Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 44  Następna strona
 Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zrobić? 
Autor Wiadomość

Post Re: Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zro
Zostałem słusznie odesłany do tego tematu, więc napiszę co wcześniej napisałem :

Cytuj:
Takie to śmieszne .

Jan Hartman, zwolennik in vitro i "dopuszczacz" (bo Jan Hartman nie lubi, jak się go określa zwolennikiem aborcji - mimo, że dopuszcza stosowanie aborcji) aborcji rozwiesza plakaty z "Nie zabijam". Jakie to puste słowa.

Kościół używa słowa "bezbożnik" jako coś negatywnego, i "ateistyczny świat" jako coś negatywnego. Kościół potępia ateizm jako postawę. Ale czy potępia ateistów? Może znajdziesz kilku nadgorliwców, którzy obrażają ateistów jako osoby, ale to nie jest stanowisko Kościoła. Stanowisko Kościoła jest jednoznaczne - każdy zasługuje na szacunek, ze względu na to, że jest człowiekiem. A jeżeli ktoś uważa, że ateiści są źli, to Chrystus powiedział "Nie czyń oporu złemu. Prosi cię, byś szedł tysiąc kroków z nim - idź dwa tysiące". Pisałem o Schumanie - polecam jego biografię .

Akcja jest głupia i propagandowa - podsysa tylko nienawiść na froncie katolicy / ateiści, i podkreśla podziały. Idiotyczne, świadczy tylko o braku perspektywicznego myślenia u prof. Hartmana. Albo jest to celowy kuksaniec w katolików, taka demonstracja siły.
Tak czy siak, należy zbyć to milczeniem.

Wt paź 09, 2012 8:34

Uvirith,
Kilka rzeczy należy uściślić:
- Hartman nie rozwiesza tych plakatów
- Jeżeli ktoś jest zwolennikiem in vitro lub dopuszcza przypadki, w których aborcja może być stosowana, to znaczy że zabija??? W takim razie mamy naród morderców: 79% Polaków popiera in vitro dla bezpłodnych małżeństw (CBOS 2012) i tylko 15% Polaków popiera całkowity zakaz aborcji (CBOS 2011). Jak Ci się żyje w kraju, w którym ponad 3/4 ludności to mordercy? Jakże wydodnie można siedzieć sobie i naginać osądy innych do swojej ideologii i oceniać ich jako morderców. Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że większość z "90% katolików" w Polsce jest przeciwnego zdania niż Ty? Nawet nie wszsycy katoliccy biskupi w tak jednoznaczny sposób jak Ty potępiają in vitro i aborcję.
- Jeżeli kościół uważa sekularyzację czy też "ateistyczny świat" jako coś negatywnego, to tym samym potępia światopogląd ateistów, co dowodzi, że akcja billboardowa jest potrzebna
- Z dotychczasowych reakcji widzę, że ta akcja faktycznie podgrzewa nienawiść katolików, na pewno nie ateistów - oni po prostu mówią, że ateista to nie morderca i nie złodziej.

Wt paź 09, 2012 9:09

muzzy napisał(a):
Uvirith,

- Z dotychczasowych reakcji widzę, że ta akcja faktycznie podgrzewa nienawiść katolików, na pewno nie ateistów - oni po prostu mówią, że ateista to nie morderca i nie złodziej.

Pełna zgoda. Katolicy wściekają się strasznie, że ateiści mają czelność oświadczać iż nie wierzą w bóstwa, a żyją moralnie.

Wt paź 09, 2012 9:13

Jajko napisał(a):
ateiści mają czelność oświadczać iż nie wierzą w bóstwa, a żyją moralnie.

