Autor |
Wiadomość |
bma
|
 Re: Smoleńsk 10.04.2010
Jarosław Gowin napisał(a): - Nie konfrontowałem tych wypowiedzi. Czasami poczucie odpowiedzialności za kraj powoduje, że politycy nie mówią o wszystkich szczegółach. Czasami się dozuje prawdę - i to nie tylko polski przypadek - by nie doprowadzać do nadmiernego zaognienia sytuacji wewnętrznej - powiedział Gowin. Pan minister Gowin już otwartym tekstem mówi, że władza kręci po to, żeby jej na taczkach nie wywieziono.
|
Pt lis 09, 2012 12:05 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Najgorsze, że to "dozowanie prawdy" właśnie doprowadza do wręcz przeciwnego, od zamierzonego, skutku. Sytuacja wewnętrzna (nawet na tym forum) staje się coraz bardziej zaogniona.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt lis 09, 2012 12:14 |
|
 |
SweetChild
|
Gowin stara się ratować sytuację, w przypadku Grasia najdelikatniej można mówić o minięciu się z prawdą, a nie o jej dozowaniu. Takie wtopy jak ta czy też wcześniej z zamianą ciał są wodą na młyn teorii spiskowych 
|
Pt lis 09, 2012 12:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zachowanie Grasia jest dosyć ciekawe. Wiadomo, że wiedział wcześniej o publikacji Rzeczpospolitej, trudno przypuszczać, że nie próbował się kontaktował w tej sprawie z prokuraturą. Można więc założyć, że rano we wtorek dokładnie wiedział jaki będą miały przebieg wydarzenia tego dnia. Wydawałoby się więc, że od początku powinien studzić emocje. Natomiast w wywiadzie dla TVP Graś tylko podgrzewa atmosferę. Mówi, że sprawa jest bulwersująca, sugeruje,że może trzeba zintensyfikować śledztwo nad kolejną hipotezą, dopuszcza możliwość wznowienia prac przez komisję Millera. Po co ta cała szopka? Mi to wygląda na podpuchę.
|
Pt lis 09, 2012 13:08 |
|
 |
bma
|
Jaką podpuchę?
|
Pt lis 09, 2012 13:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bma napisał(a): Jaką podpuchę? Prostą - spowodować, aby Kaczyński wypowiedział się akurat tak, jak się wypowiedział. Rozwalił tą wypowiedzią całą nową konstrukcję wizerunku PiS budowaną poprzez konferencje tyczące aspektów ekonomicznych i społecznych z udziałem ekspertów. Cytuj: Czyżbyś uważała, ze Sikorski kłamie albo konfabuluje? Wierzę w raporty ekspertów badających daną sprawę. Politycy wszystkich opcji równo klepią czasem "od sasa do lasa", więc żaden sms nie jest wiarygodnym źródłem informacji.
|
Pt lis 09, 2012 13:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bma napisał(a): Jaką podpuchę? Żeby sprowokować PiS. Jeśli wierzyć Michałowi Kamińskiemu, (który wprawdzie nie jest już członkiem tej partii, ale ciągle ma tam znajomości) rano po publikacji w PiS-ie zapadła decyzja, żeby artykuł Rzepy komentować na „miękko”, zgodnie z nowym merytorycznym wizerunkiem partii. Ale skoro nawet rzecznik rządu wyglądał na wstrząśniętego tą wiadomością i zaczął bardzo oględnie sugerować, że jednak zamach jest niewykluczony, to być może Jarosław Kaczyński, który zwietrzył zapach krwi, postanowił nie czekać dłużej i skoczył do gardła ofierze  . Jak to się skończyło wszyscy wiemy . Podobnie na te sprawy patrzy też sympatyzująca z PiS-em prof. Staniszkis. http://wyborcza.pl/1,75478,12816116,PiS_i_prof__Staniszkis__Tekst_o_trotylu_mial_skompromitowac.html
|
Pt lis 09, 2012 13:30 |
|
 |
SweetChild
|
frater napisał(a): W czasie huraganu Sandy informacje o prawdopodobieństwie zamachu przebijały się w USA nad doniesienia o skutkach huraganu – takie są fakty (...) Prześledź dzienniki amerykańskie. Jeżeli masz barierę językową skorzystaj z tłumacza google. Jak się korzysta z tłumacza Google, to się wie, że o teorii zamachu w USA mówią, ale nie bardzo się wie, co mówią  Dlatego z dedykacją dla fratera polecam głos z USA bez bariery językowej. Dla tych co mają silną alergię na TVN polecam przewinąć do ok. 1min:22sek.
