Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 1:54

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 588  Następna strona
 Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy 
Autor Wiadomość
Post Re: Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy
Hej DJGuru :)
Mam propozycję, jeśli macie lub znajdziecie jakieś ciekawe
rozważania tajemnic, to może dzielilibyśmy się nimi
nawzajem w tym wątku?
Jeśli rozważanie jest zbyt długie to można je zalinkować,
dla zachęty wklejając krótszy fragment.
Ja na przykład chętnie skorzystam :)

Na listopad dostałam Cierniem koronowanie,
wklejam fragment rozważania, które mnie bardzo ujęło.

"Okrutna i bezsensowna scena zabawy sług i żołnierzy powinna zostać odwrócona. To nie skazany powinien odgadywać. To oni powinni odgadnąć, że pod szatami wyśmiewanego króla, wyszydzonego nieboraka, obrzuconego obelgami, kryje się jedyny, prawdziwy Król. Powinni odgadnąć, że Skazaniec, będący w centrum ich wulgarnej zabawy, prowadzi nadzwyczaj poważną grę, grę w "szaloną" miłość.

Opisy wyszydzenia i ukoronowania cierniami przedstawiają dramat nierozpoznania. Trzecia tajemnica znajduje zatem swoje prawdziwe podsumowanie trochę później, na Kalwarii, gdzie będzie ktoś, kto rozpozna tożsamość Króla ukoronowanego cierniem i wyszydzonego, nawet w tych ostatnich chwilach.
Można powiedzieć, że cała droga Chrystusa przebiegała pod znakiem oczekiwania tego rozpoznania.
[...]
Zrezygnowany zamknął oczy. Otworzył je jednak, słysząc chropowaty głos:
- "Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa" (Łk 23, 42).
Udało się. Nadszedł w ostatniej chwili. Człowiek, który miał przybyć z daleka, był blisko, obok Niego, na tej samej wysokości krzyża.
Łotr - właśnie on - któż mógłby się spodziewać, że to on będzie człowiekiem, który rozpozna Króla. Pierwszy teolog Deus absconditus, ten, który umiał odkryć Boga ukrytego pod obrazem pospolitego złoczyńcy, ukrzyżowanego między łotrami.
Łotr - właśnie on - któż mógłby się spodziewać, był tryumfem, choć w chwili klęski, podczas gdy wierne dotąd wojska Jezusa były w rozsypce: ciało poorane biczem, korona cierniowa na głowie, nagi, wyszydzony, będący celem wszystkich okrutnych żartów, wystawiony na ciosy, przybity do haniebnego tronu...W mroku upadku łotr widział jasno. Pośród ciemności klęski rozróżniał dokładnie rysy Boskiego oblicza.
Rozpoznał je wówczas, kiedy było "zniekształcone", a nie "przemienione".
Teraz Chrystus może naprawdę odejść."

więcej tutaj

So lis 03, 2012 15:07
patryk84 napisał(a):
Witaj Dj, świetnie, że jesteś. Musisz chwileczkę poczekać aż Arek zajrzy na forum i przydzieli Ci tajemnicę (pewnie dziś to zrobi).

Oczywiście wytrwałości w modlitwie życzę :)

Ok pozdrawiam

So lis 03, 2012 18:54
Witaj DjGuru w naszej Grupie różańcowej, zapraszamy do wspólnej modlitwy.
Aktualna zmiana tajemnic poniżej:

Tajemnice różańcowe na listopad:

I. TAJEMNICE RADOSNE:

1. Zwiastowanie Najświętszej Maryi Pannie - humalog; DjGuru
2. Nawiedzenie świętej Elżbiety - puszeczka
3. Narodzenie Jezusa - Synoracza
4. Ofiarowanie Jezusa w świątyni - magda68
5. Odnalezienie Jezusa w świątyni - Rose_jo

II. TAJEMNICE ŚWIATŁA:

1. Chrzest Jezusa w Jordanie - Questa
2. Objawienie się Jezusa w Kanie Galilejskiej - PomocDlaKarinki
3. Głoszenie królestwa i wzywanie do nawrócenia - Dariusz-555
4. Przemienienie Pańskie na górze Tabor - Alus
5. Ustanowienie Eucharystii - Iwona19

III. TAJEMNICE BOLESNE:

1. Modlitwa Jezusa w Ogrójcu - Terezjusz
2. Biczowanie Jezusa - saraaa
3. Cierniem ukoronowanie Jezusa - Mariel
4. Dźwiganie krzyża na Kalwarię - patryk84
5. Ukrzyżowanie i śmierć Jezusa - Agvis

IV. TAJEMNICE CHWALEBNE:

1. Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa - Arek
2. Wniebowstąpienie Chrystusa - Vul
3. Zesłanie Ducha Świętego - Ewelina
4. Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny - Justyna
5. Ukoronowanie Maryi na Królową nieba i ziemi - Krystian

INTENCJE PAPIESKIE:

Intencja ogólna:
Aby biskupi, kapłani i wszyscy słudzy Ewangelii dawali odważne świadectwo wierności ukrzyżowanemu i zmartwychwstałemu Panu.

