Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 20:18

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 588  Następna strona
 Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy 
Autor Wiadomość

Post Re: Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy
troche rozważań różańcowych - na tym polega nasza niewola , że poddajemy się panowaniu kłamstwa , że go nie demaskujemy i nie protestujemy przeciw niemu . gdyby większość Polaków wkroczyła na droge prawdy stalibyśmy się narodem wolnym . a wolność zewnętrzna czy polityczna musiałaby przyjść prędzej czy później jako konsekwencja tej wolności ducha i wierności prawdzie .

Śr lis 28, 2012 22:10
Dzięki Tobie magda68 i wszystkim za zaangażowanie w tłumaczeniu naszego kolegi Maurizio.
Postarajmy się wspólnie aby przekonał się o naszej przysłowiowej polskiej gościnności tutaj u nas :)

Cz lis 29, 2012 15:20

ciao,eccomi qua

Cz lis 29, 2012 21:53

mi è un po difficile raccontare la mia esperienza di fede,comunque,vedrò di trovare il modo di farlo.vorrei si pregasse per una mia amica,perchè abbia il dono dello Spirito,per capire il perchè è entrata nella mia vita e anche per me,che sto facendo un corso integrativo allo scopo di ottenere una qualifica superiore a quella che possiedo ora

Cz lis 29, 2012 22:02

Re: Grupa różańcowa - przydział tajemnic oraz zapisy
mi è un po difficile raccontare la mia esperienza di fede,comunque,vedrò di trovare il modo di farlo.vorrei si pregasse per una mia amica,perchè abbia il dono dello Spirito,per capire il perchè è entrata nella mia vita e anche per me,che sto facendo un corso integrativo allo scopo di ottenere una qualifica superiore a quella che possiedo ora

To dla mnie trochę trudne opowiedzieć o moim doświadczeniu, ale spróbuję. Chciałbym modlić się za moją koleżankę, aby otrzymała dary Ducha Świętego, oraz aby zrozumieć dlaczego weszła do mojego życia, a także dla mnie samego, gdyż jestem w trakcie odbywania kursu zawodowego, podwyższającego moje kwalifikacje.

Maurizio w swym tekście użył formy „vorrei che si pregasse” = „chciałbym modlitwy za/ chciałbym, aby się modlono”. Ja to przetłumaczyłam j/w. Ale pewnie chciałby, aby za jego intencję modliła się cała grupa. Więc, może – to moja sugestia – dołączyć modlitwę za jego koleżankę, (aby otrzymała dary Ducha Świętego ) do intencji grudniowych.

Grazie Maurizio, Saluti.
Pozdrowienia dla wszystkich :) . Z Bogiem

Pt lis 30, 2012 10:34
Nie wiem czy trochę nie za późno to zgłosił, z tego co wiem Arek już wysłał nasze intencje na grudzień do pobłogosławienia przez kapłana, może jednak uda się jeszcze dopisać...
Najlepiej wyślijcie mu tę sugestię na priv :)

Pt lis 30, 2012 13:11
Tajemnice różańcowe na grudzień:

I. TAJEMNICE RADOSNE:

1. Zwiastowanie Najświętszej Maryi Pannie - Krystian
2. Nawiedzenie świętej Elżbiety - Arek
3. Narodzenie Jezusa - Vul
4. Ofiarowanie Jezusa w świątyni - Ewelina
5. Odnalezienie Jezusa w świątyni - Justyna

II. TAJEMNICE ŚWIATŁA:

1. Chrzest Jezusa w Jordanie - Rose_jo
2. Objawienie się Jezusa w Kanie Galilejskiej - humalog
3. Głoszenie królestwa i wzywanie do nawrócenia - puszeczka
4. Przemienienie Pańskie na górze Tabor - Synoracza
5. Ustanowienie Eucharystii - magda68

III. TAJEMNICE BOLESNE:

1. Modlitwa Jezusa w Ogrójcu - Iwona19
2. Biczowanie Jezusa - DjGuru
3. Cierniem ukoronowanie Jezusa - PomocDlaKarinki; czarekcezary
4. Dźwiganie krzyża na Kalwarię - Dariusz-555; Maurizio
5. Ukrzyżowanie i śmierć Jezusa - Alus

IV. TAJEMNICE CHWALEBNE:

1. Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa - Agvis
2. Wniebowstąpienie Chrystusa - Terezjusz
3. Zesłanie Ducha Świętego - saraaa
4. Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny - Mariel
5. Ukoronowanie Maryi na Królową nieba i ziemi - patryk84

INTENCJE PAPIESKIE:

Intencja ogólna:
Aby na całym świecie migranci byli przyjmowani, zwłaszcza przez wspólnoty chrześcijańskie, z wielkodusznością i autentyczną miłością.

Intencja misyjna:
Aby Chrystus objawił się całej ludzkości jako światło, które płynie z Betlejem i odbija się na obliczu Jego Kościoła.

