludzkości. Mieszając oba cytaty, bez ich głębokiego zrozumienia, łatwo popaść w grzech przeciwko Duchowi Świętemu polegający na tym, ze Boga zaczyna się uważać za Szatana.

Ojciec Święty Benedykt XVI pięknie wczoraj rozwijał te słowa Ewangelii:

Cytuj:
Ewangelia dzisiejszej niedzieli ukazuje jeden z tych epizodów z życia Chrystusa, które choć przywołane są mimochodem, to zawierają głębokie znaczenie (por. Mk 9,38-41). Chodzi tu o fakt, że jeden z tych, który nie należał do uczniów Jezusa, w Jego imię wyrzucał złe duchy. Apostoł Jan, młody i gorliwy – jakim był – chciałby mu zakazać to czynić, ale Jezus nie pozwala mu na to, co więcej, wykorzystuję tę okazję, aby dać naukę uczniom, że Pan Bóg może czynić dobro, a nawet cuda poza kręgiem ich najbliższych i że można współdziałać dla sprawy Królestwa Bożego na różne sposoby, ofiarowując na przykład jakiemuś misjonarzowi zwykłą szklankę wody. W tym względzie pisze św. Augustyn: „Tak jak w Kościele katolickim można znaleźć coś, co nie jest katolickie, tak poza Kościołem katolickim można znaleźć coś, co jest katolickie” (Agostino, Sul battesimo contro i donatisti: PL 43, VII, 39,77). Dlatego członkowie Kościoła nie powinni zazdrościć, ale radować się z tego powodu, że ktoś spoza wspólnoty czyni dobro w imię Chrystusa; pod warunkiem że czyni to w czystej intencji i z szacunkiem. Może się także zdarzyć, że wewnątrz samego Kościoła niekiedy z trudem dowartościowuje się i docenia – w duchu głębokiej komunii – dobre dzieła dokonane przez różne środowiska kościelne. Tymczasem wszyscy i zawsze powinniśmy być zdolni do doceniania siebie nawzajem, do okazywania sobie wzajemnego szacunku, wielbiąc Pana za nieskończoną „fantazję”, z jaką działa w Kościele i w świecie.

W dzisiejszej Liturgii rozbrzmiewa także ostre napomnienie apostoła Jakuba skierowane pod adresem nieuczciwych bogaczy, którzy swoją ufność pokładają w bogactwach, jakie zgromadzili, popełniając nadużycia. (Jk 5,1-6). Na ten temat Cezary z Arles stwierdza w jednej ze swoich mów: „Bogactwo nie może zaszkodzić dobremu człowiekowi, ponieważ rozdaje on je z miłości; tak jak nie może pomóc ono człowiekowi złemu, póki chciwie trzyma je dla siebie albo trwoni bezmyślnie (Sermoni 35,4). Słowa Jakuba Apostoła z jednej strony są ostrzeżeniem przed żądzą dóbr materialnych, z drugiej zaś są mocnym wezwaniem do używania ich w duchu solidarności i dla dobra wspólnego, działając zawsze sprawiedliwie i moralnie na wszystkich płaszczyznach.
Drodzy przyjaciele, za wstawiennictwem Najświętszej Maryi Panny, módlmy się, abyśmy potrafili cieszyć się każdym gestem i każdą dobrą inicjatywą, wolni od zazdrości i zawiści, a także abyśmy używali mądrze dóbr ziemskich, poszukując nieustannie dóbr wiecznych.

http://www.radiomaryja.pl/kosciol/aniol ... m-xvi-112/

Tak mówi do nas poprzez słowa Ewangelii Chrystus, tak mówi do nas Ukochany Ojciec Święty.
A my co zrobimy z Ich słowami i naukami?