Dlaczego?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt paź 09, 2012 9:32
muzzy napisał(a):
Jeżeli ktoś jest zwolennikiem in vitro lub dopuszcza przypadki, w których aborcja może być stosowana, to znaczy że zabija??? W takim razie mamy naród morderców: 79% Polaków popiera in vitro dla bezpłodnych małżeństw (CBOS 2012) i tylko 15% Polaków popiera całkowity zakaz aborcji (CBOS 2011). Jak Ci się żyje w kraju, w którym ponad 3/4 ludności to mordercy? Jakże wydodnie można siedzieć sobie i naginać osądy innych do swojej ideologii i oceniać ich jako morderców. Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że większość z "90% katolików" w Polsce jest przeciwnego zdania niż Ty? Nawet nie wszsycy katoliccy biskupi w tak jednoznaczny sposób jak Ty potępiają in vitro i aborcję.

Bo to też zależy kto wypowiada się w kwestiach aborcji.
GN zamieści wywiady z dwoma prezydentami Polski , m.in. z pytaniem w tym temacie.
- Śp. L. Kaczyński - akurat w sejmie był projekt M. Jurka - zdecydowanie uznawał potrzebę utrzymania aktualnego ustawodawstwa.
- B. Komorowskie - społeczny projekt - także zdecydowanie poprał obowiazujaca ustawę, określająć ja mianem kompromisu.
Wywiad ze śp. L. Kaczyńskim nie opatrzono żadnym komentarzem.
Wywiad z B. Komorowskim stał sie podstawą artykułu i felietonu wstępnego ks. Gancarczyka o zgniłych kompromisach.

Wt paź 09, 2012 9:51

Cytuj:
Hartman nie rozwiesza tych plakatów

Ale je popiera. Rozwieszają je ludzie Palikota, a oni są znani z mącenia ;).

Cytuj:
- Jeżeli ktoś jest zwolennikiem in vitro lub dopuszcza przypadki, w których aborcja może być stosowana, to znaczy że zabija??

Nie znaczy, że zabija. Znaczy, że jest zwolennikiem zabijania. Ergo - przyczynia się do zabijania.

Inaczej rzecz biorąc, czy jeżeli ktoś ściąga nielegalne oprogramowanie - jest złodziejem? Czy piratem?

Cytuj:
79% Polaków popiera in vitro dla bezpłodnych małżeństw (CBOS 2012) i tylko 15% Polaków popiera całkowity zakaz aborcji (CBOS 2011). Jak Ci się żyje w kraju, w którym ponad 3/4 ludności to mordercy?

Żyję mi się dobrze - ale stan narodu oceniam kiepsko, zważywszy na naszą sytuację gospodarczo-społeczną. Homo sovieticus, wiecznie zlaicyzowane i bezmyślne społeczeństwo :).

Cytuj:
Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że większość z "90% katolików" w Polsce jest przeciwnego zdania niż Ty?

No to primo, proszę o statystyczne dane z odpowiednim rozkładem i metodologią badań. I secundo - jeżeli ktoś przeczy nauczaniu Kościoła w tak ważnych sprawach, jak in vitro i aborcja (i nieodłączna część nieświętej trójcy - eutanazja), to mówiąc o tym publicznie - nakłada na siebie autoekskomunikę, a żyjąc w takim przeświadczeniu, żyje w odłączeniu od Kościoła. Inaczej rzecz biorąc, jest tylko tytularnym katolikiem. Takim nudystą, który nigdy się nie rozbiera. Słowo "katolik" w takim zastosowaniu jest tylko pustym określeniem kogoś, kto "z grzeczności" chodzi do kościoła. Nie ma żadnej mocy wiążącej i w zasadzie nic nie wnosi.

Cytuj:
Nawet nie wszsycy katoliccy biskupi w tak jednoznaczny sposób jak Ty potępiają in vitro i aborcję.

:o

Ciekawe.

Cytuj:
KKK 2258 "Życie ludzkie jest święte, ponieważ od samego początku domaga się «stwórczego działania Boga» i pozostaje na zawsze w specjalnym odniesieniu do Stwórcy, jedynego swego celu. Sam Bóg jest Panem życia, od jego początku aż do końca. Nikt, w żadnej sytuacji, nie może rościć sobie prawa do bezpośredniego niszczenia niewinnej istoty ludzkiej" (Kongregacja Nauki Wiary, instr. Donum vitae, Wstęp, 5).

