Im bardziej wierzę tym czuję się gorszym człowiekiem.
| Autor |
Wiadomość |
|
A-KolekcjonerZnaczków
|
 Re: Im bardziej wierzę tym czuję się gorszym człowiekiem.
Alus napisał(a): Wygnani szukają sobie miejsca, więc kogoś lub coś obraliby sobie na siedlisko.. A więc duchy zostały w świniach, które 5 min później nie żyły? A co z duchami, które Jezus wygnał bez użycia świń? Alus napisał(a): Skoro paru potrafi wybrać tylko dobro, to i wszyscy gdyby tego pragnęli też byliby zdolni dokonywać takich wyborów. To nie jest mój zarzut. Czy Bóg mógłby stworzyć tylko ludzi, którzy swobodnie wybiorą dobro? Albo wybierają tak, że trafią do nieba? Alus napisał(a): Ale nie Bóg zmusił Niemców do wyboróu Hitlera. Jeszcze raz to nie mój zarzut. Przeczytaj uważanie co napisałem. Alus napisał(a): Nikt z żyjących nie zna losu osób "po drugiej stronie", w tym Hitlera. Czyli nie ma nikogo w piekle? Jeżeli tak to mój argument nie ma mocy bo ja dyskutuję z ideą, że ludzie jednak trafiają do piekła. Jacyś tam katoliccy wizjonerzy podobno widzieli ludzi w piekle. Alus napisał(a): Skoro wybór należał tak do Hitlera, jak i jego rodaków - więc także i odpowiedzialność. Oraz Boga, który mógł po prostu nie tworzyć Hitlera. Wiedział doskonale co ten wybierze. Wiedział, że jak go stworzy to ten trafi do piekła. Czy nie bardziej humanitarnie byłoby go nie tworzyć chociażby dla jego własnego dobra? Alus napisał(a): Niewiarę czy pretensje do Boga. Skoro ktoś nie wierzy, to i automatycznie nie wierzy w piekło. Oczywiście ale dalej może dyskutować nad sensownością przedstawianego mu obrazu. Ja nie wierzę w orki i elfy ale sporo czasu spędziłem dyskutując nad Władcą Pierścieni. Alus napisał(a): A jeśli dopuszcza możliwość istnienia piekła, to logika nakazuje przemyśleć swoje życie i postępowanie. Logika wskazuje mi, że piekło jest nie do pogodzenia z istnieniem dobrego Boga.
|
| Cz lis 15, 2012 15:58 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A więc duchy zostały w świniach, które 5 min później nie żyły? A co z duchami, które Jezus wygnał bez użycia świń? Może powróciły na urlop do piekła, albo poszukały innego lokum. Cytuj: To nie jest mój zarzut. Czy Bóg mógłby stworzyć tylko ludzi, którzy swobodnie wybiorą dobro? Albo wybierają tak, że trafią do nieba? Skoro, jak sam piszesz, że paru potrafi wybierać tylko samo dobro, tzn że stworzył. Cytuj: Czyli nie ma nikogo w piekle? Jeżeli tak to mój argument nie ma mocy bo ja dyskutuję z ideą, że ludzie jednak trafiają do piekła. Napisałam jedynie, że nikt z żyjących nie zna losu osób, które przeszły do życia wiecznego. Co w żaden sposób nie przesądza o istnieniu piekła. Cytuj: Jacyś tam katoliccy wizjonerzy podobno widzieli ludzi w piekle. Podobno. Cytuj: Oraz Boga, który mógł po prostu nie tworzyć Hitlera. Wiedział doskonale co ten wybierze. Mógł, ale to nie Bóg był przyczyną działań Hitlera i jego zwolenników, ale właśnie odrzucenie przez nich Boga. Cytuj: Oczywiście ale dalej może dyskutować nad sensownością przedstawianego mu obrazu. Ja nie wierzę w orki i elfy ale sporo czasu spędziłem dyskutując nad Władcą Pierścieni. Oczywiście można Cytuj: Logika wskazuje mi, że piekło jest nie do pogodzenia z istnieniem dobrego Boga. Logika przesądza o uzasadnionym istnieniu piekła. Dobry Bóg pragnie zbawienia dla wszystkich, aby to uzmysłowić człowiekowi przyjął okrutną mękę i śmierć. Szanuje jednak wybory człowieka i każdemu, kto nie chce mieć żadnego kontaktu z Bogiem pozwala na wybór piekła, które zapewnia te warunki.
