Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 15:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 113  Następna strona
 Wierzysz? Kim jesteś? 

Kim jesteś?
Katolikiem 65%  65%  [ 1262 ]
Muzłumaninem 0%  0%  [ 3 ]
Poganinem 1%  1%  [ 22 ]
Protestantem 3%  3%  [ 51 ]
Ateistą 15%  15%  [ 296 ]
Buddystą 1%  1%  [ 20 ]
Należę do sekty w rozumieniu KK 1%  1%  [ 19 ]
Teistą 2%  2%  [ 32 ]
Prawosławny 1%  1%  [ 11 ]
Inny 12%  12%  [ 231 ]
Liczba głosów : 1947

Wierzysz? Kim jesteś? 
Autor Wiadomość
Post Re: Wierzysz? Kim jesteś?
piok333 napisał(a):
Wybacz, że nie odpiszę, na twoje powyższe "merytoryczne" wypowiedzi, ale poziom argumentacji, który w nich prezentujesz, głęboko mnie poraził i nie mogę przestać dławić się śmiechem
Czego nie zrozumiałeś z argumentacji, którą podałem?
akruk napisał(a):
piok333 napisał(a):
Dukaj przyjmuje założenia różne od Pascala, które są nieadekwatne ani do rozważań Pascala (funkcjonujących w określonym kontekście), ani do wniosków z tych rozważań (również osadzonych w tym kontekście).
Ależ jasne, że Dukaj nie czyni założeń wyssanych z palca, jak to robi Pascal. Ponieważ Pascal niejawnie założył sobie w swoim zakładzie, że jeśli w ogóle rozważać istnienie jakiegoś boga, to wyłącznie Boga chrześcijańskiego, a nawet katolickiego (sorry, świadkowie Jehowy). Innych możliwości w ogóle nie brał pod uwagę.

piok333 napisał(a):
Jest to błędne podejście, ponieważ ocena teizmu według założeń agnostycznych ma dla nie-agnostyków zerową wartość.
W takim razie sławetny "zakład" Pascala jest gadaniną, która służy do "przekonywania" do konkretnej wiary tylko tych, którzy już są do niej przekonani. Ma więc zerową wartość argumentacyjną. Jak to ujął Diderot, imam mógłby równie dobrze argumentować w ten sam sposób co Pascal.
Może poproś kogoś, niech ci wytłumaczy, jeśli dla ciebie za trudne.

Pn sie 13, 2012 18:51

piok333 napisał(a):
akruk napisał(a):
Ple-ple [...]. nie używaj słów, których nie rozumiesz
Wybacz, że nie odpiszę, na twoje powyższe "merytoryczne" wypowiedzi, ale poziom argumentacji, który w nich prezentujesz, głęboko mnie poraził i nie mogę przestać dławić się śmiechem :D
akruk napisał(a):
Czego nie zrozumiałeś z argumentacji, którą podałem? [...] Może poproś kogoś, niech ci wytłumaczy, jeśli dla ciebie za trudne.

Yhy, nie zrozumiałem :D

A to ci dopiero żartowniś :mrgreen:

Pn sie 13, 2012 19:01
piok333 napisał(a):
akruk napisał(a):
Czego nie zrozumiałeś z argumentacji, którą podałem? [...] Może poproś kogoś, niech ci wytłumaczy, jeśli dla ciebie za trudne.

Yhy, nie zrozumiałem :D

A to ci dopiero żartowniś :mrgreen:
Czego nie zrozumiałeś z argumentacji, którą podałem?!? A może masz kłopoty z czytaniem? Lekarz od oczu nazywa się okulista, skierowanie od ogólnego nie jest wymagane.
akruk napisał(a):
piok333 napisał(a):
Dukaj przyjmuje założenia różne od Pascala, które są nieadekwatne ani do rozważań Pascala (funkcjonujących w określonym kontekście), ani do wniosków z tych rozważań (również osadzonych w tym kontekście).
Ależ jasne, że Dukaj nie czyni założeń wyssanych z palca, jak to robi Pascal. Ponieważ Pascal niejawnie założył sobie w swoim zakładzie, że jeśli w ogóle rozważać istnienie jakiegoś boga, to wyłącznie Boga chrześcijańskiego, a nawet katolickiego (sorry, świadkowie Jehowy). Innych możliwości w ogóle nie brał pod uwagę.

piok333 napisał(a):
Jest to błędne podejście, ponieważ ocena teizmu według założeń agnostycznych ma dla nie-agnostyków zerową wartość.
W takim razie sławetny "zakład" Pascala jest gadaniną, która służy do "przekonywania" do konkretnej wiary tylko tych, którzy już są do niej przekonani. Ma więc zerową wartość argumentacyjną. Jak to ujął Diderot, imam mógłby równie dobrze argumentować w ten sam sposób co Pascal.

Pn sie 13, 2012 20:56

akruk napisał(a):
piok333 napisał(a):
akruk napisał(a):
Yhy, nie zrozumiałem :D A to ci dopiero żartowniś :mrgreen:
Czego nie zrozumiałeś z argumentacji, którą podałem?!? A może masz kłopoty z czytaniem? Lekarz od oczu nazywa się okulista, skierowanie od ogólnego nie jest wymagane.