Biskupi w zaprzeczeniu Katechizmu? O czym Ty opowiadasz.

Cytuj:
- Jeżeli kościół uważa sekularyzację czy też "ateistyczny świat" jako coś negatywnego, to tym samym potępia światopogląd ateistów, co dowodzi, że akcja billboardowa jest potrzebna

Kościół jest za tzw. "zdrową sekularyzacją" , a nie za sodomią i odrzuceniem wszystkich wartości, o których tylko świat słyszał, ze względu na wygodę człowieka. Akcja billbordowa popiera podziały ludzi na ateistów / niewierzących, co jest głupotą. Domaga się zauważenia strony "zsekularyzowanej" tylko po to, by - no właśnie? Uznać ich siłę? O co konkretnie chodzi w tej akcji?
Bo realnie stwarza jedynie podziały i jest poletkiem do popisu na różnego rodzaju prowokatorów, z dwóch stron.

Cytuj:
- Z dotychczasowych reakcji widzę, że ta akcja faktycznie podgrzewa nienawiść katolików, na pewno nie ateistów

Oh well. "Na pewno nie ateistów" :roll: . Nie wiem jak rozmawiać z kimś, kto widzi "nienawiść katolika" w mojej osobie, i w innych katolikach, za to wychwala ateistów.
Wiem, wiem, my staliśmy tu, a tam stało Zomo, bo Inkwizycja, Krucjaty, bo mam prawo nie mieć w ogóle żadnych wartości - ok.

Cytuj:
oni po prostu mówią, że ateista to nie morderca i nie złodziej.

OK, to "powinniśmy" (widzisz? Już jest podział - taki jest skutek takich akcji) wywiesić plakat, że katolik również nie jest ateistą i złodziejem.
Przecież to truizmy... Z głupotą podobno się nie dyskutuje - a popatrz, pochylamy się nad dziwną prowokacją dziwnych ludzi, i wspieraną przez sztuczny autorytet w postaci prof. Hartmana.

@Jajko

Cytuj:
Katolicy wściekają się strasznie, że ateiści mają czelność oświadczać iż nie wierzą w bóstwa, a żyją moralnie.

Nie wiem co Ci powiedzieć. Szczęść Ci Boże. :)

Wt paź 09, 2012 10:33

pilaster napisał(a):
Jajko napisał(a):

Dlaczego?

Ale co dlaczego? Dlaczego mają czelność czy dlaczego mają moralność?

Wt paź 09, 2012 11:13

No i mamy katolicka kontrakcję w Krakowie!!
Brawo!
Cytuj:
W Krakowie zawisły plakaty zachęcające do wiary - informuje dzisiejsza "Rzeczpospolita". Czy to odpowiedź na niedawną ateistyczną kampanię w Lublinie?

"Jestem! Chociaż mnie nie widzisz...", "Jestem! Nieśmiertelny!, "Wszystko przemija... a ja wciąż jestem" - billboardy o takiej treści pojawiły się pod Wawelem w Krakowie. Jak się okazuje, plakaty "Jestem..." to nie tylko odpowiedź na akcję ateistów, ale także zapowiedź ewangelizacji Krakowa, która odbędzie się na stadionie Cracovii między 19 a 21 października.

źródło/więcej:http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/krakowska-wojna-na-plakaty-kosciol-w-natarciu,1,5272130,region-wiadomosc.html

Wt paź 09, 2012 11:25

Hmm, jest pewna zasadnicza różnica pomiędzy tymi akcjami. Ateiści wypowiadają się w swoim imieniu, a teiści w imieniu swego boga. Łapiecie ten smaczek? :)

Wt paź 09, 2012 11:34

Jajko napisał(a):

Raczej tu drugie.

Wt paź 09, 2012 11:54

@Jajko

Zasadniczo, jest różnica nawet w pisowni, między osobowym Bogiem a bogiem. Pisząc małą literą "bóg" masz na myśli boga politeistycznego, który ma swoję imię. Pisząc "Bóg" wielką, masz na myśli nazwę własną dla Boga osobowego.