|
| Cz lis 15, 2012 16:25 |
|
 |
|
A-KolekcjonerZnaczków
|
Alus napisał(a): Może powróciły na urlop do piekła, albo poszukały innego lokum. Czyli śmierć świń nie była do niczego potrzebna co jest moim oryginalnym punktem. Alus napisał(a): Skoro, jak sam piszesz, że paru potrafi wybierać tylko samo dobro, tzn że stworzył. Znowu nie czytasz ze zrozumieniem bo napisałem tam "tylko" tych co czynią dobro. Alus napisał(a): Mógł, ale to nie Bóg był przyczyną działań Hitlera i jego zwolenników, ale właśnie odrzucenie przez nich Boga. Bóg jest przyczyną ich działań gdyż gdyby nie on to Hitler nigdy nie zrobiłby tego co zrobił. Hitler by nie istniał. Nic nie może dziać się bez jego przyzwolenia. To wynika z jego atrybutów. Alus napisał(a): Szanuje jednak wybory człowieka i każdemu, kto nie chce mieć żadnego kontaktu z Bogiem pozwala na wybór piekła, które zapewnia te warunki. Wcześniej pisałeś, że nikt nie wie czy ktoś jest w piekle a teraz stwierdzasz, że są tam osoby, które tak wybierają. Czyli jednak wiesz. To jest absurdalne stwierdzenie bo nikt nie wybiera piekła. Czy jeżeli zostaniesz zaatakowany przez złodzieja, który przystawi ci pistolet do głowy i zarząda pieniędzy to dając mu te pieniądze robisz to z własnego wyboru? Czy złodziej może powiedzieć w sądzie, że to była twoja wolna wola? Nie, zostałeś zmuszony do podejmowania decyzji, której nie chcesz podejmować. Nie byłeś wolny. Analogicznie nikt nie wybiera piekła.
|
| Cz lis 15, 2012 16:45 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Znowu nie czytasz ze zrozumieniem bo napisałem tam również "tylko" Tylko to tylko Twoje swobodne ograniczenie. Cytuj: Bóg jest przyczyną ich działań gdyż gdyby nie on to Hitler nigdy nie zrobiłby tego co zrobił. Hitler by nie istniał. A dlaczego Bóg ma selekcjonować? Cytuj: Wcześniej pisałeś, że nikt nie wie czy ktoś jest w piekle a teraz stwierdzasz, że są tam osoby, które tak wybierają. Czyli jednak wiesz. Nikt nie zna personaliów osób wybierających piekło. Cytuj: To jest absurdalne stwierdzenie bo nikt nie wybiera piekła. Czy jeżeli zostaniesz zaatakowany przez złodzieja, który przystawi ci pistolet do głowy i zarząda pieniędzy to dając mu te pieniądze robisz to z własnego wyboru? Czy złodziej może powiedzieć w sądzie, że to była twoja wolna wola? Nie, zostałeś zmuszony do podejmowania decyzji, której nie chcesz podejmować. Nie byłeś wolny.
Analogicznie nikt nie wybiera piekła. Zapomniałeś o złodzieju - jego nikt nie zmusił do przemocy - sam wybrał.
|
| Cz lis 15, 2012 16:51 |
|
 |
|
A-KolekcjonerZnaczków
|
Alus napisał(a): Tylko to tylko Twoje swobodne ograniczenie. Nie odpowiedziałeś na pytanie. Czy Bóg móglby stworzyć tylko takie osoby? Alus napisał(a): A dlaczego Bóg ma selekcjonować? Dlatego aby nikt nie cierpiał całe wieki? Jaki sens jest tworzyć istoty, które muszą skończyć w piekle? Przykładowo. Gdyby chrześcijaństwo było prawdą (ale nie jest na szczęście) to ja wolałbym nigdy nie zaistnieć. Alus napisał(a): Nikt nie zna personaliów osób wybierających piekło. Ale wiesz, że są tam jakieś osoby. Alus napisał(a): Zapomniałeś o złodzieju - jego nikt nie zmusił do przemocy - sam wybrał. Podobnie jak wina leży po stronie Boga bo nikt nie zmuszał go do stworzenia piekła. Wybór jaki daje nam Bóg to wybór jaki daje nam złodziej. I jak ustaliliśmy wina leży po stronie odpowiednio Boga i złodzieja.