INTENCJE FORUMOWE:

- O pogłębienie wiary dla czytelników serwisu liturgia.wiara.pl
- Aby fałszywi prorocy się opamiętali (aby ludzie zrozumieli, że Syn Człowieczy przyjdzie w dniu, którego się nie spodziewamy).
- Intencja dziękczynna: za przeżyty rok, za wszystkie łaski jakimi Dobry Bóg nas obdarzył oraz, że powstała nasza Róża Różańcowa.
- Za osoby zaginione i ich rodziny.
- Intencja humaloga: Chce podziękować Bogu i ludziom - rodzinie i całkiem obcym, którzy wyciągnęli do mnie pomocną dłoń i uratowali mi życie i proszę o moc wytrwania.
- O zwycięstwo Chrystusa w Europie.
- Za naszą Grupę różańcową, żebyśmy się mogli kiedyś spotkać na wspólnej Mszy św.
- Intencja - modlitwa o wsparcie, umocnienie ludzi borykających się z różnymi nałogami, uzależnieniami, aby Pan dawał im siłę do walki o uwolnienie z niewoli.
- Módlmy się aby nadchodzące święta Bożego Narodzenia umacniały wiarę i miłość w naszych rodzinach i w naszych sercach.
- Za małżeństwa starające się o potomstwo.
- Za Maurizio oraz jego koleżankę - o dary Ducha Świętego dla nich.

Pt lis 30, 2012 14:59

refleksja nad tajemnicą dźwigania Krzyża - zbawienie przyszło przez Krzyż . Chrystus niósł ciężki Krzyż na Golgotę . jego prześladowcy musieli szukać człowieka , który by Mu pomógł . Krzyż dźwigany bez Chrystusa może nas zmiażdżyć . dźwigany razem z Jezusem prowadzi do zmartwychwstania . jest drogowskazem i bramą do nieba .

Pt lis 30, 2012 16:31

Maurizio, hai 4 mistero doloso insieme con dariusz-555.
Quarto Mistero Doloroso: Il viaggio al Calvario di Gesù carico della croce.
Allora costrinsero un tale che passava, un certo Simone di Cirene che veniva dalla campagna, padre di Alessandro e Rufo, a portare la croce. Condussero dunque Gesù al luogo del Golgota, che significa luogo del cranio» (Mc 15, 21-22). Accettando nella sua volontà umana che sia fatta la volontà del Padre, Gesù accetta la sua morte in quanto redentrice, per "portare i nostri peccati nel suo corpo sul segno della croce" (1Pt 2, 24)» (CCC, 612).
Padre Nostro, 10 Ave Maria (meditando il mistero), Gloria al Padre.
http://www.mammadellapace.it/Il%20Santo ... #4dolorosi

Intenzioni del mese di dicembre per cui preghiamo:
Generale: Perché in tutto il mondo i migranti siano accolti, specialmente dalle comunità cristiane, con generosità ed autentica carità.
Missionaria: Perché Cristo si riveli a tutta l'umanità con la luce che emana da Betlemme e che si riflette sul volto della sua Chiesa.
Intenzioni del gruppo:
1) Per la fede piu profonda di chi visita il sito www.liturgia.wiara.pl
2) Che i falsi profeti smettino le loro falsita. (che la gente capisca che Gesu (Figlio del'uomo) verra nel giorno che non aspettiamo).
3) Ringraziamento: per l'anno vissuto, per tutte le grazie che Dio buono ci ha donato, e perche abbiamo il nostro gruppo di preghiera.
4) Per le persone scompare e i loro famigliari.
5) Intenzione di humalog: vorrei ringraziare a Dio e a tutti che mi hanno aiutato (famigliari e anche altri) che mi hanno dato una mano e mi hanno salvato la vita, prego per saper respingere sempre il male.
6) Perche Gesu Cristo vinca in Europa.
7) Per il nostro gruppo di rosario, perche potremmo incontrarsi e partecipare insieme alla Messa.
8) Per aiuto a chi combatte con diverse dipendenze, perche il Signore dona a loro la forza di liberarsi.
9) Perche Natale che sta arrivando possa rafforzare la fede e l'amore nelle nostre famiglie e in nostri cuori.
10) Per matrimoni in cerca di avere figli.
11) Per Maurizio e la sua amica, che ricevino doni dello Santo Spirito.

Pt lis 30, 2012 22:39

ciao,un saluto ed una preghiera per tutti voi

Pt lis 30, 2012 23:22

desidero associarmi alle vostre preghiere e sostenere le vostre intenzioni

Pt lis 30, 2012 23:30

siamo con te Maurizio .

So gru 01, 2012 23:38
1. ZWIASTOWANIE NAJŚWIĘTSZEJ MARYI PANNIE
„Bądź pozdrowiona, pełna łaski” (Łk 1,28).