Więc o jakiego boga chodzi, w imieniu którego mamy się wypowiadać? O Zeusa? ;)

Wt paź 09, 2012 12:14

Jajko napisał(a):
pilaster napisał(a):
Jajko napisał(a):

Dlaczego?

Jak napisał Sweetchild - to drugie :)

Cytuj:
Ateiści wypowiadają się w swoim imieniu,

Ooo! Czyżby autorzy akcji plakatowej posiadali poświadczone notarialnie upoważnienie od "ateistów" (choćby tylko polskich) do wypowiadania się w ich imieniu? :D

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt paź 09, 2012 12:35

Uvirith napisał(a):
Żyję mi się dobrze - ale stan narodu oceniam kiepsko, zważywszy na naszą sytuację gospodarczo-społeczną. Homo sovieticus, wiecznie zlaicyzowane i bezmyślne społeczeństwo :).

Społeczeńtwo zlaicyzowane to takie społeczeństwo, które odgradza religię od polityki. To wg mnie pozytywne zjawisko. Pojęcia "homo sovieticus" nie wiążę z religią, ale pewnie da się to połączyć. Co do bezmyślności... jakby to delikatnie napisać... wydaje mi się, że hierarchiczność narzucona przez katolicyzm, pochwała posłuszeństwa, oddawanie czci przedmiotom, posłuszeństwo dogmatom, dostosowywanie swojego stylu życia do Biblijnych wzorców i podobne zjawiska - to mi się bardziej kojarzy z bezmyślnością na zasadzie - sam sobie nie poradzę, to zapytam księdza / sprawdzę co jest na ten temat w Biblii.

To nie znaczy, że nie rozumiem Twojego punktu widzenia. Rozumiem i cóż - trzymam kciuki za poprawę (takie ateistyczne "będę się za Ciebie modlił")

Uvirith napisał(a):
Cytuj:
Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że większość z "90% katolików" w Polsce jest przeciwnego zdania niż Ty?

No to primo, proszę o statystyczne dane z odpowiednim rozkładem i metodologią badań. I secundo - jeżeli ktoś przeczy nauczaniu Kościoła w tak ważnych sprawach, jak in vitro i aborcja (i nieodłączna część nieświętej trójcy - eutanazja), to mówiąc o tym publicznie - nakłada na siebie autoekskomunikę, a żyjąc w takim przeświadczeniu, żyje w odłączeniu od Kościoła. Inaczej rzecz biorąc, jest tylko tytularnym katolikiem. Takim nudystą, który nigdy się nie rozbiera. Słowo "katolik" w takim zastosowaniu jest tylko pustym określeniem kogoś, kto "z grzeczności" chodzi do kościoła. Nie ma żadnej mocy wiążącej i w zasadzie nic nie wnosi.

Zapytaj Michalika. Szczerze. To Kościół używa tej kliszy "90% Polaków to katolicy". Ja to wziąłem w cudzysłów, bo sam nie wierzę w tę liczbę.

Poza tym, podziwiam święty zapał, z jakim ekskomunikujesz!

Uvirith napisał(a):
Cytuj:
Nawet nie wszsycy katoliccy biskupi w tak jednoznaczny sposób jak Ty potępiają in vitro i aborcję.

:o

Ciekawe.

Masz rację, że ciekawe. Kardynał Martini - kardynał, który (niestety) o mało co, nie został papieżem zamiast Ratzingera. Tutaj jest przedruk wywiadu z nim:
http://chiesa.espresso.repubblica.it/ar ... 1790?eng=y

Abp Życiński był przeciwko aborcji w każdym wypadku, ale za uregulowaniem in vitro i tak śmiało jak Ty za in vitro nie ekskomunikował.