Intencja misyjna:
Aby Kościół pielgrzymujący na ziemi był promiennym światłem narodów.

Link do omówienia papieskich intencji na listopad: http://liturgia.wiara.pl/doc/1347077.Pa ... a-listopad

INTENCJE FORUMOWE:

1. Za portal wiara.pl i za forum, żeby były to pod każdym względem dzieła Boże.
2. Polecanie Bogu naszych zmarłych i wszystkich dusz w czyśćcu cierpiących.
3. Módlmy się w intencji celów Roku Wiary.
4. W intencji szczęśliwego rozwiązania matek.
5. Za kleryków
6. Za duszę, nieznanego Vulowi, zmarłego Marka, którego Pan Bóg postawił ostatniej soboty na jego drodze w godzinie jego śmierci, i za jego rodzinę.
7. Za bezrobotnych, poszukujących pracy, aby odnaleźli ją w kraju i nie byli zmuszani wyjeżdżać na tułaczkę za pracą.
8. Za dusze konających, zwłaszcza za konających z dala od swoich bliskich...
9. Za uzdrowienie ojca humaloga
10. Intencja Intronizacji Chrystusa na Króla Polski.

So lis 03, 2012 20:20

hej żyjećie???wszyscy milczą jakby pomarli.Pewnie sie znowu komuś naraże,ale nie mam zamiaru nikogo obrazać.tylko jakos tak smutno sie teraz zrobiło.!!!Kazdy sie boi cokolwiek powiedziec,a szkoda.Modlitwa owszem,ale jakos tak dziwnie jest teraz..I dziekuje za przydział tajemnicy..Ogólnie wszystkim dziekuje za to ze jest ta grupa różańcowa..Bardzo sie czuje z wami dobrze.!!! mimo naszych czasami odmiennych poglądów.Pozdrawiam wszystkich z Bogiem...

Cz lis 08, 2012 14:38
puszeczka napisał(a):
hej żyjećie???wszyscy milczą jakby pomarli.Pewnie sie znowu komuś naraże,ale nie mam zamiaru nikogo obrazać.tylko jakos tak smutno sie teraz zrobiło.!!!Kazdy sie boi cokolwiek powiedziec,a szkoda.Modlitwa owszem,ale jakos tak dziwnie jest teraz..I dziekuje za przydział tajemnicy..Ogólnie wszystkim dziekuje za to ze jest ta grupa różańcowa..Bardzo sie czuje z wami dobrze.!!! mimo naszych czasami odmiennych poglądów.Pozdrawiam wszystkich z Bogiem...

Żyjemy :-D ...udzielamy się na bieżąco w innych wątkach nie zaniedbując modlitwy różańcowej.

Cz lis 08, 2012 14:42
Cytuj:
hej żyjećie???wszyscy milczą jakby pomarli.Pewnie sie znowu komuś naraże,ale nie mam zamiaru nikogo obrazać.tylko jakos tak smutno sie teraz zrobiło.!Kazdy sie boi cokolwiek powiedziec,a szkoda

Eeeeee tam naraźić :) A niby z jakiej racji?
Pogadać zawsze można ważne by tego tematu nie zaśmiecać wątkami dyskusyjnymi i kontrowersyjnymi.

No a poza tym prosiłem moderów by jakoś ten temat "przylepić na wierzchu" by nam się nie chował na kolejnych stronach. Mam nadzieje, ze modery się wykażą :)

Cz lis 08, 2012 14:45
Hej puszeczka, przykleiłam za sugestią jednego z userów ten wątek, tak
aby zawsze był widoczny w dziale na pierwszym miejscu :)
Gdyby np. ktoś jeszcze chciał dołączyć.

Czasem gdy przeglądam forum koło 21.30 to widzę, że czuwasz w tym dziale,
pomyślałam, że to dobry sposób na szybkie łącze z resztą z grupy ;)

Zauważyłam, że mamy odmienne poglądy na inne sprawy, ale łączy
nas wspólna modlitwa, to najważniejsze.

Cz lis 08, 2012 14:47
Modlitwa o dobre odmawianie Różańca Św.

Maryjo Dziewico , pomóż mi tak ukochać modlitwę różańcową , bym jej nigdy nie zaniedbała(ł) , by się stała moją codzienną potrzebą.