Słowa wypowiedziane przez anioła zmieniają całe życie Miriam – młodej, niepozornej dziewczyny z Nazaretu. Jej „tak” – wypowiedziane nie bez lęku i wątpliwości – staje się zgodą na działanie Boga, tak jak On tego chce. Maryja oddaje się całkowicie w Jego ręce i zdaje na Jego wolę. Taka postawa staje się jednocześnie otwarciem na łaskę, na pełnię Bożego błogosławieństwa i szczególną bliskość z Panem. Do takiej bliskości zaproszony jest każdy z nas. Bóg od każdego z nas pragnie synowskiego zaufania i oddania się Jemu, tak by mógł nas wypełnić swoim błogosławieństwem, abyśmy w Nim składając całych siebie, jednocześnie mogli wszystko od Niego otrzymać.

2. NAWIEDZENIE ŚW. ELŻBIETY
„Gdy Elżbieta usłyszała pozdrowienie Maryi, poruszyło się dzieciątko w jej łonie, a Duch Święty napełnił Elżbietę” (Łk 1,41).

Obecność i pozdrowienie Maryi, a jednocześnie obecność Jezusa przemieniły Elżbietę, po tym spotkaniu już nic nie pozostało takie samo... Matka Boga – Oblubienica Ducha Świętego – jest tą, która otwiera nas i przygotowuje na przyjęcie innej rzeczywistości, rzeczywistości nieba i obecności Boga. Spotkanie z Maryją przemienia, porusza i otwiera na Ducha Świętego, jest też źródłem nieziemskiej radości i pokoju. Chociaż inicjatorką spotkania z Elżbietą jest Matka Pana, to dzisiaj od nas samych zależy, czy zaprosimy do siebie Maryję i obecnego w Niej Boga.

3. NARODZENIE PANA JEZUSA
Gdy aniołowie ogłosili pasterzom radość z narodzenia Pana, wielbili Boga słowami: „Chwała Bogu na wysokościach, a na ziemi pokój ludziom, w których sobie upodobał” (Łk 2,14).

Narodzenie Zbawiciela świata zmieniło rzeczywistość i ziemską, i niebieską. Wcielenie Chrystusa oddaje chwałę samemu Bogu Ojcu i jednocześnie przynosi pokój ludziom. Bóg upodobał sobie rzeczywistość ludzką i jako Zbawiciel, Chrystus Pan, wchodzi do naszego świata. Moc i chwała Boga została objawiona najpierw tym ostatnim, pasterzom, ludziom prostym, zapomnianym, zapracowanym i zmęczonym. Niespodziewanie Bóg rozświetla nie tylko ciemność nocy, ale także ciemność ludzkich serc, i kończy oczekiwanie na Mesjasza. Tylko czy nam, zapracowanym, zniechęconym i zmęczonym, ta prawda już nie spowszedniała i czy mamy odwagę zmieniać naszą rzeczywistość?

4. OFIAROWANIE PANA JEZUSA W ŚWIĄTYNI
„Gdy potem upłynęły dni ich oczyszczenia według Prawa Mojżeszowego, przynieśli Je do Jerozolimy, aby Je przedstawić Panu” (Łk 2,22).

Maryja z Józefem ofiarowują małego Jezusa Bogu. Czynią to, mimo że Jezus sam jest Bogiem. Robią to, bo tak mówi prawo. Czy jednak tylko o to chodzi? Czy naprawdę czynią to wyłącznie z pobożności? Może i tak, ale źródłem ich pobożności jest miłość do Boga. Wypełniają prawo, bo kochają Boga całym sercem. Nie pozostawiają dla siebie nic, wszystko oddają Bogu. Nawet tak wielki dar, jakim jest Syn Boży. Prośmy Boga o dar tak wielkiej miłości, byśmy potrafili wszystko, co mamy, ofiarować Panu.

5. ODNALEZIENIE PANA JEZUSA W ŚWIĄTYNI
Ta, która była odwiecznie przewidziana na bycie Matką. Ta, szczególnie do tego predestynowana, którą Bóg tak bardzo uprzywilejował. Ta właśnie wielka Matka Boga zgubiła swojego jedynego Syna. Niezbadane są drogi Pańskie. Nawet Jego Matka nie potrafi ich przewidzieć. I choć równocześnie Chrystus zapewnia nas, że jesteśmy Jego przyjaciółmi i wszystko nam oznajmił, to niekiedy wydaje nam się, jakbyśmy cały czas musieli szukać Go na nowo. Szukać Go, bo ciągle nam umyka, jest większy niż nasze plany i oczekiwania. Taki jest, i nawet Królowa Aniołów nie może Go do końca zrozumieć, za Nim nadążyć. Ona, szukając Go, pamiętała o niezwykłości tego Dziecka, dlatego mogła ufać, że nic Mu się nie stanie, bo sam Bóg Go strzeże. Podobnie i my pamiętajmy, że nie szukamy na oślep, wyłącznie swoją siłą, ale szukamy Boga, który pragnie dać się odnaleźć. To On daje nam nadzieję i siłę do szukania Go.

N gru 02, 2012 19:19

Będę się modlił z Wami na Różańcu, ale nie chcę formalnie być uwzględniony, aby nie być powodem tego, że Różaniec przez mój brak modlitwy nie będzie w całości odmówiony.

N gru 02, 2012 19:29

preghiamo per la salute della mamma di magda68

N gru 02, 2012 19:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 8817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 588  Następna strona