Cytuj:
Kościół jest za tzw. "zdrową sekularyzacją" , a nie za sodomią i odrzuceniem wszystkich wartości, o których tylko świat słyszał, ze względu na wygodę człowieka. Akcja billbordowa popiera podziały ludzi na ateistów / niewierzących, co jest głupotą. Domaga się zauważenia strony "zsekularyzowanej" tylko po to, by - no właśnie? Uznać ich siłę? O co konkretnie chodzi w tej akcji?
Bo realnie stwarza jedynie podziały i jest poletkiem do popisu na różnego rodzaju prowokatorów, z dwóch stron.

Po co się tak nakręcać?
Te bilboardy nie promują sodomii ani odrzucenia jakichkolwiek wartości. Nie popiera podziałów, tylko wyraża głos mniejszości, że nie jest gorsza.

Cytuj:
OK, to "powinniśmy" (widzisz? Już jest podział - taki jest skutek takich akcji) wywiesić plakat, że katolik również nie jest ateistą i złodziejem.
Przecież to truizmy... Z głupotą podobno się nie dyskutuje - a popatrz, pochylamy się nad dziwną prowokacją dziwnych ludzi, i wspieraną przez sztuczny autorytet w postaci prof. Hartmana.

Wcale nie "powinniście", bo odpowiedź już jest, ale jeżeli chcesz, to proszę bardzo, wywieś. Tak zachowawcza i kulturalna odpowiedź jaką proponujesz, że katolik to nie jest ateistą ani złodziejem, jest lepsza od tego, co inni katolicy wywiesili:
"Stop laicyzacji"
"Pokazane wam zostanie, jak to jest umrzeć w stanie grzechu śmiertelnego (...) Ratujcie dusze, dopóki możecie"

Pozytywny przekaz lepiej trafia do ludzi, np zobacz to" http://www.par.annapiaseczno.pl/wp-content/uploads/2012/03/projekt_billboard_021-585x388.jpg

Nie sądzę, że prof. Hartman ma sztuczny autorytet - obserwuję wypowiedzi tego pana od jakiegoś czasu i w większości ludzi mu przyklaskuje. Zastanawia mnie, dlaczego tak źle się o nim wypowiadasz, on nie jest wojującym ateistą ktory chce zniszczyć religię. Ma bardzo wyważone poglądy.

Wt paź 09, 2012 12:37

Ech....

Pilaster, czytaj uważnie. Nie napisałem, że ateiści (w sensie autorzy akcji plakatowej, bo o tym mowa) wypowiadają się w imieniu wszystkich ateistów! Oni wypowiadają się W SWOIM imieinu, czyli w imieniu autorów akcji plakatowej. Można się z ich zdaniem zgadzać albo i nie. Może się zgodzić ateista, ale może się i nie zgodzić.

Uvirith: nie wiem w jakiego boga nie wierzą autorzy akcji plakatowej. Nie uszczegółowili. Ja sądzę, że nie wierzą zarówno w Zeusa jak i w Jezusa. No i mam prośbę, być nie mówił mi co ja mam na myśli pisząc "bóg". Bo się mylisz. Pod tym pojęciem rozumiem KAŻDEGO BOGA JAKIEGO WYMYŚLONO/WYZNAWANO, osobowego i nieosobowego, widzialnego i niewidzialnego, wszechmogącego i niewszechmogącego itd itp. KAŻDEGO.

Skąd u niewierzących moralność? Z ewolucji. Ta pokazuje, że większość zachowań altruistycznych przyczynia się do ogólnego dobrobytu. Elementy moralności dostrzegane są u zwierząt, choć oczywiście ludzie rozwinęli je najbardziej. Niemniej nie ma jednego systemu moralnego - są różne, choć ich rdzeń wydaje się być jednakowy.

Wt paź 09, 2012 13:53

@Jajko

http://www.sjp.pl/b%F3g

Chyba, że specjalnie robisz z siebie analfabetę.

@Muzzy, odpowiem jutro, bo chciałbym jakoś składnie ująć swoje myśli.

Wt paź 09, 2012 19:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 44  Następna strona