Pn paź 01, 2012 8:52
zbanowany na stałe

I jeszcze na coś ważnego zwróciłeś mi uwagę, trup.
trup napisał(a):
Dlatego tak trudno jest odrzucić lub przyjąć wiarę o mocy uzdrawiania przez ludzi , którzy nie są kapłanami lub którzy są kapłanami

Bardzo wielka jest szkoda, że nasi kapłani nie uzdrawiają i nie wypędzają duchów.
Bo maja do tego wszystkie niezbędne charyzmaty i ewangeliczne pozwolenie Jezusa, a może nawet przykaz? (nie umiem analizować teologicznie tekstu Ewangelii, więc z tym przykazem, pozostanę ze znakiem zapytania).
Zamiast uzdrawiać, zamiast emanować miłością, na cały kościół, na całą parafię, trudno doszukać się u niektórych kapłanów nawet w udzielanym Błogosławieństwie Bożym autentycznego przekazu miłości, widać jedynie niewiele znaczący, formalny wyuczony gest.
To jest bardzo, bardzo niedobrze.

Dlatego proszę się nie dziwić, ze za uzdrawianie wzięli się od dawna ludzie świeccy.
Proszę się nie dziwić, ze w czasach, gdy w Kościele nie było egzorcystów, a złe duchy krążyły między ludźmi, za wypędzanie duchów wzięli się ludzie świeccy.

Nie miejsce tutaj by oceniać kto robi to dobrze, a kto źle i dlaczego.
Chodzi o to, że kapłani zamiast być księżmi gospodarzami - przed czym przestrzegał polskie duchowieństwo Sługa Boży Kardynał Prymas Stefan Wyszyński powinni być zdecydowanie częściej charyzmatykami.

Tylko aby stać się charyzmatykiem, nie wystarczy strzelić palcami i powiedzieć "Oto jestem".
Do tego potrzeba i odpowiedniej formacji w seminariach i wielkiej modlitwy, której chyba bardzo brakuje w dzisiejszych czasach.

Pn paź 01, 2012 9:06
Tyle tylko, ze Benedykt XVI zdecydowanie nie mówił o bioenegroteapeutach zrzeszonych w cechu rzemiosł różnych.
Kapłani nie uzdrawiają i nie wypędzają złych duchów, czyni to zawsze Chrystus a człowiek jest tylko Jego narzędziem.
Sam z siebie czy zz pomocą bioenergii z tajemnego źródła, nikt nic nie może uczynić - może jedynie mamić siebie i innych.

Kapłan charyzmatyk nie skupia swej woli nad konkretnym chorym, modli się wraz ze wspólnotą, a Pan daje mu jedynie poznać anonimowe przypadki uleczenia.

Pn paź 01, 2012 10:04
Dobrze , że przywołałeś słowa benedykta - może w ten sposób ocena tego co dobre , a co złe stanie się bardziej wyrażna , ale i sama ocena spowoduje dogłębne zrozumienie tego z czym mamy do czynienia . Pozbędziemy sie pochopnych osądów , = przyjdą ze wschodu i zachodu .... =
uzdrowienia czynione dzięki Jezusowi Chrystusowi czynione przez ludzi nie będących katolikami są możliwe - tak samo jak uzdrowienia czynione przez katolików .(kwestia tego czy sa to osoby konsekrowane , kapłani bądż duchowni , bądż szamani bądż inni wyznający Jezusa Chrystusa ) czy może są to osoby świeckie .Problem o tyle jest złożony , że potrzeba dobrego rozeznania (działania Ducha Świętego w nas samych )aby poznać owoc .Roztropni jak węże lub niewinni , lub jak dzieci - sam nie umiem orzec . Jednak każdy przypadek uzdrowienia , powinien być rozbierany na czynniki pierwsze i orzekanie o takim uzdrowieniu może nastąpić po pewnym okresie czasu .Kapłan dokonujący uzdrowienia , egzorcyzmu - może być zwiedziony przez złego ducha .Może przekazywać fałszywe treści dezorientując wiernych .Egzorcyzmowanie - czyli wypędzanie złych duchów , czynienie cudów - może zwieść ludzi . :)

Śr paź 03, 2012 7:48
zbanowany na stałe

Bo sekret leży w miłości.
Kochajmy Boga i ufajmy Mu bez granic.
Gdy Bóg jest z nami, to któż jest przeciwko nam?

