Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 13:08

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 588  Następna strona
 Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy 
Autor Wiadomość

Post Re: Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy
Wiesz, ze mnie tez takie wrażenie ogarnęło?:D

Śr paź 17, 2012 22:23

Arek napisał(a):
III. TAJEMNICE BOLESNE:

1. Modlitwa Jezusa w Ogrójcu

Dlaczego katolicy modlitwę Jezusa w Ogrójcu (Jana 17 rozdział) nazywają "tajemnicą" i to do tego "bolesną"???
Od kiedy modlitwa do Boga boli?
Od kiedy JAWNA modlitwa jest "tajemnicą"? Przecież jej tekst jest jawny.
Czy ktokolwiek zadał sobie trudu aby uważnie zapoznać się z tekstem tej modlitwy?
Ani razu Jezus nie odmawiał zdrowaśki, lecz tylko i wyłącznie wysławiał Boga, dziekował Bogu oraz prosił Boga.

Cz paź 18, 2012 11:35

Nie wiem, ale wydaje mi się, że Jezus naprawdę cierpiał przy tej modlitwie...

Cz paź 18, 2012 11:44

Tomek, przeczytaj sobie Pasję wg. bł. Anny Katarzyny Emmerich a więcej nie zadasz tego pytania.

Cz paź 18, 2012 12:07

patryk84 napisał(a):
Tomek, przeczytaj sobie Pasję wg. bł. Anny Katarzyny Emmerich a więcej nie zadasz tego pytania.

A zatem przy "rozważaniach" modlitwy w Ogrójcu nawet nie uważasz za stosowne sięgnąć do samego źródła Prawdy: Biblii.
Tymczasem właśnie w TEJ MODLITWIE Jezus modlił się do Boga Ojca: "Uświęć ich w Prawdzie Twojej. SŁOWO TWOJE jest Prawdą" Jana 17:17.
Zastępowanie Biblii - czyli PRAWDY (Jana 17:17) - pozabiblijnymi publikacjami, chyba nie jest dobrym pomysłem. Nawet jeśli jacyś ludzie uznali, iż ta publikacja jest prawdziwsza od Biblii.

Cz paź 18, 2012 13:21

Chłopie, nikt nie mówi, że coś jest prawdziwsze od Biblii, ale spoko, powiedz mi tylko gdzie w Biblii jest napisane, że Modlitwa Jezusa w ogrójcu była czymś przyjemnym (chyba, że Krwawy Pot Twoim zdaniem bierze się z przyjemności). A jeśli już mówisz o Biblii to pewnie znasz i te zdanie "Pogrążony w udręce jeszcze usilniej się modlił, a Jego pot był jak gęste krople krwi, sączące się na ziemię". Hmmm...
Aha, a tak w ogóle to jeśli chcesz o tym pogadać to załóż oddzielny temat bo tutaj robi się offtop.

Cz paź 18, 2012 13:30
@Tomek44, o sensie modlitwy różańcowej można porozmawiać
w innym wątku, np. rozmawiano o tym
tutaj
Bibliści i ich zarzuty wobec mojej wiary

Tutaj mamy przydział tajemnic i zapisy do Róży :)

Cz paź 18, 2012 15:19

ja sie moge tez dołączyc Andrzej...

Cz paź 18, 2012 18:08
Witaj puszeczka, jak Arek tu zaglądnie to przeorganizuje przydział tajemnic,
żeby było i dla Ciebie :)

Wygląda na to dziewczyny, że nasza grupa będzie zdominowana
przez płeć męską (przynajmniej ilościowo ;) ), choć jeszcze nie liczyłam.