|
| Cz lis 15, 2012 17:02 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie odpowiedziałeś na pytanie. Czy Bóg móglby stworzyć tylko takie osoby? Mógłby. A ludzie też by narzekali, że ich zmusza do czynienia tylko dobra przez co życie jest ch***e nudne. Cytuj: Dlatego aby nikt nie cierpiał całe wieki? Jaki sens jest tworzyć istoty, które muszą skończyć w piekle? Nikt nie musi. Cytuj: Przykładowo. Gdyby chrześcijaństwo było prawdą (ale nie jest na szczęście) to ja wolałbym nigdy nie zaistnieć. Złóż zażalenie rodzicom - Bóg jedynie spełnił ich pragnienie posiadania potomstwa. Cytuj: Ale wiesz, że są tam jakieś osoby. Skoro nawet na tym forum napotyka się osoby, które nie chcą mieć żadnego kontaktu z Bogiem, tzn ipiekło istnieje. Cytuj: Podobnie jak wina leży po stronie Boga bo nikt nie zmuszał go do stworzenia piekła.
Wybór jaki daje nam Bóg to wybór jaki daje nam złodziej. I jak ustaliliśmy wina leży po stronie odpowiednio Boga i złodzieja. Bóg nie stwarzał piekła - przestrzeń bez Boga wybrały zbuntowane anioły i ludzie, którzy kategorycznie nie chcą mieć żadnego kontaktu z Bogiem. Bóg jedynie im na to pozwolił.
|
| Cz lis 15, 2012 17:26 |
|
 |
|
tredje
|
|
| Cz lis 15, 2012 17:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tredje napisał(a): http://www.eioba.pl/a/24k3/zabijanie-zw ... -katolikow Wyznawcy wszystkich religii i ateiści pałaszują mięso, a do tuczenia, chowu, zabijania stosują różne makabryczne metody.
|
| Cz lis 15, 2012 17:54 |
|
 |
|
tredje
|
Nawet sie przeczytac nie chcialo? To nie jest o chowie i hodowli, tylko o makabrycznych "rozrywkach" w czasie swiat koscielnych. Napisze jeszcze o psach galgo. Osobiscie znam osoby, ktore zajmuja sie ich ratowaniem. Po zakonczeniu sezonu polowan wieszane sa na drzewach. Te, ktore sprawowaly sie dobrze " w nagrode" na wyzszych galeziach. Te gorsze w ten sposob, ze dotykaja lapami ziemi. Agonia trwa kilka dni. Biora w tym udzial cale wioski. Ksieza odmiawaja jakiejkolwiek interwencji
|
| Cz lis 15, 2012 18:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tredje napisał(a): Nawet sie przeczytac nie chcialo? To nie jest o chowie i hodowli, tylko o makabrycznych "rozrywkach" w czasie swiat koscielnych. Napisze jeszcze o psach galgo. Osobiscie znam osoby, ktore zajmuja sie ich ratowaniem. Po zakonczeniu sezonu polowan wieszane sa na drzewach. Te, ktore sprawowaly sie dobrze " w nagrode" na wyzszych galeziach. Te gorsze w ten sposob, ze dotykaja lapami ziemi. Agonia trwa kilka dni. Biora w tym udzial cale wioski. Ksieza odmiawaja jakiejkolwiek interwencji Przeczytałam - i ten głupawy zarzut wobec bł Jana Pawła II, że nie spowodował zakazu urządzania walki byków. Tradycję uprawianą przez Hiszpanów od wieków, zakończyliby na skutek interwencji papieża - iluzja. Tradycja to jedno, ale na pewno przeważa argument finansowy - walki ściągają widzów, a co za tym idzie odpowiednią kasę. Interwencje w sprawie wieszania psów winny podjąć władze porządkowe danego kraju. Duchowni nie posiadają takiego posłuchu jak się im często przypisuje.