|
Pt lis 09, 2012 13:44 |
|
 |
bma
|
mauger napisał(a): bma napisał(a): Jaką podpuchę? Żeby sprowokować PiS. Jeśli wierzyć Michałowi Kamińskiemu, (który wprawdzie nie jest już członkiem tej partii, ale ciągle ma tam znajomości) rano po publikacji w PiS-ie zapadła decyzja, żeby artykuł Rzepy komentować na „miękko”, zgodnie z nowym merytorycznym wizerunkiem partii. Ale skoro nawet rzecznik rządu wyglądał na wstrząśniętego tą wiadomością i zaczął bardzo oględnie sugerować, że jednak zamach jest niewykluczony, to być może Jarosław Kaczyński, który zwietrzył zapach krwi, postanowił nie czekać dłużej i skoczył do gardła ofierze  . Jak to się skończyło wszyscy wiemy. Sugerujesz, że to PO chce podpalić Polskę?
|
Pt lis 09, 2012 13:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): frater napisał(a): W czasie huraganu Sandy informacje o prawdopodobieństwie zamachu przebijały się w USA nad doniesienia o skutkach huraganu – takie są fakty (...) Prześledź dzienniki amerykańskie. Jeżeli masz barierę językową skorzystaj z tłumacza google. Jak się korzysta z tłumacza Google, to się wie, że o teorii zamachu w USA mówią, ale nie bardzo się wie, co mówią  Dlatego z dedykacją dla fratera polecam głos z USA bez bariery językowej. Dla tych co mają silną alergię na TVN polecam przewinąć do ok. 1min:22sek. Frater jest trochę jak radio Erewan  . Lekko tylko zniekształcił prawdziwy cytat z New York Times, który napisał, że doniesienia o trotylu:”zdominowały przez cały dzień serwisy informacyjne w Polsce, wypierając informacje na temat huraganu, który uderzył we Wschodnie Wybrzeże USA". Tak się tworzą mity smoleńskie  . http://swiat.newsweek.pl/swiatowa-prasa--trotyl--rzeczpospolitej--otworzyl-stare-rany,97837,1,1.htmlbma napisał(a): Sugerujesz, że to PO chce podpalić Polskę? Najgorsze jest to, że taka zaogniona sytuacja wydaje się odpowiadać wszystkich najważniejszym graczom w sprawie smoleńskiej. Rosji z oczywistych względów, Tuskowi, bo nie musi się tłumaczyć ze swoich rządów i łatwiej mu straszyć wyborców takim PiS-em jak obecnie, PiS-owi, bo sądzi, że dzięki kolejnym „dowodom” na zamach uda się obalić rząd i doprowadzić przyspieszonych wyborów. Tyle, że skutki takiego zachowania mogą okazać się zupełnie nieprzewidywalne.
|
Pt lis 09, 2012 14:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bma napisał(a): mauger napisał(a): bma napisał(a): Jaką podpuchę? Żeby sprowokować PiS. Jeśli wierzyć Michałowi Kamińskiemu, (który wprawdzie nie jest już członkiem tej partii, ale ciągle ma tam znajomości) rano po publikacji w PiS-ie zapadła decyzja, żeby artykuł Rzepy komentować na „miękko”, zgodnie z nowym merytorycznym wizerunkiem partii. Ale skoro nawet rzecznik rządu wyglądał na wstrząśniętego tą wiadomością i zaczął bardzo oględnie sugerować, że jednak zamach jest niewykluczony, to być może Jarosław Kaczyński, który zwietrzył zapach krwi, postanowił nie czekać dłużej i skoczył do gardła ofierze  . Jak to się skończyło wszyscy wiemy. Sugerujesz, że to PO chce podpalić Polskę? Skoro PiS-owi nie udało się przez 5 lat, to i PO nie jest aż tak mocna by podpalić Polskę. Polacy wbrew temu co sądzą politycy, są znacznie mądrzejsi i nie nabierają sie na takie myki Skrajne marginesy fanatyków danej partii to nie cały naród.