Wiary uczmy się od dzieci.
Nasz Papież Benedykt XVI ma piękna, dziecięcą wiarę, choć jest jednym z najmądrzejszych i najbardziej wykształconych duchownych katolickich na świecie. I o to właśnie chodzi.

Jezu, ufam Tobie :)

Śr paź 03, 2012 8:03
Temat napisałem coby nie wrzucać wszystkiego do jednego wora ani potępiać czy pouczać tych którzy w chwili zwatpienia szukają ratunku u wszelkiej maści ludzi leczących za pomocą ziół lub odmawiających modlitwy o uwolnienie .(a te modlitwy mogą być skuteczne i leczenie też może być skuteczne )bo odprawiane w imie Jezusa Chrystusa lub Boga (inaczej) .
homo_homini_canis_est - dobrze zauważył , że kapłani nie robią pewnych określonych rzeczy , lub robią to niedbale (i takie błogosławieństwo nie przynosi efektu ) .- może wstydzą się lub nie wierzą w posiadaną moc . :)

Pt paź 05, 2012 13:43
trup napisał(a):
Temat napisałem coby nie wrzucać wszystkiego do jednego wora ani potępiać czy pouczać tych którzy w chwili zwatpienia szukają ratunku u wszelkiej maści ludzi leczących za pomocą ziół lub odmawiających modlitwy o uwolnienie .(a te modlitwy mogą być skuteczne i leczenie też może być skuteczne )bo odprawiane w imie Jezusa Chrystusa lub Boga (inaczej) .
homo_homini_canis_est - dobrze zauważył , że kapłani nie robią pewnych określonych rzeczy , lub robią to niedbale (i takie błogosławieństwo nie przynosi efektu ) .- może wstydzą się lub nie wierzą w posiadaną moc . :)

Nie wszyscy kapłani i nie znaczy, że jakieś ezoteryczne praktyki mogą zastąpić niedbalstwo duchownych.

Pt paź 05, 2012 16:14
Nie pisałem o ( jakichś ezoterycznych praktykach ) , lecz o modlitwie , o uwolnienie , ktorą mogą odmawiać ludzie świeccy niekoniecznie będący katolikami czy nawet chrześcijanami .Modlitwa w imię Jezusa Chrystusa (jest równoznaczna z modlitwą w imię Boga ) , którego pojmowanie może być różne w rożnych kręgach kulturowych - ale jest jednoznaczne co do istoty duchowej Boga . Jest jeden Bóg . Podobna sytuacja może zaistnieć w przypadku uzdrawiania .
Posługiwanie się słowem magia w stosunku do wypędzania demonów lub uzdrawiania (jeżeli sami czyniący tego typu rzeczy , tak to określaja , jest złem ) .
Jeżeli jednak prawy człowiek posiada łaskę uzdrawiania lub Pan da mu moc leczenia ludzi w sensie duchowym - to jest to dobre .A prawych ludzi spotkamy w każdej religii i w każdym zakątku świata .
Pytanie czy cuda dokonane poprzez luidzi , których Jezus Chrystus określił jako (czyniących nieprawość )były trwałe a wypędzenie demonów pozostawiały człowieka w dobrej kondycji duchowej .Nie ma wzmianki , żeby były fałszywe , należy więc przypuszczać , że odnosiły pożądane efekty .Jeżeli Jezus Chrystus posłał swoich uczniów - a oni wypędzali demony (wśród wypędzających demony był też judasz ) .Czyli fakt uzdrawiania w momencie uzdrawiania jest chwilą daną człowiekowi - gdy jest pełny łaski , a jego póżniejsze życie może być niegodziwe . :)

So paź 06, 2012 7:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]