|
| Cz lis 15, 2012 18:22 |
|
 |
|
A-KolekcjonerZnaczków
|
Alus napisał(a): A ludzie też by narzekali, że ich zmusza do czynienia tylko dobra przez co życie jest ch***e nudne. Czego nie rozumiesz w "swobodnie, z własnej woli wybierali dobrze"? Alus napisał(a): Nikt nie musi. Musi. Bóg wie jak skończy się życie każdego. Wie, że wybory Hitlera doprowadzą go do piekła. Jeżeli stworzy go to Hitler musi skończyć w piekle bo inaczej oznaczałoby to, że Bóg się mylił. Alus napisał(a): Złóż zażalenie rodzicom - Bóg jedynie spełnił ich pragnienie posiadania potomstwa. Ale rodzice nie wybierają tego kto się rodzi. To Bóg wybiera i mógł wybrać kogoś kto chce żyć na takim świecie. Alus napisał(a): Skoro nawet na tym forum napotyka się osoby, które nie chcą mieć żadnego kontaktu z Bogiem, tzn ipiekło istnieje. Ale czy to oznacza, że chcą trafić do miejsca kaźni? Absurd. Dlaczego wybór "nie chcę kontaktu" musi oznaczać trafienie do miejsca wiecznych mąk? Kto ustalił te zasady? Alus napisał(a): Bóg nie stwarzał piekła - przestrzeń bez Boga wybrały zbuntowane anioły i ludzie, którzy kategorycznie nie chcą mieć żadnego kontaktu z Bogiem. Bóg jedynie im na to pozwolił. Już dam ci spokój i nie będę wymagał abyś wytłumaczył jak może istnieć przestrzeń bez Boga skoro Bóg jest wszechobecny. Nie widzę za bardzo różnicy pomiędzy stworzył a pozwolił stworzyć. Czy to nie on ustala reguły kto tam trafia? Dlaczego ograniczył wybór do albo mnie czczcisz albo trafiasz na wieczne męki? A co z ludźmi, którzy powiedzmy chcą po prostu przestać istnieć(nie jest to jakieś wielkie wymaganie, każde zwierzę ma ten przywilej)? Czy ich wolna wola się nie liczy?
|
| Cz lis 15, 2012 18:38 |
|
 |
|
tredje
|
Alus-ksieza biora udzial w polowaniach, wiec w ich interesie nie lezy ochrona psow. A co z zabijaniem zwierzat na terenie koscielnym-chcesz powiedziec,ze zrzucanie zywej kozy z wiezy koscielnej jest mozliwe bez pozwolenia ksiedza?
|
| Cz lis 15, 2012 19:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A-KolekcjonerZnaczków napisał(a): Musi. Bóg wie jak skończy się życie każdego. Wie, że wybory Hitlera doprowadzą go do piekła. Jeżeli stworzy go to Hitler musi skończyć w piekle bo inaczej oznaczałoby to, że Bóg się mylił.
Tak jest, jeśli wyznajesz koncepcję determinizmu. Natomiast istnieje również koncepcja wolnej woli- Bóg wie, jakich wyborów z danej "palety" dana osoba może dokonać( nie jest to jedna możliwość, ale wiele. Wyznajesz determinizm, wedle którego człowiek dokonuje tylko jednego wyboru, ale wedle koncepcji wolnej woli, może on zmienić zdanie i wybrać co innego. Przez całe życie spotykają go różne okoliczności, róże sytuacje pod wpływem których może zmienić zdanie. Może nawet je stwarzać Bóg, ale w zakresie który nie ingeruje w wolną wolę jednostki. Jeżeli Bóg stworzy taką sytuację, wedle której człowiek podejmie wybór wedle życzenia Boga- będzie to naruszeniem wolnej woli. Dlatego człowiek jest istotą myślącą, że ma wolną wolę.
|
| Cz lis 15, 2012 19:50 |
|
 |
|
A-KolekcjonerZnaczków
|
@Val Czy Bóg wie dokładnie jaką możliwość z tej "palety" wybierzesz? Czy jest to dla niego tajemnicą? Ja oczywiście przyjmuję możliwość, że tego nie wie. Ale to tworzy inne problemy.
|
| Cz lis 15, 2012 20:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Z tego wynika, że Bóg w jakiś sposób sam się ogranicza bądź wgrał człowiekowi taki program, że jego wybór nie jest do końca pewny, a więc ma duże możliwości rozmyślenia się. Czy Bóg paradoksalnie może wiedzieć i nie wiedzieć jaki ruch zrobi człowiek? Skoro mówi się, że Bóg daje szanse, a czasem wystawia człowieka na próby, to czy go sprawdza?
|
| Cz lis 15, 2012 20:53 |
|
|
|