|
Pt lis 09, 2012 14:32 |
|
 |
SweetChild
|
mauger napisał(a): Frater jest trochę jak radio Erewan  . Lekko tylko zniekształcił prawdziwy cytat z New York Times, który napisał, że doniesienia o trotylu:”zdominowały przez cały dzień serwisy informacyjne w Polsce, wypierając informacje na temat huraganu, który uderzył we Wschodnie Wybrzeże USA".  mauger napisał(a): Najgorsze jest to, że taka zaogniona sytuacja wydaje się odpowiadać wszystkich najważniejszym graczom w sprawie smoleńskiej. Rosji z oczywistych względów, Tuskowi, bo nie musi się tłumaczyć ze swoich rządów i łatwiej mu straszyć wyborców takim PiS-em jak obecnie, PiS-owi, bo sądzi, że dzięki kolejnym „dowodom” na zamach uda się obalić rząd i doprowadzić przyspieszonych wyborów. Tyle, że skutki takiego zachowania mogą okazać się zupełnie nieprzewidywalne. Przyznam, że po publikacji Gmyza trudno mi się oprzeć wrażeniu, że i PO jest na rękę "zamieszanie smoleńskie". Zobaczymy, jakie będą wyniki kolejnych sondaży. Według mnie PiS wyraźnie straci, ale zdaję sobie sprawę, że nie jestem obiektywny 
|
Pt lis 09, 2012 15:20 |
|
 |
Qwerty2011
|
SweetChild napisał(a): Przyznam, że po publikacji Gmyza trudno mi się oprzeć wrażeniu, że i PO jest na rękę "zamieszanie smoleńskie". Zobaczymy, jakie będą wyniki kolejnych sondaży. Według mnie PiS wyraźnie straci, ale zdaję sobie sprawę, że nie jestem obiektywny  Straci na pewno. PO jak tylko poczuło, że traci w sondażach zaraz wytoczyła najcięższe armaty - ostatnio wydłużenie urlopu macierzyńskiego (rodzicielskiego), nawet nie oglądają się na koszty. Zaraz pewnie uwalą Gowina, żeby nie drażnić lobby prawniczego. A co do PiSu: jak mantrę będę powtarzał - Kaczyński musi odejść dla dobra Polski. PiS z nim na czele nigdy nie zmieni wizerunku. Dopóki Jarosław jest na czele Pisu tak długo rządzić będzie PO. Jeśli jest patriotą, niech odejdzie z polityki a słupki PiSu skoczą o 20 p. proc. w ciągu miesiąca.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt lis 09, 2012 17:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Przyznam, że po publikacji Gmyza trudno mi się oprzeć wrażeniu, że i PO jest na rękę "zamieszanie smoleńskie". Zobaczymy, jakie będą wyniki kolejnych sondaży. No to mamy już pierwsze odpowiedzi. Sondaż TNS dla programu „Forum” w TVP Info przeprowadzony 7-8 listopada 2012 r. Zaskoczenia chyba nie ma. PO - 42 % + 9 PiS - 30 % - 9 SLD - 10 % + 1 RP - 8% + 3 PSL - 4% - 1 http://tvp.info/informacje/polska/znacznie-wzroslo-poparcie-dla-platformy/9053187A tak się biedni pisowcy cieszyli po październikowym sondażu TNS, że Polska się budzi... 
|
Pt lis 09, 2012 22:05 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Przyznam, że po publikacji Gmyza trudno mi się oprzeć wrażeniu, że i PO jest na rękę "zamieszanie smoleńskie". Kolejna obłąkana teza właśnie stała się normalna?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lis 09, 2012 22:38 |
|
|
|