Yhy, kłopoty z czytaniem :D

Może już przestań żartować, bo i śmiechu już u mnie przesyt :mrgreen:

Wt sie 14, 2012 5:22

zxcv napisał(a):
Piok333, chłopino drogi - rada dla ciebie ode mnie, i to za darmo!
Ogarnij się odrobinkę albo i na wstrzymanie cos zażyj. Albo też poszukiwania oblubienicy swojej pod innym nickiem po tych portalach randkowych kontynuuj.
Bo ci kandydatka na żonę tutaj zajrzy, twoje posty przeczyta, w głowę się puknie i w ramiona innego mężczyzny się uda. Bo skoro portale mates.pl czy adonai.pl przeglada to i na wiara.pl przypadkiem zbładzic moze.
Każda kobieta, nawet najbardziej pobozna katoliczka granice tolerancji ma. Chocby nie wiem jak wesoła była. Ale jak to mówią nadzieja gasnie ostatnia.

Tak na marginesie, kobieta wyższa od mężczyzny to żaden wstyd. Wyzsza kobieta to i więcej miłości w sobie pomieści.

O, widzę, że się zainteresowałeś/aś moją osobą :) Ale to raczej niezdrowe zainteresowanie :)

Chociaż, jeśli chcesz, to możemy o MNIE pogadać :) Ja lubię rozmawiać o SOBIE :D

Wt sie 14, 2012 5:26

Z przymusu chrześcijań choć nie praktykujący bo to niestety rodzice narzucają nam wiarę, a z wyboru ateista

Śr sie 15, 2012 14:35
Zobacz profil WWW

@zxcv :)

odpowiadam tutaj: viewtopic.php?f=43&t=32067

:)

Śr sie 15, 2012 18:38

Witam
Jestem katolikiem choć często wątpiącym.

Pt sie 24, 2012 19:22

Katolik, z niezbyt dobrym stosunkiem do hierarchie Kościoła Katolickiego i celibatu.

N wrz 02, 2012 11:37

Czołem!

Dopisałem się w ankietce do katolików. W ogóle bardzo ciekawy wątek. Przeczytałem kilka pierwszych i kilka ostatnich stron i bardzo żałuję, że nie będę mógł się wypowiedzieć na wszystkie tematy, na które chciałbym - niestety, odbyłoby się to albo kosztem obowiązków w pracy, albo kosztem innych zajęć, albo kosztem odpoczynku... Z drugiej strony nie odczuwam też za bardzo potrzeby udowadniania komukolwiek, że moja wiara jest najlepsza, że inni się mylą. Nie potrzebuję, żeby ktoś mi potwierdził, że mam rację - co mi po takim potwierdzeniu? To ja, a nie ktoś inny poniosę konsekwencje mojego wyboru. Nawracać na na siłę też nikogo nie zamierzam. Skoro dał człowiekowi wolną wolę i objawem wielkiego Jego szacunku do człowieka jest to, że nigdy, przenigdy tej wolnej woli mu nie naruszy. Nigdy nie postawi człowieka pod ścianą, mówiąc mu: Ha! Teraz już nie masz wyjścia, musisz we Mnie uwierzyć! Więc i ja okazując szacunek tym, których wiara różni się od mojej, nie planuję naruszać ich wolnej woli i nakłaniać do uwierzenia w to co ja.

Teoretycznie zawsze byłem "wierzący", urodziłem się w katolickiej rodzinie, gdzie wszyscy zawsze co niedzielę chodzili do kościoła... ale jednak moja wiara różnie wyglądała w różnych okresach, dużo było po drodze poszukiwań, upadków, buntów, zwątpień, przemyśleń, uniesień, porywów serca... Moja wiara teraz znacząco różni się od tego, co wyniosłem z domu. Czy jest lepsza? Nie śmiałbym tego osądzać. Staram się dążyć do prawdy i odnoszę (subiektywnie) wrażenie, że to moje dążenie jest wynagradzane...

Pozdrawiam serdecznie wszystkich:)
Artur

Cz wrz 06, 2012 16:22

Post Re:
ToMu napisał(a):
(do pytania w ankiecie)

Wierzę. Jestem praktykującym katolikiem.

Co do wad - cóż, nie mam wyrozumiałości do wszelkiego rodzaju grupek mieniących się "jedynym prawdziwym Kościołem", a de facto na własne życzenie znajdującymi się poza Kościołem (vide - lefebryści). Dlaczego :?: Bo nie uznaję ludzi wciskających kit i niepotrafiących przyznać się do błędu.

W pelni popieram.

Pt wrz 07, 2012 11:13

Łał, 63% to katolicy, jest z kim rozmawiać ;D

So wrz 08, 2012 21:21

Jestem prostestanką odłamu ewangelicznego i w swoim kosciele czuję się bardzo dobrze. Jednak uważam, że nie ma wielkiego znaczenia jekiego wyznania chrześcijańskiego jesteśmy. Najważniejsza jest nasza osobista relacja z Bogiem - Jezusem Chrystusem.

Pn wrz 17, 2012 19:19

Teraz już zdecydowany ateista

N paź 07, 2012 12:19
Zobacz profil WWW

Dla mnie bycie chrześcijaninem jest nieodłączne z byciem w jedności ze społecznością chrześcijan . Problem w tym ,że jest wiele takich wspólnot i prawie wszystkie twierdzą że są "prawdziwe". Rozwiązaniem jakie znalazłem jest "argument historyczny" czyli , która wspólnota jest najstarsza .

N paź 07, 2012 19:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 113  Następna strona