Niech ta ewangeliczna modlitwa stanie się coraz silniejszą więzią , łącząca mnie z Jezusem i z Tobą , hołdem dziecięcej pobożności i miłości , umocnieniem i zachętą do radosnego i sumiennego wypełniania obowiązków w naśladowaniu Ciebie i Twego Syna.

Spraw , aby rozważanie Tajemnic Waszego życia wprowadzało mnie w duchowe głębie , gdzie rozum , wola i uczucia pozwalają ogarnąć się i przeniknąć sprawami Bożymi. W świetle świętych Tajemnic Różańcowych ukazuj mi Matko powagę życia ziemskiego , które przygotowuje mi los wieczny , więc powinno być godne , czyste i szlachetne.

Przez tajemnice Różańcowe pouczaj mnie , że cierpienie pokornie przyjęte i ofiarowane Ojcu , przynosi wielkie owoce zbawcze , że przetrwanie z Jezusem na Kalwarii doświadczenia otwiera przede mną blask zmartwychwstania na wieczne szczęście z Nim , tam nie będzie już łez , lecz nieustanne dziękczynienie za łaski , które z cierpienia Bóg wydobył dla mnie i dla braci moich w Chrystusie.

Królowo Różańca Świętego , módl się o zbawienie wszystkich ludzi. Amen

Cz lis 08, 2012 14:49

Dziękuje za zrozumienie!!!Tak łączy nas modlitwa i to jest najważniejsze.Tyle tu pięknych słów pada ze nie wiem czasami co powiedzieć.Jestem bardzo wzruszony tym wszystkim.Tworzymy wspaniałą rodzinę modlitewną która chce zmienić świat na lepsze.To fakt często tu zaglądam.Chce być z wami obecny.Czuję taką właśnie potrzebę byćia z Wami wszystkimi.Jest to dla mnie wielki zaszczyt,ale także wielkie zadanie,i wielka odpowiedzialność,abym dawał dobre świadectwo o sobie.I głośił Jezusa właśnie po przez czyn,ale też po przez wspólne odmawianie każdego dnia różanca..Każdemu dziękuje za to z osobna..Z Bogiem

Cz lis 08, 2012 18:25
Z Bogiem Puszeczka :)
Chciałabym aby ta nasza grupa wytrwała jak najdłużej się da.
Zdarza się, że po jakimś czasie róże się rozlatują...
Ale znam osobę, której grupa różańcowa modli się razem od kilkunastu
już lat..

Cz lis 08, 2012 18:30
Różaniec z Siostrą Łucją z Fatimy
Tajemnice radosne

I. Zwiastowanie
W fiat Maryi znajduje swój początek dzieło naszego odkupienia. Orędzie mówi: „Moje Niepokalane Serce będzie twoją ucieczką i drogą, która zaprowadzi cię do Boga”. Ta ucieczka i droga zostały zapowiedziane przez Boga całej ludzkości po pierwszym upadku. Nowe pokolenie, które się narodzi z tej Niewiasty, zatriumfuje w walce z pokoleniem szatańskim.

Cz lis 08, 2012 19:03

Darku modle się w Twojej sprawie....

Cz lis 08, 2012 20:21

Puszeczka, choć nie piszę tutaj co dzień, to wiec, że każdego dnia o 21:30 myślę o Tobie i wysyłam do Ciebie promyk miłości w mej modlitwie (jak i o Was wszystkich).

Cz lis 08, 2012 20:49

Przepraszam, ale dopiero teraz zauważylem, że zostałem bez mojej wiedzy i zgody wpisany na listę. Napisałem w tym temacie tylko jeden post o tym, że Róża potrzebuje kapłana i pewnie opacznie zostało to zrozumiane. Owszem ja mogę się modlić, ale nie gwarantuję, że będzie to o tej i o tej godzinie, a także może być tak, że w ogóle się nie pomodlę daną tajemnicą, ponieważ zazwyczaj odmawiam Różaniec we własnym zakresie i to też nie regularnie. Nie wiem jak do tego podejdziecie, jeśli to nie będzie Wam odpowiadać to proszę o skreślenie mnie z tej listy. A jeśli nie to zostawcie, ja będę się modlił, ale mam aktualnie taki tryb życia, że niczego nie mogę zagwarantować.

Cz lis 08, 2012 21:00
Wydaje mi sie, ze skoro nie możesz sie modlic o 21.30 (z waznych powodów) to nic złego sie nie stanie jeżeli te dziesiątke odmówisz o innej godzinie. Bóg nie jest tak małostkowy by trzymac sie okreslonej godziny :)
Nie widze wiec powodów by cie wykreślac.....ale niech sie też inni wypowiedza. ja jestem tylko jednym z "trybików" tej modlitewnej machiny :)

Cz lis 08, 2012 21:10
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 588  Następna strona