Cz paź 18, 2012 18:16

Witaj Andrzej. Fajnie, że z nami jesteś :)

Cz paź 18, 2012 19:41

Tomek, Jezus podczas tamtej modlitwy pocil sie krwia (!), tak silny strach jest chyba sam w sobie synonimem cierpienia..
Co do przytoczonych przez Ciebie slow-tak, ale bylo rowniez (cytuje z pamieci) 'Ojcze, jesli mozesz oddal ode mnie ten kielich, lecz niech bedzie wola Twoja'
Rozumiesz sens tych słów? Bóg bal sie, sam Bóg się bal, bo cierpienie, jakie mial lada moment przyjac, bylo tak ogromne.
Wydaje mi sie, ze szukasz dziury w calym.
Nie mam watpliwosci co do tego, ze tajemnica ta slusznie nazywa sie bolesna.

Cz paź 18, 2012 19:58

Jeśli ktoś chce wierzyć (a nie musi) to w Pasji jest opisane bardzo dokładnie co się działo podczas Modlitwy w ogrójcu. To nie była taka "normalna" modlitwa jak możemy sobie to wyobrazić. Jezus np. widział wszystkie grzechy i ich ciężar jakie ludzie popełnią aż po skończenie świata, najbardziej bolał Jezusa widok zatwardziałych serc ludzi. To właśnie na ich widok nasz Pan wypowiedział wspomniane przez saraaa-ę słowa. Widział księży którzy Go biczują, dzieci które zadają Panu wielki ból i wiele innych rzeczy. Widział też Jezus w końcu wszystkich ludzi który dzięki tej Świętej Męce zostaną zbawieni aż po skończenie świata (mam nadzieję, że widział Jezus tedy też i Nas). To właśnie dzięki i temu Jezus wypił ten kielich goryczy. Oczywiście to co przytoczyłem to mały procent co jest opisane w Pasji. Ja nie mam wątpliwości, że to bolesna tajemnica.

Cz paź 18, 2012 20:19

saraaa napisał(a):
Tomek, Jezus podczas tamtej modlitwy pocil sie krwia (!), tak silny strach jest chyba sam w sobie synonimem cierpienia..
Co do przytoczonych przez Ciebie slow-tak, ale bylo rowniez (cytuje z pamieci) 'Ojcze, jesli mozesz oddal ode mnie ten kielich, lecz niech bedzie wola Twoja'
Rozumiesz sens tych słów? Bóg bal sie, sam Bóg się bal, bo cierpienie, jakie mial lada moment przyjac, bylo tak ogromne.
Wydaje mi sie, ze szukasz dziury w calym.
Nie mam watpliwosci co do tego, ze tajemnica ta slusznie nazywa sie bolesna.

Żeby zakończyć OT (wg Was), napisze tylko, iż czym innym jest modlitwa, w której Jezus zwracał się do Boga, której celem nie było wywołanie strachu i krwawego potu Jezusa, lecz wręcz przeciwnie: umocnienie Jezusa przez samego Boga do przejścia najcięższej próby, a czym innym jest strach, wielkie napięcie przed śmiercią i cierpieniami.
NIGDY modlitwa nie jest źródłem strachu czy też cierpień. Celem modlitwy jest uzyskanie pomocy od Boga, aby przez próby przejść pomyślnie.

Jeśli to był OT - to przepraszam.
Ja tylko zasugerowałem się § 1 pkt 1 i 3 Regulaminu tut. forum, iż jest to miejsce dyskusji i wymiany poglądów, a nawet przekonywania.

Cz paź 18, 2012 20:21

Tomek44 napisał(a):
Jeśli to był OT - to przepraszam.
Ja tylko zasugerowałem się § 1 pkt 1 i 3 Regulaminu tut. forum, iż jest to miejsce dyskusji i wymiany poglądów, a nawet przekonywania.

Bo jest, trzeba tylko to robić w odpowiednich działach/tematach. Inaczej robi się bałagan co bardzo mocno utrudnia dyskusję, wymianę poglądów a nawet przekonywanie.

Cz paź 18, 2012 20:27

Ja tez sie ciesze ze moge z wami byc...Jak cos to czekam na przydział tajemnic.No i o ktorej moglibysmy zacząc wspolną modlitwe..pozdrawiam i czekam na wasz sygnał...

Cz paź 18, 2012 20:46
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 588  Następna strona